Seçimlerde engellilere büyük kolaylık.!

  • Konuyu başlatan Fırtına
  • Başlangıç tarihi
F

Fırtına

Guest
Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, 12 Haziran'daki milletvekili seçimlerinde, engellilerin rahat oy kullanması için düzenlemeler yaptıklarını belirterek, ''Engelliler için özellikle çok katlı binaların giriş katlarında rahat oy kullanabilecekleri alanlar oluşturulacak'' dedi.

Kavaf, Başbakanlık Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen Özürlüler Yüksek Kurulu Toplantısı'nın açılışında yaptığı konuşmada, engellilerin herkes gibi ve herkesle, yaşamın tüm alanlarındaki hak ve hizmetlere ulaşabilmesi amacıyla hazırlanan Ulaşılabilirlik Stratejisi ve Ulusal Eylem Planını uygulamaya başladıklarını hatırlattı.

Eylem planıyla, engelsiz yaşam alanlarının oluşturulması için şehirlerde engellileri göz ardı eden veya standartları dikkate almayan hatalı düzenlemelerin önüne geçmeyi hedeflediklerini ifade eden Kavaf, bunu başardıklarında, ''sokaklarda, okullarda, işine giden, spor ve sanat etkinliklerine katılan, bir pastanede çayını yudumlayan, kütüphanede kitap okuyan daha çok engelli bireyle karşılaşılacağını'' söyledi. Kavaf, ''Bu karşılaşmalar hem onları hem bizi hem de Türkiye'yi olumlu yönde değiştirecek ve toplumsal bilincimizi yükseltecektir'' görüşünü dile getirdi.

Engellilerin kendilerine yakışır yüksek yaşam kalitesine sahip olmalarının her şeyden önce temel bir insan hakkı olduğuna işaret eden Kavaf, çalışmalarını geçici çözümler bulmak için değil kalıcı çözümler oluşturmak üzere planladıklarını belirtti.

Engellilere yönelik gerek fiziki gerek zihinsel engelleri de aşmak için çok yönlü çalıştıklarını dile getiren Kavaf, ''torba yasa'' olarak nitelendirilen 6111 sayılı Kanun ile getirilen engellilere yönelik düzenlemeler hakkında bilgi verdi.

Kanuna göre, engelliler için açılan sınavların, ilk defa devlet memuru olarak atanacaklar için açılan sınavlardan ayrı zamanlı ve merkezi olarak yapılması hükmü getirildiğini hatırlatan Kavaf, şunları kaydetti;

''Özürlülerimizin mesai saatleri de iklim şartlarına ve ulaşım durumuna göre değişebilecek ve özürlü memurlarımıza isteği dışında gece nöbeti verilmeyecektir. 2022 sayılı Kanun gereğince, özürlü aylığı almak üzere düzenlenen belgelerin gerçeğe uymadığının tespit edildiği durumlarda, ödenen aylıkların yüzde 50 fazlasıyla geri alınmasını da kaldırdık. Bunun yerine, Tüketici Fiyatları Endeksi esas alınarak yapılacak hesaplamaya göre geri ödeme işlemi yapılacaktır. Ayrıca Kanunun yayımlandığı tarihe kadar yapılmış yersiz ödemeler nedeniyle tahsil edilmesi gereken ana paranın yüzde 50 fazlasına ilişkin tutarın tahsilinden de vazgeçilecek.

Sosyal güvenlik mevzuatına tabi olarak çalışmayan, herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan bir gelir veya aylık almayan ve silikozis hastalığı nedeniyle meslekte kazanma gücünü belli oranda kaybedenlere de aylık bağlanacak. Bu aylığı alırken vefat edenlerin maaşı ise eş ve çocuklarına bağlanacak, ayrıca bu kişilerin kendileriyle eş ve çocuklarının sağlık giderleri de Yeşil Kart kapsamına alınacak. Trafik kazası nedeniyle geçici ya da kalıcı özürlülük durumlarında tedavi giderlerinin SGK tarafından karşılanması sağlanacak. Ayrıca Kanunun yayımlandığı tarihten önce meydana gelen trafik kazaları nedeniyle sunulan sağlık hizmetlerinin bedellerini de Sosyal Güvenlik Kurumu karşılayacak. Görme özürlülerin talep etmeleri halinde imzalarında şahit bulunacak, talep etmedikleri takdirde ise imzalarını el yazısıyla atmaları yeterli olacak.''

SEÇİMDE ENGELLİLER İÇİN ALINACAK TEDBİRLER

Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı ile yapılan çalışmaların sonucunda, seçmen kütüklerinde engellilerin isminin yanına ''Ö'' harfi yazılacağını kaydeden Kavaf, böylece engelliler için özellikle çok katlı binaların giriş katlarında rahat oy kullanabilecekleri alanlar oluşturulacağını belirtti.

Engellilerin, askıya çıkan seçmen listesinde engelli olduğunu gösteren ibare bulunmadığı takdirde, engel durumunu gösteren belgeyle talepte bulunması halinde, isminin seçmen kütüklerine hemen işleneceğini ve bu imkandan faydalanmasının sağlanacağını bildirerek, ''12 Haziran genel seçimlerinde bu uygulamalar ilk kez hayata geçirilecek'' dedi.

Bakan Kavaf, Özürlüler Yüksek Kurulu toplantısında, engellilerin mesleki eğitimi konusunun ele alınacağını belirtti. Engellilerin, meslek seçimi konusunda da bazı engellerle karşılaştığına işaret eden Kavaf, bu engellerin, hem bireyin engelinden hem de kişiyi mesleğe hazırlayan uygun programların olmayışından kaynaklandığını dile getirdi. Kavaf, engellilerin okuldan işe geçiş aşamasında, engeline ve özelliklerine uygun işe yerleşebilmesi ve bu işte en yüksek potansiyele ulaşabilmesi için mesleki rehberlik ve mesleğe hazırlama programlarından geçmeleri gerektiğini anlattı.

Halen 222 okul ve kurumda, 10 bin 858 engellinin mesleki eğitim aldığını bildiren Kavaf, kaynaştırma eğitimi kapsamında ise 4 bin 905 özürlü öğrencinin mesleki ve teknik eğitimden yararlandığını söyledi. Kavaf, bu sayıların artmasını, bütün engellilerin ilgileri, becerileri, istekleri ve aldıkları mesleki eğitim alanları doğrultusunda çalışmasının sağlanmasını önemsediklerini vurguladı.


Engelliler için özel mesleki eğitim programlarını, normal eğitim sistemine dahil olamayanlar için de yapılandırmayı planladıklarını anlatan Kavaf, bu amaçla toplantıda ilk olarak mesleki, teknik ve yaygın eğitimi Milli Eğitim Bakanlığının verdiği hizmetler çerçevesinde ele alacaklarını dile getirdi. Kavaf, Zihinsel Engelli Çocuk ve Gençler ile Ailelerinin Sağlığı Hakkında Avrupa Deklarasyonu'nu da toplantıda ele alacaklarını söyledi.

ENGELLİLERİN ULAŞILABİLİRLİĞİ İÇİN PROTOKOL

Yüksek Kurul toplantı öncesinde engellilerin ulaşılabilirliğinin artırılması için İçişleri Bakanlığı, Türkiye Belediyeler Birliği ile Özürlüler İdaresi Başkanlığı arasında protokol imzalandı.

Engellilerin kent içindeki tüm imkanlardan en iyi şekilde yararlanması amacıyla oluşturulan ve bu çerçevede gerekli kurum personeline eğitimler verilmesini kapsayan protokolü, İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürü Yavuz Selim Köşger, Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Hayrettin Güngör ile Özürlüler İdaresi Başkanı Bekir Köksal imzaladı.

Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Başkanı Yusuf Çelebi, protokolün imzalanmasının ardından çalışmaları takdir ettiklerini belirterek, Bakan Kavaf ile protokolü imzalayan bürokratlara teşekkür plaketi verdi.

Kavaf'ın bir bakan olmasının yanı sıra engellilerin annesi olduğunu belirten Çelebi,Özürlüler İdaresi Başkanlığına, engelli başkan yardımcısı atadığı için Bakan Kavaf'a teşekkür etti.

Kavaf da protokol kapsamında yerel yönetimlerde çok kapsamlı ve profesyonel ''eğitim seminerleri'' verileceğini bunun da ulaşılabilirlik yönündeki çalışmaları hızlandıracağını söyledi.

Çelebi'nin protokol metinlerinin kabartma yazıyla basılmasını istemesi üzerine Kavaf, espriyle bundan sonra Çelebi'nin kendilerine vereceği plaketlerin de braille alfabesiyle basılmasını istedi.


zaman
 
F

Fırtına

Guest
Aliye Kavaf'tan anlamlı öneri!

Kavaf, engellilerin oy kullanmasında yaşadıkları sorunları ortadan kaldırmak ve rahat oy kullanmasının sağlanmak amacıyla öneride bulundu.

Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, engellilerin, seçimlerde en rahat şekilde oy kullanmalarının sağlanması için oy verme kabinlerinden en az birinin engelliler için uygun ölçülerde yapılmasını istedi.

Kavaf, engellilerin oy kullanmasında yaşadıkları sorunları ortadan kaldırmak ve rahat oy kullanmasının sağlanmak amacıyla Adalet Bakanlığı'na yazı göndererek bir dizi öneride bulundu.

Yazıda, seçmen kütükleri düzenlenirken seçmenlerin oy kullanmasını engelleyen özrünün belirlenmesi gerektiğine dikkati çeken Kavaf, uygulamada seçmen listeleri yazım yoluyla değil, adrese dayalı nüfus kayıt sistemi ile belirlendiğinden engelli seçmenlerin durumunun kütükte yer almadığı, bu durumun da engellilerin oylarını kullanabilmelerinin önünde engel oluşturduğunu ifade etti. Kavaf, bu nedenle geçici seçmen listeleri askıya çıkarıldığında, listeyi inceleyen seçmenlerin talebi veya doğrudan muhtarların bildirimi üzerine engel durumu belirlenenlerin oy kullanmaya engellerinin kütüğe ve seçmen listelerine kaydedilmesi gerektiğini belirtti.

Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı'nın, Özürlüler İdaresi Başkanlığında kayıtlı seçmen durumundaki engellinin seçmen kütüklerindeki isimlerinin karşısına ''Ö'' harfi konulacağını hatırlatan Kavaf, böylece oy sandıklarının engelli seçmenler için ulaşılabilir yerlere konulmasının sağlanacağını kaydetti.

SAĞLIK KURULU RAPORU OLMAYAN ENGELLİLER RAPOR ALMALI

Geçici seçmen listeleri askıya çıkarıldığında, engelli seçmenin engel durumunu belirten resmi bir belgeyle talepte bulunduğunda bu durumun kütüğe ve listelere kaydedilebileceğini ifade eden Bakan Kavaf, Özürlüler Veri Tabanına kaydı olmayan bütün engellilerin kayıt olması, ayrıca eğer Özürlü Sağlık Kurulu Raporu yoksa hemen rapor alması gerektiğini vurguladı. Kavaf, bu kayıtların ve rapor alımının yapılmaması halinde engelli seçmenlerin kendilerine sunulan rahat oy kullanma imkanlarından yararlanamayacağı uyarısında bulundu.

Bakan Kavaf, ayrıca Özürlüler İdaresi Başkanlığı'nca hazırlanan, engellilere uygun düzenlemelerin olmaması nedeniyle seçim sürecinde ve özellikle de oy kullanma aşamasında çeşitli zorluklarla karşılaşan ve sorunlar yaşayan engelliler için Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'da değişiklik önerilerini de Adalet Bakanlığı'na iletti.

Seçmen bilgi kağıtları, seçim duyuruları, oy pusulaları ve oy kullanma usullerinin ''Birleşmiş Milletler Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme''nin hedef ve ilkeleriyle uyumlu hale getirilmesi önerisinin yer aldığı yazıda Kavaf, bu değişikliklerle engelli bir bireyin bağımsız olarak oyunu kullanabilmesi sağlanarak oy kullanılacak binalar, oy verme işlemleri ve hizmetlerin engelliler için ulaşılabilir olması zorunluluğu getirildiğini hatırlattı.

YATALAKLAR İÇİN MEKTUPLA VEYA ELEKTRONİK OY KULLANMA

Sözleşmede yer alan maddelerden örnekler sunan Devlet Bakanı Kavaf, engelli seçmenlerin mektupla veya elektronik oylama yöntemleriyle oy kullanabilmesi gibi yöntemlere de öneriler arasında yer verdi. Kavaf, yatağa bağımlı durumda bulunanların mektupla veya elektronik oy kullanmasının sağlanması için gerekli düzenlemelerin yapılmasını tavsiye etti.

Oyunu kendisi kullanamayacak durumda olan engellilerin, kendi seçtikleri bir kişinin desteğini almalarına izin verilmesinin önerisinde de bulunan Kavaf, seçim işlemleri sırasında kullanılacak form, evrak, liste gibi her türlü basılı kağıdın tasarım ve baskısının engelliler için erişilebilir formatlarda hazırlanması gerektiğini kaydetti.

Engellilerin kendileri için uygun düzenlemelerin bulunduğu yerlerde oy kullanabilmesi veya oy kullanacağı yerin engellilere uygun hale getirilmesi için seçmen kütüğünde özürlülük durumlarını kapsayan bilgilerin yer alacağını belirten Kavaf, şu önerilerde bulundu;

''Engelli seçmenlerin 'Muhtarlık Bölgesi Askı Listesi'nde ve 'Sandık Seçmen Listesi'nde oy kullanılmasını engelleyen özre ilişkin bilgi yer almalı. Böylece özürlüler bilgilerinin kontrolünü yapabilecek ve oyun kullanılacağı yerde uygun düzenlemelerin olması sağlanabilecek.

Askı listeleri büyük puntolu yazı ile gerektiğinde kabartma yazı ile hazırlanabilecek. Seçmen Bilgi Kağıdı, az gören ve görme engelli seçmenler için büyük punto yazılı ve kabartma olarak hazırlanacak.Televizyonda yapılan propagandalarda ve yayınlarda alt yazı ve işaret dili tercümanı kullanılacak. Oy verme kabinlerinden en az biri engelliler için uygun ölçülerde yapılacak. Sandık kurulları, sandığa ulaşamayan engelliler için, sandık görevlilerince güvenliğini sağlamak koşuluyla engelli seçmenlerin oyunu kullanabileceği şekilde sandığın konulacağı yeri belirleyebilecek.

Engelli seçmenin oy kullanacağı sandıklar en kolay şekilde ulaşabilecekleri yere konulacak. Rampası ve asansörü bulunmayan, merdivenli olan, giriş kapısı engellilerin geçişine uygun olmayan binalarda, sandığın giriş kata veya bina önüne yakın bir yere konulması zorunlu olacak. Oy pusulalarının üzerindeki yazılı tüm bilgilerin kabartma yazı ile yer alması sağlanacak. Kabartma yazı kullanılmasının mümkün olmaması halinde sandık kurulunda, içine oy pusulasının yerleştirilebileceği, tercih yapılacak bölmelere ayrılmış ve üzerinde oy pusularındaki bilgilerin kabartma yazıyla yer aldığı bir şablon bulunacak. Engelliler oy kullanmak için sıra beklemeyecek.''

Bakan Kavaf, bu tür önlemlerin 12 Haziran'daki seçime yetişmemesi halinde kanunlaşarak, en yakın tarihteki seçimde uygulanmaya başlayacağını kaydetti.

ENGELLİLERİN OY KULLANMADA YAŞADIKLARI ZORLUKLAR BELİRLENECEK

Bakan Kavaf, engellilerin ulaşabilirliğine uygun hale getirilmiş oy verme yerlerinin belirlenmesiyle seçmen olarak seçimlere katılımına ilişkin verilerin elde edilebilmesi için bilgisayar ortamında seçmen kütüğü oluşturmanın alt yapısını teşkil eden SEÇSİS Projesinin uygulanmasında engellilerin oy kullanma hakkını kısıtlayan bilgilerinin bilgisayar kayıtlarına aktarılmasının sağlanması gerektiğini belirtti.

Kavaf'ın bu önerisiyle engelli seçmenlere ilişkin bilgilerin seçmen kütüğüne kaydedilmesi süreci tamamlanana kadar, Yüksek Seçim Kurulu'nun engellilerden, oy kullanmasını kısıtlayan özrü ve oy kullanması için ihtiyaç duyduğu yöntem ve araçlara ait bilgiyi, engellinin beyanını esas alarak internet, mektup veya muhtarlıklar aracılığıyla yapılacak başvurularla elde edebilmesi öngörülüyor.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst