Şeker Hastaları’nın Malulen Emekli Olma Kriterleri

Hepimizin bildiği gibi malulen emeklik şartları genişletildi ve bir çok hastalıkta malulen emeklilik kapsamı altına alındı. Fakat işler sanıldığı gibi kolay değil! Özellikle yazımızda bahsedeceğimiz şeker hastalarının malulen emeklilik hakkı kazanabilmeleri için bu hastalıktan dolayı vücutlarında üç organın hasar görmüş olması gerekmekte olduğu söyleniyor. Bu kadar hasar gören bir insan malulen emekliliği hak etmesi bana göre zaten olması gereken bir durumken birde özür oranı prim gün sayısı gibi teferruatlar var. Detayları yazımızda bulabilirsiniz işte Şeker hastaları için 1.800 gün sigortalı şeker hastalarına malulen emeklilik

headline.jpg


Yüz binlerce şeker hastasının beklediği malulen emekliliğin kriterleri belli oldu.





Ahmet Fatih Erturan
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) şeker hastası vatandaşın hastalıktan kaynaklı vücuttaki belirli organlarının zarar görmesi neticesinde toplam 1.800 günlük sigortası olan vatandaşı artık emekli edebiliyor. Ayrıca emeklilik şartlarında şeker hastalığına bağlı üç organın da rahatsız olması yer alıyor. Sigortalının prim gün sayısı eksik ise hizmet borçlandırılmasını yaparak başvurabilecek. Oluşan borcu ise sigortalının kendisi ödemek zorunda. Öte yandan şeker hastalığından kaynaklı oluşan rahatsızlıklarda kişilerin, SGK'nın belirlediği organlardan birini kaybetmesi sonucu çalışma gücünün yüzde 60'ını kaybettiği gerekçesiyle malulen emekli edecek.

3 organ şartı aranıyor

Şeker hastalığı sebebi ile en az 3 organında bozulma görülmüşse, bu kişiye maluliyet hakkı doğacak. Ancak bir kişinin 3 organının şeker hastalığı yüzünden zarar görmüş olması için en az 15-20 yıllık şeker hastası olması gerekiyor. Bu yüzden her şeker hastası malulen emekli olamayacak. SGK uzmanlarının belirlediği, şeker hastalığından maluliyet nedeni sayılan 3 organ şunlar: "Gözlerin kör olması. Ayak veya kolların şeker hastalığından kaynaklı kesilmesi Böbrek yetmezliğine sebep olması."

Emeklilik nasıl hak ediliyor?
Malulen emeklilik şartları için SGK tarafından şeker hastalığı sonucunda uzuv kaybetme oranı yüzde 60 ve üzeri olma durumunda malulen emeklilik hakediliyor. Malulen emeklilik için ilk olarak işe girildiği zamanda malulen herhangi bir rahatsızlığın olmaması gerekiyor. Yaşanacak maluliyetin işe girdikten sonra yaşanmış olması gerekiyor. Malulen emeklilik hakkı elde edebilmek için özür oranları yüzde 40-59 arası, yüzde 60-79 arası veya yüzde 80 ve üzeri yaşanılmış olması lazım.
 

Ekli dosyalar

  • headline.jpg
    headline.jpg
    36 KB · Görüntüleme: 134
3 organ şartı aranıyor

Şeker hastalığı sebebi ile en az 3 organında bozulma görülmüşse, bu kişiye maluliyet hakkı doğacak. Ancak bir kişinin 3 organının şeker hastalığı yüzünden zarar görmüş olması için en az 15-20 yıllık şeker hastası olması gerekiyor. Bu yüzden her şeker hastası malulen emekli olamayacak. SGK uzmanlarının belirlediği, şeker hastalığından maluliyet nedeni sayılan 3 organ şunlar: "Gözlerin kör olması. Ayak veya kolların şeker hastalığından kaynaklı kesilmesi Böbrek yetmezliğine sebep olması."

Arkadaşlar sadece bu şartdan dolayı bile henüz bu hastalığın ne kadar önemli ve ciddi bir hastalık olduğunu anlayabilirsiniz. Aranızda şeker hastası , tıp diliyle diabet olanlar varsa sahip olduğunuz bu rahatsızlığın tüm detaylarını bir an önce öğrenin lütfen. Bu hastalık her şeyden önce kroniktir ve yaşam boyudur asla iyileşmez, geçmez, yok edilmez sadece olması gereken düzeyde , sabit kalmasına çalışılır ve şeker oranı bedende olması gereken seviyelerde korunursa, tedaviye sürekli devam edilirse işte ancak o zaman diğer organları harap etmesi önlenebilir.

Sizler kendi sağlığınızı ve dolayısıyla taşıdığınız tüm hastalıkları bilmek, öğrenmek zorundasınız aslında bunu her şeyden önce kendiniz ve sahip olduğunuz aileniz adına yapmak zorundasınız. Diabetse diabet, kalpse kalp yada adı her ne olursa olsun hastalığınızla mücadele etmenin en etkin yolu onu tanımaktan geçer. Sağlıklı bireyler sağlıklı toplumu oluşturacağından sahip olduğunuz engeliniz her neyse onun hakkında her türlü bilgiye sahip olun ve bilgilerinizi kullanın olur mu ?

Sağlıcakla kalın, paylaşımla kalın,
 
Bakan Çelik Her Şeker Hastasının Malul Sayılamayacağını Açıkladı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 1970'li yıllarda çıkartılan Maluliyet Tespit Yönetmeliği'nde geçtiğimiz aylarda yapılan değişikliğin kamuoyunda yanlış anlaşıldığını söyledi.

Her şeker hastasına malulen emeklilik maaşının bağlanamayacağının altını çizen Bakan Çelik, "Şimdi ‘ben şeker hastasıyım, maluliyet maaşı bana bağlanacak' gibi bir durum söz konusu değildir. Onun hayati fonksiyonlarını sürdüremez üç organında meydana gelen sıkıntının bir neticesi olarak ona maluliyet aylığı bağlanıyor." dedi.

Gazetecilere açıklamalarda bulunan Faruk Çelik, Maluliyet Tespit Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikleri anlattı. Yönetmeliğin günümüze uyarlanmaması sebebiyle birçok sıkıntı yaşandığına dikkat çeken Bakan Çelik, "Özellikle tıbbi bölümde değişiklikler olmadığı için çeşitli bazı sıkıntılar yaşanıyor. Örneğin vatandaşımız organ nakli oluyor, hayati öneme haiz bir organ nakli. Karaciğer, böbrek nakli oluyor. Bu alanlarda ciddi teknoloji anlamında, tedavi ve sağlık anlamında önemli gelişmeler var. Bu değişim ve gelişime malullük yönetmeliğimizi uydurma adına bir değişiklik yaptık. Bunları adapte etme adına bir değişiklik yaptık. Mesela hayati öneme haiz organ nakli olan vatandaşımıza maluliyet maaşı bağlanmış olacak. Bugüne kadar nasıldı? Kendisi sürekli takip ediliyordu. Belli periyotlarla onu kontrol ediyoruz, ‘organ uyum sağladı mı, sağlamadı mı?' Belli bir süre kendisine maluliyet maaşı ödeniyordu. Belli süre sonra bakıyorsunuz, ‘organ uyum sağladı' diyor ve maluliyet aylığını kesiyorduk. Fakat netice itibariyle bir hayati öneme haiz bir organın nakli söz konusu. Bunu çalışma hayatıyla baş başa bıraktığınız zaman daha büyük komplikasyonlara neden olma ihtimali veyahut da neden olduğu görüldü. Bundan dolayı hayati öneme haiz organ nakillerinde maluliyet aylığını vatandaşlarımıza bağlamış bulunuyoruz." diye konuştu.

Yönetmelikte, şeker hastalarını ilgilendiren maddelerin de olduğunu anlatan Bakan Faruk Çelik, şeker hastalarındaki durumun kamuoyunda yanlış anlaşılmasından yakındı. Bakan Çelik, şunları kaydetti: "Şeker hastalığı, diyelim ki yüksek düzeyde seyrediyor vatandaşta. Üç organında bir tahribat, yani hayatını etkileyecek bir tahribat. Diyelim Allah korusun ayağı kesilmiş, gözünde görme bozukluğu başlamış, böbreklerinde sıkıntı oluşmuş üç organında. Bu, tıbben tespit edildiğinde bu şekildeki şeker hastalarımıza maluliyet aylığı hakkı kazanmış olacaklar. Şimdi ‘ben şeker hastasıyım, maluliyet maaşı bana bağlanacak' gibi bir durum söz konusu değildir. Onun hayati fonksiyonlarını sürdüremez üç organında meydana gelen sıkıntının bir neticesi olarak ona maluliyet aylığı bağlanıyor. Çünkü çalışamaz artık. Çalışamayacağına göre sosyal devlette güvencesi de yok. Bu şekilde maluliyet aylığı ile sorunu çözmüş oluyoruz. Bunun bir şartı var, bu şekilde müracaat eden vatandaşımızın 10 yıl çalışmış olması, bin 800 gün sigortalı olması lazım. Siz gittiniz, bin 700 sigortanız var olmuyor, bin 800 gün sigortalı olacaksınız ve 10 yıl çalışma süreniz olmanız gerekiyor. Maluliyet emekli, organ nakli olan hastamız."

"ÜÇ ORGANIN VASFINI YİTİRMESİ LAZIM"

Şeker hastası olan kişilerin üç organının iş göremez hale geldiğinde malulen emekli olabileceğine işaret eden Bakan Çelik, şunları söyledi: "Üç organında bu tespit edilecek, bu neyi gösterecek. Şeker rahatsızlığı vücuda yayılmış, artık onun çalışma şansı kalmamış ve yakın gelecekte kalmayacak anlamında bir bakış açısı bu. Doğrusu da budur. Bir organında olabilir, vatandaşın ayaklarında sıkıntı olabilir, bu tedavi edilebilir bir rahatsızlık, o süreçte. Ama üç organına sirayet etmiş, orada görme bozukluğu başlamış, ayağı kesilme durumuyla karşı karşıya kalmış, böbreklerinde ciddi sorunlar meydana gelmişse bir hastada, artık bu hastayı çalışmaya zorlamak son derece sosyal devlette yanlıştır düşüncesiyle bu değişiklikler yapıldı. Kamuoyunda bu bilgiler yanlış ve eksik veriliyor. Sanki ‘şeker hastasıyım ben, şekere baktırdım; 150-200. Dolayısıyla ben hemen gideyim maluliyet aylığı bağlatayım' diye bir yaklaşım doğru değil. 10 yılık çalışma, 5 yıllık sigorta pirimi yatırma şartlarıyla birlikte bunlar gerçekleşiyor. Maluliyet Yönetmeliği'ndeki değişiklik son derece önemli, günümüze uygun, olması gereken bir değişiklikti."
 
Her şeker hastasının malulen emekli olamayacağı ve 3 organ hasarı olması gerektiği açıklamasını yapan yetkililer Şeker hastalarının malulen emekli sayılabilmesi için gerekli olan bütün kriterleri sizler için açıklıyor.

 
Geri
Üst