Şeker Hastalığı İhtilatları

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Kandaki glikoz artmasına bağlı olarak belirli bir süre içinde, çok yemek yeme, çok su içme, ve çok idrara çıkmak ile kendini belli eden hastalık yani ( DİYABET)

Çoğu zaman şeker hastalıı glikoz un bedende kötü kullanımına bağlı süreğen bir hastalık haline gelir. Nedeni de çoğu kez bedende kan şekeri düzeyini düşürücü rol oynayan pankreas hormonu insilün yetersizliğidir. İnsilün yetersiz olduğunda, kan şeker düzeyi yükselirr ( hiperglisemi) ve glikoz idrarla atılır. (glikoz işeme) Klinik belirtiler çok su içme, çok miktarda idrar, bazen çok yeme ve sabit olmamakla birlikte çok rastlanan zayıflamadır.

Şeker hastalığı herzaman pankreas kökenlidir. Üretilen insilün nitelik yada nicelik bakımından yetersizdir. Ayrıca insilün yağ metabolizmasında da dolaylı rol oynadığından, eksikliği durumunda yağların yakılması keton cisimler ( aseton vb..) evresinde duraklar. Bu durumda söz konusu maddeler de idrarar geçer, bu asidozlu şeker hastalığıdır.

Şekerli şeker hastalığının kalıtımsal kökeni konusunda hiç kuşku yoktur. Ama bu etkeni şişmanlık, aşırı yemek yeme, bazı hastalıklar gibi ortam koşulları bütünler. Şeker hastalığı her yaşta ve her iki cinste ortaya çıkabilir. Gençlerde genellikle asidoz ile birlikte görülür. Bununla birlikte kökeni pankreas dışında olan şeker hastalıklarıda vardır. Tüm beyin yada hipotalamus bozunlarını izleyen ve asidozsuz evrim geçiren şeker hastalığı yada böbrek üstü bezi kabuğu kökenli ( ur ve aşırı kortizon ) kullanımı şeker hastalığı sebeplerinden sayılabilir.

ŞEKER HASTALIĞININ İHTİLATLARI
Çok sayıda olan şeker hastalığı ihtilatları enfeksiyon yada yozlaştırıcı özellikte olabilir. Bu son durumda tüm sistemleri ilgilendirirler. kalp-damar sisteminde göğüs anjini, atardamar iltihabı, böbrek aradokusu iltihabı (nefrit), duyu organlarında göz siniri körelmesi, sağırlık sinir sisteminde sinir ağrıları, yaygın sinir iltihapları cinsel organlarda ikdidarsızlık, kısırlık biçiminde kendini belli eder.

En büyük ihtilat tedavi görülmediği takdirde ölüme götürebilen şeker komasıdır.

Hastalığın tedavisi öncelikle tüm yaşam boyu izlenmesi gereken ve hastaların aşırı şeker tüketimini azaltmak amaçlı bir diyet programı düzenlenmesidir. İleri evredeki şeker hastalıklarında insilün enjektesi kaçınılmazdır. Bir kısım hastada ise ağızdan alınan şeker düşürücü ilaçlar yeterli olacaktır.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst