Serebral Palsi (SP) Paketi

  • Konuyu başlatan Fırtına
  • Başlangıç tarihi
F

Fırtına

Guest
Ankara Milli Eğitim Müdürü Kamil Aydoğan, Avrupa Komisyonunca desteklenen 'Serebral Palsi (SP)-Paketi' projesinin, SP'li çocukların anne-baba ve öğretmenlerine yönelik ilk proje olduğunu belirtti.

Avrupa Komisyonu Hayatboyu Öğrenme Programı Grundtvig Çok Taraflı 'Serebral Palsili Çocukların Anne-Baba ve Öğretmenleri İçin Destekleyici Paketlerin Geliştirilmesi (SP-Paketi)' Yaygınlaştırma toplantısı, Bilkent Otel'de düzenlendi.

Toplantının açılışında Doğan Çağlar Özel Eğitim Meslek Lisesi öğrencilerinin, tekerlekli sandalyelerinden inerek yaptıkları 'hiphop' gösterisi katılımcılardan büyük alkış aldı.

Ankara Milli Eğitim Müdürü Aydoğan, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'de son yıllarda eğitim alanında ciddi reformlar gerçekleştirildiğini söyledi.

Eğitim sürecinde sürekli iyileştirmeler yapıldığını ifade eden Aydoğan, '7 yıl önce sınıflardaki öğrenci sayısı 40'ın üzerindeyken, bugün 30'larda. Bütün ders programları değiştirilmiş, her şey yeniden düzenlenmiştir. Bu çerçevede 2004'ten bu yana birçok okulumuz AB üyesi ülkelerle projeler yürütmektedir' dedi.

Toplantının da bu çerçevede yapıldığını anlatan Aydoğan, Avrupa Komisyonunca desteklenen bu projenin, Serebral Palsili çocukların anne-baba ve öğretmenlerine yönelik ilk proje olması açısından da son derece önem taşıdığını belirtti.

'ENGELİNE GÖRE OKULA YERLEŞTİRİLMEYEN ÖĞRENCİ KALMAYACAK'

Engellilere verilen eğitim hizmetlerine değinen Aydoğan, 'Aralık 2010 itibariyle 9 bin 285 öğrencimiz kaynaştırma yoluyla ilköğretim ve ortaöğretimde, 3 bin 222 öğrencimiz özel eğitim okullarında, 975 öğrencimiz özel sınıfta, 85 öğrencimiz evlerinde olmak üzere toplam 13 bin 567 öğrencimize engeline uygun eğitim ortamında özel eğitim hizmeti verilmektedir' dedi.

Ankara'da özür gruplarına yönelik olarak toplam 29 özel eğitim okulu bulunduğunu, yeni okullarla ihtiyacın tamamının karşılandığını bildiren Aydoğan, '3 yıl öncesine kadar okul çağında olup da okula yerleştirilemeyen engelli öğrenci sayımız 2 bin civarındayken, Şubat 2011 itibariyle engeline göre okula yerleştirilmeyen öğrencimiz kalmayacaktır' diye konuştu.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde Serebral Palsili bireylerin toplam nüfus oranının yaklaşık binde 4 olduğunu anlatan Aydoğan, buna göre Türkiye'de 300 bin civarında SP'li kişi olduğunun tahmin edildiğini, 3-18 yaş grubunda ise 108 bin SP'li olduğunun düşünüldüğünü kaydetti.

Aydoğan, Ankara'da Serebral Palsili 609 öğrencinin okula devam ettiğini bildirdi.

Ankara Vali Yardımcısı Yıldırım Uçar da toplantıda gösterilerini sunan öğrencileri hayranlıkla izlediğini ifade ederek, 'Çocukların, gerek üzerlerinde taşıdıkları gerekse dışarıdaki engellere rağmen, emek verilirse yeteneklerini ortaya çıkarabileceklerini gördük' diye konuştu.

Bu önemli projeye emek veren herkesi kutladığını ifade eden Uçar, her çocuğun yaşam hakkının, iyi eğitim alma hakkının bulunduğunu, bunu sağlamak için herkesin projeye destek vermesi gerektiğini kaydetti.

Proje koordinatörü Banu Duman'ın sunum yaptığı toplantıda, AB üyesi ülkelerden proje ortakları da ülkelerindeki uygulamaları anlattı.

SP-PAKETİ PROJESİ

Avrupa Komisyonu Merkezli Çok Taraflı SP-Paketi Projesi, Ankara Milli Eğitim Müdürlüğü Projeler Koordinasyon Birimi koordinatörlüğünde, Hacettepe Üniversitesi Sağlık bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Serebral Palsi Kliniği ile AB ülkelerinden Danimarka, Portekiz, İtalya, Yunanistan ve Romanya'nın da katılımıyla yürütülüyor. Avrupa Komisyonunca desteklenen ve 3-18 yaş arası Serebral Palsili çocukların anne-baba ve öğretmenlerine yönelik yürütülen proje, 31 Ekim 2012'ye kadar devam edecek.


AA
 
F

Fırtına

Guest
Serebral Palsi (SP) hastalığı son yıllarda artış gösterdi

Konya Fizikon Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Uzmanı Dr. Nagihan Yararoğlu, 'Serebral Palsi (SP)' hastalığının kas, sinir ve iskelet sistemlerinde bozukluklara yol açtığını söyledi. Yararoğlu, doğum sırasında ya da doğum sonrasında beynin hasar görmesi sonucunda oluşan bu hastalığın giderek arttığını dile getirdi.

Serebral Palsi'nin, yaşamın erken dönemlerinde henüz gelişimini tamamlamamış olan beynin, ilerleyici olmayan hasarına bağlı olarak ortaya çıktığını belirten Yararoğlu, bunun kalıcı fakat değişime uğrayabilen hareket bozukluğu olduğunu anlattı.

Yaklaşık bin canlı doğumda yüzde 2 -3 oranında görülen Serebral Palsi hastalığının son yıllarda artış gösterdiğini belirten Yararoğlu, "Bunun nedeni ise daha önce hayatta kalma şansı düşük olan erken doğumlu, düşük doğumlu ve sarılıklı çocukların yaşatılmasıdır." dedi.
Serebral Palsi hastalığının üç çeşidi olduğunu dile getiren Uzman Dr. Nagihan Yararoğlu, birincisinin spastik, ikincisinin istemsiz hareketler vey denge bozukluğu şeklinde olduğunu, üçüncü çeşidinin ise ilk iki çeşidin birlikte görülmesiyle meydana geldiğini anlattı.

Yararoğlu, şunları söyledi; "Spastik çocuk, yarı felç şeklinde olabilir. Bu çocuklar 1 ile 2,5 yaşlarında yürüyebilirler. Bacaklarda belirginlik varsa spastik çocuklar 4 ile 7 yaşlarında yürüyebilirler. Hem kollarda hem de bacaklarda belirgin spastik çocukların yüzde 25'indehastalıkhafif seyreder."

Bu hastaların yürüyebileceğini kaydeden Yararoğlu, günlük yaşam aktivitelerinin hafif kısıtlamalarla yapılabileceğini belirtti. Hastalığa yakalanan çocukların yarısında, hastalığın orta derecede seyrettiğini dile getiren Uzman Dr. Nagihan Yararoğlu, böylelikle çocukların tam bağımsız olamayacaklarını aktardı.

Geriye kalan çocukların yüzde 25'inde hastalığın ağır seyrettiğini bildiren Yararoğlu, "Bu çocuklar hayat boyu bakıma muhtaç olurlar. İlerlemeyen bu hastalık, uygun ve uzun süreli bir rehabilitasyon programının yanı sıra, diğer yardımcı tedavi yöntemlerinin uygulamasıyla da daha iyi bir duruma getirilebilir." diye konuştu.

CİHAN
 
F

Fırtına

Guest
Doğu'daki Beyin Felçli (Serebral Palsi) Çocuklara El Uzanıyor.!

serebral_palsili.jpg



SERÇEV Muş, Bitlis ve Şanlıurfa'daki SP'li çocukların aileleriyle biraraya gelerek, çocukların topluma kazandırılması ve ailelerin beyin felci konusunda bilinçlendirilmesi için çalışma başlattı.

Serebral Palsili Çocuklar Vakfı (SERÇEV) Muş, Bitlis ve Şanlıurfa'daki Beyin Felçli (SP'li) çocukların aileleriyle biraraya gelerek, çocukların topluma kazandırılması ve ailelerin beyin felci konusunda bilinçlendirilmesi için çalışma başlattı. SERÇEV, Sabancı Vakfı Toplumsal Gelişme Hibe Programları çerçevesinde Çocuk Fizyoterapistleri Derneği, Pediatrik Ortopedistler Derneği ile Muş ve Bitlis Belediyelerince Doğu'daki beyin felçli çocukların da büyük kentlerde engellilere sunulan imkanlardan yararlanmalarını sağlamak ve ailelerinin engelli çocukları konusunda neler yapabileceklerini anlatmak için ortak bir proje başlattı.

Muş, Bitlis ve Şanlıurfa'da yaşayan SP'li çocuklar ve aileleri için eğitim seminerleri verilecek proje çerçevesinde, kendilerinin de SP'li çocukları olan SERÇEV yöneticileri ile fizyoterapistler aileleri ziyaret ederek onlarla birebir görüşmeler yapacak. SERÇEV yöneticileri, 90 SP'li çocuğun ailesiyle biraraya gelecek ve onlara çocuklarına nasıl davranmaları gerektiği, sosyal ortamda SP'li çocuklar için neler yapılabileceği, SP'li çocukların eğitimi ve erken fizyoterapinin önemi gibi konularda bilgi verecek. Yöneticiler yaklaşık 240 kişiye SP hakkında eğitim programları düzenleyecek.

Harran Üniversitesi ile illerin valilikleri ve Şanlıurfa Belediyesinin de destek verdiği proje kapsamında, söz konusu illerde seminerler de düzenlenecek. Proje sonunda, ayrıca konuyla ilgili çalıştayın da hazırlanması planlanıyor. SP'li çocukların topluma kazandırılması ve sosyalleşmelerine imkan sağlanmasının hedeflendiği projenin en büyük katkısı SP'li doğumun bu illerde bir yıl içerisinde yüzde 3 oranında azaltılmasını sağlamak olacak.

Beyin felçli çocukların erken fizyoterapi ve eğitimle önemli başarılar elde edebileceğinin ailelere anlatılacağı projede, aileler, SP konusunda destek alabilecekleri kurum, kuruluş ya da sivil toplum örgütlerine nasıl ulaşabilecekleri konusunda da bilgilendirilecek.


AA
 
Tekerlekli Sandalye
Üst