Ses Kısıklığı Sebepleri ve Kronik Ses Kısıklığı İçin Bitkisel Tedavi

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
48
Ses kısıklığı, özellikle mevsim geçişlerinde değişen beslenme değişikliklerine bağlı olarak birçok insanın başına gelen bir sorundur.

Uzmanlar, ses kısıklığını oluşturan birçok sebebin içinde çok basit ve kendiliğinden iyileşebilecek sebeplerin olduğu gibi ciddi ve tedavisinin büyük ameliyatlar gerektirdiği hastalıkların da olabileceğini belirtiyor.

Ses kısıklığına sebep olabilecek hastalıklardan bazılar şunlardır:

- Larenjit (Gırtlak iltihabı)
- Ses tellerinde nodül, kist veya polip gibi iyi huylu kitleler
- Akciğer hastalıkları
- Ses teli hareketini sağlayan sinirlerin felci
- Alerji veya iltihaplara bağlı geniz akıntısı
- Mideden yukarı doğru asit kaçağının olması (reflü) ve şiddetli kusmalar
- Gırtlak ve çevresindeki dokuların tümörleri
- Ses telleri çevresine gelen darbeler
- Psikolojik sebepler
- Şeker hastalığı veya sinir sistemi hastalıkları gibi vücudun diğer bölgeleriyle birlikte ses telini de tutan hastalıklar
- Sigara, duman ve kimyasal gazlar gibi tahriş edici maddelere maruz kalmak
- Yanlış ses kullanımları(bağırma, çığlık, şiddetli ağlama ve öfke durumları)
- Birtakım cerrahi travmalar(gırtlağa yada üst solunum yoluna yönelik yada genel anestezi için solunum yoluna tüp (entübasyon tüpü) yerleştirilmesine bağlı olarak.

Kronik Kısıklık İçin Bitkisel Tedavi

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu, çoğu insanda kronik bir hal almış olan ses kısıklığının tedavisi için bitkisel bir tedavi önerisinde bulunuyor. İşte Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’nun ses kısıklığının tedavisi için önerdiği bitkisel kür:

Ses kısıklığını tedavi etmek için 1 kabuk tarçın 1 çay bardağı suda 6-7 dakika kaynatılır ve ılık olarak içilir.

NOT: İçerisine tatlandırıcı dahil da dahil herhangi bir madde katılmaması tedavinin başarısı için önemlidir.
 

Murat.Y

Üye
Üye
Katılım
Eyl 9, 2014
Mesajlar
1,998
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Ses Kaybı ve Ses Kısıklığı Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Ses kaybı kişinin sesini çıkartamaması durumudur ve kişi sesini çıkartamadığı zaman sosyal iletişimini tamamen kaybeder.

Ses Kısıklığı Sebepleri ve Kronik Ses kısıklığı - disfoni.jpg

Ses Kaybı ve Ses Kısıklığı Nedir?


Ses kısıklığı - Disfoni

Ses kısıklığı, genellikle sesin azalması veya hiç çıkmaması olduğu düşünülür, ancak her türlü normalden farklı ses oluşumuna ses kısıklığı denir. Sesteki çatallaşmalar, titreşimler, boğuk ses ve diğer tüm ses değişikliğine ses kısıklığı denir. Sesin ana mekanizması olan ses tellerinde oluşabilecek herhangi bir oluşum, hastalık ya da problem ses kısıklığına yol açabilir.

Ses kısıklığına sebep olabilecek hastalıklar arasında;

Larenjit (Gırtlak iltihabı)
Sesin yanlış kullanımı
Ses tellerinde oluşan ve Reinke adı verilen ödem
Ses tellerinde nodül, kist veya polip gibi iyi huylu kitleler
Akciğer hastalıkları
Ses teli hareketini sağlayan sinirlerin felci
Alerji veya iltihaplara bağlı geniz akıntısı
Mideden yukarı doğru yemek borusuna asit kaçağının olması (reflü)
Gırtlak ve çevresindeki dokuların tümörleri
Ses telleri çevresine gelen darbeler
Psikolojik sebepler
Şeker hastalığı veya sinir sistemi hastalıkları gibi vücudun diğer bölgeleriyle birlikte ses telinide tutan hastalıklar sayılabilir.

Ses kısıklığı iki haftadan uzun sürerse ve belirli bir nedeni yoksa bir Kulak-Burun-Boğaz hastalıkları uzmanına muayene olmanız gerekir. Ses kısıklığı ile beraber nefes alma zorluğu, Soğuk algınlığı gibi belirli bir neden yokken ağrı bulunması, ağızdan kan gelmesi, birkaç günden uzun süren tam ses kaybı veya seste şiddetli değişiklik, yutma zorluğu veya boyunda kitle (şişlik) gibi şikayetlerde varsa KBB uzmanına başvurmak gerekir.

Poliklinik şartlarında ses teli muayenesi ya larinks aynası denen ayna ile ya da endoskop adı verilen görüntülü yöntemle yapılır. Ses kısıklığı sebebinin anlaşılmasında en önemli kısım hastanın muayemesidir. Muayene sırasında genellikle sebep hakkında bir fikir edinilir. Yapılacak tetkiklerde genellikle bu fikire göre seçilir. Larenjit (ses teli bölgesi iltihabı), nodül, polip, kist gibi hastalıklarda teşhis muayene ile konduğu için genel olarak tetkik yapmak gerekmez.

Ses kısıklığı için yapılabilecek tetkikler arasında şunlar sayılabilir:

Akciğer grafisi
Paranazal Sinüs filmleri
Alerji testleri
Şeker hastalığı, tüberküloz gibi hastalıkların araştırılması
Gırtlak bölgesinin bilgisayarlı tomografi veya manyetik rezonansla incelenmesi
Tümör görülürse biopsi alıp patolojide incelenmesi
Ses teli sinirinin felcinde beyinle ilgili filmler

Ses kısıklığının tedavisi, ses kısıklığı yapan hastalığa göre değişir. ses teli iltihabı genel olarak ilaç ile tedavi edilir. Ses teli felçleri bazen tümör gibi hastalıklara bazende guatr ameliyatlarına bağlı olmaktadır. Mideden yemekborusuna asit kaçağı (reflü hastalığı) olan vakalarda, hem ilaç tedavisi hemde hastanın alacağı bazı önlemler vardır.

Ses Kısıklığı Nasıl Tedavi Edilir?


Ses kısıklığının olmaması veya olursa da kolay iyileşmesi için hastanın dikkat edeceği önlemler vardır. Bunlar arasında şunlar sayılabilir:

Sigara ve alkol kullanılmaması.
Sesin doğru tonda, kalınlaştırma ve inceltmeleri fazla, yapmadan, kullanılması.
Diyaframı kullanarak, gırtlak kaslarını çok yormadan konuşulması
Bol su içilmesi. Boğaz temizleme hareketini yapmaktan kaçınılması.
Mideden asit kaçağın olan hastalar için akşam saatlerinde çay, kahve, kola, alkol alınmaması, Mideyi dolduracak kadar yemek yenmemesi, Yemek yiyip hemen yatılmaması,
Yüksek yastıkta yatılması.
Bulunduğunuz ortamın nemi ve ısısının uygun olması.
Sürekli ve şiddetli öksürükten kaçınılması bu ses tellerinin tahrişine ve şişmesine neden olur.

Ses kısıklığı yapan hastalıklardan bazıları ameliyatla tedavi edilirler. Nodül, polip ve kistler, ses terapisi ile düzelmemiş ise veya boyutları büyükse ameliyatla alınabilirler.

Tümörler hemen hemen daima ameliyatla tedavi edilirler. Ses teli sinirlerinin felcinde de konuşmayı daha iyi hale getirmek için bazen ameliyatlar yapılmaktadır.


Makale: Prof. Dr. Selçuk ONART
 

Murat.Y

Üye
Üye
Katılım
Eyl 9, 2014
Mesajlar
1,998
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Ses Kısıklığı ve Yaygın Nedenleri Nelerdir?

Ses kısıklığı 3 şekilde yapılır bunlardan 1. si kulakla yapılan subjektif muayene dediğimiz bir tiptir. Profesyonel bir kişi, kişinin sesini dinler..

Ses kısıklığı ve yaygın nedenleri.jpg

Ses Kısıklığı Muayenesi Nasıl Yapılır?


Ses kısıklığı ve yaygın nedenleri

Fonasyon, yani ses üretme işlevi göğüs, akciğerler ve nefes borusundan gelen hava, karın ve sırt adelelerinden oluşan güç kaynağı, ses telinden oluşan titreşim mekanizması ve ses tellerinden buruna kadar olan dokuların yankı meydana getirmesiyle ortaya çıkar.

Ses telleri, müzik aletinin telleri gibi titreşime girmez. Bronştan gelen havanın, dar bir yer olan ses telleri arasından geçerken oluşturduğu emme basınçı sayesinde, altdan başlayarak kapanır ve daha sonra açılır. Bu arada her bir ses telinde incelme, kalınlaşma ve dalgalanmalar oluşur. Burada bulunan normal dışı herhangi bir oluşum ses kısılmasına, yani disfoniye neden olur.

Ses tellerinde üretilen ses, esas frekans ve üst tonlarını kapsar ve bunun üzerine yankı eklenerek, sesin rengi oluşur.

Ses bozukluklarında iyi sorgulama önemlidir.

Hastanın yaşı: Yaşlandıkça karın ve sırt kaslarında gerginlik azalması, göğüs kapasitesinin azalması, solunum yolu salgılarının kıvamının değişmesi, hormonal değişiklikler, gırtlak kıkırdaklarının kemikleşmesi ile birlikte tüm olarak ses kalitesi de değişir.

Ses nerede ve nasıl kullanılıyor: Çocuklara sık bağıran anneler, sportif aktivitelerde tezarühat, öğretmen, amatör ses sanatçısı, duyma kayıplı kişiler ile sık konuşmak, gürültülü ortamlarda ve aşırı kuru veya tozlu ortamlarda bulunmak ve sık konuşmak, ağırlık kaldırmak, nefesli çalgılar ses bozukluklarına yol açarlar. Bunlarda sesi yanlış alışkanlıklar ile aşırı kullanma sonucunda, ses teli nodülüdediğimiz sert, toplu iğne başı ufaklığında kitle veya ses teli polibi dediğimiz jelatin kıvamında, saplı veya sapsız kitle oluşur. Ses tellerinin birbirine değen uçlarındaki bu lezyonlar sayesinde ses kalitesi hemen değişir. Kısık, soluk soluğa, zayıf bir ses oluşur.

Fiziksel durum: Fiziksel durumun iyi olması iyi ses üretimi sağlar. Fiziksel olarak iyi durumda olmayanlar, sırt ve boyunda uygun olmayan adele gruplarını kullanarak, ses tellerini aşırı zorlarlar ve ses de yorgunluk oluşur.

Enfeksiyon ortamı: Üst solunum yolu infeksiyonları, sinuzit, allerji, bronşit, aktif ve pasif sigara kullanımı gibi etkenler, ayrıca ses kısıklıklarına neden olurlar.

Baş boyunun diğer bölgeleri: Diş ve çene eklemi bozuklukları, baş ve boyunda bazı adele gruplarında aşırı adele gerginliği yaratırlar ve dolayısı ile sesi kötü yönde etkilerler.

Mide asidi: Reflu larenjit yani mide asidinin ses tellerinin arkasında göllenmesi, özellikle sabahları kalkınca seste kısılma ve uzun bir ısınma döneminden sonra düzelme yapar. Ayrıca ağız kokusu, mide yanması, boğazda yanma ve boğaza bir şey takılıyormuş hissi oluşur.

Genel bulgular ve alışkanlıklar: Kabızlık, ishal, psikolojik bozukluk, ses şiddetinde azalma oluşturur. Sigara ve tiroid bezinin az çalışması, Reinke ödemi dediğimiz, ses tellerinde yaygın, iki taraflı şişkinlik oluşturur. Kilo problemleri, menstruasyon bozuklukları, tiroid bezi bozuklukları, doğum kontrol hapı, idrar söktürücü, vitamin gibi ilaç kullanımları da ses kısıklığı nedenlerindendir. Aşırı vitamin alımı, özellikle C vitamini, idrar söktürücü etki gösterip, ses tellerinde kuruluk oluşturur. Alkol ve kokain kullanımı da önemlidir.

Gıdalar: Çikolata, süt ve dondurma gibi yiyecekler salgıyı kalınlaştırarak ses üzerinde olumsuz etki gösterirler. Kahve mide asidini arttırır ve salgıların kıvamını değiştirir, hiperaktivite yapar. Bunların aksine, limon suyu, doğal çay karışımları, salgıların kıvamını inceltmesi nedeniyle sese faydalıdırlar.

Geçirilmiş ameliyatlar: Daha önce geçirilmiş operasyonlar sırasında genel anestezi için kullanılan tüp, ses tellerinde reaktif dokular oluşturabilirler. Bademcikleri almak veya burun ameliyatları ses kalitesini değiştirebilirler. Ancak ses, ses terapisi ile 3-6 ayda stabilize olur.

Kanser: Ses bozukluklarının en ürkütücü nedeni gırtlak tümörleridir. Devamlı ve gittikçe artan şiddetde ve beraberinde bazen yutma güçlüğü, kulağa yansıyan ağrı ve nefes alıp vermede rahatsızlık gibi şikayetleri de getiren bir ses kısıklığı mevcuttur.

Sonuç: Ses bozuklukları ciddiyet ile incelenmesi gereken geniş kapsamlı bir konudur. Öncelikle hastanın genel durumu, sesi kullanma alışkanlıkları, mesleği, vücut yapısı, alışkanlıkları, yaşam tarzı, sistemik bulgu ve şikayetleri sorgulanmalı ve geniş kapsamlı bir kulak burun boğaz muayenesi yapılmalıdır.


Makale: Doç. Dr. Esra ERYAMAN
 
Tekerlekli Sandalye
Üst