Ses Teli Felci Nedir?Nedenleri Nelerdir?

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
SES TELİ FELCİ
Ses tellerine gelen sinirlerin fonksiyon dışı kalması ile ortaya çıkar. Tek taraflı felçler önemli ses ve solunum problemlerine neden olmadıklarından gözden kaçabilirler. Dikkatli hastalar seslerindeki çatallanmadan, konuşurken yorulmaktan ve yeterince yüksek ses çıkaramamaktan ve zaman zaman gelen gıcık öksürüğünden şikayetçi olabilirler.

Ses çıkarırken orta hatda birbirine dokunması gereken ses tellerinden felçli olan ses teli orta hatdan uzakta kalır. Ne kadar uzak kalırsa ses kalitesi o kadar bozulur. Bazı hastalarda o kadar uzakta kalır ki, aradan bol miktarda hava kaçağı olur ve hasta konuşma esnasında yorulur.
Altı aylık bir süre sonunda düzelme görülmezse ameliyat ile düzeltme gerekir. Çalışmayan ses teli dışarıdan konulan bir silikon protezle orta hatta doğru itilir. Böylece çalışan ses teli ile rahat temas etmesi sağlanmış olur. Ameliyat lokal anestezi altında ses kalitesini kontrol ederek yapılır.

Çift taraflı ses teli felçleri hemen daima guatr ameliyatlarından sonra görülür. Bu hastalarda her iki ses teli orta hattadır ve ses problemi yoktur. Hava yolu daralmıştır. İstirahatta nefes darlığı olmayabilir, ancak hareketle, örneğin merdiven çıkarken mutlaka ortaya çıkar. Bu hastalarda enfeksiyon neticesi oluşabilecek minimal ödemler bile ciddi solunum tıkanmalarına neden olabilirler. En kısa zamanda bir uzman tarafından görülmeleri gerekir.

Nefes darlığı olan hastalarda nefes darlığının, ses tellerinin birini ameliyatla kenara çekerek rahatlatılması gerekir. Normal bir solunum için ses telleri arası 5 mm’lik açıklık iyidir. Ancak bu açıklıkta ses kısık çıkar. 3 mm açıklıkta ses iyi çıkarken nefes darlığı görülür. Ameliyatla 4 mm’lik bir açıklık sağlanmaya çalışılır. Bu açıklığı sağlamak tek bir girişimde mümkün olmayabilir. Ameliyat genel anestezi altında ve mikroskop ile yapılır. Hava yolunu güvence altına almak için boğazda geçici delik açmak gerekebilir. Bu delik hasta hastaneden taburcu olmadan kapatılır. İlaçla tedavisi yoktur.

Tek taraflı kord vokal paralizilerinin çoğunda neden ortaya konulamaz. Üst solunum yolu enfeksiyonu yapan bir virüs ses tellerini hareket ettiren kasa giden siniri de tutabilir, ancak bunu ortaya koymak oldukça zordur. Beyin sapından göğüs içine kadar olan bölgedeki herhangi bir tümoral lezyon da paralizi nedeni olabilir. Bu bakımdan, ses fonksiyonları bozulmasa bile, ses teli felçleri ileri tetkik gerektirir. Zor doğumlardan sonra sinir zedelenmesine ve ses teli felci görülebilir.
Bu çocuklarda ağlama sesi kısıktır. Tanı muayene ile konur.

Ses Teli Felci Nedenleri
Gırtlak kaslarını hareket ettirmekle görevli olan sinirlerin artık çalışmıyor olmasına ses teli felci denmektedir. Ses tellerin felç olduğu durumlarda hastalarda ciddi belirtiler gözlenir. Bu belirtilerin başında nefes alma sorunları gelir. Ses teli felci hastalarında ses kısıklığı ve nefes darlığı ortaya çıkmaktadır.

Ses teli felcinin nedenlerine değinecek olursak kafa içi, boyun ve göğüs bölgesinde ortaya çıkan sorunlar bu rahatsızlığa neden olmaktadır. Ses teli felci nedenlerini biraz daha açacak olursak akciğer, boyun, gırtlak, yemek borusu tümörleri, boyun bölgesine alınan travmalar, kalp büyümesi, damar hastalıkları ve enfeksiyonlardır diyebiliriz.

Ses teli felcine doğuştan ortaya çıkan kalp sorunları da sebep olmaktadır. Ayrıca hastanın geçirmiş olduğu cerrahi operasyonlarında ses tellerine zarar vererek ses teli felci ortaya çıkabilir. Özellikle guatr ameliyatı sonrası ses teli felcine rastlanır.


 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Ses teli egzersizleri

Ses teli egzersizleri ile zarar gören ses tellerinizi eski sağlığına kavuşturabilir ya da ses tellerinizi etkileyecek olan sorunlara karşı yine egzersiz ile ses tellerinizi kuvvetlendirebiliriz. Konuşmak için ihtiyacımız olan en önemli unsurlardandır ses telleri. Ses tellerinin zarar görmesi size ait olmayan bir sesin ortaya çıkmasına, sosyal ortamlarda kendinizi rahatsız hissetmenize ve bazen de iyice kısılan sesiniz ile konuşmakta zorlanmanıza sebep olur.


Bu yazımızda sizlere ses telleri için yapmanız gereken egzersizden yani bir nevi ses teli jimnastiğinden bahsedeceğiz. Problemsiz bir gırtlak istiyor ve sesinizin iyi bir şekilde çıkmasını arzuluyorsanız bu egzersizleri her sabah uyandığınızda uygulamanızı tavsiye ederiz.

Ses tellerinizin zarar görmesinden dolayı sesiniz kalın çıkıyorsa bol bol su için. Su ses telinizi nemlendirecek ve ses tellerinizin kayganlaşmasını sağlayarak sesinizin ince çıkmasını sağlayacaktır.

Sesinizin ısıtın. Bunun içince değişik sesli harfler kullanarak yavaş tondan yüksek tona doğru çıkın. Tıpkı yeni konuşmaya başlamış olan bir çocuk gibi. Bu ses teli için yapılan en güzel egzersizlerdendir.

Derin derin nefes alıp vermekte ses telinizin güçlenmesini sağlayacaktır. Çünkü nefes sese güç veren bir unsurdur.

Bağırmak ve çığlık atmak ses tellerinize zarar vereceği için kesinlikle yapmamanız gereken davranışlardır.

Sesiniz çıkmıyorsa kendinizi çok zorlamamalısınız. Eğer ki sık sık ses kısılması yaşıyorsanız hekime başvurun.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst