SGK Başkanı Acar Özel hastaneler ve vatandaşlar lehine önemli değişiklikler yapıyoruz

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Fatih Acar, 24 Ocak 2012 tarihinde TV 8'de Erkan Tan ile Başkentten programının konuğu oldu.

Gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Fatih Acar, yeşil kart sahibi vatandaşların endişeye kapılmamalarını istedi. 2008 yılında gerçekleştirilen Sosyal Güvenlik Reformunun, norm ve standart birliği, mali olarak sürdürülebilirlik ve herkesin genel sağlık sigortası şemsiyesi altına alınması gibi iki önemli başlığa sahip olduğunu ifade eden Başkan Acar, doğumdan itibaren 18 yaşına kadar herkesin sağlık açısından devlet güvencesi altına alındığını söyledi. Türkiye'de 9,1 milyon kişinin yeşil kart sahibi olduğunu belirten Başkan Acar, 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren yeşil kart sahiplerinin de GSS şemsiyesi altına alındığını söyledi.

Acar: Yeşil Kartlı Olan Vatandaşlarımız Hiç ama Hiç Endişe Etmesinler

"Yeşil kartlı olan vatandaşlarımız hiç ama hiç endişe etmesinler" diyen Kurum Başkanı Acar sağlık konusunda kişinin geliri yoksa sağlık hizmetlerinin devlet tarafından karşılanacağını, kişinin geliri varsa gelir durumuna göre sağlıktan yararlanmaya devam edeceğinin altını çizdi. Yeşil kart sahibi vatandaşlarımızın sağlıktan yararlanmaları için yapmaları gerekenlerin olduğuna işaret eden Acar, vize süreleri dolanların daha önce il ve ilçe idare kurullarında yaptırdıkları işlemlerin yerine Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı olarak faaliyet gösteren Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına gitmeleri gerektiğini söyledi. Kişilerin burada gelir testi yaptırmaları gerektiğini vurgulayan Acar, "Vize süreleri dolmayanlar için bir problem yok. Yeşil kartın vize süresi dolmuşsa, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı 13 ayrı kurumdan 28 ayrı sorgulama yaparak kişinin gelir durumunu belirleyecek. Gelir testi, kişinin T.C. Numarasıyla otomatik ve on-line olarak yapılacak. Gelir testi sonucunda kişinin geliri, asgari ücretin 3'te 1'i yani 295 TL'nin altında ise sağlık primini devlet ödeyecek. Örneğin bir hanede 4 kişi var. 2 çocukları 18 yaşın altında. Bu çocuklar zaten devlet güvencesi altında. Babanın geliri ise 800 TL. Bu rakam 4'e bölünecek. Kişi başı 200 TL gibi bir rakam düşüyor. Bu rakam 295 TL'nin altında olduğu için yeşil kartlı olarak sağlıktan yararlanmaya devam edecek." dedi. 295

18 yaş altında ve üstünde olan çocuklar ile ilgili de bilgiler veren Kurum Başkanı Fatih Acar, 18 yaş altında olan çocukların sağlıktan yararlanmaya devam edeceğinin altını çizdi. Çocuk lisede okuyorsa 20 yaşına kadar, üniversitede okuyorsa 25 yaşına kadar ailesi üzerinden sağlıktan yararlanmaya devam edeceğini vurgulayan Fatih Acar, 25 yaş üstü olan çocuk üniversitede okuyor olsa bile gelir tespitine dahil olacağını ve geliri yoksa yeşil kart üzerinden sağlık yardımı alacağını söyledi. Kız çocukları evlenmişse veya işe girmişse kendi üzerinden sağlıktan faydalanacağını ifade eden Acar, eğer bu durumlar yok ise kız çocuğu 30 yaşında olsa bile ailesi içinde değerlendirileceğini söyledi.

Acar: Hiçbir Şekilde Herhangi Bir Sisteme Kayıtlı Olmayan 1 Milyon 700 Bin Vatandaşımıza Mektupla Ne Yapacaklarını Anlattık

Hiçbir şekilde herhangi bir sisteme kayıtlı olmayan 1 milyon 700 bin kişinin olduğunu belirten Başkan Acar, bu kişilerinde 1 Ocak 2012 tarihi itibariyle GSS kapsamında olduğunu söyledi. Sisteme dahil olmayan bu vatandaşların mutlaka Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı olan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına giderek başvurmaları ve gelir testi yaptırmaları gerektiğini vurgulayan Başkan Acar, müracaat etmezlerse gelirlerinin asgari ücretin 2 katı olarak kabul edileceğini ve 212 TL prim ödeyeceklerini söyledi. Sisteme kayıtlı olmayan bu vatandaşlarımız için prim ödeme konusunda ince bir nokta var diyen Başkan Fatih Acar, prim ödemeleri Şubat ayı sonuna kadar ödenebildiği için başvuruların şubat ayı içinde de yapılabileceğini söyledi. Başkan Acar sözlerine şöyle devam etti; "1 milyon 700 bin kişiye mektup gönderdik. Mektupta vatandaşlarımızın ne yapacaklarını anlattık. Ayrıca internet sitemizde yeşil kart ve gelir testi ile ilgili 50 soruya cevap verilen bir bilgilendirme metni hazırladık." dedi. Vatandaşların Alo 170 İletişim hattını arayarak da bilgi alabileceklerini ifade eden Başkan Fatih Acar, bu telefon hattına aynı zamanda kayıt dışı çalışma ile ilgili de ihbarda bulunabileceklerini söyledi.

Acar: 2000 Yılı Öncesinde Emekli Olanlar Arasında Maaş Açısından Ciddi Adaletsizlikler Var ve Bunu Çözeceğiz

Emekli olmak için prim gün sayısı ve yaş ile ilgili konunun 5510 sayılı Kanun'la belirlendiğini belirten Acar, prim gün sayısı tamam olsa bile yaş dolmadan emekliliğin hak edilemeyeceğini söyledi. İntibak ile ilgili çalışmaların tamamlandığını belirten Acar, burada ciddi gayret gösteren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'e ayrıca teşekkür edilmesi gerektiğini söyledi. 2000 yılı öncesinde emekli olanlar arasında ciddi adaletsizlerin olduğuna işaret eden Acar, bu mağduriyetlerin artık son bulacağını ama bu çalışmanın bir zam çalışması olarak algılanmaması gerektiğinin altını çizdi. Acar, "3600 gün, 5000 gün yada 9000 gün prim ödeyenler 869 TL aylık alıyorlar. Bu ciddi bir haksızlıktır. Bu yakın zamanda çözülecek. Yaptığımız çalışmalar ile ilgili bilgi vermek gerekirse, 10 TL altında bir artıştan 55.966 kişi, 10-20 TL arasında artıştan 49.044 kişi, 30*40 TL artıştan 53.341 kişi, 50-100 TL artıştan 219.486 kişi, 100-150 TL artıştan 484.769 kişi, 150-

200 TL artıştan 279.623 kişi, 200-250 TL artıştan 197.498 kişi, 250 TL ve üzerinde artıştan ise 9613 kişi yararlanacak" diye konuştu.

Acar: Özel Hastaneler ve Vatandaşlar Lehine Önemli Değişiklikler Yapıyoruz

Özel hastanelerle yenilenen sözleşme konusuna da değinen Kurum Başkanı Fatih Acar 2,5 yıldan bu yana sözleşmelerde hiçbir değişikliğin yapılmadığını söyledi. Hem özel hastaneler hem de vatandaşlar lehine değişiklikler yaptıklarını belirten Kurum Başkanı, yeni dönemde hekiminde sorumluluk alacağını vurguladı. Sağlık Uygulama Tebliğine ve Kurumumuzun belirlediği kurallara uymayan sadece hastane değil doktorunda bu konuda sorumlu tutulacağını ve ceza verileceğini ifade eden Kurum Başkanı, ceza tavanının da hastane gelirinin %20'sini geçemeyeceğini söyledi. Önceden 49 fiil tekrara bağlı olarak, 5 fiil de doğrudan fesih cezasını gerektirirken, bu dönemde bu cezaların 8'e indirildiğini belirten Kurum Başkanı, hastanelerin uygulanan cezaları 12 taksitle ödeyebileceğini söyledi. Kurum Başkanı sözlerini şöyle sürdürdü; "Vatandaşlar açısından bakıldığında da önemli düzenlemeler yaptık. Vatandaş hastaneye gittiğinde ne kadar fark ödediğini ve ne kadarını SGK'nın karşıladığını öğrenecek. 100 TL üzerinde olan tutarlarda hastane bu bilgiyi gösteren bir belgeyi hastaya vermek zorunda olacak. Yine hastaların bilgilendirileceği kiosk cihazlarının bulundurulma zorunluluğu olacak. Doktor, 1 saat içinde en fazla 6 hastaya bakabilecek. Yani hasta başına en az 10 dakika ayrılacak." diye konuştu.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Gelir testi, mektup gönderilenler için 1 ay uzatıldı

Genel Sağlık Sigortası'nın yürürlüğe girmesiyle başlayan gelir testi yapma zorunluluğu 1 ay uzatıldı. 1 milyon 700 bin kişi için 31 Ocak 2011 tarihinde dolan müracaatlara 1 Mart'a kadar süre tanındı. Bu süre içinde gelir testini yaptıranlar 212 lira prim borcu ödemekten kurtulacak. Bu arada 1 milyondan fazla kişi gelir testi için sosyal yardımlaşma dayanışma vakıflarında gelir testi yaptırdı.

Sağlıkta yeni dönemi başlatan Genel Sağlık Sigortası sistemi 1 Ocak 2012 tarihinde yürürlüğe girdi. Bu çerçevede 9 milyon 100 bin yeşilkartlı, 1 milyon 700 bin tescili olmayan vatandaş, 18 yaşını dolduran ve okumayan gençler ile 25 yaşını bitirmiş üniversite öğrencilerinin gelir testi yaptırması gerekiyor. Söz konusu durumun yeterince anlaşılamaması sebebiyle 15 milyona yakın insanı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları'na koştu. 212 lira ceza ödemekten korkanlar vakıflarda uzun kuyruklar oluşturdu. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, yoğunluk sebebiyle gerekirse sürenin uzatılabileceğini açıkladı. Cihan muhabirinin aldığı bilgiye göre Sosyal Güvenlik Kurumu, herhangi bir kaydı olmayan ve mektup gönderilen 1 milyon 700 bin kişi için 7 gün sonra dolan başvuru süresini 1 Mart 2012 tarihine kadar uzattı. Bu kişilere PTT aracılığıyla mektup gönderen Kurum, vatandaşlık numaraları üzerinden 1 milyon 700 bin kişinin kaydını yaptı. 1 milyon 700 bin kişinin şubat ayı sonuna kadar sosyal yardımlaşma vakıflarına gidip sadece gelir teste girmeleri gerekiyor.

YEŞİLKARTLILARDA VİZE SÜRESİ ÖNEMLİ KRİTER

Yeşilkartlılar için ise başvuru süresinde bir değişikliğe ve uzatmaya gidilmedi. 9 milyon 100 bin yeşilkart kullanıcısı vize dolum süresine göre gelir testine 1 ay içinde başvurmak zorunda. 1 Ocak 2012'de vize süresi dolanlar, 1 Şubat 2012'ye kadar sosyal yardımlaşma dayanışma vakıflarına kayıt yaptıracak. Vize süresi bulunanlar yeşilkartlarını kullanmaya devam edecek.

18 VE 25 YAŞINI DOLDURANLAR İÇİN SON 7 GÜN

Genel Sağlık Sigortası çatısı altına alınan okumayan ve çalışmayan 18 yaşını dolduran kişiler ile üniversite okuyan 25 yaşını bitirmiş öğrencilerin gelir testi yaptırmaları için son 7 günleri kaldı. 31 Ocak 2012 tarihine kadar gelir testi yaptırmayan bu kişiler en yüksek tavandan 212 lira üzerinden sağlık sigortası primi yatıracaklar. Gelir testi yaptıran 18 ve 25 yaşını dolduran vatandaşlar, gelir durumlarına göre 35, 106 ve 212 lira prim yatıracaklar. 295 liranın altında geliri olanların primini devlet karşılayacak.

Cihan Haber Ajansı
 
Tekerlekli Sandalye
Üst