SGK dan Bir Çok Kişinin Talep Etmeyi Unuttuğu Ödemeler

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
48
Vatandaşlar SGK'da daha çok hangi ödemeleri unutuyor?


Sosyal Güvenlik Uzmanı Ersin Konar, “Sosyal Güvelik Kurumu, ‘Sen evlen ben sana 24 aylık çeyiz parası vereyim’ diyor. Ama evlenmenin telaşıyla kimse başvuru yapıp bu paraları almıyor, unutuyor” dedi.

Sosyal Güvenlik Uzmanı Ersin Konar, çeyiz parasından iş göremezlik ödemesine, cenaze ödeneğinden yol parası geri ödemesine kadar birçok konuda önemli açıklamalarda bulundu.


144076.jpg

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından ödenen ve halk arasında çeyiz parası olarak bilinen evlenme yardımının düğün telaşıyla unutulduğunu belirten Sosyal Güvenlik Uzmanı Ersin Konar, “Sosyal Güvenlik Kurumu bir sürü ödeme yapıyor. Ama bu ödemeler cenazeyle, düğünle, hastalık durumunda Sosyal Güvenlik Kurumu’nda unutuluyor. Çeyiz parası, SSK’dan, Bağ-Kur’dan, Emekli Sandığı’ndan emekli olan vatandaşlarımızın vefatı halinde kız çocukları aylık alma hakkına sahip oluyor. Kız çocukları ölene kadar evlenmediği sürece bu maaşta hak sahibi oluyor. Çalışma Bakanlığı’nın kız çocuklarına çok güzel bir müjdesi bu ama çoğu vatandaşımız bunu bilmiyor” dedi.

Sosyal Güvenlik Kurumu 24 Maaşlık ‘çeyiz parası’ veriyor


Çeyiz parası almak için SGK’ya verilecek bir dilekçenin yeterli olacağını kaydeden Konar, şu ifadeleri kullandı: “Örnek verirsek; kız çocuğumuz bekâr, babası vefat etti. SSK’lı, Bağ-Kur’lu, Emekli Sandığı üzerinden babasından aylık almaya hak sahibidir. Aylığı bağlatıyor aradan 2-3 sene geçiyor hanımefendi evlenmeye karar veriyor. Evlendiği anda Sosyal Güvenlik Kurumu’na dilekçe vermeyi unutuyor. Evlendiği anda dilekçe verse 24 aylık çeyiz parası yani bin lira maaş alıyorsa o an için 24 bin lira civarı bir rakam hanımefendiye otomatik olarak 2 yıllık maaşı olarak ödeniyor. Yani Sosyal Güvelik Kurumu, ‘Sen evlen ben sana 24 aylık çeyiz parası vereyim’ diyor. Ama evlenmenin telaşıyla kimse başvuru yapıp bu paraları almıyor, unutuyor”.

Raporlu işçilere günlük 40 lira iş göremezlik ödeneği

Raporlu işçilerin istirahatlı oldukları her gün için 40 lira iş göremezlik ödeneği alacaklarını söyleyen Ersin Konar, “Çalışan işçilerimiz hastaneden rapor aldıklarında istirahatlı oldukları gün için 40 lira ödeme almak zorundalar ama hastalık vasıtasıyla Sosyal Güvenlik Kurumu’na kimse başvuru yapıp da bu paralara tenezzül etmiyor” şeklinde konuştu.

‘Cenaze ödeneği’ de unutulanlar arasında

Kendisi için en az 360 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi bildirilmiş ölen sigortalının hak sahiplerine verilen cenaze ödeneğine değinen Sosyal Güvenlik Uzmanı Ersin Konar, unutulan paraların 5 yıl içinde başvuru yapmak kaydıyla geri alınabileceğini söyledi.

Konar, “Cenaze ödeneği Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 3 senedir ödeniyor. Kişi vefat ettiğinde SSK’lı, Bağ-Kur’lu, Emekli Sandığı hak sahibi eşleri, anneleri, evlatları Sosyal Güvenlik Kurumu maaşı düşürdüğü anda dilekçe verirse 595 lira cenaze masrafı olarak kişiye ödeniyor ama cenazenin telaşıyla çoğu vatandaşımız bunu SGK’da unutuyor. Bu paralar geriye dönük olarak 5 yıl başvuru yapmak kaydıyla bir dilekçe ile alınabiliyor” diye konuştu.

“Uçak masrafına kadar Sosyal Güvenlik Kurumu onu ödemek zorunda”

Unutulanlar arasında ‘yol parası geri ödemesinin’ bulunduğunu da söyleyen Ersin Konar, şöyle konuştu: “Bulunduğunuz ilde, örnek veriyorum; İstanbul’dayız ama bizim hastalığımızın tedavisi Almanya’da. Yurtdışına sevk ediliyor. Uçak masrafına kadar Sosyal Güvenlik Kurumu onu ödemek zorunda. Tabi gideceği şehre, ülkeye, hastaneye göre bu yol parası değişiyor ama vatandaşlarımız da hastalığın telaşıyla bu yol paralarını da Sosyal Güvenlik Kurumu’nda unutuyorlar”.

“Evlerine müfettiş göndererek bunu tespit ediyorlar ve aldıkları parayı yasal faiziyle beraber geri istiyorlar”

Sosyal Güvenlik Uzmanı Ersin Konar, SGK imkânlarından yararlanmak için yasadışı yolları tercih eden çiftlere de uyarılarda bulundu. Anlaşmalı boşanma yapanların tespit edildiklerinde aldıkları parayı faiziyle birlikte geri ödeyeceklerini vurgulayarak, “Çalışma Bakanlığı kız çocukları için ödeme yapıyor. Ama bunu iyi niyetli olmayan ailelerimiz eşlerini boşayarak babasının aylığını talepte bulunuyor. Yani kız çocuğu babasından aylık almaya başlıyor. Anlaşmalı boşanma dediğimiz olay bu oluyor. Bunlar sadece emekli maaşını almakla kalmıyorlar resmi nikâh kıydıkları anda da 24 aylık çeyiz parasına hak sahibi oluyor. 24 ay dediğimiz bin lira aylık aldığını düşünürsek kız çocuğunun, 24 aylık da çeyiz parası alma hak sahibi oluyor. Çalışma Bakanlığı kimin gerçekten boşandığını, kimin boşanmadığını karıştırmış durumda. Bununla ilgili binlerce dilekçe var ama evlerine müfettiş göndererek bunu tespit ediyorlar ve aldıkları parayı yasal faiziyle beraber geri istiyorlar. Kesinlikle vatandaşlar bu yola başvurmasınlar. Gerçekten eşiyle geçinemeyip boşananlar aylık talebinde bulunursa bunca insanın başı da yanmamış olur” ifadelerini kullandı.

İ.H.A
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
48
Cenaze Ödeneğini Siz Almazsanız Belediye Alır

SGK, sigortalılarına birçok değişik yardımlarda bulunmaktadır. Ancak çalışanlar bu yardımların farkında bile değil. SGK’nın yapmakta olduğu yardımlardan biri de halk arasında “Cenaze Parası” olarak bilinen cenaze ödeneğidir. Ölen sigortalının yakınları bu hakkın farkında olmadığından çoğu zaman başka gerçek ve tüzel kişiler ya da belediyeler almaktadır. Bu yazımızda okuyucularımızı cenaze ödeneğinden nasıl faydalanabilecekleri hususunda bilgilendireceğiz...


CenazeÖdeneği-960x400.jpg

HANGİ HÂLLERDE CENAZE ÖDENEĞİ VERİLMEKTEDİR?
İş kazası veya meslek hastalığı sonucu,
Sürekli iş göremezlik geliri, malullük, vazife malullüğü veya
Emeklilik (Yaşlılık) aylığı almakta iken ya da
Kendisi için en az 360 gün malullük yaşlılık ve ölüm sigortası primi bildirilmiş iken, ölen sigortalının hak sahiplerine verilmektedir.

KİMLER ALABİLİR?
Cenaze ödeneği sigortalının sırasıyla eşi, yoksa çocuklarına, o da yoksa ana veya babasına, o da yoksa kardeşlerine verilmektedir.
Cenazenin bu kişiler dışında gerçek veya tüzel kişiler tarafından kaldırıldığının belgelenmesi durumunda, cenaze ödeneği tutarını geçmemek üzere belgelere dayanan tutar, masrafı yapan gerçek veya tüzel kişilere ödenmektedir.

NASIL ALINIR?
Cenaze ödeneği için hak sahiplerince ölüm tarihini belirten bir dilekçe ile SGK’ya başvurulması şarttır. Cenaze ödeneği tutarı her yıl bir önceki yıl için Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı tarafından açıklanan Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) değişim oranında artırılarak belirlenmektedir. 2017 yılı için belirlenen cenaze ödeneği 531 TL iken bu ödenek 2018 yılında 594 TL’ye yükseltilmiştir.
Cenaze ödeneğini almamış olanlar sigortalının ölüm tarihinden itibaren 5 (Beş) yıl içinde alabilirler.
 

BirGaripYolcu

Üye
Üye
Katılım
Şub 18, 2015
Mesajlar
57
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yaş
36
Şimdi ben ameliyat için rapor alacağım mecbur. Bu raporun her günü için 40 tl almam için sgk'na gidip raporu vermem mi gerek? Rapor günüm bittikten sonra gitsem oluyor mu? Msaştan fln kesilmeyip ya da maaşa eklenmeyip sgk'ye gidince ayriyetten alınıyor anladığım kadarıyla.
 

BirGaripYolcu

Üye
Üye
Katılım
Şub 18, 2015
Mesajlar
57
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yaş
36
Araştırdım. Memura raporlu gün ödemesi yokmuş.
 

cuneyterkurt

Üye
Üye
Katılım
Haz 17, 2021
Mesajlar
2
Tepkime Puanı
0
Puanları
1
Selamlar
Günlerdir ne yapacağımı bilmediğim bir durum içersindeyim.
Bana usul erkan bir çıkış yolu tarif edebilir misiniz.
Konu: Hesaba Yatan Birikmiş Ölüm aylıklarının mahkeme tarafından el konulması

SGK'ya 30.10.2020 tarihli ilk defa ölüm ayligi baglanmasi talebimize istinaden, kisitlinin sagliginda sgk emeklisi olan anne ve babasindan, olum ayligi baglanmistir.
Anne 2005 ve baba 2010 yilinda vefat etmistir.
Vasi 2010 yilindan itibaren kayinbiraderinin vasisidir, birlikte yasamaktadirlar.
Vasi, kisitli icin 30.10.2020 tarihine kadar herhangi bir yardim almamistir. Talepte de bulunmamistir. Veyahut bilgisizliginden dosyalari usulune uygun sgk ya ulastiramamistir.
Sgk, ölüm ayligi ile beraber, geriye dönuk 5 senelik birikmis ölüm ayliklarini da kisitlinin hesabina yatirmistir.
Fakat kucukcekmece 2.sulh hukuk mahkemesi kisitli hesabina yatan parayi, mahkeme depo hesabina yatirilmak uzere bankaya yazi gondermistir.
Simdi kisitlinin hakki oldugunu dusundugumuz olan bu parayi mahkemeden hangi kosul ile alabiliriz
Ve nasil bir yol izlenmesi gerekir.
Atıyorum kısıtlı yararına araç alınacağına dair dilekçe , preforma araç faturası ile mahkemeye dilekçe verilebilir mi
Kısıtlı (dayım) yüzde 80 zihinsel engelli Yaş 61
Vasi(babam) yaş 60
 
Tekerlekli Sandalye
Üst