SGK diyabetli hastaları cezalandıran bir uygulamaya geçti

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
8 Milyon Diyabetli Hastanın Hakkı Engelleniyor!
Ülkemizde 8 Milyon Diyabetli Hastanın Kazanılmış Hakları Sosyal Güvenlik Kurumu'nun 10 Ocak 2011 Tarih ve 2011/5 Sayılı Genelgeyle Yok Ediliyor.


Diyabet (Şeker Hastalığı) yaşam boyu süren bir hastalıktır. İyi tedavi edilmediği taktirde kalp krizi, böbrek yetmezliği, görme kaybı ve körlük nöropati, ayak amputasyonları gibi ağır organ hasarları ortaya çıkar.

Diyabette organ hasarlarını önlemenin tek yöntemi kan şeker kontrolü için hastanın günde en az 3-4 kez düzenli kan şekeri ölçümü ve bu kan şeker değerine göre insülin yada hap tedavisinin ayarlanması ile mümkündür. Düzenli kan şekeri ölçülen hastalarda diyabete bağlı organ hasarları yarı yarıya azalmıştır. Bu nedenle dünyanın tüm gelişmiş ülkelerinde devlet diyabetli hastalara devlet kan şeker ölçüm test çubuklarını ücretsiz sağlamakta.

10 Ocak 2011 tarihine kadar diyabetli hastalar eczaneden doğrudan kan şeker çubuklarını bir işlem yapmadan ücretsiz olarak alırken 10 Ocak 2011 tarihinde 2011/5 nolu genelge ile SGK diyabetli hastaları cezalandıran bir uygulamaya geçti. Bu tarihten itibaren diyabetli hastalar için kan şekeri ölçüm test çubuğu almak son derece güç, yoğun, bürokratik işlemler gerektiren adeta mümkün olmayan bir sürece girdi.

Bilgi: 10 OCAK 2011'DEN ÖNCE 1 KUTU TEST ÖLÇÜM ÇUBUĞU İÇİN YAPILACAK İŞLEMLER

·Sağlık Kurulu raporu ile hastanın kan şeker ölçüm test çubuk ihtiyacı ve adedi belirlenir.
·Diyabetli hasta doktora başvurur, reçetesini alır, eczaneye verir ve kan şeker ölçüm çubuklarını ücretsiz alır.

11 OCAK 2011'DEN SONRA 1 KUTU TEST ÖLÇÜM ÇUBUĞU İÇİN YAPILACAK İŞLEMLER·

Sağlık Kurulu Raporu ile hastanın kan şeker ölçüm test çubuk ihtiyacı ve adedi belirlenir.

·Diyabetli hasta doktora başvurur, kan şeker çubuğu için ayrı bir özel reçete alır.
·Reçeteyle eczaneye başvurur ve kan şeker çubuklarının bedelini cebinden öder.
·Eczacı reçetenin arkasına elle bedeli alınmıştır yazısı yazıp kaşeler, hastaya reçeteye test çubuğunu aldığına dair imza attırır.
·Eczacı hasta adına kesilmiş bir fatura verir, fiş kabul edilmez.
·Diyabetli hasta daha önce Sağlık Kurulu'ndan aldığı raporu "Aslı Gibidir" diye onaylatıp bu raporu, reçetenin aslını, eczaneden aldığı faturayı SGK bölge ofisine şahsen müracaat eder. Kuyruğa girer, geri ödeme için başvuruda bulunur.
· SGK'nın ilgili memuru bu belgelerin eksik ya da doğru olup olmadığını kontrol eder ve kabul eder.
·Hasta banka hesabı yoksa bir hesap açtırır.
·SGK makul bir süre içinde (ortalama 2-4 ay içinde) test stribinin bedeli olan parayı banka hesabına yatırır.
·Diyabetli hasta bankaya gider ve parasını alır.

haberler com
 
F

Fırtına

Guest
Şeker hastalarından SGK kararına büyük tepki!

SGK'nın 10 Ocak 2011 tarihinde yayımladığı genelgeye şeker hastalarının tepkisi büyük. Diyabetle Yaşam Derneği, genelgeyle Türkiye'de 8 milyon şeker hastasının haklarının yok edildiğini vurgulayarak "Bu genelgeyle devletten şeker ölçüm çubuğu almak neredeyse imkasız hale getiriliyor" açıklamasını yaptı.

Diyabetle Yaşam Derneği Genel Başkanı Emine Alemdar, diyabetin yaşam boyu süren bir hastalık olduğunu hatırlatarak, "İyi takip edilmediği taktirde kalp krizi, böbrek yetmezliği, görme kaybı ve körlük nöropati, ayak amputasyonları gibi ağır organ hasarları ortaya çıkar. Diyabette organ hasarlarını önlemenin tek yöntemi kan şeker kontrolüdür. Bunun için hastanın günde en az 3-4 kez düzenli ölçüm yapması ve değerlere göre insülin ya da hap tedavisinin ayarlanması gerekiyor. Düzenli kan şekeri ölçülen hastalarda diyabete bağlı organ hasarları yarı yarıya azalıyor. Bu nedenle dünyanın tüm gelişmiş ülkelerinde devlet diyabetli hastalara kan şeker ölçüm test çubuklarını ücretsiz sağlar." dedi.


Önceki uygulamayla yeni uygulama arasındaki fark;

10 Ocak 2011'de yayımlanan genelgeden önceki uygulamadan da bahseden Alemdar, "Genelge yayımlanmadan önce hasta sağlık kurulu raporu alıyordu. Bu raporun içeriğinde hastanın ihtiyacı ve adedi belirleniyordu. Reçetesini ona göre yazdırıyor ve hiçbir bedel ödemeden eczaneden şeker ölçüm çubuklarını temin ediyordu. Şimdi nasıl? Hasta yine sağlık kurulu raporunu alıyor, doktoruna gidiyor. Eski uygulamada olduğu gibi ilaçlarla birlikte yazılmıyor strip. Ayrı bir reçeteye yazılıyor. Hasta eczaneye geliyor ve striplerini bedelini cebinden ödeyerek alıyor. Tabii ödeyebiliyorsa..

Eczacı 'reçeteyi teslim ettim' diye, hasta da 'teslim aldım' diye imzalıyor. Şahıs adına fatura kesiliyor. Evraklarını toplayan hasta SGK'nın ödeme bölümlerine gidiyor. Memura evrakları teslim ediyor. Eksiksiz ise memur belgeleri teslim alıyor. Hasta banka hesap numarasını veriyor. SGK, hastanın ödediği bedeli 2 ila 4 ay arasında yatırıyor. Uygulamada bir diğer konu da hastanın başvuruyu şahsen yapmak zorunda olması. Oysa hastalar arasında çocuklar, yaşlılar var. Dün 86 yaşında bir kadın aradı beni, 'ben bu işlemleri nasıl tek başıma yapacağım. O kuyruklarda şekerim yükselir' diye yardım istedi." diye konuştu.

Çubukların bedeli bir hasta için her ay 300-400 TL demek;

SGK'nın bu kararı alel acele vermiş olduğunu belirten Alemdar, "Biz yeni bir uygulamaya geçilmesini istiyoruz. Bir kişi her ay 300 ila 400 TL çubuklara veriyor. Ailede 3 diyabet hastası var diyelim. Bu aile aylık 1000 TL nasıl ödesin? Bu konuyla ilgili bir sürü faks elimize geliyor. Diyabetli hastaların hakları sürekli ihlal ediliyor. Ödeme birimlerine gittiğimiz zaman bizim bu prosedürden haberimiz yok diyorlar. Bu duruma bir son verilsin" dedi.

54 yıldır diyabet hastası: Bu hakkın yeniden verilmesini istiyorum;

Diyabet hastası Seramik sanatçısı Fahriye Hoşver ise, 54 yıllık Tip 1 diyabet hastası olduğuna vurgu yaparak, "Diyabetle bugüne kadar herhangi bir komplikasyon olmadan gelmemin nedeni eğitim ve şeker ölçümlerini düzenli yapıyor olma. Diyabetlilerin yemek yemeden önce ölçüm yapıp, ona göre insülini ve yemeğini düzenlemesi gerekiyor. Bu hakkın bizden alınması demek, ileriye yönelik komplikasyonların ortaya çıkması demektir. Bu da devlete olacak yükün daha da artması demek. Çünkü bir böbrek nakli, diyaliz gibi işlemler çubuklardan çok daha pahalıya mal olan uygulamalar." dedi.

Uygulama değişmezse Başbakanlık ve Sağlık Bakanlığı'na başvurulacak;

22 yıllık diyabet hastası Avukat Çağrı Çakıcı da, "Ben bir hukukçu olarak bunu keyfi bir önerge olarak görüyorum. Bu genelgenin yayınlanmasında işlemde bulunan şahıslarla ilgili her türlü talepte bulunabiliriz. Strese bağlı olarak kişiler manevi tazminatta bulunabilirler. Eğer bir düzelme olmazsa Başbakanlık ve Sağlık Bakanlığı'na başvuracağız" dedi.

Üniversite öğrencisi 7 yıllık diyabetli; Biz bu uygulamayı, buyrun ölün olarak algılıyoruz;

Diyabetle Yaşam Derneği'nin düzenlediği toplantıya birçok şeker hastası da katıldı. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde okuyan Aynur Ayhan, 7 yıldır şeker hastası. Kardeşi de 8 yıllık diyabetli. Şikayetini, "Kardeşimin bir de çölyak hastalığı var. İkimiz yeşil kart üzerinden hizmet alıyorduk, ancak bize ısrarla artık yeşil kartlılara ödenmeyeceğini söylediler. Diyet bizim zorunluluğumuz var, şekerimizi sürekli takip etmek zorundayız. Kardeşim 13 yaşında. Biz bu uygulamayı, buyrun ölün olarak algılıyoruz. dedi.


33 yıllık diyabetli annesi; Bedeli karşılayamayan ailelerin çocukları ne olacak;

Oğlu adına söz alan Nilüfer Özhüsrev de tepkisini şöyle dile getirdi;

"33 yıldır diyabetli annesiyim. Bize verilen eğitimlerde 'şeker çok iyi takip edilecek' dendi. Bu takibi ölçerek sağlayabiliyoruz ancak. Benim diyabet polikliniklerinde ve çevremde gözlemlediğim, aileler hep destek olmuşsa, stribi alabilmişse, maddi olanakları yeterliyse çocuklarının diyabeti gayet güzel gidiyor. İçim yanarak söylüyorum. Karşılayamayan ailelerde çocukların durumunu hiç iyi görmüyorsunuz. Temin eden ve edemeyen ailelerinin çocuklarının gelişiminde fark oluyor. Hiçbir zaman da tam olarak strip temini bize sağlanmadı. Günde 3 ölçüm/strip hakkı verilmişti. Oysa ideali 8'dir. Mesela yatarken ölçmemişseniz, ani ölüm riskini göze almışsınız demek olabiliyor. Düzenli takip için 8'i geçtik, günde 5 kere ölçebiliyor olmamız lazım. Hiçbir zaman kurumumuz bu 5 ölçümü bize temin etmedi. Umarım uğraşlarımız sonuç verir ve diğer ülkelerde olduğu gibi günde 8 ölçüme kavuşuruz."


hürriyet
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
SGK'dan şeker ölçüm çubukları açıklaması: Karar keyfi değil

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), diyabet hastalarının kullandığı şeker ölçüm çubuklarının ödenmesini öngören kararın kararın keyfi olmadığını vurguladı. Sigortalıların her türlü hizmete erişimini kolaylaştırmayı hedeflediğinin de altını çizdi.

Kurum, Danıştay kararının ardından böyle bir genelge yayınlamak durumunda kalındığını ifade etti.

SGK, şeker ölçüm çubukları bedellerinin ödeme yönteminin değiştirilmesi ve çubuk bedellerinin yoğun bürokratik işlemler süreci sonunda ödendiğine yönelik haberlerle ilgili açıklama yaptı. Kurumun vatandaşları mağdur etmesinin asla düşünülemeyeceği, sigortalıların sağlık hizmetlerine erişimini kolaylaştırmak için çalıştığı dile getirildi.

Şeker ölçüm çubuklarının temini hususunda karşılaşılan sorunların temelinde Danıştay 10. Hukuk Dairesinin 5 Kasım 2010 tarihinde verdiği yürütmeyi durdurma kararının yattığı kaydedildi. Mahkemenin verdiği bu karara bağlı olarak SGK'nın genelge yayınladığı belirtilerek, şu açıklama yapıldı:

"Danıştay tarafından verilen yürütmeyi durdurma kararına kadar 2007 yılından bu yana eczanelerden temin edilmekte olan şeker ölçüm çubuklarının vatandaşlarca alımı mahkeme kararı sonrasında sıkıntıya girmiştir. Kurumumuz, Danıştay 10. Hukuk Dairesinin verdiği yürütmeyi durdurma kararına gerekli itirazı yapmış ve idari olarak yapılması gereken çalışmalarına devam etmektedir. Yürütmesi durdurulan şeker ölçüm çubuğunun her bir adedi için ödenen tutara bugüne kadar medikal firmalar veya vatandaşlarımız tarafından herhangi bir itiraz olmamıştır."

Cihan Haber Ajansı
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
SGK'dan şeker ölçüm çubuklarının bedellerinin ödemesi hakkında açıklama

ŞEKER ÖLÇÜM ÇUBUKLARININ BEDELLERİNİN ÖDEME USÜLLERİ HAKKINDA BASIN AÇIKLAMASI

Bazı basın yayın organlarında şeker ölçüm çubukları bedellerinin ödeme yönteminin Kurumumuz tarafından alınan bir kararla değiştirildiği, çubuk bedellerinin yoğun bürokratik işlemler süreci sonunda ödendiği, uygulamanın vatandaşlarımızı mağdur ettiği yönünde haberler yer almaktadır.

Sosyal Güvenlik Kurumunun vatandaşlarımızı mağdur etmesi asla düşünülemez. Sigortalılarımızın sağlık hizmetlerine erişimini kolaylaştırmak Kurumumuzun sorumlulukları arasındadır.

Son günlerde şeker ölçüm çubuklarının temini hususunda karşılaşılan sorunların temelinde Danıştay 10. Hukuk Dairesinin 5.11.2010 tarih 2010/10024 esas dosya numaralı yürütmeyi durdurma kararı vardır. Mahkemenin verdiği bu karara bağlı olarak Kurumumuz tarafından çıkarılan 2011/5 sayılı Genelge Kurumun keyfi bir uygulaması değildir.

Danıştay tarafından verilen yürütmeyi durdurma kararına kadar 2007 yılından bu yana eczanelerden temin edilmekte olan şeker ölçüm çubuklarının vatandaşlarca alımı mahkeme kararı sonrasında sıkıntıya girmiştir.

Kurumumuz, Danıştay 10. Hukuk Dairesinin verdiği yürütmeyi durdurma kararına gerekli itirazı yapmış ve idari olarak yapılması gereken çalışmalarına devam etmektedir.

Yürütmesi durdurulan şeker ölçüm çubuğunun her bir adedi için ödenen tutara bugüne kadar medikal firmalar veya vatandaşlarımız tarafından herhangi bir itiraz olmamıştır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU

BAŞKANLIĞI

Memurlar.Net
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Danıştay'ın kararı şeker hastalarını zora soktu

Danıştay Onuncu Dairesi tarafından, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanlığı'nın 2010/137 sayılı genelgesinin yürütmesinin durdurulması şeker hastalarını mağdur etti. Şeker ölçüm çubuğu striplerin alımını zorlaştıran karar nedeniyle 8 milyon civarındaki şeker hastası sıkıntılı günler yaşıyor.

Konya Eczacılar Odası Yönetim Kurulu üyesi Hasan Parlakkaya, durumun biran önce düzeltilmesi gerektiğine dikkat çekti. Parlakkaya, "Danıştay'ın iptal kararından önce hastaların düzenli olarak kullanmaları gereken şeker ölçüm striplerini almaları daha kolaydı. Doktorun verdiği bir rapor ve reçetesi ile başvurduklarında şeker çubukları ücretsiz olarak alınabiliyordu.

Yeni düzenlemeye göre ise eczacı 'reçeteyi teslim ettim' diye, hasta da 'teslim aldım' diye imzalıyor. Şahıs adına fatura kesiliyor. Evraklarını toplayan hasta SGK'nın ödeme bölümlerine gidiyor. Memura evrakları teslim ediyor. Eksiksiz ise memur belgeleri teslim alıyor. Hasta banka hesap numarasını veriyor. SGK, hastanın ödediği bedeli 2 ila 4 ay arasında yatırıyor." dedi.

Diyabet Vakfı Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kaya ise kendilerine bir çok hastanın müracaat ederek yardım istediğini söyledi. Kaya, son çıkan kararın şeker hastalarını zor durumda bıraktığını ifade ederek, "Türkiye'de şeker hastalığı son yıllarda yüzde 100 arttı. Birçok kişi ayda kutu strip kullanıyor. Yeni düzenlemeyle şeker hastalarının durumu iyice zorlaştırıldı. Çok sayıda hastamız bu konuda bizden yardım talep ediyor." diye konuştu. Prof. Kaya, son düzenlemenin, şeker hastaları için çok sıkıntı oluşturduğunu dile getirdi.

Danıştay 10. Dairesi'nin, SGK Sağlık Uygulama Tebliği'nde her bir kan şekeri ölçüm çubuğu için 0,55 TL ödenmesine ilişkin kararın yürütmesini durdurması şeker hastalarını mağdur etti.

Cihan Haber Ajansı
 
F

Fırtına

Guest
Şeker çubuklarında sorun ortadan kalkıyor

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Emin Zararsız, diyabet hastalarının kullandıkları şeker ölçüm çubuklarının bedelinin karşılanması konusunda üç büyük firmayla bugün yapılacak toplantının ardından Sağlık Uygulama Tebliği'nde yeniden düzenleme yapılacağını ve fiyatların yeniden belirleneceğini bildirdi.

Zararsız, Bilkent Otel'de düzenlenen Kayıtlı İstihdamı Teşvik İçin Teknik Destek Projesi açılış konferansında yaptığı konuşmanın ardından, gazetecilerle bir araya geldi.

Gazetecilerin şeker ölçüm çubuklarının bedelinin karşılanmasına ilişkin soruları üzerine Zararsız, SGK artık bu cihazları karşılamıyormuş gibi bir hava estirildiğini, bunun doğru olmadığını söyledi.

Danıştayın verdiği yürütmeyi durdurma kararına kadar her bir cihaz için 55 kuruş ödendiğini anımsatan Zararsız, söz konusu fiyatı tek başına belirlemediklerini vurguladı.

Zararsız, uygulamanın kesintisiz sürmesi için vatandaşların bedelini kendilerinin ödedikleri ilaçların faturalarını getirerek SGK'dan belirlenen ücreti alabileceklerini dile getirdi.

Türkiye'de bu konuda 3 büyük firma bulunduğunu belirten Zararsız, ''Firmalarla bugün yapılacak toplantının ardından Sağlık Uygulama Tebliği yeniden düzenlenerek sıkıntı ortadan kaldırılacak'' dedi.

Zararsız, bir soru üzerine, bugünkü toplantıda büyük ihtimalle bir anlaşma olacağını, olmaması halinde gerekli çalışmayı yaparak yeni bir çözüm geliştirebileceklerini ifade etti.

Danıştayın 55 kuruşu yetersiz bulması nedeniyle yeniden belirlenecek miktarın bu rakamın üzerinde olabileceğini dile getiren Zararsız, ''Sosyal devlet bir vatandaşın sağlık alanındaki bütün giderlerini son kuruşuna kadar karşılamak zorunda mı? Hele hele üretilen hizmet 15-75 kuruş arasında değişiyorsa, kişi 15 kuruşluk malı aldığında da 75 kuruşluk malı aldığında da tamamının devlet tarafından ödenmesi ne kadar doğru? Önemli olan ortalamayı bulmaktır'' diye konuştu.

Sağlık giderlerine yapılan destek konusunda makul olanı bulmanın, ortalamayı yakalamanın önemli olduğunu dile getiren Zararsız, ''Bizim ilave harcadığımız her bir kuruş, bugün sayısı 16 milyona ulaştığı için sevindiğimiz aktif sigortalıların primlerinden karşılanıyor. Sosyal güvenlik olayı günlük değildir. Düşünmek zorunda olduğumuz vade 20-25 yıldır. Bu nedenle sürdürülebilir bir sistem oturtmaya çalışıyoruz'' şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Dinçer: Diyabet hastaları mağdur edilmeyecek

Torba Tasarı''nın TBMM Genel Kurulundaki görüşmeleri sürüyor.

Önergesi nedeniyle söz alan CHP Balıkesir Milletvekili Ergün Aydoğan, diyabet hastalarının şeker ölçüm çubuğu nedeniyle yaşadığı soruna işaret ederek, eleştirilerde bulundu.

Söz alan Bakan Dinçer, meselenin hastaları mağdur ettiğini belirtti. Diyabet çubuğunu 55 kuruşa satın aldıklarını ifade eden Dinçer, aynı ürünü Sağlık Bakanlığının ihale yoluyla toptan 20 kuruşa satın aldığını bildirdi.

Tedarikçilerden birinin daha fazla kar elde etmek amacıyla Bakanlığı mahkemeye vermesi ve Danıştayın da yürütmeyi durdurması nedeniyle yaşanan sorunun ortaya çıktığını belirten Dinçer, ''Biz kimin hakkını korumalıyız? Daha fazla kar elde etmek isteyenlerin mi yoksa kamunun hakkını mı?

Biz kamunun kaynaklarını daha etkin kullanmak için çaba sarfettik. Herkes şunu bilmeli, diyabet hastalarımızı mağdur etmeyeceğiz. Çok yakında, çok daha uygun ve daha ucuz fiyatlarla satın alma gerçekleştireceğiz ve bu sorunu çözeceğiz'' diye konuştu.

Anadolu Ajansı
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
SGK çözümü buldu şeker ölçüm çubuğu ücretsiz alınabilecek

Süleyman DEMİRKAN

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Emin Zararsız, Danıştay’ın yürütmeyi durdurma kararı vermesi üzerine, bir süredir vatandaşların bedelini ancak ceplerinden ödemeleri halinde alabildikleri, diyabet hastalarını mağdur eden krizin çözüldüğünü bildirdi.

Zararsız, “Hastalar, önceden olduğu gibi eczanelerden şeker ölçüm çubuğunu alabilecekler. Bedelini SGK ödeyecek” dedi.

Kriz öncesine dönüldü

Bir vatandaşın, şeker ölçüm çubuklarının fiyatıyla ilgili başvurusu üzerine, Danıştay, SGK’nın tanesini 55 kuruştan aldığı şeker ölçüm çubuğunun bu fiyattan satışıyla ilgili yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Bunun üzerine SGK da ilgili firmalara ödemeyi durdurunca, vatandaşlar sağlık güvenceleri kapsamında, eczanelerden, tıbbi sarf malzemesi satan merkezlerden her gün kullanmak zorunda oldukları şeker ölçüm çubuklarını alamaz hale gelmişlerdi.

Yaşanan sıkıntıya ve vatandaşlardan gelen tepkilere üzerine SGK Başkanlığı, üretici ve firmaları acil toplantıya çağırarak, soruna çözüm bulma arayışına hız vererek, “en kısa sürede çözüm bulunacak” sözü vermişti. SGK Başkanı Zararsız, bir yandan Danıştay’ın yürütmeyi durdurma kararına itiraz ederken, ortaya çıkan sıkıntıyı gidermek için ilgili firmalarla da pazarlık yürüttüklerini belirterek şu müjdeyi verdi:

“Ancak bu pazarlıklardan vatandaşlar etkilenmeyecek. Danıştay’ın yürütmeyi durdurma kararından önce olduğu gibi vatandaşlar, şeker ölçüm çubuklarını eczanelerinden alabilecekler. Eczaneler de ürün bedellerini SGK’ya fatura ederek bu bedelleri kurumumuzdan tahsil edecekler. SGK bu güvenceyi eczanelere verdi. Artık, bu konuda hastalar ve yakınları bir sıkıntı yaşamayacaklar.”

Hürriyet
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Özel: Stripler 5TL’ken 35TL Oldu

seker.jpg


Türk Eczacıları Birliği (TEB) Genel Sekreteri Özgür Özel, SGK'nın Ocak ayının son günlerinde “şeker ölçüm çubuklarına erişimde hasta mağduriyetinin sona erdiği” yönündeki açıklamasının gerçeği yansıtmadığını savunarak, “Aksine, kuruma evraklarını teslim eden çok sayıda hastamız pek çok yakınma ve endişe ile eczanelerimize geri dönmektedir” dedi.

Özel, yaptığı yazılı açıklamada, hastaların daha önce kolaylıkla ulaşılabilen şeker ölçüm çubukları için bürokratik bir işlem yumağı içine girmek zorunda bırakıldığını iddia etti. Sağlık Kurulu raporuyla belirlenen hastanın durumu ve ihtiyaç duyduğu ölçüm çubuğu miktarının doktor tarafından reçeteye yazıldığını ve hastanın, şeker ölçüm çubuklarına eczacısı aracılığıyla ulaştığını hatırlatan Özel, hastaların şimdi eczaneden para ödeyerek aldıkları ölçüm çubuklarının faturalarını ve reçete arkalarını İl SGK Ödeme Birimi'ne teslim etmeleri gerektiğini savundu. Özel, hastanın, paralarını 2-4 ay gibi bir süre sonra, SGK'ya verdikleri banka hesabına yatırmasını beklediklerini ifade etti.

Önceden 50 adetlik bir kutu şeker ölçüm çubuğu için yaklaşık 5 lira ödenirken, Danıştayın esas itibarıyla uygulamayı durdurmasının ardından hastaların 35 lira ödediğini belirten Özel, hastaların SGK yetkililerinden “bu tutarın çok altında ödeme yapıldığına ilişkin ifadeleri bulunduğunu bildirdi.

Özel, şunları kaydetti:

“Bu durumda SGK'nın Ocak ayının son günlerinde şeker ölçüm çubuklarına erişimde hasta mağduriyetinin sona erdiği yönündeki açıklaması gerçeği yansıtmamaktadır. Aksine, kuruma evraklarını teslim eden çok sayıda hastamız pek çok yakınma ve endişe ile eczanelerimize geri dönmektedir. Sorunu çözmeye odaklı sorumlu bir devlet kurumu olarak hareket etmesini beklediğimiz SGK'nın önce provizyon sistemini düzeltmesi ve mağduriyeti gidermesi, sonrasında bilgiyi kamuoyuyla paylaşması gerektiğini düşünüyoruz. Artık kanıksamak zorunda bırakıldığımız bu tip uygulamalarla toplum sağlığının bir yap-boz tahtasına çevrilmemesi gerektiğini bir kez daha hatırlatıyor, gerekli teknik düzeltmenin yapılarak mağduriyetin gerçekten giderildiği yönünde bir açıklama yapılmasını bekliyoruz.”

Hürriyet
 
F

Fırtına

Guest
Şeker hastalarının mağduriyeti sürüyor

TEB Genel Sekreteri Ecz. Özgür Özel, Şeker hastalarına yönelik mağduriyet giderilmedi, hastalarımız şeker çubuklarının neredeyse tamamını cepten ödemek zorunda kalıyor” dedi.

Türk Eczacıları Birliği(TEB) Genel Sekreteri Ecz. Özgür Özel, hastaların şeker ölçüm çubuklarına erişimini zorlaştıran uygulamanın, Danıştay tarafından, SGK’nın görevini kötüye kullandığı ve keyfi davrandığı gerekçesiyle durdurulduğunu ifade ederek, “Danıştay mağdur etme ‘dur’ dedi. SGK bu kararı görmezden geliyor. Şeker hastalarına yönelik mağduriyet giderilmedi, hastalarımız şeker çubuklarının neredeyse tamamını cepten ödemek zorunda kalıyor” dedi.

Hastaların, SGK’nın şeker ölçüm çubukları ile ilgili yeni düzenlemesi ile daha önce kolaylıkla ulaşılabilen şeker ölçüm çubukları için artık bürokratik bir “işlem yumağı” içine girmek zorunda bırakıldığını savunan Özel, “Sağlık Kurulu raporuyla belirlenen hastanın durumu ve ihtiyaç duyduğu ölçüm çubuğu miktarı doktor tarafından reçeteye yazılıyor ve hasta, şeker ölçüm çubuklarına eczacısı aracılığıyla ulaşıyordu. Şimdi eczaneden ceplerinden para vererek aldıkları ölçüm çubuklarının faturalarını ve reçete arkalarını İl SGK Ödeme Birimine teslim etmeleri gerekiyor. Sonrasında 2-4 ay gibi bir süre bekleyecek ve SGK’ya verdikleri banka hesabına ödemenin yapılmasını bekleyecekler” dedi.

Özel açıklamasına şöyle devam etti;

“Bu yetmezmiş gibi, vatandaşlarımız bu karardan önce 50 Adetlik bir kutu şeker ölçüm çubuğu için yaklaşık 5 TL fark öderken ve Danıştay esas itibariyle bu uygulamanın yürütümünü durdurmuşken, şimdi hastalarımız 35 TL’nin tamamını cepten ödeyip, ortalama 3 ay sonra geri ödeme almak için evraklarını Kuruma teslim etmekte ve Kurum yetkileri tarafından kendilerine bu tutarın çok altında bir ödeme yapılacağı ifade edilmektedir.

Bu durumda, SGK’nın Ocak Ayının son günlerinde şeker ölçüm çubuklarına erişimde hasta mağduriyetinin sona erdiği yönündeki açıklaması gerçeği yansıtmamaktadır. Aksine, Kuruma evraklarını teslim eden çok sayıda hastamız pek çok yakınma ve endişe ile eczanelerimize geri dönmektedirler.”
 
F

Fırtına

Guest
Bakandan şeker hastalarına iyi haber

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, ''Gerekirse Sağlık Bakanlığı olarak Sosyal Güvenlik Kurumu ile bir anlaşma sağlayıp vatandaşımıza şeker ölçüm çubuklarını ücretsiz olarak doktorlar eliyle bile dağıtırız'' dedi.

Akdağ, Swissotel'de düzenlenen ''Türkiye Diyabet Önleme ve Kontrol Programı Eylem Planı 2011-2014'' tanıtım toplantısının ardından gazetecilerin çeşitli konulardaki sorularını cevaplandırdı.

Bir gazetecinin ''Ucuz olduğu için bazı üreticiler tarafından tercih edilen nişasta bazlı sıvı şekerin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri biliniyor. Bakanlık olarak bu konuyla ilgili ne tür çalışmalar yapılıyor?'' diye sorduğu Akdağ, bu konuya ilişkin bakanlığın önemli bir görevi olduğunu vurguladı.

Akdağ, aceleci ve altı iyi doldurulmamış açıklamalar yapmanın doğru olmadığına işaret eden Akdağ, tartışmaya nokta koyabilecek veya büyük ölçüde bilimsel çerçeveye oturtabilecek olanların bilim adamları olduğunu, bu nedenle bu tür konularda daima yetkin bir bilimsel kurul oluşturduklarını kaydetti.

Akdağ, bu konuda da bir bilimsel kurul oluşturduklarını anımsatarak, bu ay içinde bilimsel kurulun kendilerine gerekli bilgileri vereceğini ve bakanlık adına kamuoyunu bir basın toplantısı ile bilgilendireceklerini belirtti.

''Diyabetli hastaların şeker ölçüm cihazı çubuklarını almaları konusunda yaşanan sıkıntılar ne zaman giderilecek?'' diye sorulan Akdağ, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun her bir şeker ölçüm çubuğu için 55 kuruşluk ödeme yaptığını ifade ederek, mahkemenin bu ödeme şekliyle ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdiğini ve kendisine göre bunun yanlış bir yürütmeyi durdurma kararı olduğunu söyledi.

Bakan Akdağ, Sağlık Bakanlığının bu ölçüm çubuklarını hastanelere ortalama olarak 25-30 kuruşa alabildiklerini, hastanelerin kullandıkları miktarların çok büyük miktarlar olmadığını vurgulayarak, şunları kaydetti;

''Hastanelerimizde yılda 7 milyon civarında kullanılıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu, 200 milyona yakın ölçüm çubuğu parası ödüyor. Biz vatandaşın parasını çarçur edecek değiliz. Gerekirse Sağlık Bakanlığı olarak Sosyal Güvenlik Kurumu ile bir anlaşma sağlayıp vatandaşımıza şeker ölçüm çubuklarını ücretsiz olarak doktorlar eliyle bile dağıtırız. Buna ihtiyaç duyarsak bunun hazırlıklarına başladık. Tabii bir süre gerektiriyor, bunların satın alınmasını gerektiriyor. Bekleme bundan dolayı. Onun dışında eğer ilgili firmalar kaliteli ürünleri SGK'ya uygun fiyatlarla verirlerse eskiden olduğunu gibi vatandaşlar doğrudan eczanelere gidip bu çubukları alabilecek. Sonuç olarak kesinlikle şeker hastası olan vatandaşlarımızı bu çubuklardan mahrum etmeyiz. Onların sağlığı için ne kadar önemli olduğunu biliyoruz, endişe etmesinler.''

''Diyabetli hastaların coğrafi bölgelere göre dağılımı yapıldı mı?'' diye sorulan Akdağ, diyabet üzerinde bölgesel faktörlerin çok fazla etkisi olmadığını, ancak Türkiye'de diyabet olduğunu bilmeyen birçok vatandaşın bulunduğunu belirtti.

Akdağ, ''Bütün vatandaşlara çağrı yapmak isterim. Aile hekimleri ile iyi münasebet kursunlar. Aile hekimleri şeker ölçümü de dahil olmak üzere tetkik de yapabiliyorlar tamamen ücretsiz olarak. Erken tanı ve erken tedavi için aile hekimleri ile irtibat son derece önemlidir'' diye konuştu.

Anadolu Ajansı
 
F

Fırtına

Guest
Şeker ölçüm çubuğu sorunu çözüm bekliyor

İZMİR Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, 8 milyon şeker hastasını ilgilendiren ölçüm çubuklarının bedellerinin ödenmesiyle ilgili sorunun ’çözülmüş’ gibi gösterilip, bir türlü çözülmediğini söyledi. Sayılkan, "Hastaların beklentileri ’çözüyoruz’ denilerek günlük siyasete malzeme yapılmasın. Çözüyoruz gibi yapmasınlar, çözsünler" dedi.

Bir ay önce Danıştay kararı gerekçe gösterilerek, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) diyabet hastalarının şeker ölçüm çubuklarının bedelini karşılamayı durdurması ve ’çözülecek’ denilmesine karşın çözümlenmemesi İzmir Tabip Odası’nda düzenlene basın toplantısında kınandı. İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, Türk Hemşireler Derneği İzmir Şube Başkanı Samiye Mete ve İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Ceyhun Balcı, sağlık meslek odaları pratformu olarak ortak açıklama yaptı.

’BİRÇOK OLUMSUZLUĞA NEDEN OLACAK’

Bu kısıtlamanın tasarruf amacıyla yapıldığını, uygulamanın diyabetli hastaları zor durumda bıraktığını belirten Dr. Balcı şunları söyledi: "Milyonlarca kişinin açlık ve yoksulluk sınırında olduğu Türkiye’de, sonradan geri ödeme yapılsa bile birçok hastanın şeker ölçüm çubuklarına kaynak ayırması önemli bir sorundur. Şeker hastalığının tedavi ve izleniminde önemli bir öğe olan hastanın kendi kendisinin şeker düzeyini izlemesi bakımından çok önemli aksaklıkların yaşanması şaşırtıcı olmayacaktır. Uygulama caydırıcı ve motivasyon bozucudur. Hastanın kan şeker düzeyinin izlenmemesi, sağlık çalışanları için de birçok olumsuzluğa neden olacak, hastalığın tedavi ve denetim altına alınması güçleşecek."

Dr. Balcı, tasarruf amacıyla gerçekleştirilen uygulamanın daha fazla kaynak aktarımına neden olacağını DA söyledi. Balcı, "Şeker ölçüm çubuklarıyla ilgili bu tutum sağlıkta dönüşüm programının sağlık hizmetlerine bakışını özetlemektedir. Sağlıkta büyük dönüşüm, aslında yurttaşlara yaşatılan küçük küçük hak kayıplarının toplamından oluşmaktadır. Şeker ölçüm çubuklarının yurttaşlara ödetilmeye kalkışılması sadece küçük bir örnektir" dedi.

’ÇÖZÜYORUZ GİBİ YAPMASINLAR, ÇÖZSÜNLER’

İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan da, şeker ölçüm çubuklarıyla ilgili uygulamanın son yıllarda sağlık alanında altyapısı hazırlanmadan yapılan değişikliklerin ’iki ileri, bir geri’ uygulamalardan biri olduğunu belirtti. SGK’nın deneme- yanılma yöntemlerinden vazgeçmesi gerektiğini, geri adım atıldığında faturasını vatandaşın ödediğini kaydeden Sayılkan, "Çözdük, çözüyoruz diyen Sağlık Bakanlığı’nın, bu konudaki beklentileri günlük siyasete malzeme yapmasını doğru bulmuyorum. Birinci ayını dolduran bu süreçte vatandaşlara çile çektiriliyor. Çözüyoruz gibi yapmasınlar, çözsünler" diye konuştu.

Doğan Haber Ajansı
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Gerekirse ücretsiz dağıtırız"

Bakan Akdağ, şeker ölçüm çubuklarıyla ilgili açıklama yaptı

"Gerekirse ücretsiz dağıtırız"

SAĞLIK Bakanı Recep Akdağ, şeker ölçüm çubukları alımında Danıştay’ın aldığı yürütmeyi durdurma kararını doğru bulmadığını belirtti. Yaptıkları çalışmalarla vatandaşların kaliteli ilacı ucuza temin etmesini sağladıklarını söyleyen Bakan Akdağ, bu konuda da gerekirse Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile anlaşma sağlayıp, şeker ölçüm çubuklarını vatandaşlara doktorlar aracılığıyla ücretsiz bir şekilde dağıtacaklarını söyledi.

Akdağ, “Şeker hastası vatandaşlarımız endişe etmesin hem onların parasını koruyacağız, hem de en kaliteli çubukları temin etmelerini sağlayacağız” diye konuştu. İlgili firmaların kaliteli ölçüm çubuklarını Sosyal Güvenlik Kurumu’na uygun fiyatla vermesi durumunda kendi hükümetleri döneminde başlayan eski uygulamada olduğu gibi vatandaşların doğrudan eczanelerden alabileceklerini söyleyen Bakan Akdağ şöyle konuştu: “Şeker hastası olan vatandaşlarımızı kesinlikle bu çubuklardan mahrum bırakmayız. Vatandaşlarımız hiç endişe etmesinler.

GAZETE HABERTURK
 
F

Fırtına

Guest
SGK her şeker ölçüm çubuğu için 32 kuruş ödeyecek

SGK, bir vatandaşın Danıştay’a açtığı davanın ardından “bedelini ödemem” dediği ve kamuoyundan gelen büyük tepki üzerine yeniden çalışma yaptığı şeker ölçüm çubukları için 32 kuruş ödeme kararı aldı.

SGK, daha önce her çubuğa 55 kuruş ödüyordu. SGK, önce bedelini ödemediği şeker ölçüm cihazı için ise 20 TL ödeyecek. Diyabet hastalarının hayatında olmazsa olmaz olan şeker ölçüm çubukları için SGK Sağlık Bakanlığı ile gerçekleştirdiği son çalışmasını tamamladı. SGK’nın yeni uygulamasına ilişkin kararı, Başbakanlığa gönderdiği öğrenildi. Buna göre, şeker ölçüm çubuğu için geçmişte 55 kuruş ödeyen devlet artık her çubuk 32 kuruş ödeme kararı aldı. Daha önce parası SGK tarafından ödenmeyen şeker ölçüm cihazı için ise devlet 20 TL ödeyecek. Şeker ölçüm çubukları üçer aylık dozlarda yazılabilecek, cihazlar ise 6 aydan önce değiştirilemeyecek. Sağlık Bakanlığı Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı da piyasadaki tüm şeker çubuklarına kalite testi yaparak görüşünü SGK’ya bildirdi.

Ne olmuştu?

Bir vatandaşın, şeker ölçüm çubuklarının fiyatıyla ilgili başvurusu üzerine, Danıştay, SGK’nın tanesini 55 kuruştan aldığı şeker ölçüm çubuğunun bu fiyattan satışıyla ilgili yürütmeyi durdurma kararı vermişti. SGK ilgili firmalara ödemeyi durdurunca, vatandaşlar her gün kullanmak zorunda oldukları şeker ölçüm çubuklarını alamaz hale gelmişlerdi.

Hürriyet
 
F

Fırtına

Guest
TEB: Şeker ölçüm çubuğu ücretsiz değil

Türk Eczacıları Birliği, şeker ölçüm çubuğunun, Danıştay kararı öncesi 55 kuruş olan birim fiyatının 32 kuruş olmasını eleştirdi ve SGK’nın yaptığı ‘ücretsiz’ açıklamasının yanıltıcı olduğunu bildirdi.

Türk Eczacıları Birliği (TEB), diyabet hastalarının kullandığı şeker ölçüm çubuklarının Danıştay kararı öncesinde 55 kuruş olan birim fiyatının yeni Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) ile 32 kuruş olarak belirlendiğini belirtti ve uygulamayı eleştirdi.

TEB'in açıklamasında, ''Eski uygulamada, şeker ölçüm çubuklarına ödediği 0.55 TL'nin ürünün bedelini karşılamadığını bilen SGK, eczacılar ile yapmış olduğu protokolde, oluşacak fiyat farkını hastanın ödemesini istemekteydi. Şimdi, birim fiyatı 0.32 TL'ye indirirken eczacının fiyat farkı almayacağını tebliğ ederek kamuoyunu yanıltmaya çalışıyor'' görüşü ifade edildi.

Hastaların şeker ölçüm çubuklarına erişimini zorlaştıran uygulamanın Danıştay tarafından, ''SGK'nın görevini kötüye kullandığı ve keyfi davrandığı'' gerekçesiyle durdurulduğu kaydedilen açıklamada, SGK'nın, ''mağduriyetin ortadan kaldırılacağını'' ifade etmesine rağmen Danıştay kararını uygulamadığı ve hastaların mağduriyetini ortadan kaldırmak için çaba sarf etmediği iddia edildi.

SGK'nın, bugün yayınladığı SUT değişikliği ile hastaları ve eczacıları daha fazla mağdur eden bir karara imza attığı ileri sürülen açıklamada, ''Hukuka aykırı uygulamalarına devam eden SGK'nın sürdürdüğü bu tavır, hastalarımızı perişan etmekten, eczacılarımızı çileden çıkarmaktan ve yormaktan başka neye hizmet ediyor bilemiyoruz'' denildi.

TEB'in açıklamasında şu görüşlere yer verildi;

"SGK KAMUOYUNU YANILTMAYA ÇALIŞIYOR"

''Hastalarımızın mağduriyeti bitmedi. Bilindiği üzere, Balıkesirli bir hastanın başvurusu ile şeker ölçüm çubuklarına SGK'nın belirlediği 0.55 TL'lik fiyat uygulaması, gerçekçi olmaması ve gerçek fiyatının çok altında kalması sebebiyle Danıştay tarafından durdurulmuştu. Çünkü vatandaşlarımız bu fiyat nedeniyle ceplerinden fark ödemek zorunda kalıyorlardı. Danıştay'ın, iptal ettiği bu düşük fiyat belirleme uygulamasının yerine hastaları mağdur etmeyecek bir düzenleme yapılmasını talep etmesine rağmen, SGK, 'hukuka rağmen ben yaparım, olur' tavrını sürdürmeye devam ediyor. Eski uygulamada, şeker ölçüm çubuklarına ödediği 0.55 TL'nin ürünün bedelini karşılamadığını bilen SGK, eczacılar ile yapmış olduğu protokolde, oluşacak fiyat farkını hastanın ödemesini istemekteydi. Şimdi, birim fiyatı 0.32 TL'ye indirirken eczacının fiyat farkı almayacağını tebliğ ederek kamuoyunu yanıltmaya çalışıyor.''

Şeker ölçüm çubuğunun şeker hastaları için mutlaka kullanılması gereken hayati önemde bir ürün olduğu ve her ne olursa olsun eczanelerde bulundurulması gereğine işaret edilen açıklamada, ''Ancak bir kez daha hatırlatalım ki şeker ölçüm çubuklarının maliyet fiyatı eczanelerce belirlenmemektedir. Bu durum SGK tarafından biliniyor olmasına rağmen, yapılan düzenleme ile SGK'nın kendi ödemediği tutarı eczacılara ödetmeye çalışmasını, hukuksuz olduğu kadar, halk sağlığını hiçe sayan bir uygulama olarak değerlendiriyoruz'' görüşü savunuldu.

SGK'nın bu tür uygulamalara son vermesi çağrısının dile getirildiği açıklamada, ''Bizler hastalarımızın sağlığını korumak için çalışmaya, doğruları söylemeye, hukuksuz uygulamaların ve akıl dışı kararların karşında mücadele etmeye devam edeceğiz'' denildi.

TEB'in açıklamasında, Danıştay kararı öncesinde SUT'taki birim fiyatı 55 kuruş olan şeker ölçüm çubukları için hastanın ödediği fiyat farkı 5 TL iken yeni düzenlemeyle bu bedelin 17.42 TL'ye çıktığı belirtildi.

''YENİ DÜZENLEME PROTOKOLE AYKIRI''

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Genel Sekreteri Özgür Özel, SUT'ta şeker ölçüm çubuklarıyla ilgili hastadan fiyat farkı alınamayacağını öngören düzenlemenin birlik ile SGK arasındaki protokole aykırı olduğunu söyledi.

Sosyal Güvenlik Kurumu Kapsamındaki Kişilerin Türk Eczacıları Birliği Üyesi Eczanelerden İlaç Teminine İlişkin Protokol'deki, ''Eczane tarafından şeker ölçüm çubuklarında oluşacak fiyat farkı hastadan tahsil edilir'' hükmüne dikkati çeken Özel, aynı protokole göre bu fiyat farkını almayan eczanelerin SGK ile sözleşmesinin iptal edilme riskiyle karşı karşıya kalabilecekleri uyarısında bulundu.

Özel, protokolde, ''Alınması gereken ilaç katılım payları ve/veya poliklinik muayene katılım payı tahsil etmeyen veya hastaya iade eden eczacılara, ilk tespitte tahsil edilmeyen katılım paylarının 5 katı tutarında cezai şart uygulanarak eczane yazılı olarak uyarılır, yazılı uyarıya rağmen tekrarı halinde sözleşme feshedilir ve 6 ay süre ile sözleşme yapılmaz'' şeklinde düzenleme bulunduğunu hatırlattı.

Bu nedenle SUT'taki şeker çubuklarıyla ilgili düzenlemenin protokole aykırı olduğunu kaydeden Özel, Danıştay'ın bugüne kadar söz konusu protokole aykırı SUT hükümlerini iptal ettiğini, Yüksek Mahkemenin kararlarında, SUT'un protokol hükümlerine uygun yapılması gereğine dikkati çektiğini savundu.

Anadolu Ajansı
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Eczacılardan şeker ölçüm çubuğu tepkisi!

Ücret alınmayacak" dendi, eczacılar eleştirdi...


* Şeker ölçüm çubuklarında son durum


Türk Eczacıları Birliği (TEB), şeker hastalarının kullandığı şeker ölçüm çubuklarının Danıştay kararı öncesinde 55 kuruş olan birim fiyatının yeni Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) ile 32 kuruş olarak belirlenmesini eleştirdi.

TEB'in açıklamasında, ''Eski uygulamada, şeker ölçüm çubuklarına ödediği 0.55 TL'nin ürünün bedelini karşılamadığını bilen SGK, eczacılar ile yapmış olduğu protokolde, oluşacak fiyat farkını hastanın ödemesini istemekteydi. Şimdi, birim fiyatı 0.32 TL'ye indirirken eczacının fiyat farkı almayacağını tebliğ ederek kamuoyunu yanıltmaya çalışıyor'' görüşü ifade edildi.

Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti'nin yazılı açıklamasında, Sağlık Uygulama Tebliği'ndeki şeker ölçüm cihazlarıyla ilgili düzenleme eleştirildi.

Hastaların şeker ölçüm çubuklarına erişimini zorlaştıran uygulamanın Danıştay tarafından, ''SGK'nın görevini kötüye kullandığı ve keyfi davrandığı'' gerekçesiyle durdurulduğu kaydedilen açıklamada, SGK'nın, ''mağduriyetin ortadan kaldırılacağını'' ifade etmesine rağmen Danıştay kararını uygulamadığı ve hastaların mağduriyetini ortadan kaldırmak için çaba sarf etmediği iddia edildi.

SGK'nın, bugün yayınladığı SUT değişikliği ile hastaları ve eczacıları daha fazla mağdur eden bir karara imza attığı ileri sürülen açıklamada, ''Hukuka aykırı uygulamalarına devam eden SGK'nın sürdürdüğü bu tavır, hastalarımızı perişan etmekten, eczacılarımızı çileden çıkarmaktan ve yormaktan başka neye hizmet ediyor bilemiyoruz'' denildi.

TEB'in açıklamasında şu görüşlere yer verildi:

''Hastalarımızın mağduriyeti bitmedi. Bilindiği üzere, Balıkesirli bir hastanın başvurusu ile şeker ölçüm çubuklarına SGK'nın belirlediği 0.55 TL'lik fiyat uygulaması, gerçekçi olmaması ve gerçek fiyatının çok altında kalması sebebiyle Danıştay tarafından durdurulmuştu. Çünkü vatandaşlarımız bu fiyat nedeniyle ceplerinden fark ödemek zorunda kalıyorlardı.

Danıştay'ın, iptal ettiği bu düşük fiyat belirleme uygulamasının yerine hastaları mağdur etmeyecek bir düzenleme yapılmasını talep etmesine rağmen, SGK, 'hukuka rağmen ben yaparım, olur' tavrını sürdürmeye devam ediyor.

Eski uygulamada, şeker ölçüm çubuklarına ödediği 0.55 TL'nin ürünün bedelini karşılamadığını bilen SGK, eczacılar ile yapmış olduğu protokolde, oluşacak fiyat farkını hastanın ödemesini istemekteydi. Şimdi, birim fiyatı 0.32 TL'ye indirirken eczacının fiyat farkı almayacağını tebliğ ederek kamuoyunu yanıltmaya çalışıyor.''

Şeker ölçüm çubuğunun şeker hastaları için mutlaka kullanılması gereken hayati önemde bir ürün olduğu ve her ne olursa olsun eczanelerde bulundurulması gereğine işaret edilen açıklamada, ''Ancak bir kez daha hatırlatalım ki şeker ölçüm çubuklarının maliyet fiyatı eczanelerce belirlenmemektedir. Bu durum SGK tarafından biliniyor olmasına rağmen, yapılan düzenleme ile SGK'nın kendi ödemediği tutarı eczacılara ödetmeye çalışmasını, hukuksuz olduğu kadar, halk sağlığını hiçe sayan bir uygulama olarak değerlendiriyoruz'' görüşü savunuldu.

SGK'nın bu tür uygulamalara son vermesi çağrısının dile getirildiği açıklamada, ''Bizler hastalarımızın sağlığını korumak için çalışmaya, doğruları söylemeye, hukuksuz uygulamaların ve akıl dışı kararların karşında mücadele etmeye devam edeceğiz'' denildi.

TEB'in açıklamasında, Danıştay kararı öncesinde SUT'taki birim fiyatı 55 kuruş olan şeker ölçüm çubukları için hastanın ödediği fiyat farkı 5 TL iken yeni düzenlemeyle bu bedelin 17.42 TL'ye çıktığı belirtildi.

-''YENİ DÜZENLEME PROTOKOLE AYKIRI''-
Türk Eczacıları Birliği (TEB) Genel Sekreteri Özgür Özel, SUT'ta şeker ölçüm çubuklarıyla ilgili hastadan fiyat farkı alınamayacağını öngören düzenlemenin birlik ile SGK arasındaki protokole aykırı olduğunu söyledi.

Sosyal Güvenlik Kurumu Kapsamındaki Kişilerin Türk Eczacıları Birliği Üyesi Eczanelerden İlaç Teminine İlişkin Protokol'deki, ''Eczane tarafından şeker ölçüm çubuklarında oluşacak fiyat farkı hastadan tahsil edilir'' hükmüne dikkati çeken Özel, aynı protokole göre bu fiyat farkını almayan eczanelerin SGK ile sözleşmesinin iptal edilme riskiyle karşı karşıya kalabilecekleri uyarısında bulundu.

Özel, protokolde, ''Alınması gereken ilaç katılım payları ve/veya poliklinik muayene katılım payı tahsil etmeyen veya hastaya iade eden eczacılara, ilk tespitte tahsil edilmeyen katılım paylarının 5 katı tutarında cezai şart uygulanarak eczane yazılı olarak uyarılır, yazılı uyarıya rağmen tekrarı halinde sözleşme feshedilir ve 6 ay süre ile sözleşme yapılmaz'' şeklinde düzenleme bulunduğunu hatırlattı.

Bu nedenle SUT'taki şeker çubuklarıyla ilgili düzenlemenin protokole aykırı olduğunu kaydeden Özel, Danıştay'ın bugüne kadar söz konusu protokole aykırı SUT hükümlerini iptal ettiğini, Yüksek Mahkemenin kararlarında, SUT'un protokol hükümlerine uygun yapılması gereğine dikkati çektiğini savundu.

"DAYATMA YAPIYORLAR"
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, şeker ölçüm çubuklarıyla ilgili Sağlık Uygulama Tebliği'ndeki (SUT) değişikliği eleştirerek, ''SGK, depolardan şeker ölçüm çubuklarının tanesini 60-70 kuruşa alabilen eczacıya, yaptığı düzenlemeyle '32 kuruşa satacaksın ve fark almayacaksın' dayatmasında bulunuyor'' dedi.

Saydan, yaptığı yazılı açıklamada, Danıştay kararından sonra ''keyfi bir tutumla'' şeker çubuklarını ödeme listesinden çıkaran SGK'nın, daha sonra ''Bu konuda sorun olmadığını, vatandaşların fatura karşılığında şeker ölçüm çubuklarını alabileceklerini'' bildirdiğini hatırlattı.

Ancak SGK'nın, bugün Resmi Gazete'de yayımlanan Sağlık Uygulama Tebliği'ndeki değişiklikle, vatandaşların şeker ölçüm çubuklarının sadece 32 kuruşunu karşılayacağını açıkladığına dikkati çeken Saydan, ''Üstelik SGK, depolardan şeker ölçüm çubuklarının tanesini 60-70 kuruşa alabilen eczacıya, yaptığı düzenlemeyle '32 kuruşa satacaksın ve fark almayacaksın' dayatmasında bulunuyor'' görüşünü savundu.

Şeker ölçüm çubukları için hastadan fiyat farkı alınamayacağına ilişkin SUT'taki düzenlemeyle vatandaşın yanıltıldığını ve sözleşmeli eczanelerin hedef gösterildiğini ileri süren Saydan, ''Eczaneler, ilaç depolarından tanesine 60-70 kuruş ödeyerek aldıkları şeker ölçüm çubuklarını, yarı fiyatına, fark almadan hastalara verdikleri taktirde, bu zararları nasıl karşılanacaktır?'' değerlendirmesinde bulundu.

Saydan, SGK'nın diyabetli hastaların sorunlarını çözmek için bulduğu yolun, eczacıların kasalarından geçtiğini, bunun kesinlikle kabul edilemeyeceğini ve kanuna aykırı olduğunu savundu.

AA
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Şeker ölçüm çubuğu Danıştay'da

Hastadan fiyat farkı alınamayacağına ilişkin hüküm iptal edilsin"


Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS), şeker ölçüm çubukları için hastadan fiyat farkı alınamayacağına ilişkin Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) hükmünün iptali istemiyle Danıştay'da dava açtı.

Danıştay'a sunulan dava dilekçesinde, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından 1 Martta yayımlanan Sağlık Uygulama Tebliği'ndeki (SUT), kan şekeri ölçüm çubukları için hastadan fiyat farkı alınamayacağına ilişkin ibarenin yürütmesinin durdurulması ve iptali istendi.

Söz konusu hükmün, Türk Eczacıları Birliği ile SGK arasında imzalanan protokoldeki "Eczane tarafından şeker ölçüm çubuklarında oluşacak fiyat farkı hastadan tahsil edilir" şeklindeki düzenlemeye aykırı olduğu savunulan dilekçede, SGK'nın, protokolde bir değişiklik yapılmadan tek taraflı olarak yaptığı düzenlemenin hukuka aykırı olduğu iddia edildi.

Dilekçede, şu görüşlere yer verildi:
"Hukuk devleti ilkesinin doğal sonucu, idarenin hukuka uygun davranmasıdır. Davalı Kurumun, 2010 yılı Sağlık Uygulama Tebliği'nde her bir kan şekeri ölçüm çubuğu için getirdiği fiyat üst sınırlamasının yürürlüğü yargı kararıyla durdurulmuşken, bu kez aynı tebliğde değişiklik yaparak daha düşük bir üst sınır koyması ve oluşan farkın hastadan alınmaması şartını getirmesi, ağır ve açık bir hukuk ihlalidir. Zira davalı idarenin, yargı kararından sonra tesis ettiği düzenleme, yargı kararını yerine getirmeye değil, işlevsizleştirmeye ve korunmak istenen menfaati bertaraf etmeye yöneliktir."
TEİS'in dava dilekçesinde, bu gerekçelerle söz konusu düzenlemenin, davalı tarafın savunması beklenmeden yürütmesinin durdurularak iptali istendi.

haberturk
 
F

Fırtına

Guest
Şeker çubuklarının faturası vatandaşa çıktı

Bir vatandaşın 55 kuruşluk şeker ölçüm çubuğunu Danıştay'a götürmesinin ardından başlayan kriz bir türlü aşılamıyor. SGK'nın bu fiyattan yaptığı ödemenin yürütmesi durdurulunca kurum, yeni bir fiyat belirledi. Daha önce bir kutu için 52 lira ödeyen SGK, parayı 32 liraya düşürdü. Aradaki fark ise vatandaşa kaldı.

Şeker hastaları tarafından kullanılan şeker ölçüm çubuklarıyla ilgili yapılan düzenlemenin faturası vatandaşa çıktı. Daha önce çubukları firma farkı gözetilmeden ücretsiz olarak alabilen şeker hastaları, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) son düzenlemesiyle her kutu için ücret ödemek zorunda kalıyor. Rapor ve reçeteleriyle eczaneye şeker ölçüm çubuğu almaya giden hastalardan kutu başına 10 ile 20 lira arasında ücret isteniyor.

Eczaneler, bu ücret farkının kendilerinden kaynaklanmadığını, SGK'nın yaptığı yeni düzenlemeyle çubuklar için ödenen ücretin düşürüldüğünü öne sürüyor. Çocuk şeker hastalarına devlet tarafından aylık ortalama içerisinde 50 adet bulunan çubuklardan 3 kutu veriliyor. Devlet tarafından şeker durumları düzensiz olan çocuklar için 5 çubuk yazılıyor, bu rakam yetişkin hastalarda daha düşük olabiliyor. Bazı aileler, devletin yazdığından daha fazlasına ihtiyaç duyduğu için parasıyla da çubuk alabiliyor. Bunlara ek olarak devlet tarafından verilen çubuklara da ek para ödenmesi, aileleri maddi açıdan zor durumda bırakıyor. Ücret farkı ödenmeden alınan ölçüm çubukları ise yüksek şeker oranını ölçemediği için hasta yakınları tarafından tercih edilmiyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu yetkilileri, yaşanan karmaşanın Danıştay'ın iptal kararının ardından ortaya çıktığını ileri sürüyor. Daha önce çubuklar için 52 lira ödediklerine, bunu iptal eden Danıştay'ın ardından düzenleme yapmak zorunda kaldıklarına dikkat çekiyorlar. Şu anda 32 lira ödediklerini belirten yetkililer, buna rağmen eczanelerin fark ücreti almasının yasal olmadığını savunuyor.


zaman
 
Tekerlekli Sandalye
Üst