SGK İş Kazalarının Bildirim Süresinde Hata Yapıyor!

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Bu ülkede genelgeler yayınlanır ama ya genele uymaz yada hatalarla doludur. İşte onlardan biri daha :(

Kazasız, belasız günler dileğimle...



71726.jpg



Yasanın verdiği süre genelgeyle kısaltılamaz!

6331 sayılı yasada işverenlerin iş kazalarını, kazadan sonraki üç iş günü içinde bildirecekleri öngörülmüş. Yani yasaya göre iş kazalarının bildirimindeki üç iş günü sürenin kazadan sonraki ilk iş gününden itibaren başlatılması gerekiyor.

Ne var ki SGK’nın 2015-22 genelgesinde iş kazalarının bildirim süresinde ve bildirimin hangi tarihte başlayacağı hususunda yasadan ayrılmış ve bildirim süresi genelgeyle kısaltılmıştır.



İşte genelgedeki açıklama

3.1 İş kazasının bildirim süresi

İdari para cezalarına esas olan bildirim sürelerinin tespitinde, işveren için öngörülen üç günlük sürenin başlangıcında iş kazasının meydana geldiği tarih, sağlık hizmet sunucuları için öngörülen on günlük sürenin başlangıcında ise iş kazası vakasının intikal ettiği sağlık hizmet sunucusuna yapılan başvuru poliklinik tarihi dikkate alınacaktır.



Genelgedeki hem iş kazlarının bildirim süresi, hem de sürenin başlangıç tarihi hatalı.

Genelgede iş kazalarının bildiriminde “işveren için öngörülen üç günlük sürenin başlangıcında iş kazasının meydana geldiği tarih dikkate alınacaktır” denilerek, iki hata birden yapılmış.

Genelgede yapılan hatanın ilki, iş kazalarının bildirim süresinde.

İş kazalarının bildiriminde yasada üç iş günü bir süreden bahsedilirken, genelgede süre üç gün olarak belirtilmiş.

Üç günlük süre ile üç iş günü sürenin sona erdiği tarih farklı olabileceğinden, genelgede yapılan üç günlük sürenin üç iş günü olarak düzeltilmesi gerekiyor.



Yapılan hatanın ikincisi üç iş günü sürenin başlangıcında.

Yasada kanun koyucu iş kazaları, kazadan sonraki üç iş günü içinde bildirilecek diyerek, üç iş günü sürenin başlangıcı olarak kazadan sonraki ilk iş gününün dikkate alınacağını açıkça belirtmiş. Ne var ki genelgede üç günlük sürenin başlangıcında iş kazasının meydana geldiği tarih dikkate alınacak denilerek, kazadan sonraki günden itibaren başlatılması gereken süre, kaza tarihine çekilmiştir.

Yasayla verilen sürelerin ikincil mevzuatla kısaltılması düşünülemeyeceğinden, yasada verilen üç iş günü sürenin başlangıcında kazadan sonraki ilk iş gününün dikkate alınması gerekiyor.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst