SGK Kaplıca Tedavisi Şartları

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
49
Bir çok rahatsızlık için kaplıca tedavileri oldukca fayda sağlamasına rağmen maddi yetersizlik nedeniyle bu tedaviyi alamayan hastalar vardır. Bu hastalar aslında giderlerin SGK tarafından karşılandığından da bihaberdir. Kaplıca tedavisini SGK tarafından hangi şartlarda karşılandığını duyurmak amacıyla hazırladığımız yazı eminim ki bir çok insanın bu konu hakkında bilgi sahibi olmasına vesile olacaktır.
İşte SGK 'nın kaplıca tedavisini karşılama şartları...


sgk-kaplica-sartlari.jpg

Sağlık kurulu raporu zorunlu

SGK’nın kaplıca tedavilerini karşılaması için en başta gelen şart resmî sağlık kurumlarınca en az bir fiziksel tıp ve rehabilitasyon veya tıbbi ekoloji ve hidroklimatoloji uzman hekiminin yer aldığı sağlık kurulları tarafından sağlık kurulu raporu almak gerekmektedir. Sağlık raporunda teşhis, önerilen tedavi, seans ve gün sayısı bilgilerine de yer verilmesi gerekmektedir.

Rapor 6 ay geçerli

Sağlık kurulu raporunun düzenlendiği tarihten itibaren 6 (altı) ay içerisinde kaplıca tedavisine başlamak gerekmektedir. Bu süre içinde başlanmaması hâlinde yeniden sağlık kurulu raporu almak gerekmektedir. Aksi takdirde SGK kaplıca tedavi giderlerini karşılamaz.

Sağlık Bakanlığı izni

SGK’nın kaplıca tedavilerini karşılamasının diğer bir şartı ise tedavi için gidilecek tesisin Sağlık Bakanlığından işletme izni almış olması gerekmektedir.
Keza kaplıca tedavisine gerek görülenler, sadece Sağlık Bakanlığınca işletme izni verilen kaplıca tesislerine müracaat edebilmektedir.
Sağlık Bakanlığınca işletme izni verilmeyen kaplıcalarda tedavi görenlerin banyo ücreti, yol, gündelik ve refakatçi giderleri SGK tarafından karşılanmamaktadır.

Yol ve refakatçi masrafları SGK’dan

Kaplıca tedavileri için gidiş-geliş yol masrafları, hastanın gündelikleri ile refakatçi zorunluluğu öngörülmüş ise refakatçi giderleri tedavi için düzenlenen sağlık kurulu raporuna SGK tarafından öngörülen tarifeye dayanılarak karşılanmaktadır.
Sağlık kurulu raporunun düzenlendiği gün dahil 5 (beş) iş günü içinde kaplıca tesisine müracaat edilmesi gerekmektedir. Bu süre içinde kaplıca tesisine müracaat edilmemesi hâlinde yol gideri ve gündeliklerin ödenebilmesi için yeniden sağlık kurulu raporu düzenlenmesine gerek bulunmamaktadır. Ancak bu raporun geçerli olduğu 6 (altı) aylık süre içerisinde sağlık hizmet sunucusu tarafından sevk belgesi düzenlenerek sevk edilmesi gerekmektedir.

SGK’nın giderleri ödeme kıstasları

Ödemeler, tedavinin sağlanabildiği en yakın kaplıca tesisinin bulunduğu yerleşim yeri esas alınarak yapılmaktadır.
18 yaşını doldurmamış hasta çocuklar için raporda refakatçi zorunluluğu şartı aranmamaktadır. 18 yaşından büyük hastalar içi ise raporda/sevk formunda refakatin tıbben gerekli olduğunun belirtilmesi ve tedavinin yapıldığı tesis tarafından refakatçi kalındığının belgelenmesi hâlinde refakatçinin yol giderleri ve gündelikleri SGK tarafından karşılanmaktadır.
Yol giderleri mutat taşıt bedeli üzerinden ödenmektedir. Otobüs ile gidilmiş ise otobüs bileti saklanmalıdır.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst