SGK 'Özel' ücrete açıklama getirdi

  • Konuyu başlatan Fırtına
  • Başlangıç tarihi
F

Fırtına

Guest
Sosyal Güvenlik Kurumu, özel hastanelerin SGK’lı hastalar için gündüz farklı, gece farklı fiyat tarifesi uygulandığı yönündeki haberler üzerine konuyu soruşturmak için müfettiş görevlendirdiğini açıkladı.

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi;

“Son günlerde bazı basın yayın organlarında, özel hastanelerin SGK’lı hastalar için gündüz farklı, gece farklı fiyat tarifesi uyguladığı, gece tarifesinin sadece muayene ücretleri için değil yapılan testler için de uygulandığına ilişkin haberler yer almaktadır.

Bilindiği üzere 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 73. maddesinde özel hastaneler ile vakıf üniversite hastanelerinin alabilecekleri ilave ücret tavanını belirlemeye Bakanlar Kurulu yetkili kılınmıştır.

Bakanlar Kurulu tarafından 16/11/2009 tarih 2009/15627 sayı ile alınan ve 08.12.2009 tarih ve 27426 mükerrer sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan kararda “özel hastaneler ile vakıf üniversite hastanelerinin; hizmet kalite standardı, hasta hakları, hasta ve çalışan güvenliği, hastane hizmet dilim endeksi, hastane kapasitesi, çalışan hakları ve hukuki sorumluluklar ve benzeri gibi ölçütlere göre sınıflandırılarak sunulan sağlık hizmetlerinden “Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu”nca belirlenen sağlık hizmetleri bedelinin en fazla yüzde 70’ine kadar ilave ücret alabilecekleri belirtilmiştir.

Belirtilen kriterlere göre 406 adet özel hastane ile vakıf üniversite hastanesi sınıflandırılmış olup, alabilecekleri ilave ücretler 29 Ocak 2010 tarihinde Kurum internet sayfasından duyurulmuştur.

800-1000 puan 97 adet yüzde 70 ilave ücret

600-800 puan 146 adet yüzde 60 ilave ücret

400-600 puan 124 adet yüzde 50 ilave ücret

200-400 puan 36 adet yüzde 40 ilave ücret

0-200 puan 3 adet yüzde 30 ilave ücret alabileceklerdir.

Özel hastaneler ile vakıf üniversite hastanelerinin Genel Sağlık Sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerden belirlenen ilave ücret oranlarından daha yüksek oranda ücret talep etmeleri kesinlikle yasaktır. Sigortalılarımızdan daha yüksek oranda ilave ücret talep edilmesinin tespiti halinde sözleşme hükümlerine göre cezai müeyyideler uygulanmakta, Kurumumuza yapılan ihbar ve şikâyetler ise derhal değerlendirilerek konunun incelenmesi ve araştırılması yapılmaktadır.

Basın yayın organlarında çıkan haberler ihbar kabul edilerek, konunun soruşturulması hususunda derhal müfettiş görevlendirilmiştir."


NTV
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Özel hastanelerin alabilecekleri fark ücreti belirlendi

Bu yıl özel hastaneler ile vakıf üniversite hastanelerinin hastalardan alabileceği fark ücreti oranları belirlendi.

Özel Hastaneler ile Vakıf Üniversite Hastanelerinin Puanlandırılması ve İlave Ücret Alınması Hakkında Yönerge gereği oluşturulan komisyon tarafından SGK ile sözleşmesi bulunan özel hastanelerin, genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerden bugün itibariyle alabilecekleri ilave ücret oranları, kuruma gönderilen bildirimler ve diğer hesaplamalar doğrultusunda belirlendi.

Yapılan değerlendirmeye göre, SGK ile sözleşmesi bulunan özel hastanelerden 116'sı yüzde 70, 150'si yüzde 60, 122'si yüzde 50, 28'i yüzde 40, 5'i yüzde 30 ücret alabilecek.

Kısmi branş sözleşmesi bulunan hastaneler için 2011 yılı ilave ücret tavan oranı yüzde 30 olarak uygulanacak.

26 Kasım 2010 tarihinden sonra açılan özel hastanelerin ilave ücret tavan oranı kuruma başvuruda bulunmaları halinde komisyon tarafından yönerge doğrultusunda belirlenerek ilgili hastaneye bildirilecek.

Vakıf üniversite hastaneleri için 2011 yılı ilave ücret tavan oranı yüzde 70 olarak uygulanacak.

-İLAVE ÜCRET ALINMAYACAK HİZMETLER-

Hiçbir şekilde ilave ücret alınamayacak sağlık hizmetleri şöyle:

-Acil servislerde sunulan sağlık hizmetleri ile acil haller nedeniyle sunulan sağlık hizmetleri

-Yoğun bakım hizmetleri

-Yanık tedavisi hizmetleri

-Kanser tedavisi (radyoterapi, kemoterapi, radyo izotop tedavileri)

-Yenidoğana verilen sağlık hizmetleri

-Organ, doku ve hücre nakilleri

-Doğumsal anomaliler için yapılan cerrahi işlemlere yönelik sağlık hizmetleri

-Diyaliz tedavileri

-Kardiyovasküler cerrahi işlemleri.

-SEVKLİ TEDAVİLER-

Kurumla sözleşmeli resmi sağlık kurum ve kuruluşları tarafından sevk edilmeleri koşuluyla;

-1005 sayılı İstiklal Madalyası Verilmiş Bulunanlara Vatani Hizmet Tertibinden Şeref Aylığı Bağlanması Hakkında Kanun hükümlerine göre şeref aylığı alan kişilerden,

-2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun hükümlerine göre aylık alan kişilerden,

-Harp malullüğü aylığı alanlar ile Terörle Mücadele Kanunu kapsamında aylık alanlardan ve bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilerden, ilave ücret alınmayacak.

Anadolu Ajansı
 
Tekerlekli Sandalye
Üst