SGK'dan Çölyak Hastalarına İyi Haber.!

  • Konuyu başlatan Fırtına
  • Başlangıç tarihi
F

Fırtına

Guest
Çölyak hastaları özel formüllü makarna, şehriye, bisküvi, çikolata, gofret gibi ürünleri artık eczane dışındaki yerlerden de alabilecek.

Doğuştan metabolik hastalıkları ile çölyak hastalığı olanların kısıtlı diyetleri sebebi ile kullandıkları hayati önem taşıyan özel formüllü un ve özel formül içeren mamul ürünleri bugüne kadar rapor ve reçete karşılığı sadece eczanelerden alabiliyordu.

Makarna, şehriye, bisküvi, çikolata, gofret gibi ürünleri eczaneler dışında satılan yerlerden de almak isteyen hastalar Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurdu.

SGK’dan yapılan açıklamada, konuyla ilgili taleplerin değerlendirildiği ve yeni bir düzenlemeye gidildiği belirtildi. SGK açıklamasında yeni düzenleme ile ilgili şu ifadelere yer verildi;

“Düzenleme ile 11.03.2011 tarihinden itibaren bu ürünler için kişilerin başvuru tarihleri esas alınarak mağduriyetlerine sebep vermeden bildirecekleri hesap numaralarına doğrudan belirlenen tutarların ödenmesi imkanı getirilmiştir. Uygulama ile hak sahipleri, tamamı Tarım ve Köyişleri Bakanlığı onaylı bu ürünleri istedikleri yerlerden (eczaneler, dernekler vb.) adlarına uzman hekimlerce düzenlenen rapor doğrultusunda temin edebileceklerdir. Bugüne kadar Kurumumuz geri ödeme listesine başvurmamış ürünlere de erişim sağlanarak ürün çeşidi arttırılmıştır.

Bu ürünler Sağlık Uygulama Tebliği “Hastalığa Özel (Doğuştan Metabolik Hastalıklar, Kistik Fibrozis ve İnek Sütü Alerjisi) Diyet Ürünleri ile Tıbbi Mamalar Listesi” (EK-2/E)’den çıkarılmakla birlikte ödeme kapsamından çıkarılmamış, ürün karşılığı tutar ödenerek ulaşılabilirlik arttırılmıştır. Sistemimizde bu ürünleri kullanan ve hastalığa ait tüm bilgileri kayıtlı olan 12.000 hasta mevcuttur. Hastalara ait bu bilgiler Kurumumuzca ve oluşturulan teknik komisyonlarca değerlendirilerek takip edilmektedir.

Kişilerin uygulamadan yararlanmak için rapor süresi içerisinde bir defaya mahsus en yakın Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne başvurmaları yeterli olacaktır. Uygulamayla ilgili Kurumumuz internet sitesinde duyuru yayınlanmış olup, konuyla ilgili derneklere de bilgi verilmiştir. Bu grup ürünlerde yapılan düzenlemenin, Kurumumuzca ödenen diğer bazı ürünlerde de yapılabilmesi konusunda çalışmalar devam etmektedir.”

ÇÖLYAK HASTALIĞI HAKKINDA...

Buğday, arpa, çavdar ve yulafta bulunan ''gluten'' adlı alerjen proteine karşı çoğu kez ince bağırsağın başlangıç kısmı ve bazen de son bölümünde meydana gelen aşırı duyarlılık sonucu gelişen bir hastalık.. Hastalık genellikle çocukluk çağında belirti veriyor ancak bazen erişkin dönemde de ortaya çıkabiliyor. Uzmanlar çölyak hastalığının, yaşam boyu devam eden tek gıda alerjisi olduğuna dikkat çekiyor ve hastaların ömür boyu gluten içeren besinlerden uzak durmaları gerektiğini söylüyor.

NTV
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Halk sağlığı tehlikeye atıldı"

TEİS'ten önemli açıklama...

"Halk sağlığı tehlikeye atıldı"

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK), Sağlık Uygulama Tebliği'nde (SUT) yaptığı düzenlemeyle, hem çölyak hastalarının kullandığı ürünleri reçeteli olarak, güvenli bir şekilde eczanelerden almasını engellediğini, hem de hesaplarına yatırılan parayı hastaların tedavi için kullanıp kullanılmadığı denetlenemeyeceği için halk sağlığını tehlikeye attığını öne sürdü.

Saydan, yaptığı yazılı açıklamada, Sosyal Güvenlik Kurumunun, Sağlık Uygulama Tebliği'nde ''Doğuştan Metabolik Hastalıklar ve Çölyak Hastalığı'' ile ilgili düzenlemeye gittiğini hatırlattı.

Hastaların daha önce kısıtlı diyetleri sebebiyle hayati öneme haiz özel formüllü (glutensiz) un ve özel formül içeren mamul ürünleri (makarna, şehriye, bisküvi, çikolata, gofret gibi) sadece eczanelerden temin ettiklerini, dün başlayan uygulamayla bu ürünler için belirli tutarlarda hastalara aylık otomatik ödeme sistemiyle ödeme yapılmaya başlandığını hatırlatan Saydan, buna göre SGK'nın çölyak hastalarına aylık 52.5 TL ile 80 TL arasında ödeme yapacağını belirtti.

Saydan, yeni düzenlemeyle ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

''Ancak ülkemizde eğitim düzeyi ve geçim standartlarının düşüklüğü göz önüne alındığında pek çok aile yatırılan bu ek parayı başka giderleri için kullanmayı tercih edeceklerdir. Bu şekilde gerek çölyak hastalarının takibi mümkün olmayacak gerekse hastalığın daha ileri boyutlara ulaşmasının önüne geçilemeyecektir.

Kısaca SGK düzenleme ile hem çölyak hastaların bu ürünleri reçeteli olarak, güvenli bir şekilde eczanelerden almasını engellemiş, hem de hesaplarına yatırılan parayı hastaların tedavi için kullanıp kullanılmadığını denetleyemeyeceği için halk sağlığını tehlikeye atmıştır.''

Glutensiz gıdaların raf ömürleri kısa süreli olduğu için diğer un, ekmek, bisküvi, makarnalar gibi bakkallarda ve marketlerde denetimsiz olarak satılmasının, çölyak hastalarının doğru ürüne sağlıklı bir şekilde ulaşmasını engelleyeceğini savunan Saydan, ''Ayrıca, hastalar, eczanelerde güvenle alabildikleri glutensiz gıdalar yerine içeriği net bilinmeyen ya da yanlış tanıtılan gıdaları tüketmeye açık olacaklardır. Bu da çölyak hastalarının hastalıklarını daha arttıracağı için SGK'ya ek tedavi külfeti getirecektir'' iddiasını dile getirdi.

Saydan, glutensiz gıdaların denetimsiz olarak satışının engellenmesi, eskiden olduğu gibi reçeteli olarak, sadece eczanelerimizde eczacı denetiminde hastalara ulaştırılması gerektiğini kaydetti.

AA
 
F

Fırtına

Guest
SGK Çölyak hastalarına, aylık 52,5 lira ile 80 TL arası ödeme yapacak

Sosyal Güvenlik Kurumu, 5,5 milyon Çölyak hastasına (ince bağırsak alerjisi), özel formüllü (glutensiz) ürünleri istedikleri yerden alma imkanı tanıdı. sgk, hastalara 0-5 yaş için 52,50 lira, 5-15 yaş için 80 lira, 15 yaş üstü için 72,50 TL ödeme yapacak. Hastalar bu paralarla eczaneler dahil her yerden kendileri için üretilen özel makarna, şehriye, bisküvi, çikolata ve gofret alabilecek.

sgk, mevzuatındaki Doğuştan Metabolik Hastalıklar ve Çölyak Hastalığı ile ilgili maddeyi yeniden düzenledi. Buna göre daha önce hastaların, kısıtlı diyetleri sebebi ile hayati öneme haiz özel formüllü (glutensiz) un ve özel formül içeren mamul ürünleri (makarna, şehriye, bisküvi, çikolata, gofret vb.) Medula Reçete Provizyon sisteminden giriş yapılarak sadece eczanelerden temin edilmesine son verildi. 11 Mart 2011 itibariyle reçetesiz ve tebliğde belirtilen tutarlar yaş gruplarına göre aylık olarak otomatik ödeme sistemiyle doğrudan hak sahiplerine ödenecek. Hak sahipleri de bu ürünleri istedikleri yerden temin edebilecek.

ECZACILAR KARŞI

Yeni düzenlemeye göre sgk, Çölyak hastalarına, aylık 52,5 lira ile 80 TL arası ödeme yapacak. Konuya ilişkin açıklama yapan Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Başkanı Nurten Saydan, "sgk bu düzenleme ile hem Çölyak hastalarının bu ürünleri reçeteli olarak, güvenli bir şekilde eczanelerden almasını engellemiş, hem de hesaplarına yatırılan parayı hastaların tedavi için kullanıp, kullanılmadığını denetleyemeyeceği için halk sağlığını tehlikeye atmıştır." dedi.

Glutensiz gıdaların raf ömürleri kısa süreli olduğu için un, ekmek, bisküvi, makarna gibi bakkallarda ve marketlerde denetimsiz olarak satılmasının tehlikeli olduğunu savunan Saydan, "Glutensiz gıdaların denetimsiz olarak satışının engellenmesi, eskiden olduğu gibi reçeteli olarak, sadece eczanelerimizde eczacı denetiminde hastalara ulaştırılması gerektiğini halkımızın sağlığının korunması için elzem olduğunu kamuoyunun bilgisine sunuyoruz." ifadelerini kullandı.


CHA
 
F

Fırtına

Guest
6.2.16. Doğuştan Metabolik Hastalıklar ile Çölyak Hastalığı

SUT'da ilgili bölüm şu şekilde;

(1) Çocuk mamaları, gıda olması nedeniyle Kurum resmi internet sitesinde yayımlanan “Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesi” ne ve “Hastalığa Özel (Doğuştan Metabolik Hastalıklar, Kistik Fibrozis ve İnek Sütü Alerjisi) Diyet Ürünleri ile Tıbbi Mamalar Listesi” ne dahil edilmemiştir. Ancak, doğuştan metabolik hastalığı olan ve kistik fibrozisli hastalar için tedavi edici içerikli olanlar ile malabsorbsiyona neden olan bir hastalığı olan hastaların ve iki yaşına kadar inek sütü ve/veya çoklu gıda protein alerjisi olan bebeklerin kullandıkları özel mamalar, öncelikle çocuk metabolizma hastalıkları veya erişkin endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları ya da gastroenteroloji uzman hekimi tarafından, bu uzman hekimlerin bulunmaması halinde çocuk sağlığı ve hastalıkları veya iç hastalıkları uzman hekimlerinden biri tarafından düzenlenen uzman hekim raporuna dayanılarak tüm hekimler tarafından reçete edilebilir. İki yaşına kadar inek sütü ve/veya çoklu gıda protein alerjisi olan bebeklerin kullandıkları özel mamalar için yukarıdaki hekimlere ek olarak çocuk alerji veya klinik immunoloji uzman hekimlerince de rapor düzenlenerek tüm hekimler tarafından reçete edilebilir.

(2) Protein metabolizması bozukluklarında (aminoasit metabolizması bozuklukları- üre siklus bozuklukları- organik asidemiler); çocuk metabolizma hastalıkları veya erişkin endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları ya da gastroenteroloji uzman hekimi tarafından, bu uzman hekimlerin bulunmaması halinde çocuk sağlığı ve hastalıkları veya iç hastalıkları uzman hekimlerinden biri tarafından 1 yıl süreli rapor düzenlenir. Bu rapora dayanılarak hastaların kısıtlı diyetleri sebebi ile hayati öneme haiz özel formüllü un ve özel formül içeren mamul ürünler (makarna, şehriye, bisküvi, çikolata, gofret vb.) için bir aylık;

a) 0-12 ay için: 31 TL,

b) 1-5 yaş için: 60 TL,

c) 5-15 yaş için: 77,50 TL,

ç) 15 yaş üstü için: 80 TL tutar ödenir.

(3) Çölyak hastalığında; gastroenteroloji uzman hekimi tarafından 1 yıl süreli rapor düzenlenir. Bu hastaların kısıtlı diyetleri sebebi ile hayati öneme haiz özel formüllü un ve özel formüllü un içeren mamul ürünler (makarna, şehriye, bisküvi, çikolata, gofret vb.); gastroenteroloji uzman hekimi tarafından düzenlenen uzman hekim raporuna dayanılarak bir aylık;

a) 0-5 yaş için: 52,50 TL,

b) 5-15 yaş için: 80 TL,

c) 15 yaş üstü için: 72,50 TL tutar ödenir.

(4) Yukarıda belirtilen hastalıklarda kullanılan ürünler; Kurum resmi internet sitesinde yayımlanan “Hastalığa Özel (Doğuştan Metabolik Hastalıklar, Kistik Fibrozis ve İnek Sütü Alerjisi) Diyet Ürünleri ile Tıbbi Mamalar Listesi” nde belirtilmiş olup bu listede yer almayan ürün bedelleri Kurumca karşılanmaz.

(5) 3 ve 4. fıkralarda belirtilen ödemeye ilişkin izlenecek yöntem Kurum tarafından ayrıca duyurulur.


Konuyla ilgili olarak Türk Eczacılar Birliği'nin güncel basın açıklaması için;

Tıklayın.


SGK duyurusu için;

Tıklayın.


alıntı
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Çölyak hastalarının ’gluten karmaşası’

SGK, reçeteyle sadece eczanelerden glutensiz ürün alabilen çölyak hastalarına 'alışveriş serbestliği' getirdi, ürün bedelleri hastaların hesaplarına yatırılacak. Uygulama 'insani ama kaygı verici', ödemeler ise 'yetersiz' bulundu.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), reçeteyle sadece eczanelerden glutensiz un ve unlu mamul alabilen çölyak hastaları için reçete ve eczane zorunluluğu kaldırdı.

Yeni uygulayama göre, hastaların yaş gruplarına göre belirlenen ürün bedellerinin hesaplarına yatırılacağı bildirildi. DHA’nın haberine göre, Uygulama ’insani ama kaygı verici’, ödemeler ise ’yetersiz’ bulundu. Prof. Dr. Sema Aydoğdu, "Hastanın ürünleri reçeteyle alması, doktorlarıyla sürekli diyalog halinde olmasını sağlıyordu. Şimdi bu kalktı. Uygulama Avrupai, ama bizim toplumumuz için çok erken ve riskli" dedi.

Ömür boyu glutensiz (buğday, arpa, çavdar, yulafta bulunan bir tür protein) beslenmeyi gerektiren tek gıda alerjisi olan çölyak hastalığında tedavi yardımları konusunda SGK, son bir yıl içerisinde değişikliklere gitti. SGK önce glutensiz un ve ürünlerinde hastaların ihtiyaçlarını yaşlara göre kilogram bazında belirledi. SGK, daha sonra bunu paraya çevirdi. Böylece çölyak hastaları un yerine parasını aldı. Yaş gruplarına göre değişmesine rağmen bu para aylık 123 lira 50 kuruşa kadar ulaştı. 15 Ekim 2010 tarihinde yapılan değişiklikle bu tutar 80 liraya indirildi.

HER AY HESAPLARA YATACAK

Tedavi yardımında yaklaşık yüzde 35’lik bir azalma yapılırken, bu kez 1 Mart 2011 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan düzenleme geldi. Bu yeni düzenleme ile hastaların tedavi yardımlarının her ay hesaplarına yatırılacağı, istedikleri glutensiz un ve ürünleri istedikleri yerlerden alabilecekleri bildirildi, reçete zorunluluğu kaldırıldı. Bu uygulamadan yararlanabilmeleri için hastaların her yıl yenilenen raporları kuruma bildirmeleri gerektiği kaydedildi.

SGK yetkilileri uygulamanın ’çok insani’ olduğunu savunarak, "Artık çölyak hastaları eczaneden reçeteyle ilaç alan hasta değil, marketten özel diyet ürünü alan bireyler haline geldi. Anne babalar çölyak hastası çocuklarıyla marketlere gittiklerinde, çocukları diğer yaşıtları gibi raflardan özel diyetlerine uygun ürünleri alabilecek. Bu bile insanın psikolojisini olumlu etkiliyor" diye konuştu.

Öte yandan SGK, çölyak hastaları için 0- 5 yaş 52.50 lira, 5- 15 yaş 80 lira, 15 yaş üstü 72.5 lira, protein metabolizma bozukluğu olan hastalar için 0- 12 ay 31 lira, 1- 5 yaş 60 lira, 5- 15 yaş 77.5 lira, 15 yaş üstü 80 lira ödeyecek. Hastalar kilosu 5- 6 lira olan yerli glutensiz unun pirinç unu ve mısır nişastasından elde edildiğini, lezzetli ekmekler, kurabiyeler yapmak için kilosu 25 lirayı bulan ithal unla karıştırmaları gerektiğini belirtirken şöyle dert yandı:

"Glutensiz ürünler pahalı. 150 gram bisküvi 7.5- 15 lira, gofret çikolata fiyatı 5- 10 lira arasında değişiyor. Mısır gevreği 250 gram 19 lira, kıtır ekmek 250 gram 15, 250 gram şehriye 10 lira. Yarım kilo makarna 13 lira. Yani yapılan tedavi yardımının tutarı azaltıldı, bu da daha az ürün almamız demek. İstediğimiz yerden almak rahatlık ama miktar yetersiz."

PROF. DR. AYDOĞDU: AVRUPAİ AMA BİZİM TOPLUMA SAKINCALI

Ege Üniversitesi Çocuk Gastroenteroloji Hepatoloji ve Beslenme Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Ege Çölyakla Yaşam Derneği Başkanı Prof. Dr. Sema Aydoğdu, Türkiye’de tanı almış 12 bin civarında çölyak hastası bulunduğunu, tanı almamış hasta sayısının 300 bin olarak tahmin edildiğini söyledi. Yeni uygulamanın ’Avrupai’ olduğunu, ancak bizim toplumumuz için henüz kabul edilemeyecek, sakıncalar yaratacak bir uygulama olduğunu öne süren Prof. Dr. Aydoğdu, şunları söyledi:

"Hastanın ürünleri reçeteli alması, hastanın doktor ile diyalogunu sürekli tutuyordu. Hastanın gelişmesi yakından takip edilerek diyetine uyup uymadığı takip edilebiliyordu. Yeni yapılan düzenleme ile hasta- doktor diyaloğu bir yıldan bir yıla gerek duyulacak rapor aşamasında gündeme gelecek. Çölyakta yanlış diyet uygulaması ile geçirilecek böyle bir süre, hastada kalıcı hasarlara yol açabilecek ve uzun vadede gerek toplum sağlığı gerekse tedavi yardım bütçesi açısından çok daha olumsuz sonuçlar ortaya çıkacaktır."

Bu arada aynı uygulamanın fenilketonüri, hastalarını da kapsadığı kaydedildi.

Doğan Haber Ajansı
 
F

Fırtına

Guest
Yeşil Kartlı çölyak hastalarına nakdi ödeme yapılmayacak

Çölyak hastaları için uygulamaya konulan nakdi ödeme desteği, yeşil kartlı çölyak hastaları için uygulanmayacak. Yeşil kartlı çölyak hastaları, glutensiz ürünleri eskiden olduğu gibi aylık veya 3 aylık dozlar halinde reçete ederek eczanelerden alabilecek.

ÇÖLYAK HASTALARININ KULLANDIĞI ÜRÜNLER HAKKINDA DUYURU

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından, Sağlık Uygulama Tebliğinin “Doğuştan metabolik hastalıklar ile çölyak hastalığı” başlıklı 6.2.16.A maddesinde yapılan değişiklikler ile, genel sağlık sigortalısı hak sahipleri için doğuştan metabolik hastalıklarda kullanılan ürünler ve çölyak hastalarının kullandığı ürünler için nakdi ödeme yapılması yönünde düzenleme yapılmıştır. Bakanlığımıza yapılan müracaatlardan, genel sağlık sigortalısı hak sahipleri için başlatılan aylık nakdi ödeme uygulamasının, yeşil kart verilen hak sahipleri için de uygulanıp uygulanmayacağı hususunda tereddütler oluştuğu anlaşılmaktadır.

Bilindiği üzere, yeşil kart uygulaması, ödeme gücü olmayan vatandaşların sağlık hizmetlerinin Devlet tarafından karşılanması amacıyla yürürlüğe konulmuştur. Söz konusu kişiler için nakdi bir ödeme öngörülmesi, mevcut mevzuat hükümleri çerçevesinde ve organizasyon yapısı değerlendirildiğinde mümkün görülmemektedir.

Bu itibarla, yeşil kart verilen hak sahipleri için, metabolik hastalıklarda kullanılan ürünler ile çölyak hastalarının kullandığı ürünler, nakdi ödeme yapılmaksızın, Sağlık Uygulama Tebliğinde nakdi ödeme yapılmasını öngören değişiklikten önceki haliyle olduğu gibi reçete karşılığı ödenmeye devam edilecektir.

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından, MEDULA provizyon sisteminde münhasıran yeşil kart verilen hak sahiplerinin söz konusu ürünlere ait reçetelerinin kayıt edilerek provizyon onayı alınması uygulaması devam ettirilmektedir.

Bilgi edinilmesi ve gereği önemle duyurulur.

(İ. İlhan HATİPOĞLU Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürü)


Memurlar.Net
 
F

Fırtına

Guest
Protein metabolizması bozuklukları ve çölyak hastalığı hakkında önemli duyuru.!

PROTEİN METABOLİZMASI BOZUKLUKLARI VE ÇÖLYAK HASTALIĞI HAKKINDA ÖNEMLİ DUYURU;

10.3.2011 tarihinde yayımlanan duyuru ile Çölyak Hastalığı ve Doğuştan Metabolik Hastalıklarda hastalara verilecek Sağlık Uygulama Tebliği’nin 6.2.16 maddesinde yer alan hayati öneme haiz özel formüllü un ve özel formül içeren mamül ürünler (makarna, şehriye, bisküvi, çikolata, gofret vb) için yapılacak ödemeler ile ilgili hak sahiplerinin yapacakları işlemler bildirilmiş idi..

Bazı ödeme birimlerimizin yalnızca Çölyak hastaları için ödeme yaptığı, Protein Metabolizması Bozuklukları olan hastaları ödeme kapsamına almadığı belirlenmiştir.

Doğuştan Metabolik Hastalıklar kapsamında bulunan Protein Metabolizması Bozuklukları olan hastaların ödemelerinin de bu kapsamda ve Sağlık Uygulama Tebliği’nin 6.2.16 maddesinin 2 inci fıkrası gereği yapılması gerekmektedir.

Hasta mağduriyetlerinin önlenebilmesi için ödemelerin yukarıdaki açıklamalar kapsamında yapılması hususu tüm ilgililere önemle duyurulur.


SGK
 
F

Fırtına

Guest
Çölyak Hastalarına "Tacirlere Kanmayın" Uyarısı.!

Tek tedavi yönteminin gluten diyeti olduğunu belirten yetkililer, hastaların alternatif tedavi yöntemlerine kanmamalarını belirtiyor.

Çölyak hastalarına ölümcül tuzak.!

Tek tedavisi ömür boyu glutensiz diyet olan hastaları uzmanlar uyarıyor;

Meşe kabuğu, oksijen tedavisi gibi alternatif uygulamalar çözüm değil; umut tacirlerine kanmayın.. Çölyak, ince bağırsaklardaki sindirim bozukluğu.. Genetik hastalığın sorumlusu, buğday, arpa, yulaf ve çavdardaki gluten adlı protein.. Tedavisi ise glütensiz diyet..

Diyette zorlananlar farklı arayışlara girebiliyor;

Ege Çölyakla Yaşam Derneği Başkanı Prof. Dr. Sema Aydoğdu, "Hiperbarik oksijende, biyorezonansta birtakım bitkilerin tohumlara yapraklarından; internette araştırırsanız bunlarla ilgili çok fazla şey görebilirsiniz... Bu kesinlikle yanlıştır.. Şu ana kadar çölyaklılar için ömür boyu glutensiz diyet dışında bir tedavi yöntemi yoktur.."

Diyete uymayanları ciddi sağlık sorunları bekliyor;

Prof. Dr. Sema Aydoğdu, "Yemek borusundan başlayarak, mide, ince bağırsak, kalın bağırsak kanserleri gelişme riski var, karaciğer kanseri gelişebilir, karaciğer hastalıkları gelişebilir, kalple ilgili problemler çıkabilir. Beyinde alzheimere benzer tablo.." dedi.

Türkiyede her 100 çocuktan biri çölyak hastalığı ile yaşıyor..


trt
 
Tekerlekli Sandalye
Üst