SGK'dan 'yeşil kartlıların mağdur olmaması için' genelge

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) il müdürlüklerine gönderilen genelgede, daha önce “yeşil kartlı” olarak nitelendirilen ve 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren genel sağlık sigortası kapsamına alınan vatandaşların mağdur edilmemesi için acil çözüm üretmek amacıyla koordinasyon merkezi oluşturulması ve sürekli olarak kamuoyunun bilgilendirilmesi istendi.

SGK Başkanı Fatih Acar imzasıyla SGK il müdürlüklerine gönderilen genelgede, 5510 sayılı Kanun uyarınca genel sağlık sigortalısı sayılmayan er, erbaş ve yedek subay okulu öğrencileri, tutuklu ve hükümlüler, Türkiye'de ikamet edip sözleşme yapılan ülke adına sağlık yardımlarından faydalananlar, sürekli ikameti yurt dışında olan vatandaşlar, banka, sigorta ve reasürans şirketleri sandıklarına tabi olanlar hariç olmak üzere yeşil kart kapsamında sağlık yardımlarından faydalananlar ile herhangi bir sosyal güvencesi olmayan vatandaşların 1 Ocak 2012 tarihi itibariyle Genel Sağlık Sigortası kapsamına alındığı hatırlatıldı.

1 Ocak 2012 tarihinden önce yeşil kart kapsamında sağlık yardımlarından faydalananların, bu tarihten itibaren tescil edildiği belirtilerek, bu kişilerin vizelerinin dolacağı tarihe kadar “c/1 (yeşil kart)” ifadesini kullanarak provizyon alabilecekleri ifade edildi.

Söz konusu kişilerden 1 Ocak 2012 tarihinden sonra vizeleri dolanların ise kanunun 60'ıncı maddesinin (g) bendi kapsamında tescil edileceği ve kendilerine, 1 ay içinde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına gelir testi yaptırmaları, yaptırmak istememeleri halinde ise SGK'ya yazılı olarak başvurmaları gerektiği konusunda bilgi verileceği vurgulandı. Genelgede, herhangi bir sosyal güvencesi olmadığı tespiti edilen kişilerin resen tescillerinin yapılacağına işaret edildi.

Resen tescil işlemi yapılan kişilerin, bilgilendirme yazılarının kendilerine tebliğ edildiği tarihten itibaren bir ay içinde gelir tespiti için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvurmaları gerektiğine dikkati çekilerek, bilgilendirme yazılarının gönderilmesi için PTT ile protokol yapıldığı bildirildi.

Genelgede, şunlar kaydedildi:

“Resen tescil işlemi yapılan bu kişilerden gelir testi yaptıranların gelir testi sonucuna göre, aile içindeki kişi başına düşen gelir miktarı aylık tutarı asgari ücretin üçte birinden az olanların primleri devlet tarafından karşılanarak tescil edilecektir. Aile içindeki kişi başına düşen gelir miktarının aylık tutarı asgari ücretin üçte birinden fazla olanların ise tescil işlemi gelir testi sonucuna göre güncellenecektir.

1 Ocak 2012 tarihinden itibaren genel sağlık sigortası kapsamına alınan vatandaşlarımızın mağdur edilmemesi amacıyla, ilinizde konuyla ilgili muhtemel sorunlara ilişkin ilgili birimlerle irtibata geçerek acil çözüm üretmek amacıyla koordinasyon merkezinin oluşturulması, ayrıca kurum başkanlığımızda oluşturulan koordinasyon merkezi ile temasa geçilmesi, genel sağlık sigortasıyla ilgili vatandaşların yapması gereken işlemlerin yazılı ve görsel medya kullanılarak sürekli kamuoyu bilgilendirilmesi yapılması, genel sağlık sigortası tescili ve gelir testi işlemleri sırasında vatandaşlarımızın karşılaşabileceği sorunların çözümü için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları ile sürekli olarak iletişim kurulması, konuyla ilgili sivil toplum kuruluşlarıyla iletişim kurularak konunun güncel tutulması hususunda gereğini rica ederim.”

Anadolu Ajansı
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
5 yeşil kartlıdan biri gelir testini geçemedi

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na aktarılan yeşil kartlılar, gelir testi yaptırmaya başladı.Şu ana kadar 125 bin kişi Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakıflarına giderek kayda girdi. 5 bin yeşil kartlı gelir testi yaptırırken bunların yüzde 80'inin gelirinin olmadığı anlaşıldı. Kalan kesimin ise ekonomik durumunun karta ihtiyaç duymayacak kadar yüksek olduğu anlaşıldı. Geliri 295 liranın altında olanların genel sağlık sigortası primini devlet yatıracak.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, konuyla ilgili olarak gazetecilerin sorularını cevapladı. Yapılan hazırlıklar konusunun sorulması üzerine Sosyal Yardımlar Genel Müdürü Aziz Yıldırım, yeşil kartlıların 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren kendilerine devredildiğini, önceden haberleri olduğu için çalışmaları 2 ay içinde tamamladıklarını söyledi. Şu anda gelir testini vakıfların rahatlıkla yaptığını ifade eden Yıldırım, "Yeni başlamış olmaktan kaynaklanan bazı sorunlar var. Vakıf çalışanlarından kaynaklanıyor. 125 bin kişi sisteme kaydoldu ve SGK'ya bildirildi. Gelir testi yapılacak." dedi. Yıldırım, 2011 yılı içinde gelir testinden bağımsız olarak SOYBİS çerçevesinde 450 bin haksız yeşil kartlının yakalandığını açıkladı. Yıldırım, "Bu yakalamalar çok iyi kontrol edilmekten mi kaynaklandı, yoksa gelir durumlarının düzelmesinden mi bilmiyorum ama sağlıkta 700 milyon civarında tasarruf sağlanmış oldu." diye konuştu.

Zaman
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Kimler gelir testi yaptırmak zorunda?

Kimler gelir testi yaptırmak zorunda?
Yeşil kart vizesi dolanlar ve herhangi bir sağlık güvencesi bulunmayanların 31 Ocak tarihine kadar gelir testi yaptırmak için başvurması gerekiyor


Sosyal yardım almak istediği halde kamu hizmeti yapmaya yanaşmayan yaklaşık 450 bin kişinin Yeşil Kart’ı iptal edildi. Bu sırada toplam sağlık giderlerinden de 700 milyon liranın üzerinde bir tasarruf elde edildi

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı Sosyal Yardım Sistemi (SOYBİS) sonucunda 450 bin kişinin Yeşil Kart’tan çıkarıldığı belirlendi. Sosyal yardım almak isteyen işsize okul boyama, ağaç dikme gibi kamu hizmeti şartı getirildi. Buna göre “Yapmam” diyene yardım yok. Sosyal yardım ağının genişletilmesi için kurulan SOYBİS “yan gelip yatana yardım yok” mantığı ile işliyor. Yeni sistemin en önemli özelliği yardım alabilmek için okul boyamak gibi kamuya yardımı olacak işlerde çalışma şartı araması. SOYBİS’e ilk 15 gün içinde kayıt yaptıran kişi sayısı 152 bin. Bakanlık bu kişilerden henüz 15 bin kişinin gelir testlerini yaptı ve yaklaşık yüzde 80’inin hiçbir geliri olmadığı tespit edildi. Sosyal Yardımlar Genel Müdürü Aziz Yıldırım, 2011 yılı içerisinde SOYBİS’e geçildiğinden beri 700 milyon civarında sağılık giderinden tasarruf edildiğini ve 450 bin civarında kişinin yeşil karttan çıkarıldığını açıkladı.

GELİR TESTİ YAPTIRIN
2006 yılında “Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu” ile uygulamaya konulan, ancak 2012 yılına kadar yeşil kartlılar ile kayıt dışı kesimin kapsam dışı bırakıldığı Genel Sağlık Sigortası (GSS) uygulamasında, 1 Ocak 2012’den itibaren kapsam dışı bırakılanlar da zorunlu olarak yer almaya başladı. Yeni uygulamaya göre, Türkiye’de yaşayan herkes Genel Sağlık Sigortası kapsamında olacak. 1 Ocak itibarıyla yeşil kart uygulaması sona ererken, yeşil kart vizesi dolanlar ve herhangi bir sağlık güvencesi bulunmayanların, bir ay içerisinde ikamet ettikleri il/ilçenin Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na (SYD) gelir testi yaptırmak için başvurması gerekiyor.

90 GÜNDE BİR OTOMATİK KONTROL
Gelir testi süreci şu şekilde yürütülecek:

* SGK, yıl içinde vizesi dolan yeşil kartlılar ile sistemde hiç kaydı olmayan kişileri, asgari ücret düzeyinde gelirleri var olarak kabul edip resen tescil edecek.

* Kişiler SYD Vakfı’na başvurduklarında başvuruları alınarak SOYBİS sorgusu ile hane ziyaretleri yapılacak ve gelir durumları puanlama formülüne göre tespit edilecek. Sistem üzerinden 90 günde bir kişilerin durumunun değişip değişmediği otomatik olarak kontrol edilecek.

* Gelir testi sonucunda; 2012 yılında, aile içindeki kişi başına geliri 295.5 TL’den düşük olarak tespit edilen kişilerin primleri devlet tarafından ödenecek ve bu kişiler sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam edecekler. Aile içindeki kişi başına geliri; 295.5 TL ile 886.5 TL arasında olanlar 35 TL; 886,5 TL ile 1.773 TL arasında olanlar 106 TL, 1.773 TL’nin üzerinde olanlar da 212 TL prim ödeyerek sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam edecek. Brüt asgari ücrete endekslenen primler, asgari ücret arttıkça yükselecek.

KAMU HİZMETİ YAPMAYANA YARDIM YOK
Sosyal Yardım Modeli’nin ana çerçevesi şöyle: I Sosyal yardım için başvuruda bulunanlar, yaş, meslek ve sağlık durumları açısından incelemeye tabi tutulacak. Bu kesimden çalışabilir durumda olanlar ayıklanacak. I Çalışabilir durumda olan kişiler, meslek kurslarına yönlendirilerek, İş-Kur’a kayıtlı hale getirilecek. Meslek sahibi yapılarak, uygun işlere yerleştirilecek. I Çalışabilir durumda olup, meslek sahibi yapılamayan kişiler de toplum yararına kamu hizmetlerinde çalıştırılacak. Ağaç dikme, okul boyama, çevre temizliği gibi işlerde çalıştırılacak. Bunları yapmayı kabul etmeyenlere sosyal yardım verilmeyecek. I Sağlık sorunları veya yaşları nedeniyle hiçbir işte çalışmaya uygun olmayanlar da yoksulluk puanlarına göre yardım alacak.

GAZETE HABERTÜRK / ESRA YAZDIÇ
 
Tekerlekli Sandalye
Üst