SGK'nın Yeni Kararı! İlaç Alırken Kimlik Doğrulama Şartı

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Hepimizin bildiği gibi TC numaramızı ezbere bilmemiz ilacımızı alabilmek için yeterli olabiliyordu. Şimdi SGK nın yeni uygulaması artık ezbere bilinen TC numarasının pek bir işe yaramayacağını kimliği doğrulayabilmek için hasta yada hasta yakınlarının yanlarında mutlak suretle ehliyet , kimlik kartı gibi doğrulayıcı nitelik taşıyan belgeleyide getirmeleri ve eczacının soracağı soruları yanıtlaması istenmektedir. Bu konunun detaylarını merak ediyorsanız şimdi sizlerle paylaşıyoruz.


Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), ilaç alımında yaşanan suistimalleri önlemek üzere yeni bir uygulama başlatıyor.


SGK'dan milyonları ilgilendiren karar

Türk Eczacıları Birliği (TEB) ile yapılan protokol gereği artık hasta ve hasta yakınları yanlarında nüfus cüzdanı, ehliyet ya da basın kartı gibi nüfus bilgilerinin yer aldığı kimlikler olmadan ilaç alamayacak. Bugüne kadar T.C. kimlik numarası, reçetenin üzerine yazılıyordu ama eczaneden ilaç alınırken nüfus cüzdanı gösterilmiyordu. E-reçeteye geçildiğinden beri artık bu da sorgulanmıyor. Şimdi yeni uygulamayla eczacı isterse veriliş tarihini, isterse aile cüzdan numarasını dahi sorabilecek.

SKG ile TEB arasında Eylül ayında yapılan ek protokol değişikliğine göre ilaç alımlarında T.C. kimlik numarasının yanı sıra cilt no/aile sıra no gibi ek doğrulama bilgileri de istenecek. Hürriyet'in sorularını yanıtlayan TEB Genel Sekreteri Harun Kızılay, uygulamanın bugün itibariyle başladığını ancak vatandaşın haberi olmaması nedeniyle bir dizi karışıklık yaşandığını söyledi. Bunun üzerine SGK ile görüştüklerini anlatan Kızılay, vatandaşın bilgilendirilmesi için kısa süreli bir geçiş süreci tanındığını açıkladı.

Genel Sekreter Kızılay, bu uygulamayla ilacın hasta veya hasta yakını kimseler dışında alınmasının engellenmesi ve birtakım usulsüzlüklerin önlenmesinin amaçlandığını vurguladı. "Kimlik doğrulama için ek bilgilerin istenmesi, hastalarımızı ve eczacılarımızı etik dışı uygulamalardan korumak ve kamu yararı sağlamak amacını taşımaktadır" dedi.

KİMLİĞİ OLMAYANA İLAÇ YOK

Kızılay, "Hasta ve hasta yakınlarını uyarıyoruz. Artık sadece T.C kimlik numarasını söyleyerek eczaneden ilaç alınamayacak. İlacı alacak kişinin yanında mutlaka nüfus cüzdanındaki bilgileri içeren bir kimlik bulunması gerekiyor. Bu Nüfus Cüzdanı olabileceği gibi, ehliyet ya da sarı basın kartı da olabilir. Bu tür kimliği olmayan kendisi ya da yakını için ilaç alamayacak" dedi.

HER SEFERİNDE BAŞKA SORU

Kızılay, başkası adına ilaç alımlarının önüne geçmek için bu uygulamanın başladığını belirtirken, "Eczacı her seferinde farklı soru sorabilir. Kiminde aile ve cilt no'yu sorarken, kiminde nüfusa bağlı olduğu yeri, kiminde cüzdanın veriliş tarihini, kayıt numarasını sorabilir. Tıpkı kredi kartı ve bankacılık işlemlerindeki kimlik doğrulama gibi sorular her seferinde değişebilir. O nedenle ilaç alacak kişinin yanında mutlaka kimliğinin olması gerekiyor. Kimliğinizle komşunuz, arkadaşınız, anneniz ya da kardeşinizin ilacını alabilirsiniz. Ama MEDULA sistemine ilacı alan kişi olarak sizin bilgilerinizin girilmesi gerekecek" diye konuştu.
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
SGK'da e-reçete uygulamasında değişiklik

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, SGK'nın Medula provizyon sisteminin e-reçete bölümünde yapılan yeni düzenlemeye göre, SGK'lı vatandaşların reçeteli ilaç alırken, eczacılara kimlik numaralarının yanı sıra nüfus cüzdanlarında yer alan bazı bilgileri de vermeleri gerektiğini bildirdi.

Medula provizyon sistemin e-reçete bölümünde yeni bir düzenleme yapıldığını belirtirken, buna göre vatandaşın kimlik numarasına ek olarak sistemde, nüfus cüzdanında yer alan ''nüfus cüzdanı sıra no, aile sıra no veya cilt no'' gibi bazı bilgileri de doldurmasının zorunlu kılındığını söyledi.

Söz konusu bilgilerin girilmemesi durumunda, sistemin bilgi eksikliği nedeniyle reçete girişini kabul etmediğine dikkati çeken Saydan, bu nedenle reçeteli ilaç alırken, vatandaşların nüfus cüzdanlarını ya da bilgileri yanlarında bulundurması gerektiğini ifade etti.

SGK'nın bugün sabah uygulamaya koyduğu bu kural yüzünden, ilaç hizmetinin aksadığını ve provizyon sisteminin verimli bir şekilde çalışmadığını ve vatandaşın tepki gösterdiğini anlatan Saydan, bu uygulamanın habersiz uygulamaya konulmasını eleştirerek, "Kurum tarafından bir takım yeni uygulamalar konulabilir, ancak kamuoyuna önceden bilgi verilmesi gerekir" dedi.

'Vatandaş uygulamaya tepki gösterdi' ( vatandaş artık etkiye tepki verebilmeyi hatırlamış ne güzel )

Kurum tarafından kendi tasarrufunu kullanarak bir takım yeni uygulamalar konulabileceğini ancak eczacıların ve vatandaşın mağdur olmaması için önceden kamuoyuna bilgi verilmesi gerektiğini vurgulayan Saydan, şunları kaydetti:

"SGK'nın bugün sabah uygulamaya başladığı kural doğrultusunda, eczanelerimize ilaç almaya gelen hasta ve hasta yakınlarımızın nüfus cüzdanlarını yanlarında bulundurmaları gerekmektedir. Hastalarımızın ilaçlarını teslim alırken, hangisi çıkacağı belli olmayan 3 sorudan (nüfus cüzdanı sıra no, aile sıra no, cilt no) birini cevaplaması gerekmektedir. Eczanelerimiz gelen hasta ve hasta yakınları ya nüfus kağıtlarını getirecekler yahut bu soruların cevaplarını ezberleyecekler.

Kaldı ki uygulamaların makul ve mantıklı olması gerekmektedir. Zira ; Vatandaş haklı olarak bizlere (sen nüfus müdürlüğü müsün?) diye haklı olarak tepki vermektedir''

Kurumlar tarafından başlatılan uygulamalar daha deneme aşamasındayken ya da pilot uygulama yapılırken bile vatandaş ile ya da en azından basınla paylaşılması gerektiğini ifade eden Saydan, '' Gece yarısı, günün ilk saatlerinde ortaya çıkan sürpriz uygulamalar eczanelerimizden verilen ilaç hizmetinde aksamalara neden olmakta, hasta ve hasta yakınlarını mağdur etmektedir'' şeklinde konuştu.

******************************

SGK lı hastaya e- reçetedeki ilacı vermemek adına güzel bir neden bulunmuş demek ki (!) TC kimlik no suyla zaten hastanın ekrandaki tüm bilgileri sistemde gözükürken şimdi bir de ek olarak nüfus cüzdanı bilgilerinin sorulmasına neden dolayı bir ihtiyaç duyulsun ki?

Uygulamalar yapılmalı varolan sistem geliştirilmeli elbette ama bunları yaparken insanların özellikle de hastaların yaşamını kolaylaştırmaya yönelik olmalı uygulamalar yoksa zaten çoğu emekli ve hasta olan vatandaşı yıllarca ödediği ssk priminin karşılığı olan ücretsiz ilaç temin edebilme yani tedavisini kolaylaştırma yolunda bir kere daha engel yaratacak yeni uygulamaların nasıl bir mantıksal açıklaması olabilir ki?
 
Tekerlekli Sandalye
Üst