Sigortalılar Dikkat! (Geçici İşgörememezlik Durumu)

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
SİGORTALILAR AMAN DİKKAT! RAPOR PARANIZ GERİ İSTENEBİLİR


Sosyal güvenlik yasasında, tedavi gördüğü hekimden, tedavinin sona erdiğine ve çalışabilir olduğuna dair belge almaksızın çalışan sigortalıya geçici iş göremezlik ödeneğinin ödenmeyeceği, ödenmiş olanların da ödeme tarihinden itibaren faiziyle birlikte geri alınacağına yer verilmiştir.

98376.jpg

Sosyal sigorta işlemleri yönetmeliğindeyse konuya açıklık getirilmiş, tedavi gördüğü hekimden, tedavinin sona erdiğine ve çalışabilir olduğuna dair belge almaksızın çalıştığı; mahkeme kararı, denetim, soruşturma ve kontrol raporları, ünite kararı, hekim raporu, kamu kurum ve kuruluşlarının görevleri gereği düzenlediği tutanaklar veya belgelerle belirlenen sigortalıya geçici işgöremezlik ödeneği ödenmeyeceği belirtilmiştir.

Yani istirahat sonrası hekimin kontrol muayenesine çağırdığı sigortalının kontrole gitmemesi durumunda, eğer ki kontrol muayene tarihi sonrasında sigortalının çalıştığı yönünde bir tespit yapılmışsa rapor parasının kesilmesi gerekiyor. Yok eğer böyle bir tespit yapılmamışsa (sigortalının çalıştığı tespit edilememişse) sigortalı kontrol muayenesine gitmemiş olsa bile rapor parasının sigortalıya ödenmesi gerekiyor.



SGK’nın yeni genelgesinde Yönetmelikteki şartların dışına çıkılmış.

Yönetmelikte bunlar yazarken, SGK’nın yeni çıkardığı 2016-23 numaralı genelgesinde istirahat sonrası hekimin kontrol muayenesine çağırdığı sigortalı kontrole gitmezse, sigortalının çalıştığı yönünde bir tespit olup olmadığına bakılmadan rapor parasının kesileceği yazılmış.

Denmiş ki “Sigortalının son almış olduğu uzun süreli istirahate ait kontrole gitmemesi halinde, sonraki rapora ait geçici iş göremezlik ödeneği ödenmeyecek, sigortalının sonu kontrol öngörülen ilk iki rapora ait geçici iş göremezlik ödeneklerini ise sigortalıya ödenmesi gerekmektedir.”

Halbuki yönetmelikte rapor parasının kesilmesi, sigortalının kontrol muayenesine gitmemesine değil, kontrol muayenesine gitmeyip kontrol sonrası çalıştığının tespit edilmesine bağlı tutulmuş.



Sevgili okurlar,

Hukuk normları arasında takip edilmesi gereken bir hiyerarşi vardır. Normlar hiyerarşisi olarak adlandırılan bu sıralamaya göre, genelge yönetmeliğe, yönetmelikse kanuna aykırı olmamalı ve alt norm, üst normun kendisine verdiği hukuki sınırların dışına da çıkmamalıdır.

SGK’nın bu genelgesinde yönetmeliğin kendisine verdiği sınırların dışına çıkıldığından, normlar hiyerarşisi açıkça ihlal edilmiştir. Haliyle alt norm üst norma uygun olursa geçerli olabileceğinden, yönetmeliğe uygun olmayan genelgedeki bu açıklamalar da normlar hiyerarşisine göre pek de doğru olmamıştır.

Yine de siz siz olun, istirahat raporunda hekim tarafından istirahat sonrası kontrol yazılmış ise, mahkeme kapılarında dolaşıp hakkınızı aramaktansa işinizi gücünüzü bırakın, mutlaka kontrol muayenesine gidin.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst