Sinir Travmaları ve Oluş Nedenleri

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Sinirler doğrudan doğruya yaralanabilir ve gerilme, kırık, çıkık veya hematomlar yüzünden baskı altında kalma gibi tarvmalarla zedelenebilir.Ayrıca trafik kazaları, düşmeler, çarpmalarda sinir travmasına yol açabilir.

Bir lezyon sırasında sinir iletiminin kesilmesi bir (felç) ve vücudun o bölgesinde bir duyu kaybına yol açtığı gibi, otonom bozukluklarada ( kızarıklık, terleme veya ödem) gibi sorunlarada yol açabilir.

Söz konusu olan bu travmalar kol sinirlerine( kol,koltuk önkol, dirsek) veya kaburgalar arası sinirlerede zarar verebilir.

Siyatik ağrısı genellikleomurgalar arası bir disk fıtığının omurilik kanalındaki sinirlere baskı yapmasından ileri gelir. Hatta bazı ağır vakalarda bu sinirler tamamen kesilerek hasara uğraya bilir.Bu durumda omuriliğe en yakın olan kısım ( hücre gövdelerinin olduğu yer) sağlam kalır. Fakat kesitin yukarısındaki kalan sinir lifleri bozulur, pratik olarak bu sinirin kendini onarma umudu yokdur.Bu durumdada (felç) kaçınılmaz olur.

Bazen sinir liflerinde belirgin bir harabiyet olmamasına rağmen sinir iletimi kesilebilir. Bu durumda ise genel kural tam bir iyileşme olabilir.

Yeniden sinir oluşumu yani bir sinirin onarımı,bağlayıcı kılıfın bütünlüğüne bağlı bir olgu olduğuna göre cerrahi bir müdahale yapılarak sinir bağlayıcı kılıf mikroskop altında dikilebilir. Böylece yeni sinir oluşumuna engel olan durum ortadan kalkar.

Bazen sinirlerin bir kısmı, tekrarlanan mikrotravmalar sonucu orta derecede baskıya maruz kalarak ezilebilir. Önkol sinirlerinin el bölümündeki lezyonları, bilek kanalını ( karpal kanal) kapatan bağların cerrahi müdahale yapılarak açılmasıyla tedavi edilebilir.

Sinir hastalıkları ilerleyicidir. Karıncalanmayla başlar,sinire ait kaslarda zayıflama olur. Eğer tedaviyle baskı ortadan kaldırılabilirse onarım tamdır aksi halde onarım başarılı geçmemiştir.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst