Sinüs ve Sinüzit

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Organların yada dokuların,özelliklede bazı kafa ve yüz kemiklerinin içindeki boşluğa (sinüs) adı verilir. Sinüslerin iltihaplanma olayına ise (sinüzit) adı verilir.

Üstçene sinüsleri: Üstçene kemiğinin içinde yer alan sinüslerdir.
Alın sinüsleri: Alın kemiği nin ön ve alt bölümünde, burun boşluklarının üstünde ve içinde alın kemiğinin iki tabakası arasında yer alan sinüslerdir.
Kamamsı kemik sinüsleri: Kamamsı kemiğin gövdesinde yer alan ve burun boşluklarına açılan sinüslerdir.

Ayrıca içlerine çok sayıda damar boşalan bazı toplardamar kanallarınada sinüs denir. Bunlardan kafa sinüsleri tümbeyin toplardamarlarının boşaldığı çıkmazlardır. Beyin sert zarının içine girmiş olan bu sinüsler, sert zar ile kafatasının alt yüzü arasına yerleşmişlerdir.

SİNÜS İLTİHABI
Yüzdeki sinüslerden birinin iltihaplanmasına sinizüt denir. Bu durum tek yanlı yada iki yanlı olabilir, ve bir veya birden çok sinüsü tutabilir. Sinüzit bir diş hastalığı sonrasıda gelişebilir. Ancak en yaygın biçimde burun boşluklarındaki iltihaplanmaların ilerlemesine bağlı olarak ortaya çıkar.

İvegen ( çabuk ilerleyen) sinüs iltihabı sinüslerin boşalma deliklerinin tıkanmasına bağlı ağrılarla, irinli akıntı ve burun tıkanıklığıyla kendini belli eder. Bu üç belirti bazen kendini ayrı, ayrı belli edebilir.

Sinüs ağrılarının belirgin özellikleri vardır. Çoğunlukla sürekli olan bu ağrılar arasıra şiddetlenir.

Alın sinüslerinin iltihaplanması durumunda ağrı alına yada göz çukuru üzerine yerleşir, şakaklara doğru yayılım gösterir.

Üstçene sinüslerinin iltihaplanması durumunda ağrı göz çukuru ve göz içi açısına, elmacık kemiklerine ve dişlere doğru yayılım gösterir.

Ön kalbur kemik sinüslerinin iltihaplanmasında ise ağrı gözün ve köpek dişlerinin üzerinde hissedilir.

Kamamsı kemik sinüslerinin iltihaplanmasında ağrı daha derinde hissedilir ve çoğunlukla kafaya doğru yayılır.

SÜREĞEN (KRONİK) SİNÜS İLTİHABI
Süreğen sinüs iltihabı çoğunlukla ivegen (hızlı yayılan) sinüs iltihabından sonra ortaya çıkar. Daha önceden var olan bir bozukluk (burun bölmesi çarpıklığı, burun boynuzcuklarının büyümesi, alerjik bünye gibi) süreğen sinüs iltihabını kolaylaştıran etkenlerdir.

Genellikle burundan irinli yada sümüklü bir akıntıyla ortaya çıkar, alında bir ağırlık duygusu gelişir. Sinüs iltihapları bir çok rahatsızlığıda beraberinde getirebilir.

Kemik ihtilatları (kafa kemiklerinin kemik iliği iltihabı )
Kafra içi ihtilatları ( apseler, beyin zarı iltihapları, menenjit, toplardamar iltihapları, göz çukuru iltihapları)
Göz ihtilatları ( gözyaşı aygıtının, göz kapaklarının, göz yuvalarının iltihaplanmaları) gibi bir çok hastalığa neden olabilir.

TEDAVİ
İvegen sinüs iltihabı tedavisi genellikle antibiyotik uygulamasıyla birlikte iltihap giderici bir tedavi gerektirir.

Süreğen sinüs iltihaplarında antibiyotiklere ve iltihap giderici ilaçlara ek olarak sinüslerin boşaltılması ve yıkanması püskürtülen ilaçlar, protein yıkıcı enzim uygulamaları, sıcak su ve buhar tedavileri, bölgenin tedavisi ( çok amaçlı aşılar ) ve bazende sebebiyet veren alerjilerin giderilmesi olarak devam eder.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Sinüzit 'in Nedenleri

Sinüzitlere neden olan değişik faktörler vardır. Bunlardan biri hastanın burun içinde anatomik olarak sinüs kanallarını daraltan nedenlerin olmasıdır. Burun kemiğindeki eğrilik burun konkaları ve burun etlerindeki büyümeler burunun sinüs ağızlarındaki daralmalara neden olan her türlü anatomik nedenler sinüs kanallarını etkiler.

Bunların dışında alerjisi olan kişiler vardır. Alerjik nezlesi olan kişilerde sinüzit daha çok görülür. Ayrıca sıklıkla üst solunum enfeksiyonu geçiren kişilerde de çok görülür.

Çocuklarda ise sinüzit geniz Eti büyük olan ve müzmin geniz Eti enfeksiyonu olanlarda daha çok görülür. Alerjisi olan çocuklarda da sinüzit çok olur.

Tüm bu nedenler o kişilerin sinüzite diğer kişilere göre daha çok yakalanmasına neden olur. En önemli neden burun içindeki sinüs kanallarını daraltan anatomik nedenlerdir.

SİNÜZİT BELİRTİLERİ

Özel Çankaya Tıp Merkezi KBB bölüm doktoru Op. Dr. İsmet ÇERÇİ sinüziti olan kişinin genelde nezle ya da grip sonrasında burun tıkanıklığı, burunda akıntı, baş ağrısı gibi şikayetlere sahip olduğunu söylüyor. Özellikle yüz bölgesinde, gözlerinin arasında burun kökünde bir ağırlık basınç hissi olması sinüzitin belirtileri arasında gösteriliyor.

SİNÜZİT TEŞHİSİ HASTAYA NASIL KONULUR?

KBB bölümüne başvuran hastalara sinüzit teşhisi koymada endoskopik muayene ve bilgisayarlı tomografi çekimi büyük bir önem taşıyor. Kişinin ilaçla ya da ameliyatla tedavi olması gerektiğine karar verebilmek için ilk önce hastanın öyküsünü dinlemek gerektiğini vurgulayan Op. Dr.İsmet ÇERÇİ daha sonra endoskopik muayene yapıldığını ve son olarak bilgisayarlı tomografi istendiğini belirtiyor. Bu üç adımdan sonra kişinin tedavi yöntemi belirleniyor.

SİNÜZİT AMELİYATI

Sinüzit ameliyatı genel anestezi altında yaklaşık 45 dk. sürer ve çok kanamalı bir ameliyat değildir. Sinüs ameliyatın da endoskopik yöntem ile burun boşluğuna açılan kanallar genişletilerek hasta rahatlatılır. Tehlikesi yoktur ama diğer ameliyatlarda olduğu gibi komplikasyonları olabilen bir ameliyattır. Kişide ameliyat sonrasında yüzde şişme ya da morarma olmaz. Hasta aynı gün içerisinde taburcu edilebilir ve ameliyat sonrasında çok fazla Ağrı hissedilmez.

Sinüzit ameliyatı çocukluktan itibaren nadir de olsa yapılabiliyor. Genelde çocuklarda geniz etinin alınması sinüzitlerde belli bir rahatlama sağlıyor. Genellikle ergenlik çağındaki kişilerin sinüzit tedavisi endoskopik cerrahi yöntemiyle gerçekleştiriliyor. Orta ve ileri yaşa kadar olan kişiler de hiçbir sıkıntı yaşamadan bu ameliyatı olabiliyor.

Özel Çankaya Tıp Merkezi KBB poliklinik doktoru Op. Dr. İsmet ÇERÇİ endoskopik cerrahi sonrasında 2 gün burun içersinde silikon tamponların kaldığını belirtiyor ve ameliyattan sonra 15 günlük süre içersinde kişinin burnunu temizlerken sümkürmemesini ve tuzlu su ile burnunu temizlemesini öneriyor. Bunun dışında bir hafta süren antibiyotik tedavisi var.Yeme içme ile ilgili bir yasaklama olmasa da kişinin bir hafta boyunca fiziksel aktivitelere katılması kesinlikle yasak.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst