Sistoskopi Nedir? Nasıl Uygulanır?

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Sistoskopi optik bir borunun idrar kanalına sokularak mesanenin inceleme işlemine verilen isimdir. İdrar yolu hastalıklarının teşhisi için başvurulan en güvenilir bir inceleme biçimi olarak tıp dünyasında yerini almıştır. Uyuşturucu etkisi olan bir jel tatbikinden sonra hastada bu işlem uyanıkkende yapılıp çok az bir rahatsızlık hissiyle neticelendirilir. Sistoskopi tümörler prostat ve yazımızın devamında bulabileceğiniz bir çok hastalığın teşhisi için son derece etkin bir sistemdir.


sistoskopi.jpg


Sistoskopi, elastik fiber optik bir borucuğun idrar kanalından sokularak mesanenin (idrar kesesi) ve alt idrar yolunun (üretra) görsel incelenmesidir. Bu işlem, olası idrar yolu hastalıklarına karşı idrar yollarınızı doğrudan görmenin ve tedavi etmenin en iyi yoludur.

İdrar kesesinin içi steril serum ile doldurulduğunda çeperler genişleyerek idrar kesesinin içi tam olarak görülebilir. Güçlü bir ışık kaynağı sistoskopun ucundan ortamı aydınlatır.

Çoğu insanda muayene amaçlı sistoskopi uyanık halde ve az bir rahatsızlık hissiyle uygulanabilir. Bu durumda alt idrar yolunuzun içine uyuşturucu ve kayganlaştırıcı etkisi olan jel kıvamlı bir ilaç tatbik edilir ve 10 dakika kadar beklendikten sonra girişim yapılır. Sistoskopi ile birçok radyolojik incelemeler ve tedaviler yapılır. Bu tür girişimler daha çok zaman aldığından anestezi gerektirebilir.

Erkeklerde alt idrar yolu kadınlara göre daha uzun olduğundan bunlarda da anestezi gerekebilir. Uygulanacak anestezi yöntemi genel sağlık durumunuza ve bazı özel test sonuçlarına göre değişir. Buna karar vermeden önce anestezi veya iç hastalıkları hekiminin görüşüne başvurulabilir.

Sistoskopi ile alt idrar yolu ve idrar kesesinde yer alan şu hastalıklara tanı konur ve tedaviye yönelik bazı girişimler yapılabilir:

Alt idrar yolu (üretra) darlıkları iltihapları iyi ve kötü huylu tümörleri, taşları, doğumsal anomalileri
Prostat büyümesi , tıkanıklık derecesi tümörleri
İdrar kesesi taş, tümör, iltahap ve anomalileri
İç idrar yolları (ureter) ve idrar birleşim bölgesindeki bozukluklar
İç idrar yolunun radyolojik görüntülenmesi veya tıkanıklığın giderilmesi amacıyla kateter takılması
İdrar kaçırma rahatsızlıklarında tanı ve tedavi

Sistoskopi Uygulanması

Öncesinde doktora genel sağlık durumu hakkında bilgi verilmeli, aspirin, ağrısı kesici gibi ilaçlar kullanılıyorsa doktora ilaçların adı ve dozajları anlatılmalı. İdrar yollarında enfeksiyon varsa sistoskopi öncesinde enfeksiyon tedavisi uygulanmalıdır.
Bu yöntem için özel bir giysi giyilir ve masaya sıtrt üstü yatılır. Bu esnada bacaklar iki yana açılır. Bölge antiseptik bir sıvı ile temizlenir. Üretreya jel kıvamında bir madde plastik şıranga ile aktarılır. Bu şekilde uygulama esnasında herhangi bir rahatsızlık duyulmaz.
Görünüş olarak bir kalem genişliğinde olan sistoskop denilen bir tüp idrar kesesine kadar girdirilir ve sistoskop vasıtasıyla idrar kesesi sıvı ile doldurularak genişletilir inceleme yapılır. Uygulama esnasında kişi idrar yapma hissi duyabilir. Tüpün ucundaki ufak bir ışık kaynağı ve kamera sayesinde idrar kesesi monitörden incelenir.
Uygulama 5-10 dakika sürer ve gerekli görülürse anestezi yapılabilir. Sistoskopi işlemi bittikten sonra hastaya hastaya antibiyotik verilip evine gönderilir. Kişi sistoskopinin ertesi günü normal iş hayatına dönebilir ancak ilk bir hafta ağır işlerden uzak durması tembihlenir.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst