Siyatik Nedenleri ve Tedavisi

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Kalça siniri (siyatik ) ve dalların yolu üzerinde şiddetli ağrıyla kendini gösteren hastalık. Siyatikte sinirde bozun söz konusu olabildiği( sinir iltihabı ) gibi olmayabilir'de (kalça sinir ağrısı)

Sürekli bir ağrı durumu
Siyatik ağrısı ansızın ortaya çıkar. Bazı durumlarda siyatik ağrısının ortaya çıkmasıdan önce bel ağrıları görülebilir. Ama hiç bir başlangıç dönemi olmasızında görülebilir. Anında yada bir kaç günde şiddetli noktasına ulaşır.

Ağrının tuttuğu alan çok özeldir. Hasta yanda, bel ve kalça bölgesinde, baldırın arka yüzü, ayak bileği ve ayak tutulur. Ağrı en yalınkasılmadan kraplara hatta sürekli bir ağrılı ortam üstünde gelişen şiddetli nöbetlere kadar değişik derecelerde olur.

Öksürükle artar, yürümeyi ve oturmayı engeller, bazen uykuyu dahi engelleyecek kadar şiddetli olabilir. Bacakta aksaklığa neden olur, ve kalçanın durumu ağrıyı azaltmak için değişir ( ağrısız durum )

Siyatikten kuşkulanıldığı zaman sinir yolu boyunca elle muayene yapılarak ve bazı işlemler uygulanılarak bu çok özel ağrı araştırılıp ortaya konabilir. Söz konusu işlemler Lasegue belirtisi ( alt üye gergin durumdayken leğen kemiği üstüne doğru bükme uygulandığında şiddetli ağrı ortaya çıkar ) ve Bonnet belirtisi ( alt üye bükülüyken dışa doğru dönme hareketi uygulandığında ağrı ortaya çıkar ) sayılabilen teşhis yöntemleridir.

Muayenede ayrıca kas gevşekliğiasil refleksinin yok olması ve ayak düzeyinde duyum bozuklukları saptanır. Krizin süresi değişkendir. Ağrı genelde dinlenme ile azalır hareketle tekrar nükseder.

Nedenleri

Siyatiğin çeşitli nedenleri vardır. En sık görülen nedeni disk fıtığıdır. Omurlar arasından fıtıklaşan disk kalça siniri köklerini, genellikle bel kuyruk sokumu kemiği omurlar arasındaki eklem düzeyinde sıkıştırır. Diskin fıtıklaşması ya bir travmaya yada yozlaştırıcı eklem romatizmasına bağlıdır.

Daha seyrek görülen diğer nedenler arasında ise sinir köklerini sürekli uyaran yada basıya uğratan omurga veya omurilik kanseri, omurga veremi ( pott hastalığı ) veya kalça eklemi veremi, küçük leğen kemiği uru, omurga kırığının bıraktığı tahribat yada şeker hastalığı, damla hastalığı, sıtma , frengi gibi genel hastalıklarda sayılabilir.

Tedavi

Tedavide neden olan hastalığın iyileştirilmesinin yanı sıra, temel olan mutlak bir yatak istirahati ve ağrıya yönelik ilaçların kullanılmasıdır.

Ayrıca duruma göre yerel kortizon türevleri şırınga edilir. Jimlastik, radyoterapi, sıcak su banyolarındanda yaralanılabilinir. Bazen bir korse yardımıyla hastalıklı bölge hareketsiz hale getirilebilinir. Bazı türleri tedavilere yanıt vermeyip felç olma riski doğurmasından dolayı cerrahi tedaviyede başvurulabilir. Bu tedavi fıtıklaşmış diskin çıkarılması bazende kemik yamasından oluşur.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Siyatik Ağrısına Karşı Alınabilecek Önlemler ve Tedaviler

Ağrının altında yatan sebebe, kökenine, şiddetine, akut ya da kronik oluşuna göre farklı tedavi yöntemleri uygulanılabilir.

Siyatik Ağrısına Karşı Alınabilecek Önlemler ve Tedaviler

Siyatik ağrısı, siyatik sinirine alınan bir darbe, sinir sıkışması ya da sinir gerilimi sonucu ortaya çıkan, omurga bölgesinden başlayıp kalçalara ve bacaklara kadar uzanan bir ağrı türüdür. Bu ağrının altında yatan sebebe, kökenine, şiddetine, akut ya da kronik oluşuna göre farklı tedavi yöntemleri uygulanılabilir.

Sizin için hazırladığımız bu yazımızda siyatik ağrısına karşı alınabilecek önlemleri ve siyatik ağrısını evde nasıl tedavi edebileceğinizi ya da şiddetini azaltabileceğinizi sizlerle paylaşacağız.

A) SİYATİK AĞRISINI ÖNLEMEK
1)Ağır yük kaldırmaktan kaçının

Ağır bir eşyayı kaldırdığınızda, yük nedeniyle omurganızdaki sinirlere ve siyatik sinirine baskı oluşabilir, bahsedilen bölgenin çevresindeki kaslar hasar görebilir. Bu nedenle mümkün olduğunca ağır bir yük kaldırmamaya dikkat ediniz. Özellikle taşıyacağınız bir eşyayı yanlış şekilde kaldırmanız, ağrıyı inanılmaz şekilde şiddetlendirebilir.
Ağır olmayan bir yük kaldırırken ise son derece yavaş şekilde kaldırmanız ve eşyayı göğsünüze yaslayarak kaldırmanız, sinirlerin etrafındaki kasların siyatik sinirine bası yapmasını engelleyecektir.

2)Düzenli diyet ve egzersiz yaparak kilo verin
Aşırı kilo ve obezite, siyatik sinirine baskı oluşturarak, ağrının şiddetlenmesine yol açar. Düzenli egzersiz ve sağlıklı bir diyet, siyatik ağrısının önünüze geçmek için ya da ağrı şiddetini azaltmak için düşündüğünüzden daha etkili olacaktır.

3)Sırt ve bacaklarınızda oluşabilecek baskıdan kaçının
Uzun süre oturmak, ters bir hareket yapmak veya sürekli bir şeyler taşımak, ağrıyı şiddetlendirecektir.

4)Düzenli egzersiz yapın ve gerekirse bir fizyoterapiste danışın
Özellikle siyatik sinirine alınan darbeler, ezilmeler ve travmalaran sonra bir fizyoterapiste danışarak hangi egzersizlerin sizin için uygun olduğunu, günde kaç dakika uygulamanız gerektiğini, egzersiz temponuzu nasıl ayarlamanız gerektiğini vs. öğreniniz ve aksatmadan düzenli olarak egzersiz yapınız.

B) SİYATİK AĞRISINA KARŞI EVDE UYGULAYABİLECEĞİNİZ TEDAVİ YÖNTEMLERİ
1)Dinlenin
Tedavi için en basit yöntemin dinlenmek olmasına karşın, en etkili yöntemdir. Herhangi bir hastalık, travma ya da yaralanma sonrası, vücudunuzun kendini yenileyebilmesi için belli bir süreye ihtiyacı vardır. Hiçbir ilaç, kaliteli bir uykunun iyileştirici gücünden daha etkili olamaz…

2)Etkilenen bölgeye buz kompresi ya da sıcak-soğuk uygulaması yapın
Buzları bir poşete koyduktan sonra üzerini ince bir kumaşla kaplamanız oldukça önemlidir. Aksi taktirde direk uygulayacağınız buz, cildinizi yakabilir. Eğer siyatik sinirine alınan herhangi bir travma söz konusuysa, 15-20 dk da bir uygulayabileceğiniz buz kompresi, ödemi ve ağrıyı azaltacaktır. Bu uygulamayı gün içerisinde 5-6 kez uygulayabilirsiniz. Ya da ihtiyaç duyduğunuz takdirde daha sık da uygulayabilirsiniz. Buz kompresi haricinde uygulayabileceğiniz sıcak-soğuk terapisi de siniri gevşeterek ağrıyı hafifletebilir. Bunun için dönüşümlü olarak buz uygulamasından sonra 20 dk. ılık kompres uygulayabilirsiniz.

3)Ödemi azaltacak alternatif terapilerden ve bitkilerden yararlanabilirsiniz
Ağrıyı azaltmak için öncelikle ödemin ve kas spazmının azaltılması gereklidir. Bunun haricinde ağrı kesici özelliği olan bitkileri de tercih edebilirsiniz. Ak söğüt, kara huş ağacı, takke çiçeği, sarı kantaron, sığır kuyruğu, sedef otu gibi bitkilerden yararlanabilir, magnezyum gıda takviyesi alabilir, akapunktur ve masaj gibi alternatif terapi yöntemlerinden faydalanabilirsiniz.

4) Hızlı hareketler, ani şekilde oturup-kalkma, eğilme gibi hareketlerden kaçınınız
Özellikle ani şekilde yapılan, eğilme ve bükülme gibi hareketler ağrıyı birden bire şiddetlendirebileceğinden, bu hareketlerden kaçınınız.

5)Doğal bitkisel yağların gücünden yararlanın
Papatya, adaçayı, nane, lavanta gibi bitkilerden elde edilen yağlarla yapılan masajlar, ödemi ve kas spazmını azalmada ayrıca ağrıyı kontrol altına almada oldukça etkili olabilir.

6)Etkilenen kasları gevşetin
Priformis kasını güçlendirin. Piriformis kası, bacakta ve siyatik sinirine paralel olarak uzanan bir kastır. Bu kasın gevşemesi, siyatik sinirine yapılan basıyı azaltacaktır.Özellikle su içerisinde yapacağınız su egzersizleri,eklemlerdeki gerginliği gidermenin yanı sıra iskelet sistemini zorlamayacaktır.Siyatik sinirine destek olan, karın ve sırt bölgenizdeki kasları gevşetiniz. Bunun için uygun egzersizleri uzman bir fizyoterapiste danışarak öğrenebilirsiniz.Uzun süre oturmak ya da ayakta durmak, zedelenmiş bölgedeki baskıyı arttırarak ağrının daha da şiddetlenmesine neden olabilir. Yapacağınız hafif-orta tempolu yürüyüşler ağrınızı hafifletmede etkili olabilir.

7)Uygun bir sırt korsesi giyiniz
Sırt bölgenizi destekleyen ve düzgün duruşu sağlayan sırt korseleri, postürünüzü düzelterek siyatik sinirindeki baskıyı azaltacak ve bu sayede sizi rahatlatacaktır.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst