Skolyoz Hakkında Önemli Bilgiler ve Schroth Programı

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
48
Skolyoz hakkında bir çok kez detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Yine bu yazımızda önemli birkaç bilgiden daha bahsetmek istiyorum. Skolyoz’un hangi nörolojik hastalıklar sonrası ortaya çıkabileçeğinden ve Skolyoz’un ne tür sağlık problemleri ortaya çıkarabileceğine kadar önemli hususları sizlerle paylaşacağız.


skolyoz1.jpg

Skolyoz’a Neden Olan Nörolojik Hastalıklar
Skolyoz en sık olarak Serebral Palsi denilen çocukluk çağının doğum sonrası başlayan beyin hasarıdır. Beyin hasarlı çocuklar özellikle kaslarındaki kontrolü olmadığı için özellikle ağır hasarlı çocuklarda hem kas hem gövde kontrolü olmadığı için Skolyoz görülebilir hatta kalçanında kaymasına ve çıkmasına neden olabilir. Bundan dolayı Serebral Palsili çocukların doğru oturtulması dikkatle takip edilmesi ve omurgalarındaki en ufak bir değişimde mutlaka hekime başvurulmalıdır.

Serebral Palsi dışında sıklıkla görülen nörolojik hastalık grubu ise özellikle kas hastalıklarında yer alan kişilerdir. Yani kas hastaları, omurga travmalarında ortaya çıkan hasarlar, Omurga omurilik bölgesinin doğumsal hasarları, yine nörolojik olarak Skolyoz’un sık görüldüğü tablolardır. Bazı hastalıklar omurilik bölgesindeki omuriliğin kendi yapısında bir takım bozukluğu olabilir orada bir tümör yada bir kist gelişebilir sinir sistemi içinde gelişebilen bu tümör ve kistlerde nörolojik açıdan Skolyoza neden olabilmektedir.

Skolyoz Hastalığında Tedavi Planlanması

Skolyozda tedavi çocuğun yaşına, açının derecesine , büyümenin nekadar kaldığına göre belirlenir. 20 derecenin üzerinde bir Skolyoz açısı söz konusuysa ve özellikle kız çocuklarının henüz regl başlamamışsa yada yeni başlamışsa bu Skolyoz ilerleyecek demektir. Bu durumda Skolyozu kontrol altına almak için 20 derece üzerinde korseleme ve egzersiz tedavilerine başlamak gerekir.
Açı 30 derecenin üzerine çıkmışsa ve çocuk erişkin özelliklerini kazanmış ise bu durumda sadece egzersiz programı başlanmalıdır.
Açı 45 yada 50 derecenin üzerine çıkmış ise hangi bölgede olursa olsun yani sırttada beldede bu derecede cerrahi işlem yapılmak durumunda kalınabilir.

Skolyozda tedavi 3 gruba ayrılır
Korse tedavisi
Egzersiz tedavisi
Cerrahi tedavi


Skolyoz hastaları tedavi sürecinde nelere dikkat etmeli?

Skolyozlu bireylerde hekimin gösterdiği protokollara dikkat etmesi gerekmektedir. Zira Skolyoz her bireyde farklı seyredebilir. Bazı kişilerde çok hızlı seyrederken , bazılarında çok yavaş seyredebilir. İşte bundan dolayıdır ki doktorunuzun protokolüne harfiyen riayet edilmelidir.Skolyozla ilgili tanı almış bireylerin gerek korse tedavisi gerekse , egzersiz tedavisinde doktorun talimatlarına uyulması tedavi açısından oldukça önemlidir.
Skolyozlu kişinin çocuk olduğunu düşünürsek ailelere çok fazla görev düşmektir çocukla çatışmaya girmeden bu durumu çocuğun kabullenmesi ve okulda evde çocuğun bu durumla başaçıkması için cesaretlendirmesi gerekmektedir.

Skolyoz tedavisinde Schroth programı nasıl uygulanır?

Schroth programında çocuğu çok iyi analiz etmek gerekmektedir. Örneğin Skolyoz nerededir,hangi kas gruplarında hangi hasarları ortaya çıkarmıştır, radyolojik durumu nedir, göğüs kafesinin durumu nedir, kardiyolojik durumu nedir, kalça nın durumu nedir, akciğerin durumu nedir? Tüm bunlar hekim ve fizyoterapist tarafından analiz edilmelidir. Tüm bu analizler sonrası vücudun 3 boyutlu düzeltilmesini hedefleyen egzersizler çıkartılmaktadır. Çünkü Schroth en önemli özelliği budur Skolyoz 3 boyutlu bir deformite ortaya çıkarmaktadır. Sadece sağ taraftaki eğriliği sola itmek değil aynı zamanda göğsünüzün sol tarafınıda geriye itip kontrol altına almalısınızdır. Karmaşık egzersiz programlarıdır ayna önünde vücudunuzu analiz etmelisinizdir, kendinizin bir takım şeyleri fark etmeniz gerekmektedir düzeltmeyide kendi gözünüzle fark etmelisiniz işte bu metot tüm bunlara yardımcı bir sistem üzerine kurulmuş bireysel bir uygulama olup fizyoterapist desteğiyle yapılmaktadır.

Skolyoz ne tür sağlık problemleri meydana getirir?

Skolyoz hastalığı psikolojik sorunlarıda ortaya çıkarabilir. Gelişmekte olan bir çocuğun vücudunda oluşan deformasyon psikolojisini bozabilir.
Bir diğer problem ise yer aldığı bölgeye göre organ basılarına neden olabilir örneğin akciğere yaptığı bası neticesinde akciğer kapasitesinde azalma kalp ritim bozukluğu olabilir.
Bir diğer problem ise nörolojik skolyozlarda skolyozla birlikte kalçanın çok kaymasıyla göğüs kafesi aşağı doğru yer değiştirip kaburgalar batarak ağrıya neden olabilir.
Açısı çok yüksek skolyozlarda ağrı olabilir batın ağrısı karın ağrısıda ortaya çıkabilir. Skolyozun çok ilerlemesinde bir bacak kısalığı oluşabilir ve yürüme bozukluğu ve aksama oluşabilir
 
Tekerlekli Sandalye
Üst