Skolyoza manuel terapi

Murat.Y

Üye
Üye
Katılım
Eyl 9, 2014
Mesajlar
1,998
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
'Skolyoz semptomları masaj, egzersiz (kuvvetlenme ve germe) ve yoga ile azaltılabilir. Kısalan kasların uzatılması, uzayan ve kuvvetini kaybeden kasların kuvvetlenmesi gereklidir. Omurga üzerine yapılan düzeltme teknikleri ile omurganın düzgünlüğü tekrar sağlanabilir. Çok ciddi skolyozlarda tam olarak düzenlenme yapılamasa da asimetri bir miktar düzeltilebilir.'

SKOLYOZ NEDİR?

Skolyoz omurganın düz şekilde ki yapısında sağ veya sol yana doğru eğrilik oluşmasıdır. C ve S skolyozu olarak tanımlanır. S skolyozu omurganın bir yöne doğru eğilmesini dengelemek için ters yöne doğru ikinci bir eğrilik oluşmasından kaynaklıdır. Torakal (sırt) ve Lumbal (bel) bölgelerde oluşabilir.

KIZ ÇOCUKLARINDA 2 KAT FAZLA GÖRÜLÜYOR

İnsanlar her yaşta skolyoza sahip olabilirler. En genel tip olan idiopatik skolyozun görülme sıklığı %80'dir. Sıklıkla çocukların en hızlı büyüdüğü dönem olan 10-12 yaş arasında görülmektedir. Kızlarda erkeklere göre 2 kat daha fazla görülmektedir. Eğer ailede skolyoz problemi varsa çocukların düzenli olarak kontrol edilmesi gereklidir çünkü genetik geçişi olduğu düşünülmektedir. İdiopatik skolyozun sebebi ile ilgili yapılan araştırmalar göstermiştir ki genetik, büyüme ve omurgada, kaslarda ve sinirlerdeki değişiklikler skolyozda etkilidir.

SKOLYOZ NASIL ANLAŞILIR?

Skolyoz tanısını koymak basittir. X-Ray görüntüleme yöntemi veya uzman tarafından yapılan arka, ön ve yan açılardan kılinik muayene ile tanı koyulabilir. Öne eğilme testi ise eğriliğin açısını iyice arttıracağı için gözlem yapmak için etkilidir. Aynı şekilde vücuttaki asimetrik görünüş; omuz ve kalça seviyelerinin eşit olmaması, gövde ile kollar arası mesafenin eşit olmaması, bacak uzunluklarında ki boy farkı, kızlarda etek boyunun asimetrik durması skolyozu gösterir. Aynı zamanda eklem hareket açıklığını, kas kuvveti ve reflekslerde değerlendirilir.

OBEZİTE VE HAMİLELİK SKOLYOZ İÇİN RİSKTİR

Skolyozda bel ağrısı oluşur. Birçok hastada ılımlıdır ve aktiviteyi kısıtlamaz. Fakat bazı hastalarda beklenenden daha fazla olabilir. Eğer ağrı ciddi ise mutlaka daha detaylı değerlendirme yapılması gerekir. Özellikle skolyozu olan yaşlı insanlarda artrit veya diskteki problemlere bağlı olarak daha fazla ağrı olabilir. Kozmetik kaygılarda önemlidir özellikle gövdedeki asimetri sebebi ile hastalarda stres meydana gelebilir. Ciddi skolyozlar kaburgaların dönmesi ile birlikte iç organların yerini daraltacağı için kalp ve solunum problemlerine sebep olabilir. Obezite ve hamilelik skolyoz için risktir. Omurgaya binen yüklerin artması ile eğrilik ve ağrılar fazlalaşabilir.

Fzt. Gamze ŞENBURSA
 
Tekerlekli Sandalye
Üst