Soğuk Yüz Felci Riskini Artırıyor

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Türkiye'nin birçok ilinde etkili olan soğuk ve kar yağışlı hava nedeniyle uzmanlar uyarıyor. Zaman zaman hava sıcaklıklarının 0 derecenin altına düştüğünü belirten yetkililer, yüz felci başta olmak üzere kronik bazı rahatsızlığı bulunanlar ile yaşlı ve çocukların dikkatli olması gerektiğini vurguluyor.

Konya Fizikon Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi'nden Dr. Ayşe Nur Tekin, yüz felcinin soğuk havalarda, yüz kaslarını kontrol eden sinirlerin hasarı sonucu görüldüğünü söyledi. Yüz felcinden yüzün sağ ya da sol yarısının etkilendiğini belirten Tekin, "Göz kapanmaz ve ağız bir tarafa doğru çekilir.

Beraberinde kulak arkasında ağrı, tat duyusunda azalma, gözde yaşarma, işitmede aşırı duyarlılık olabilir. Yüz felçlerin çoğu idiopatiktir yani belirli bir sebep yoktur." dedi. Yüz felcinde en iyi tedavinin bütün hastalıklarda olduğu gibi, hastalıktan korunmak olduğunu kaydeden Tekin, nedeni bilinmeyen felçlerin genelde yüzün ani soğuğa maruz kalmasıyla gelişebildiğini anımsattı. Özellikle yüz ıslakken soğuğa maruz kalmanın bu riski daha da artırdığının altını çizen Ayşe Nur Tekin, "Hamilelerin bu durumu önlemek için daha fazla dikkat etmesi gereklidir.

Yüzü atkıyla korunmalı ve sıcaktan soğuğa ani çıkışlar yapılmamalıdır. Felç olan yüz sıcak tutulmalıdır. Göz tam kapanmıyorsa gözün nemli kalması için mutlaka yatmadan önce göz kapatılmalı, damlalar ve pomatlarla göze bakım yapılmalıdır. Tedavide yüksek doz kortizon verilebilir." diye konuştu.

Yüz felçlerinde belli bir zaman fonksiyon olmadığı için kaslarda zayıflık olacağını anlatan Dr. Tekin, sinirlerin kendini toparlayıncaya kadar oluşabilecek bu zayıflığın önüne geçmek için fizik tedavi yapılmasını önerdi. Ayşe Nur Tekin şunları söyledi: "Fizik tedavi kaslardaki spazmı çözmek, ağrıyı azaltmak ve kasları çalıştırmak açısından uygundur. Hastaya yüz kası egzersizleri, suyu pipetle içmek, sakız çiğnemek ve fasial tapping dediğimiz yüze uyuşma oluncaya kadar parmak uçlarıyla hafifçe vurma önerilir.

Yüz felci egzersizleri günde en az 3 -5 defa ayna karşısında yapılır. Bu egzersizlerde ağız, burun göz, alın kasları ayrı ayrı çalıştırılır. Yüz felci geçirenlerin çoğu ilk bir kaç ay içinde mükemmel denilebilecek şekilde iyileşirler ve başka tedavilere genellikle gerek kalmaz." -

KONYA (Cihan Haber Ajansı)
 
E

Erdem Uygar

Guest
[video]http://www.uzmantv.com/yuz-felci-neden-olur[/video]
Dikkat etmek lazım...
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Yüz felci sebebleri

Yüz kasları beyinden 7. sinir tarafından idare edilir. Bu sinir fonksiyonlarını yapamazsa yüz kaslarında felç görülür.Yüz felçi ağzın bir kenarının sarkması veya göz kapaklarının kapanmaması gibi durumlarda kendini beli eder. Yüz, dil ve ağız kaslarını yönlendiren nervus facialis’teki problemler felçe neden olur.

Yüz felçinin sebepleri:
Yüz felçinin sebebi yüz sinirinin nervus facialis çeşitli nedenlerden dolayı tahriş olması sonucu ortaya çıkar. Hastalığın oluşmasında büyük oranda virüsler etkili olmaktadır, fakat 1/3 ‚ünün sebebi bilinememektedir. Beyin uru, kaza sonucu kafa tasında zedelenme, zona hastalığı, veya borrelioz hastalığı (borrelioz virüsü taşıyan kenelerin ısırması ile insana geçen hastalık) yüz felçine sebep olur.

Yüz felçi rahatsızlıkları:
Yüz felçi kişiden kişiye çok farklı bir şekilde kendini gösterir. Bazen çok hafif olur ve kişi gülünce ancak ancak yüz felçi anlaşılır.Bazende ağzın bir kenarı sarkar ve kişinin sürekli ağzından salğılar akar. Ağzın iki tarafında aynı anda felç çok nadiren görülür. Buna ilavetten daha ağır rahatsızlıklarda ortya çıkabilir.

Örneğin:
Yemek yerken yutkunamama veya yemeği ağızda tutamama gibi durumlar, göz ve ağızda kuruma hissi görülebilir. Bu rahatsızlıklar kendiliginden iyileşebileceği gibi, ömür boyu öylede kalabilir veyahutta kötüleşebilir. Çevre sinir sistemi nedeniyle yüz felçi oluşmuşsa kişi alnını karışıramaz ve gözünün yanlarını kapayamaz.Şayet beyin merkezindeki rahatsılık nedeniyle yüz felçi oluşmuşsa alnını kırıştırabilir, gözlerini bazen yandan kapatamaz ve rahatsızlıklar kol ve ellere kadar uzanabilir

Yüz felçi ilerlerse yemek yerken kişinin gözleri yaşarabilir ve buda sinir hücrelerinin tükrük bezeleri yerine göz bezelerini uyarması nedeniyle olur.

Yüz felçini teşhis:
Çevre sisnir sistemi (perifer) nedeniyle felç söz konusu ise gözün biri sürekli açıktır ve tam kapanmaz vede ağzın bir yanı sürekli sarkıktır.Hastanın durumunun tam anlaşılması için kişinin dişlerini tam göstermesi, ağzını büzerek öne doğru çıkarma, burnunu sağa sola oynatma, alnını kırıştırma, gözleri kapama ve tat alma denemeleri yapılır.Tat alama denemesi için dört ana grupta: tatlı, tuzlu, ekşi ve acı besinlerin tadına bakılır.

Yüz felçinin sebebinin virüs, bakteri veya başka nedenlerden mi olduğu uzman doktorlarca yapılan testlerle teşhisi konur.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Yüz Felcinde Diyot Işın Terapi

omnilux.jpg


Yumşak diyot ışın terapisi, Tıp dünyası tarafından uzun yıllardır bilinen, insan vücuduna faydalı bir terapi yöntemdir.

Bilimsel olarak geliştirilmiş omnilux ışın terapi unitesi, Omnilux blue,TM Omnilux revive,TM Omnilux plus,TM Oluşur.Omnilux diyot ışını, daha önceden değişik mesleklerde, İnsan cildinde oluşan rahatsızlıklarında ve cilt anti-aging tedavisinde kullandıysada, son zamanlarda doktorların yüz felç tedavisinde sıklıkla kullanan tedavi yöntemi olmuştur.

Sebep olarak yoğunlaştırılmış 633 nm diyot ışığı yüz felçinde oluşmuş sınır spazmaların kısa zamanda çözülmesi,yüz felçinin sebep olduğu uyuşmaların azalmasında etki sağladığından, ana terapilere ek olarak kullanılmaktadır.

Lazer ışını değildir, Zararlı Ultraviyole ( UVA-UVB) veya İnfraruj (Kızıl ötesi ) ışınlar vermez. Yoğunlaştırılmış 633 nm diyot ışığı verir. İşlem sırasında hafif bir ılıklık hissedilir. Ayrıca Omnilux ABD İlaç ve Gıda Onay Bürosu (FDA) tarafından onaylanmış bir tedavi sistemidir.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Yüz felci riskiyle karşı karşıya kalmayın

Saçımız ve yüzümüz ıslak dışarı çıkmamamız gerekiyor

Yüz felci riskiyle karşı karşıya kalmayın

Hava sıcaklıklarının gün geçtikçe düşmesi soğuk havalara bağlı hastalıkları da beraberinde getiriyor. Soğuk algınlığı, grip ve zatürreden korunmak için kaşkolumuzu sıkı sıkı sarıp, eldivenimizi dahi giyiyoruz ancak bazen yüzümüzü tam olarak kurulamadan ya da saçlarımız ıslakken, başımıza bir kapşon geçirip sokağa çıkıyoruz.

Soğuk hava yüz felci riskini artırıyor

Uz. Dr. Abdullah Özkardeş, soğuk havalarda yüz felci vakalarındaki artışa dikkat çekerek korunma önerilerinde bulundu. Yüz felci, ani başlayan yüzün bir tarafındaki kasların felci ile seyreden bir hastalıktır. Beyinden çıkan 7. sinirin fonksiyonunun bozulması ile ortaya çıkar. Hastalanan kişi, yüzün bir tarafında, kaş kaldırma, göz kapatma ve ağız büzme hareketlerini yapmakta zorlandığını veya yapamadığını farkeder. Görülme sıklığı, yaşa ve yaşanılan coğrafyaya göre değişmekle birlikte, yılda 100 bin kişide 15-35 kişidir. Genç ve orta yaşlı yetişkinlerde biraz daha sık görülür. Yüz felcinin vücutta sessiz duran herpes virusunun tekrar aktif hale gelmesi ile oluştuğuna inanılır. Bu aktifleşme, sinirde enfeksiyon gelişimine, şişmeye, sıkışmaya ve nihayet fonksiyonunu yapamamaya neden olur.

Laboratuvar ve klinik gözlemlerle, herpes virüsünü tekrar aktif hale getiren faktörler belirlenmiştir. Bunlar:
Fiziksel durumlar: Radyasyon, travma, vücutta başka bir enfeksiyonun olması ve soğuk hava.
Psikolojik durumlar: Sosyal stresler.
Bağışıklığın etkilendiği durumlar: Kanser, yanık, AIDS, transplantasyon, kemoterapi.

Soğuk kış aylarında yüz felci, yaz aylarına göre daha sık görülmektedir. Soğuk havaya maruz kalma, yutaktaki yapıları etkileyip, herpes virusunun aktifleşmesine neden olabilir. Gündüz ve gece sıcaklığında büyük değişimler, açık alandaki soğuk havaya uzun süre maruz kalma veya sık sık aniden soğuk alana çıkma, soğuk havada açık pencereli bir arabada seyahat etme veya açık pencere önünde uyuma, yüzdeki damarlarda kasılmaya ve daralmaya neden olarak geçici olarak az kanlanmaya neden olabilir ve sonuçta sinir hücrelerinde herpes virusunun aktifleşmesine neden olabilir.

Kaşkol ile yüzünüzü koruyun

Yüz felcinden kısmen korunmak mümkündür. Yüzün ıslak ve nemli kalması soğuğun etkisinin artmasına neden olur. Bu nedenle yüzün ve saçların iyice kurutulması önemlidir. Evde, işyerinde ve nakil araçlarında hava akımı olabilecek yerlerde bulunmaktan kaçınılmalıdır. Aşırı soğuk havaya çıkmak veya o ortamda bulunmak gerekiyorsa, soğuğun etkisini azaltacak kaşkol kullanmak gibi önlemler alınmalıdır.
Yüz felci genellikle iyileşen bir rahatsızlıktır. İyileşme sürecini hızlandıran kortizon ve anti viral ilaçları erken dönemde kullanmaya başlamak gerekir. Hastalık oluştuktan sonra da soğuktan korunmak, yüzün ve saçların nemli kalmamasına dikkat etmek çok önemlidir.

haberturk
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Yüz felcine dikkat!

Sonbahar ve kış aylarında artan yüz felci vakaları soğuk havaya karşı tedbirli olunması gerektiğini gösteriyor

Kışın, özellikle soğuk havalarda yüz felci vakalarında önemli artışlar olduğuna dikkat çeken Medical Park Samsun Hastanesi KBB Uzmanı Opr. Dr. Murat Nabi Bulut, "Yazın ise klima ve arabaların açık camlarının etkisiyle de bu durum ortaya çıkabilmektedir. Tükürük ve gözyaşı salgısının azalması, tat duyusunda bozulma, gürültüye karşı aşırı duyarlılık gösterilebilir. Yüz felci tedavi edilebilen bir hastalıktır. Bu nedenle yüz felci belirtileri olan hastalar hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.

Bu hastaların büyük bir kısmı tedaviyle iyileşmektedir" dedi.

Soğuk hava ve rüzgarların yüz felcine davetiye çıkardığını belirten Bulut, "Yüzü mutlaka sert hava akımından korumak gerekmektedir. Kar maskesi ve atkı gibi eşyalar kullanılarak yüzün ve başın rüzgarla teması azaltılmalı, soğuktan korunmasına dikkat edilmelidir. Özellikle banyo sonrası saçlar tam olarak kurutulmadan dışarı çıkılmamalıdır.

Çünkü bu şekilde yüz ve baş bölgesi, rüzgarla temasa daha açık hale gelmektedir. Yine otomobil kullananların soğuk havalarda camlarını rüzgara maruz kalacak şekilde açmamaları önemlidir. Yüz felci şikayetiyle doktora başvuranların öneri ve tedavileri uymaları gerekmektedir. Bunun yanı sıra yüz felci geçirenlerin, kasların hareketini sağlamaları bu hastalığın tedavisi için önemlidir. Sakız çiğnemek, yüz egzersizleri yapmak ve sıcak uygulamak önerilen tedavi yöntemleri arasındadır" diye konuştu.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Mevsim Geçişinde Yüz Felcine Dikkat

Uzmanlar, mevsim geçişlerinde, enfeksiyona karşı duyarlı olanların, soğuk, rüzgarlı iklimlerde yaşayan ve hassas olan kişilerin periferik yüz felci geçirme olasılığının yükseldiğine dikkati çekiyor.

Cumhuriyet Üniversitesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertuğrul Bolayır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yüz felcinin iki şekilde oluştuğunu söyledi.

Kişinin beyninde damar tıkanıklığı, tümör veya kanama olduğunda santral yüz felci geliştiğini belirten Bolayır, bu felcin yüzün alt kısmını yani dudak ve burun çevresini etkilediğini bildirdi. Periferik yani ikinci yüz felcinin ise sinirin beyinde çıktığı kanalda soğuk, enfeksiyon ya da o bölgede oluşan bir iltihap sonucu oluştuğunu bildiren Bolayır, felç geçirildikten sonra yüzün bir kısmında ya da tamamında hissizlik meydana geldiğini aktardı.

Periferik yüz felcinin sık görülmesinin nedeninin yüzde 70-80 oranında ''bell paralizisi'' olduğunu belirten Bolayır, özellikle kadınların saçı ıslak halde dışarı çıkmaması gerektiğine vurgu yaptı. Pencerelerin çift taraflı açılıp cereyanda kalınmaması gerektiğini söyleyen Bolayır, kişilerin araba içerisindeyken rüzgara maruz kalmalarının da yüz felci geçirmelerine neden olabileceğini anlattı.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Yüz felci körlüğe sebep olabilir

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Erdal Cahit Topçu, kış günlerinde soğuk ve rüzgarlı havanın tetiklediği yüz felcinin körlüğe de sebep olabileceğini söyledi.

Yüz felci vakalarının özellikle soğuk kış günlerinde arttığını belirten KBB Uzmanı Dr. Erdal Cahit Topçu, yüz sinirinin kulak kanalından geçerken soğuğun etkisiyle hasar görmesi üzerine ortaya çıkan yüz felcine karşı basit tedbirler alınabileceğini söyledi.

Yüz felcinden korunmanın en önemli yolunun soğuk havalarda boyun ve yüz kısmını soğuktan korumak olduğunu ifade eden Topçu, “Ciddi soğukların olduğu bugünlerde atkı ve bere ile kendinizi koruyun. Yüz felci şüphesi duyanların doktora erken müracaatı çok önemli. Hasta göz kırpmasının bile farklı olduğunu hisseder. Ağzını ve dudaklarını tam açamaz, yanaklarını şişiremez veya kaşlarını kaldıramaz” dedi.

Yüz felci geçiren hastaların bu rahatsızlığı genelde, 'Düzelir, hafif bir soğuk algınlığı' gibi değerlendirerek doktora gitmediğini ifade eden Topçu, “Erken tanı bu hastalıkta önemli çünkü bazı hastalar tamamen düzeliyor, bazı hastalarda ise belirtiler kalabiliyor. Yüzde 80-90 oranında hastada belirti kalmıyor. Yüz felci her yaş grubunda görülebilen bir hastalık. Çok küçük çocuklarda da görülebilir” diye konuştu.

Yüz felcinin körlüğe de sebep olabileceğini ifade eden Topçu, “Yüz felcinde göz kapakları tam kapanmadığı için göz açık kalıyor ve gözde kuruma meydana geliyor. Göz kuruluğuna tedbir alınmazsa bu da körlüğü sebep olabilir. Bu sebeple yüz felci geçiren insanların gözlerini korumaları bir bandajla kapatmaları, göz damlası kullanmaları ve sık sık kapanmayan gözlerini el yardımıyla kapatarak göz kuruluğunu önlemeleri gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

Yüz felcinin tedavisinin mümkün ve basit olduğunu anlatan Topçu, “Öncelikle doktora gidilip gerekli ilaç ve doktor tavsiyesini aldıktan sonra yüzü sıcak tutmak gerekiyor. Felçli olan kısımlara masaj yapılıp el yardımıyla da hareket ettirilmesi gerekmektedir. Yüz felci ortalama 15 ile 40 gün arasında düzelmektedir. Ağır yüz felçlerinde düzelme görülmezse fizik tedavi yardımı alınabilir. Yüz felcine yakalanmamak için soğuk günlerde yüzümüzü ve boynumuzu bir atkı ile sarıp soğuktan korumalıyız” şeklinde konuştu.


İHA
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Soğuk su yüz felci nedeni!

Yaz sıcaklarında serinlemek isterken hasta olmayın!


Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Opr. Dr. Hasan Arkan, yaz sıcaklarında serinlemek için terlemiş bir yüze soğuk veya buzlu su dökülmesinin yüz felcine sebep olabileceğini söyledi.

Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Opr. Dr. Hasan Arkan, yaz sıcaklarında serinlemek için terlemiş bir yüze soğuk veya buzlu su dökülmesinin yüz felcine sebep olabileceğini söyledi.

Arkan, yüz felcinin bir çok sebebe bağlı olduğunu belirterek, ani ısı değişimlerinin de yüz felcini tetikleyebileceğini dile getirdi.

Yaz aylarında serinlemek için başa soğuk su döküldüğünü, bunun yanlış olduğunu vurgulayan Arkan, "Nasıl ki soğuk kış günlerinde kaplıca, hamam ve saunadan terli çıkmak yüz felcini tetiklerse, yaz aylarında da terlemiş bir yüze buz gibi su veya buzlu su dökmek aynı etkiyi yapar. Ani ısı değişikliklerine maruz kalmak riski artırır. Özellikle yaz aylarında başa soğuk su dökme sonucu çok sayıda yüz felci vakaları görüyoruz. Kesinlikle baş ve yüz terliyken kafanıza soğuk su dökmeyin." uyarısında bulunuyor.

Yaz aylarında terlemenin kaçınılmaz olduğunu, terlemenin vücudun ısı dengesini sağlaması için hayati önem taşıdığını vurgulayan Arkan, başa su dökmenin de çok kısa bir serinlik sağlayabileceğini, bunun için büyük bir sağlık riskine girmenin doğru olmadığının altını çiziyor. Yaz aylarında başı sürekli ıslatanın sinüzit hastalığında yol açabileceğini kaydeden Arkan, "Ayrıca bu uygulama sinüzit hastaları için çok daha fazla tehlikeli. Çünkü sinüzite azdırabilir. Sinüzit hastaları asla başı ıslak gezmemeli ve hemen saçını kurulamalı." diyor.

KLİMAYI 24 DERECEDEN AZA İNDİRMEMELİ

Klimalı ortamlarda çalışanları da uyaran Arkan, dışarıdan gelip terli halde klimalı ortama girilmesinin de yüz felci riskini artırdığını dile getirerek şu önerilerde bulunuyor:

"Eğer dışarıdan gelip terlemişsek hemen klimalı ortama girmek yerine, biraz beklemeliyiz . Ya da en azından yüzümüzün terini silmeli ve kurulamalıyız. Yaz aylarında klimayı 17-19 derecelerde çalıştıran var. Bu doğru değil. Klimanın en uygun derecesi yaz aylarında 24. Bu ısı düzeyi güzel, hasta etmeyen bahar gibi bir serinlik sağlar. İç ve dış ısı ortamında uçurum oluşturmaz. Bu da üst solunum hastalıkları ve yüz felci gibi bir çok hastalıktan korur."

KETEN VEYA PAMUKLU GİYİNİN

Yaz aylarında fazla terlememek için keten veya pamuklu giysiler giyilmesi ve mutlaka şapka takılmasını öneren Arkan, "Ancak piyasada çok ucuza satılan polyester şapkalar var. Bu şapkalar başı serin tutmaz ve aksine daha çok terlemesine sebep oluyor. En güzel şapka keten şapkalar. İlk tercih keten olmalı. Çünkü keten çok iyi hava alır ve başı terletmez. Pamuklu şapkalarda tercih edilebilir." diye konuşuyor.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst