Son yasal düzenlemeler vergi indirimi için dava açanlara nasıl bir fayda sağlayacak

ural25

Üye
Üye
Katılım
Tem 23, 2011
Mesajlar
32
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
vergi indirimi için 10yıldır uğraşıyorum.en sonunda dava açtım.şuan ankara danıştayda bursadan bir mahkeme yetkilendirilecekmiş yani anlaşılan baya uzun sürecek.yeni yasa ve düzenlemelerle bu süreçte bana nasıl bir faydası olacak.?
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,522
Tepkime Puanı
193
Puanları
63
Yaş
50
Size hangi gerekceyle vergi indirimi verilmedi? Son düzenlemede vergi indirimi için getirilen tek yenilik "vergi indirimi için alınan raporda hastanenin verdiği oranın geçerli olacağı, ankara'nın bu oranda oynama yapamayacağı yönünde" idi. Ben hukukcu değilim değilim ama muhtemelen mahkeme o dönemdeki yasal düzenlemelere bakarak kararını verir.
 

ural25

Üye
Üye
Katılım
Tem 23, 2011
Mesajlar
32
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
klasik olarak yaptıkları hiçbir gerekçe göstermeden oranınız budur diyerek düşürdüler.2 tane rapor aldım biri sürekli diğeri 3 yıl süreli.dava devam ederken bunları versem tekrar incelenirmi ankaraya gönderilir mi?
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Selam ural25,

Size belki faydası olur umuduyla Ali Tezel'in bu konuda bir yazısını paylaşmak istiyorum. Ayrıca durumunuza çok üzüldüğümü de belirtmek isterim. Umarım yol gösterici olur bu yazı...


Yargı, "Vergi İndirim Belgesinde hastanenin oranı geçerlidir, merkez sağlık kurulunun rapor oranında indirim yetkisi yoktur" diyor.


SSK’dan emekli olmak isteyen engelliler Maliye Bakanlığı’ndan vergi indirim belgesi talep ederler. Ancak, yetkili hastanelerin yüzde 40 üzerinde verdikleri raporları Maliye Bakanlığı Merkez Sağlık Kurulu genelde düşürür ve belge vermezdi. Yargı şimdi diyor ki hastanenin oranı geçerlidir, merkez sağlık kurulunun rapor oranında indirim yetkisi yoktur…


Örenk olay ;

Ali Bey, 05.02.1979 doğumluyum. Sol gözümde menenjit hastalığında dolayı bir görme bozukluğu var bununla ilgili askerlik çağım geldiğinde Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nden askere uygun değildir raporu verildi. 2003 yılında Şişli Etfal Hastanesinden ilk önce otobüslerde kullanmak için bir kart çıkarttım % 65 verildi. Sonra aynı dönemde özürlü olarak çalışmak için tekrar başvurdum bu seferde % 45 verildi. Daha sonra yine başvuru yaptım %40 verildi bu seferde vergi indiriminden yararlanmak için yapmıştım. Ancak, bu raporum Maliye tarafından, yüzde 27’ye düşürülerek vergi indirim talebim reddedildi. H sınıfı sürücü belgesi almak istediğimde de alabilir miyim? Bu arada şimdi beyaz kartım var ve otobüslere bedava binebiliyorum. Ayrıca, İŞKUR’da özürlü kaydım var yüzde % 40 oradan da özürlü olarak iş başvurusu yapabiliyorum. Bu bir hatamıdır yoksa bu şekilde uygulama olabiliyor mu? Ben şimdi kendimden tereddütte kaldım ben özürlü müyüm yoksa değil miyim? Maliye tarafından verilen rapora itiraz yolum var mıdır?

Ali TEZEL 'in yanıtı ;
Kenan bey, siz ve sizin özürlülerin yüzde 40 ve daha fazla oranlı raporları ile vergi indirim belgesi istemesi sonrasında raporlarınızın gönderildiği Maliye Bakanlığı Merkez Sağlık Kurulu’nun genellikle rapor oranını düşürüp red cevabı vermesine yargı yerleri artık dur diyor.

Vergi İndirim Belgesi
Maliye’den alınan vergi indirim belgesi iki önemli işleve sahiptir, birincisi gelir vergisi daha az ödersiniz ve elinize daha çok ücret geçer. Tablodaki rakamlar kadar aylık gelirleri vergiden muaf tutulur.

İkincisi de elinde vergi indirim belgesi olan SSK’lılar yaş şartına bağlı olmaksızın erken emekli olurlar.
AYLIK SAKATLIK İNDİRİMİ TUTARLARI
( 01.01.2011 TARİHİNDEN İTİBAREN )
Sakatlık Dereceleri

I. Derece Sakatlar (Çalışma gücünün asgari % 80’ini kaybetmiş olanlar)
700 TL
II. Derece Sakatlar (Çalışma gücünün asgari % 60’ını kaybetmiş olanlar)
350 TL
III. Derece Sakatlar (Çalışma gücünün asgari % 40’ını kaybetmiş olanlar)
170 TL


Vergi indirim belgesi nasıl alınır?

Vergi indirim belgesi almak için işyerinden alınacak hizmet belgesi ile defterdarlıklara veya gelir idaresinin illerdeki temsilcilerine müracaat edilir. Elinizde yetkili hastanelerden alınmış sağlık kurulu raporu varsa bu rapor da eklenir. Rapor yoksa defterdarlık sizi yetkili hastanelerden birine sevk eder. Hastane raporundan sonra defterdarlık raporunuzu Maliye Bakanlığı Merkez Sağlık Kuruluna gönderir. Merkez sağlık kurulu da genelde bütün raporların oranlarını düşürür ve düşürme durumuna göre yüzde 40 ve daha fazla ise vergi indirim belgesi verilir değil ise reddedilir.

Danıştay Merkez Sağlık Kurulunun düşürme yetkisi yok dedi
Görüldüğü üzere, yetkili hastanelerden alınmış bütün raporları Maliye Bakanlığı Merkez Sağlık Kurulu incelemeden geçirip rapor oranlarını düşürmektedir. Ancak, bir okurumuz tavsiyemiz üzerine konuyu mahkemeye aksettirince mahkeme, Maliye’nin rapor düşürme yetkisi yoktur dedi.

Olayın Özeti
Yetkili olan, Şişli Etfal Hastanesi’nden yüzde 43 oranlı rapor alıp vergi indirimi için Maliye’ye müracaat eden E.Ö. ‘nün yüzde 43 raporu, Maliye Bakanlığı Merkez Sağlık Kurulu tarafından yüzde 35’e düşürmüş ve vergi indirim talebi reddedilmiştir. Bunun üzerine Vergi Mahkemesinde dava açan okurumuz, davayı kazanmış ve söke söke mahkeme eliyle vergi indirim belgesi almıştır.

Mahkeme Merkez Sağlık Kurulu değil hastaneler yetkilidir diyor
Mahkeme kararına göre, “ilgili Yönetmelik hükmünden de anlaşılacağı üzere özür oranının yüzde olarak belirleme yetkisi Yönetmelik eki listede sayılan sağlık raporlarını düzenlemeye yetkili olan sağlık kuruluşlarına tanınmış, sağlık raporlarında yer alan sakatlık bulgularına göre sakatlık oranının yüzde olarak belirleme konusunda Merkez Sağlık Kuruluna herhangi bir yetki tanınmamıştır…” demiştir.

Dava eden belgesini alıp emekli olur
Danıştay ve Vergi Mahkemelerine göre, Maliye Bakanlığının merkez sağlık kurulunun rapor oranını düşürme yetkisi yoktur. Öyleyse bu güne kadar rapor oranları düşürülerek, vergi indirim belgesi alamayanlar dava ile bu belgeleri alıp emekli olabilirler.

Davayı nasıl açacaksınız?
Dava açmak için elinizde en geç 30 gün içinde alınmış bir red kararı olması gerekir. Zira, vergi mahkemelerinde dava açma süresi red kararının elinize ulaşma tarihinden itibaren 30 gündür. Bu sebeple geçmişte red alanlar, yeniden Maliyeye vergi indirim belgesi almak için müracaat etsinler, yeniden red gelirse de gidip vergi mahkemelerinde dava açsınlar. Davadan sonra replik ve düplik (cevap ve cevaba cevap) dilekçelerine de yasal süresi içinde cevap verirseniz davanızı kazanırsınız.

Ali TEZEL in yazılarından alıntıdır.
 

ural25

Üye
Üye
Katılım
Tem 23, 2011
Mesajlar
32
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
benim durumum farklı ben zaten dava açtım.merak ettiğim şey şu davalı iken kanun değiştirilirse elimdeki raporu maliyeye versem işleme koyarlar mı yoksa dava etmişsin sonucunu beklemi derler
 
Tekerlekli Sandalye
Üst