Sonradan engelli olma, engelli raporunu süreli olarak sonra alma ve emeklilik hakkında sorular

Devam34

Üye
Üye
Katılım
Tem 29, 2021
Mesajlar
1
Tepkime Puanı
0
Puanları
1
Kafam çok karışık. Nasıl bir yol izlemeliyim?. Sorularıma cevap verirseniz?, çok müteşekkir olurum.

Soru 1:-Sonradan engelli olupta, engelli olduğu halde engelli raporunu almayan biri erken emeklilik hakkını kaybeder mi?

Soru 2:-Bipolar %40 engelli, Tedavi ile işlevselliği kısmen düzelen %40, bu teşhisin ilk konulduğu tarihe mi bakılıyor yoksa engelli raporunun alındığı ilk tarihe mi? Yahut emeklilik başvurusunda ki durumamı bakılıyor.

Soru 3:-Erken emeklilik için kişinin 18 yıl engelli mi olması gerekiyor? Yoksa emekliliğe başvurduğu gün engelli olması yeterli mi?

Soru 4 : bipolar %40 engelli olup, %40 engelli erken emeklilik şartı nedir? Bu şarttan yararlanmak için kişi ne yapması gerekir. Süreli rapor veriyorlar emekli olana kadar her yıl %40 engelli raporu almalı mıdır?

Soru:5: Sonradan %40 engelli olan biri ile doğuştan %40 engelli olan birinin erken emeklilik şartları aynı mıdır?

soru:6:Kişi ilk işe girdiğinde %40 engelli hastalığı olduğu halde engelli raporu almadan çalışırsa, engelli emekliliğinde bu işe giriş tarihi ve primleri sayılır mı?

Soru7: %40 engelli kişi kendi işini kurarsa emeklilik şartları ne olur? Sonradan engelli işi kurmadan önce engelli olan.
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,486
Tepkime Puanı
189
Puanları
63
Yaş
50
Engelli raporu alamayan biri tabiki engelli emekliliğinden faydalanamaz. Engelli emekliliğinden faydalanmak için kişisin SGK kaydı olması ve raporu olması yeterli. ve tabiki emeklilik için gereken hizmet yılı ve pirim gün sayısını tamamlamış olması gerekir.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst