Sosyal güvenlik destek primi (SGDP)’de büyük adaletsizlik

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Emekli iseniz ve 4 (b) kapsamında sigortalı olmayı gerektirecek bir iş yapıyorsanız, aylık miktarınızdan % 15 oranında sosyal güvenlik destek primi kesiliyor.

SGK açısından SGDP alınması yasal bir zorunluluktur. Emeklinin binek araç alıp, bir şirkete kiraya vermesi nedeniyle elde ettiği gelir, ticari kazanç olarak nitelendirilmekte ve sonucunda da 4 (b) kapsamına girme, dolayısıyla da SGDP ödeme zorunluluğu başlamış olmaktadır.

Evini Kiraya Verene SGDP Yok


Aynı emekli araç alıp kiralamak yerine, ev alıp kiraya vermesi durumunda elde ettiği gelir bu defa gayrimenkul sermaye iradı kabul edilmekte dolayısıyla sigortalı olunmadığı gibi, destek primi ödeme yükümlülüğü de ortaya çıkmamaktadır.

Binek aracın kiralanması nedeniyle elde edilen gelirin ticari kazanç, gayrimenkul edinilip kiraya verilmesi nedeniyle elde edilen gelirin gayrimenkul sermaye iradı kabul edilmesi nedeniyle farklılaşan bu durumda, sonuç itibariyle elde edilen gelir aynı mahiyettedir.

Bu nedenle, elde edilen gelirin farklı nitelendirilmesinden kaynaklanan bu farklılığı giderilmesi, SGDP’ye tabi olma bakımından emekliler arasındaki adaletsizliği gidermiş olacaktır. Kaldı ki kimi durumlarda, emeklinin gayrimenkul sermaye iradı olarak nitelendirilen geliri, aracını kiralayarak ticari kazanç elde eden emekliden kat be kat fazla olabilmektedir.
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Merhaba Arkadaşlar,

Bu haberi sizlerle paylaşıp paylaşmama konusunda epey tereddüt etsem de aslında belki siz de okuduktan sonra bir yorum yaparak düşüncelerinizi yazabilirsiniz umuduyla ;

Emekli olup çalışanlara müjde geldi

Emekli olduktan sonra çalışmaya devam eden 1.5 milyon kişiden kesilen Sosyal Güvenlik Destek Primi'ne (SGDP) sınırlama geliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun tamamladığı çalışmaya göre; 59 yaş ve üstünde olan, kendine ait bir işyerinde çalışan ya da vergiye tabi şirket ortaklığı bulunan emeklilerden SGDP kesilmeyecek.

Yüzde 15 olan SGDP kesintisinin kalkması ile kapsamda bulunan çalışan emeklilerin aylık geliri ortalama 110 lira artacak. Kurumun hazırladığı çalışma, Ekim ayında taşeron işçilerle ilgili tasarıyla birlikte masaya yatırılacak. Meclis'e sunulacak çalışma yasalaştığında, çalışan emekliler SGDP ödemeyecek ve bu durum emekli maaşlarını artıracak.

Çalışan emekliler, yük olarak gördükleri SGDP'ye tepki gösteriyordu. Özellikle küçük bir işyeri olan esnaflık yapan emekliler bu kesintileri eleştirerek, şunları söylüyordu: "60 yaşında vergi veriyorum, sigortalı işçi çalıştırıyorum. Kimseye muhtaç olmadan, kendime aileme ve çevreme katkı sağlıyorum. Bir de bunun üzerine benden ekstra prim tahsil ediyorlar."

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumu'nun, çalışan emeklileri kayıt altına almak için yaptığı bir başka çalışmadan da müjde çıktı. 1.5 milyon çalışan emeklinin sadece 150 bininin kayıt altında olduğunun tespitinden sonra, kayıt altına giren çalışan emeklilere, ekstra zam yapılması kararlaştırıldı. Yeni düzenlemeye göre, çalışan emeklilerden yapılacak yüzde 15'lik SGDP kesintisi karşılığında, maaşlarına yüzde 2 oranında ekstra artış sağlanacak.

SGDP ödeyerek çalışma hayatına devam eden emekliler için böyle bir uygulama gelmesi güzel ancak ;

1- Emekliler arasında neden ayırım yapılıyor? Yani sözkonusu olan 59 yaş ve üstü sınırlaması neden ? 58 yaşında olan emekli çalışan SGDP ödeyerek çalışmaya devam edecekken 59 yaşından gün almış olan emekli çalışandan az da değil % 15 lik kesintiye devam edilmesi bir saçmalık değil midir?

2- SGDP ödenmesi çalışanın nasıl bir yararınadır ki asıl ben bunu hala anlamış değilim :( Sanki bir çeşit cezalandırılma gibi madem sen emeklisin ve evinde oturmuyorsun o halde çalışmaya devam ettiğin sürece (yeni uygulamaya göre 59 yaş ve üzerine kadar ) her ay maaşından % 15 lik bir kesintiyi ödemek zorundasın üstelik hastalandığın takdirde ( iş kazası ve meslek hastalıkları hariç ) sana hiç bir şekilde almış olduğun maaş ödenmeyecektir. Bu denli bir saçmalık nasıl hala yaşanmakta ve yaşatılmakta ve ben bunu hala mantık sınırları içinde çözemiyorum :( hala maaşımdan % 15 lik SGDP kesilerek çalışmaya devam ediyorum. Bu konuyu bir anlayan olursa bana da açıklayabilir mi ?

Sağlıcakla kalın, paylaşımla kalın,
 
Tekerlekli Sandalye
Üst