Sosyal Güvenlik Reformu sonrasında malulen emeklilerin çalışması

Gazoz Agacı

Moderator
Özellikle son yıllarda engellilerle ilgili çok sayıda düzenleme yapılmasına rağmen halen gelişmiş ülkelere oranla çok eksiğimiz olduğu ne yazık ki bir gerçek. Geçtiğimiz günlerde Maluliyet Tespiti İşlemleri Yönetmeliği ile engelliler lehine çok olumlu düzenlemeler yapıldı. Malullük tespitinde Balthazard Formülünün uygulanmaması nedeniyle malulen emekli olmak eskiye nispeten biraz daha kolay olacaktır. Yine bazı hastalıklar da malullük listesine alınarak engellilerin malulen emekliliği daha kolay hale gelmiştir. Halen de yapılması gereken birçok önemli eksiklik var.

***

Malullük Aylığının 2008/Ekim Ayı Başından Sonra Bağlanması


5510 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce sigortalı olup Kanunun 26. maddesi hükmü doğrultusunda malullük aylığı bağlanan sigortalıların SGDP’ye tabi çalışmalarına sınırlama getirilmiştir. Buna göre;

a. 4/a Sigortalık Türünden Malullük Aylığı Alanlar

- 4/a kapsamında sigortalı olursa Kanunun 27. maddesi gereği aylığı kesilecek, prime esas kazançları üzerinden tüm sigorta kollarına tabi prim alınacaktır. Diğer bir ifade ile 4/a sigortalılık türünden malullük aylığı bağlananların SGDP’ye tabi çalışması mümkün değildir.

- 4/b kapsamında sigortalı olursa Kanunun Geçici 14. maddesi gereği aylıklarından sosyal güvenlik destek primi kesilecektir.

- 4/c kapsamında sigortalı olursa Kanunun 27. maddesi gereği aylıkları kesilecektir.

b. 4/b Sigortalık Türünden Malullük Aylığı Alanlar

- 4/a kapsamında sigortalı olursa prime esas kazançlarından Kanunun Geçici 14. maddesi gereği sosyal güvenlik destek primi kesilecektir. Malullük aylıklarından herhangi bir kesinti yapılmayacaktır.

- 4/b kapsamında sigortalı olursa Kanunun 27. maddesi gereği aylıkları kesilecektir.

- 4/c kapsamında sigortalı olursa Kanunun 27. maddesi gereği aylıkları kesilecektir.

***

2008/Ekim Ayı Başından Sonra Sigortalı Olup 5510 Sayılı Kanuna Göre Malullük Aylığı Bağlanması


5510 sayılı Kanun, malullük aylığı bağlananlara sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışma hakkı konusunda ayrım yapmamış, malullük aylığı bağlanan sigortalıların çalışmaları halinde malullük aylıklarının kesileceğini öngörmüştür.

Bu doğrultuda; 2008/Ekim ayı başından sonra sigortalı olup 5510 sayılı Kanunun 26. maddesi gereği 4/a sigortalılık türünden malullük aylığı bağlananların SGDP’ye tabi çalışabilmeleri mümkün değildir. Bu sigortalılar 4/a, 4/b, 4/c kapsamında çalışmaya başladıkları takdirde malullük aylıkları Kanunun 27. maddesi gereği kesilir.

2008/Ekim ayı başından sonra sigortalı olup 5510 sayılı Kanunun 26. maddesi gereği 4/b sigortalılık türünden malullük aylığı bağlananlar 4/a sigortalılık türünden aylık bağlananlarda olduğu gibi SGDP’ye tabi çalışamazlar. Bu sigortalılar 4/a, 4/b, 4/c kapsamında çalışırlarsa malullük aylıkları Kanunun 27. maddesi gereği çalışmaya başladıkları tarihte kesilmektedir.

İbrahim Işıklı

*****************************************

Bir yandan malulen emekliliği kolaylaştırırken ( bence hala kolay değil ) bir yandan da malulen emekli olan kişileri düşük bir aylığa tabi tutarak ömür boyu iş hayatından uzaklaştırmak. bana hiç mantıklı gelmeyen bir sürü sebepten dolayı özellikle % 60 kısıtlaması ve özellikle 1800 gün prim üzerinde bu kadar ısrarla durulmasının mağdur durumda olan ama çalışamayacağı için bir an önce evine çekilmek isteyen malulleri ne kadar zor durumda bıraktıklarından kimsenin haberi yok.

Örnek rapor oranı % 85 tamam ve malulen emeklilik için aranılan rapor oranından çok fazla bile olmasına rağmen geçirmiş olduğu kaza sonrası sadece 1000 günü olan ssk lı bir işçi tamamlaması gereken o 800 günü nasıl tamamlayacak ? Bir işe giripte yaklaşık 2 sene 3 ay nasıl çalışacak? kendisini bir işyerinde çalışıyor gibi gösterse bile o ödemesi gereken primi nasıl ödeyecek? üstelik yeni kaza geçirdiği için hastalık ve tedavi giderleri altında ezilirken ?

Sorularımın cevabının olmadığını biliyorum ama bir gün olması umuduyla,
 
Geri
Üst