Sosyal Yardımlaşma 2020 Kira Yardımı Nasıl Alınır?

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından ailelere çeşitli konularda ayni ve nakdi yardımlar yapılmaktadır. Bu yardımlardan bir tanesi de fakirlere kira yardımıdır. Devlet tarafından maddi durumları düşük ailelerin barınma ihtiyaçlarının karşılanması amacı ile kira yardımı imkanı sunulmaktadır. Dar gelirli ailelerin kira yardımlarından yararlanabilmeleri için başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Sosyal yardımlaşma nakdi yardımları, yardım türlerine göre değişiklik göstermektedir. Başvuru yaptıktan sonra kira yardımı sorgulaması ile yardım alıp alamayacağınız ile ilgili bilgi sahibi olabilirsiniz.


Devlet tarafından ihtiyaç sahibi ailelere yapılan yardımlardan bir tanesi de kira yardımıdır. Kira yardımı başvurusu sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları aracılığı ile yapılmaktadır. Şartları taşıyan ailelere devlet tarafından belirlenen tutarlarda kira ücreti verilmektedir.

Dar Gelirliye 2020 Yılında Kira Yardımı Var mı?

Türkiye Cumhuriyeti sosyal bir devlet olduğunda dolayı ilgili bakanlıklar eli ile dar gelirli ve yardıma muhtaç ailelere çeşitli yardımlar yapılmaktadır. Bu yardımlar genel olarak Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından verilmektedir. Gıda, yakacak, barınma, çocukların eğitim masraflarının karşılanması vb. konularında verilen yardımlar kimi zaman ayni kimi zaman da nakdi olarak sağlanmaktadır. Bu yardımların yanı sıra verilen yardım konularından bir tanesi de kira yardımlarıdır.

Barınma temel ihtiyacımızdır. Ancak maddi durumu sebebi ile bazı aileler sağlıksız evlerde yaşamakta ya da maddi durumları yetersiz olduğundan dolayı kira paralarını ödeyecek güçleri bulunmamaktadır. Bu problemlerin ortadan kaldırılması amacı ile devlet tarafından evsiz ailelerin barınma ihtiyaçlarının karşılanması amacı ile barınma yardımları, kira paralarını ödeyemeyen ailelere ise belirlenen tutarlarda kira yardımı yapılmaktadır. Maddi Yardım Yapan Kurum ve Kuruluşlar hakkında bilgi alabilir ve diğer yardım talepleriniz için buralara başvurabilirsiniz.


Kira yardımlarından yararlanmak için yardım talep edenlerin şahsi başvuruları esas alınmaktadır. Gerekli şartların taşınması ile birlikte başvuru evraklarıyla başvurunuzu yapabilirsiniz. Ayrıca konutları riskli durumda olan kişiler de bu kira yardımlarından yararlanabilmektedir. Barınma ihtiyacı olan vatandaşlarımız yerel yönetimler ya da vakıflar aracılığı ile bulunan konutlara yerleştiriliyor ve kendilerinin kira masrafları karşılanıyor. Kira tutarları illere göre değişiklik göstermektedir.

Ayrıca bu noktada belirtmek gerekiyor ki kira yardımları sadece dar gelirli ailelere yapılmamaktadır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından riskli görülen konutların tahliye edilmesi, kentsel dönüşüm başlatılması gibi durumlarda da kira yardımları yapılmaktadır.

Kira Yardımı Yapan Kurum ve Kuruluşlar

Maddi anlamda sıkıntı yaşayan ailelerin kira paralarının karşılanması amacı ile pek çok kurum ve kuruluş tarafından kira yardımı verilmektedir.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına Bağlı Müdürlükler
Kaymakamlıklar bünyesinde bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları
Belediyeler
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı (Büyükşehirlerde kiracılara 960 TL’ ye varan kira yardımları yapılmaktadır.)
Sivil Toplum Kuruluşları
Özel Vakıflar ve dernekler
Gönüllü kuruluşlar ya da şahıslar tarafından kira yardımı yapılmaktadır.

Belediye Kira Yardımları

Devlet tarafından pek çok kurum aracılığı ile kira yardımı yapılmaktadır. Kira yardımı tutarları bazı illerde 595 TL, bazı illerde ise 960 TL olmaktadır. Kira yardımları belediyeler aracılığı ile de yapılmaktadır. Belediyelerde bulunan Sosyal Yardım birimlerine başvuru yapmanız neticesinde belediye personelleri tarafından yerinde inceleme yapılacaktır. Durumunuzun kira yardımı almaya müsait olması durumunda ise yardım başvurunuz kabul edilecektir. Belediyeler dışında kira yardımı yapan pek çok kurum bulunmaktadır.

Belediyelerin yaptıkları yardımlar sadece kira yardımları ile sınırlı değildir. Ancak verilen bu yardımlardan yararlanabilmeniz için maddi durumunuzun yetersiz olduğunu kanıtlamanız gerekiyor. Özellikle Ramazan aylarında gıda yardımı, eğitim masrafları, yakacak yardımı gibi pek çok yardım konusu ile vatandaşlarımız destekleniyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kira Yardımı

Kira yardımı yapan kurumlardan bir tanesi de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ dır. Bakanlık tarafından riskli olarak görülen ve yıkılma ihtimali bulunan binalar için yıkım kararı çıkarılmaktadır. Deprem riski taşıyan ya da yıkılacak durumda olan binaların tahliye edilmesi sebebi ile içerisinde yaşayan vatandaşlarımızın mağduriyetlerinin giderilmesi amacı ile kira yardımı verilmektedir. Başlatılan kentsel dönüşüm uygulamaları neticesinde de kira yardımları yapılabilmektedir.

Ayrıca dönüşüm projeleri özel hesabının finansman durumu gözetilerek Bakanlıkça uygun görülmesi halinde kira yardımının ilk 12 aya kadar olan kısmı peşin olarak ödenebilecek.

Kentsel dönüşüme ilişkin 6306 Sayılı Kanun’un yönetmeliğinde yapılan değişiklik ile kira yardımı süreleri 36 aydan 48 aya çıkarıldı. Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre riskli alanda bulunan konutların kentsel dönüşüme girmesi halinde kira yardımı süreleri uzatıldı. Riskli yapılarda ise kira yardımı süresi 18 ay olarak devam ediyor.

Kira yardımı tutarları 595 TL ile 960 TL arasında değişmektedir.

Aylık kira bedeli de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından belirlenecek.

Buna göre kira yardımı yapılan iller ;

595 TL Kira Yardımı : Tunceli, Nevşehir, Bayburt, Hakkari, Karaman, Gümüşhane, Kırıkkale, Erzincan, Bartın, Çankırı, Ardahan, Bolu, Bilecik, Iğdır, Bingöl, Yalova, Karabük, Kilis, Artvin gibi illerimizde verilen kira yardımı tutarı 595 TL’ dir.

660 TL Kira Yardımı : 1 defalık kiracılar 660 TL ödendi. Ancak daha sonra kira tutarlarında artış yaşandı. Malatya, Kayseri, Manisa, Hatay, Kahramanmaraş, Kocaeli, Gaziantep, Muğla, Aydın, Şanlıurfa, Eskişehir, Balıkesir, Van, Trabzon, Erzurum, Samsun, Denizli ve Sakarya illeri.

675 TL Kira Yardımı : Düzce, Amasya, Rize, Bitlis, Edirne, Osmaniye, Şırnak, Kırıkkale, Aksaray, Giresun, Isparta, Yozgat, Niğde, Kastamonu, Siirt, Muş, Uşak, Kars

755 TL Kira Yardımı : Ordu, Kütahya, Çanakkale, Sivas, Adıyaman, Afyon, Batman, Ağrı, Çorum, Zonguldak, Çorum, Elazığ, Tokat gibi illerde de kira yardımı tutarı 755 TL’ dir. Ayrıca Adana, Antalya, Bursa ve Konya gibi ilçelerimizde de kiracılara bir defaya mahsus olmak koşulu ile 810 TL kira yardımı yapılmaktadır.

6306 sayılı kanun kapsamında Afet Riski Altında Kalan Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’un 5 ve 16. maddeleri kapsamında başvuruların belediyelere yapılması gerekiyor. Belediye tarafından yapılan incelemeler sonucu şahısların kira yardımı almaları uygun görülürse kendilerine yardım yapılıyor. Bu kapsamda sadece konutlar değil iş yerleri de değerlendirilmektedir. Yardın tutarları bakanlık tarafından belirlenmektedir.

Kira Yardımı Başvurusu

Fakirlere kira yardımı Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılmaktadır. Gerekli şartları taşıyan kişiler, yapılan yerinde incelemeler sonucunda kira parası alabilmektedir. Başvurular Kaymakamlık ve Valilikler bünyesinde bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları ‘ na yapılmaktadır. Kira yardımı ve diğer yardımlardan yararlanılabilmesi için, yardıma muhtaç şahısların bireysel başvuruları gerekmektedir. Ancak belediyeler tarafından bu kişilerin tespiti ile şahısların başvurması gibi bir şart aranmaksızın da yardım yapılabilmesi mümkün olmaktadır. Kira yardımlarından yararlanmak için aile büyüğünün başvurusu gerekmektedir.

Başvuru İçin Gerekli Evraklar

T.C. kimlik fotokopisi
İkametgah belgesi
Gelir belgesi
Muhtarlıktan alınacak olan fakirlik kağıdı


Bu evraklar ile birlikte SYDV’ lere giderek başvurunuzu yapabilirsiniz. Bunların yanı sıra kira yardımı talebinde bulunduğunuza dair bir dilekçe hazırlamalısınız. Başvuru yapmaya gittiğinizde aile fertleri ile ilgili sorular sorulabilir. Ya da vakıf bünyesinde bulunan kurul tarafından yerinde inceleme yapılmaktadır. Yapılan incelemede ailenin nasıl bir yaşantı içinde olduğuna bakılmaktadır. İncelemeler sonucu mütevelli heyet tarafından bir rapor hazırlanmaktadır.

Bu heyet, son kararın verilmesi için görevlendirilmiştir. Kira yardımı yapılan kişi sayısı ise ayrılan bütçeye göre değişmektedir. Raporun hazırlanmasının ardından aile, kira yardımı almaya uygun görülürse, illere göre değişen tutarlarda kendilerine kira yardımı yapılmaktadır. İBB sosyal yardım kartı içeriğimizden bilgi alarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından verilen yardım kartına başvurabilirsiniz.

Kira Yardımı İçin Gerekli Şartlar

Mütevelli heyet tarafından yapılan incelemede bazı kriterler göz önünde bulundurulacaktır. Şartların sağlanması durumunda ailelere kira yardımı yapılmaktadır. Bu şartlar aşağıdaki gibidir;

⤷ Başvuran şahsın üzerine kayıtlı herhangi bir mal varlığı bulunmaması

⤷ Kira talebinde bulunan şahsın sigortalı olarak herhangi bir işte çalışmıyor olması

⤷ SGK kapsamında verilen emekli maaşı, dul ya da yetim aylıklarından yararlanmıyor olması

⤷ Başvuru sahibinin düzenli gelire sahip olmaması

⤷ Yapılacak olan gelir testinde yoksulluk sınırı altında olması gerekmektedir.

⤷ İşsizlik maaşının alınıyor olması da başvuru sonucunu olumsuz sonuçlanmasına sebep olacak nedenler arasında gösterilecektir.


Kira Yardımı Sorgulama

Gerekli evraklar ile birlikte Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları’na başvuru işleminin ardından başvurular heyet tarafından incelenecektir. Kira sorgulama işlemleri e-devlet aracılığı ile yapılabilmektedir. Ancak başvuru için şahsen bir dilekçe yardımı başvurmanız esastır.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından verilen yardımlara yapılan başvuruların kabul edilip edilmediğinin sorgulaması https://www.turkiye.gov.tr/aile-bakanligi-sosyal-yardim-bilgileri-sorgulama linki üzerinden yapılmaktadır.

Fakirlik Kağıdı Nasıl Alınır?

Devlet tarafından verilen sosyal yardımlardan yararlanabilmek ve başvuru yapabilmek için fakirlik kağıdına sahip olmanız gerekmektedir. Fakirlik kağıdı bağlı bulunduğunuz muhtarlıklardan alınmaktadır. Yoksulluk belgesi verme yetkisi muhtarlara tanınmıştır. Fakirlik kağıdı başvurusu için sadece başvuran şahsın Sosyal Güvenlik Kurumu İl ya da İlçe Müdürlükleri’ ne giderek sosyal güvencesi olmadığını gösteren bir belge alması gerekmektedir. Bunun dışında muhtarlar tarafından istenen ekstra bir belge bulunmamaktadır. Fakirlik belgesi nasıl alınır isimli içeriğimizden bilgi alabilirsiniz.

Muhtarlar tarafından verilen bazı belgeler karşılığında vatandaşlarımız para öderler. Bu uygulamanın yasal olduğunu söylemek gerekiyor. Ancak fakirlik kağıdı zaten maddi anlamda problemli olan vatandaşlarımıza verildiğinden dolayı kendilerinden herhangi bir ücret talep edilmeyecektir.

Gerekli şartları taşıyor olmanız durumunda 2020 yılı için başvuru belgeleriniz ile kira yardımı almak için ilgili kurumlara başvurabilirsiniz.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst