Spinal Kord Stimülasyon Nedir? Hangi Durumlarda Uygulanır?

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
İnsan Bazen öyle ağrılar çekerki ağrı karşısında kim ne derse onu yapacak hale gelebilir. Yaşadığı ağrıların şiddetinden uygulanan metodun doğruluğunun ne derece güvenilir olur buna bile bakmaksızın tek amaç ağrıdan kurtulmaktır. Ağrılar yanlış ilaç kullanımı yanlış tedavi kulaktan dolma altarnatif tıp metotlarıyla çareler aranarak çıkmazlara sürüklenebilmmektedir. Herzaman en emim yol tıbbi yol olduğunu unutmadan hareket etmemiz gerekmekte ve doktorların talimatlarına uyarak daha kolay çözümlere ulaşabilmekteyiz. Kronik ağrılar hayatımızı kabusa çevirdiği anlarda modern yöntemlerin uygulanmasından sonra da iyileşmez ise ağrı peysmekır uygulaması ile ağrının azalması sağlanabilir.

schmerzschrittmacher_postnukleotomie_syndrom.jpg

Spinal Kord Stimülasyon Kronik ağrıların geçmesi için her tür tedavi uygulanıp çare bulunamadığı anda uygulamaya geçilen bir metot olarak karşımıza çıkmaktadır. Lokal anestezi altında sürekli iletişimde kalarak elektrotu tam doğru bölgeye pozisyonlanıyor.Hastanın omurga kanalına (epidural bölgeye),ufak bir cerrahi müdahale sonucunda yerleştirilen bir pil ağrının doğrudan beyine ulaşmasını engellemektedir.


Kronik ağrı tedavisi için son çare olarak uygulanan bu yöntem tüm metotlar denenip çare bulunamamış ağrılı durumlarda uygulanmaktadır.

Kimlere spinal kord stimülasyonu yapılabilir?

Yöntemin başarısı için hasta seçimi çok önemlidir. Ağrı şikayetleri çok sık ve şiddetli olmalı, diğer tedavi yöntemlerinden yeterli yanıt alınmamış olmalıdır.

Omurilik zedelenmesine bağlı ağrılar,
Kol ve bacak kesilmesi (amputasyonu) sonucu ortaya çıkan fantom ağrısı,
Şeker hastalığı gibi nedenlerle ortaya çıkan periferik nöropati ağrısı,
Dolaşım yetmezliği nedeniyle oluşan periferik damar hastalıklarına bağlı ağrılar,
Bel ya da boyun bölgesinde ameliyat sonrası oluşan yapışıklıklara (fibrozise) bağlı sinir kökü basıları,
omurga pilinin en çok uygulandığı hastalıklardır. Son yıllarda spinal kord stimülasyonu
angina pektoris (kalp hastalığına bağlı göğüs ağrısı) tedavisinde dekullanılmaktadır. Tedaviye
dirençli migren tedavisinde oksipital sinire elektrod yerleştirerek pil uygulaması ise migren
ağrı tedavisinde çığır açmıştır.

Sonuçlar nasıldır?
Birçok araştırmacıya göre başarılı sonuç oranı % 48-75 arasında değişmektedir. Yöntemin uzun süreli takibine ait, iskemik ağrıda %80-90, nöropatik ağrı da ise ortalama olarak % 50 başarılı sonuçlar alınmıştır.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst