Spor, epilepsi nöbetini azaltıyor

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Fransa'nın ünlü epilepsi uzmanı Alexis Arzimanoglou, 500 bin hasta üzerinde yaptığı gözlemlerle sporun epilepsi nöbetlerini azalttığını tespit etti. Türk doktorlar: Eğer egzersizler hafif ve kısa süreli yapılırsa faydası var

Epilepsi hastaları için spor yapmanın sakıncalı olduğu klişesi Fransa'da yapılan bir bilimsel çalışmayla yıkıldı. Fransa'nın önde gelen epilepsi uzmanlarından Alexis Arzimanoglou'nun 10 yıl boyunca 500 bin hastayı gözlemleyerek yaptığı çalışmada, bilinenin aksine spor yapan epilepsi hastalarının krizleri kontrol etme yeteneğinin yükseldiği görüldü. Sporun sakıncalı olduğu yönündeki tavsiyelerle hareketsiz bir yaşam süren epilepsi hastalarında ise kriz sıklığının daha yoğun olduğu tespit edildi. Son dönemde yapılan bu ve benzeri araştırmalar epilepsi nöbetlerinin daha çok televizyon izlerken ya da uzun süre oturduktan sonra geldiğini gösterdi. Yeni bulgularla ilgili SABAH'a değerlendirme de bulunan Türk doktorlar, sporun epilepsi nöbetlerini azalttığı konusunda hemfikir. Ancak yine de bu hastalığa sahip olanların hafif sporları yapması uyarısında bulunuyor. İşte Türk uzmanların görüşleri.

'ÇOK YORULMAMALI'
Doç. Dr. Serdar Dağ (Nörolog): Epilepsi hastalarına spor yapmalarını öneriyoruz. Çünkü spor yaparsa ruh ve beden yorgunluğu dengelenir. Kas gücü artar, nöbet geçirse bile daha az etkilenir. Ancak kendisini çok yorarsa, kan ter içinde kalacak kadar, kendisini aç bırakacak kadar spor yaparsa yine bu nöbeti tetikler. Denizde tek başına yüzmeyi önermiyorum. Atlama ve dalmada oluşan basınç farkı nöbeti tetikleyebilir. Futbol, basketbol, koşu gibi her türlü sporlar yapabilir. Profesyonel olarak spor yapmalarını çok önermeyiz. Onun yarattığı stres, aşırı çalışma koşulları çok zorlar.

'ÖZGÜVENİ ARTIRIR'
Prof. Dr. Hidayet Akdemir (Medicana International Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahı): Epilepsi nöbetleri olan hastalarına boks, karate, tüplü dalış, dağcılık sporları yasaklanır. Epileptik nöbetleri dirençli olan hastalara havacılık sporları, cimnastik, binicilik, buz hokeyi, yelken, su kayağı gibi sporlar da yasaklanır. Bisiklete binme, paten, kaykay, kayak ve buz pateni sporları yapmasında bir sakınca yoktur. Ağır efor gerektirmeyen her türlü spor çeşidi epileptik hastanın kendine güvenini artırır.

'DOĞADA YÜRÜSÜNLER'
Uzm. Dr. Özgür Kasımay (Marmara Üniversitesi Spor Fizyolojisi Bilim Dalı Öğretim üyesi): Uygun yapıldığı zaman nöbetlerin hem şiddetini hem de sıklığını azaltıyor. Hem depresyon azalıyor hem sosyallik artıyor. 15 dakikalık yüzme egzersizi hem nöbetin şiddetini hem de sıklığını azaltıyor. Koşu bandında ya da doğada yürüyüş yapılabilir. Bence bir saat yerine 15 dakika yarım saat arasında spor yapılmalı. Süresi ve sıklığı uygun şekilde düzenlendiğinde hiçbir sorun olmaz.

SAĞLIK SERVİSİ
 

erciyes57

Üye
Üye
Katılım
Ocak 19, 2011
Mesajlar
50
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Selam.Benim oğlum soğuk nöbet geçiriyor.Ona evde yaptırabilecegim spor veya hareketler hakkında bilgi verebilirmisiniz.Şimdiden teşekkürler selamlar.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Epilepsili bir çocuk spor yapabilir mi

Fiziksel egzersiz, oyunlar ve spor dalları çocukların kendilerini özgürce ifade edebildikleri faaliyetlerdir. Epilepsili bir çocuk da bundan mahrum bırakılmamalıdır. Kendine güven duygusunun gelişmesi, aynı yaştan çocuklarla birlikte olmak, başarı hissini tatmak aynı zamanda yenilgiyi tanıma, kurallara uyma, fiziksel eğitim gibi farklı şeylerle karşılaşmak epilepsili bir çocuk için de, sağlıklı bir çocuk için olduğu kadar önemlidir.Buna ek olarak; iyi bir fizik kondüsyonun bulunması tedaviyi olumlu yönde etkileyecektir.

Tabii ki belirli kısıtlamalarda gereklidir: aşırı yorgunluktan (örneğin ; uzun mesafe koşu, yüksek performans gerektiren sporlar), düşme tehlikesi bulunan sporlardan (aletli jimnastik, tırmanma, binicilik v.b) ve tehlikeli araçlarla yapılan sporlardan (çekiç, eskrim) kaçınılmalıdır.

Nöbetler yüzme sırasında çok istisnai durumlarda görülür fakat yine de epilepsili bir çocuk yanında bir büyüğü olmadan yüzmeye gitmemelidir.Açık sularda (deniz, ırmak, göl) yüzen bir çocuk mutlaka can yeleği giymelidir. Böylece bilincini kaybeden çocuğun başı su üstünde kalacaktır.Aynı şekilde, kayığa, bota binen çocuk ta can yeleği giymelidir. Evde banyo küvetinde bile çocuk asla yalnız bırakılmamalıdır.

Epilepsili bir çocuğun bisiklet kullanması hem kendisi hem de diğer insanlar açısından son derece tehlikeli olabilir. Dolayısıyla yoğun trafikte bisiklete binmek çocuk en az bir yıldır nöbet geçirmiyor olana kadar tamimiyle yasaklanmalıdır. Trafiğin yoğun olmadığı yerlerde çocuk en az 3 aydır nöbet geçirmiyorsa bisiklete binmesine izin verilebilir.

epilepsirehberi.com
 
Tekerlekli Sandalye
Üst