Sportizm, Otistik Çocukların Hayat Bağı Oldu

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Sportzim", Otistik Çocukları Olan Aileler İçin Umut Oldu.

Haber: Sportizm, Otistik Çocukların Hayat Bağı Oldu
Aylık Gelirinizi Artırmayı öğrenmek için tıklayın
Sapanca'nın Kırkpınar Beldesi'nde , bir gelişim bozukluğu olan otistik çocukların sporla tedavisi amaçalndığı spor ile yaşam programı olan "Sportzim", otistik çocukları olan aileler için umut oldu. Daha önce konuşmakta ve dengesini sağlamakta zorluk çeken çocuklar şimdi her türlü sporu yapıp olimpiyatlara bile katılabilecek duruma geldi.

İmkAnları kısıtlı olan merkeze çeşitli ülkelerden aileler de çocukları için başvuruda bulunmaya başladı.

Uzun yıllar Fenerbahçe altyapısında da çalışan Sportizm Kulübü Spor Direktörü Bener Erkorur'un, Sapanca Kırkpınar'da otizmin tedavisinde bire bir eğitimi amaçlayan proje ile istenilen sonuç alındı. 40 otistik çocuğun spor ile eğitim gördüğü merkezde "Sportizm" eğitimi alan çocuklardan 5 'i olimpiyatlara gidecek milli takımlara aday gösteriliyor.

Sapanca Kırkpınar'daki tesislerde gerçekleştirilen programda büyük başarı elde edildiğini söyleyen Bener Erkorur şu bilgileri verdi:

"Otistik çocuklarda birtakım hareketler davranış problemleri ve bunun devamında öfke nöbetleri söz konusuydu. Bu davranışları spor aktivitelerine yönlendirerek aza indirebileceğime inanarak çalışmalara başladım. Yaklaşık bir beş yıl geçtikten sonra öğrencimde çok ciddi gelişmeler başladı. Tenis, bisiklet, masa tenisi hatta motosiklete bile binmeye başladı. Bunun devamında 'sporla yaşam" adı altında otizimlilere yönelik bir spor programı geliştirdik. Bu programla Türkiye'de bir ilk olduk."

Sapanca Kırkpınar'da bir spor kompleksini kiralayarak burasanı otistik çocuklara ait bir spor kulübü haline getirdiklerini, burada tamamen otistik bireylerin yaşama spor ile kazandırılacağına inanarak çalışma yaptıklarını anlatan Bener Erkorur, "Kulübümüzde şu an 40 civarında otizimli çocuk var. Bunların hepsi sporla yaşam programı alıyor. Hepsinde çok ciddi gelişmeler var. İçlerinden 5'i branşlarında Türk Milli Takımı'na aday gösteriliyor.l Bu çocuklar otizimli sporcu olarak yaşama kazandırılmıştır." diye konuştu.

Otistik çocukların Sapanca Kırkpınar'da aileleri tarafından sağlanan imkanlarla alınan evlerde kaldıklarını da söyleyen Erkorur sözlerini şöyle sürdürdü:

YURT DIŞINDAN BAŞVURU

"Kulübümüze İsveç, İngiltere, Amerika ve İspanya'dan aileler başvuru yaptı. İsveç ve İspanya'dan gelen ailelerle çalışmalar yaptık. 6 aylık program uygulandı ve çok ciddi gelişmeler gözlendi. Bisiklete binebilen, masa tenisi oynayabilen çocuklar haline dönüştüler. Sporun sağlamış olduğu bu katkı yaşam gelişmelerine olumlu yansıdı. En başta çatal bıçak kullanmaya başladılar. Kendi kıyafetlerini kendileri giymeye başladılar. Sosyalleşme ortamlarında problem çıkarmadan yaşamaya başladılar. Bu da yurt dışındaki ailelerin dikkatini çekti. Kırkpınarspor Kulübü de bize ciddi destek sağlıyor. Kendilerine ait spor kompleksini bizim kullanmamıza açtılar. Burada amacımız otizimli bireyleri yaşama kazandırmak. Halk ta otizimi öğrenmeye başladı. Şu anda programa dahil olan 50'ye yakın otizmli çocuktan 15'i lisanslı sporcu, 5'i de olimpiyatlara gidecek milli takımlara aday gösteriliyor."

ÖZEL TURNUVALARDA YER ALIYORLAR

Sportizm Kulübü Spor Direktörü Bener Erkorur otizmli sporcuların, sporda başarılar gösterdiğini de belirterek tenis eğitim programı verilen Burak'ın başarısını örnek gösterdi. Erkorur "Dört yıl öncesine kadar hareketlerini kontrol etmekte zorlanan Burak tenis eğitim programı sayesinde şu anda Türkiye'nin tenis oynayan ilk otistik bireyi. Yeni başlayanlar kategorilerinde turnuvalara katılıyor." derken, burada 7 yaşındaki oğlu eğitim gören İzmitli İngilizce öğretmeni Umut Demir, oğlunun sportizimle büyük gelişme gösterdiğini belirterek şunları söyledi:

" Daha önce İzmit'te çeşitli tedavileri denedik, farklı yöntemlerle eğitim aldık. Fakat sonuçlarda çok fazla yol alamadığımızı gördük. Sportizimle tanıştıktan sonra hocamızın çocuklardaki müthiş bir gelişme sağladığını gördük ve buraya taşınmaya karar verdik. Geçtiğimiz yoıl Haziran ayından beri buradayız. 6 ay içinde oğlumda ciddi gelişmeler görüyoruz. Bisiklete binemiyordu, yüzemiyordu ve çok rahat dengeli koşamıyordu. Bunlar değişti, kendi algılaması, öğrenmesi gelişti. Yüzmeyi öğrendi, kendisi rahatça bisiklete binebiliyor ve konuşma yeteneğinin geliştiğini gözlemliyoruz. Ben de buraya katkı sağlamak için yurt dışından gelen misafirlere tercümanlık yapıyorum." diyerek merkezin yaptığı katkıları anlattı.

Velilerden Fuat Davran ise otistik sporcu oğlu Davut'un Paralimpik olimpiyatlara katılacağını söyledi. "Oğlumun özel sporcular yüzme Türkiye şampiyonası yarışması var. Ardından İtalya'da bir yarışmaya katılacak. Daha sonra 2012 Paralimpik Olimpiyatları var. Devletimiz destek olursa bu çocuklarımız daha iyi yerlere gelebilirler. Bu çocukların üzerinde sporun ciddi etkisinin olduğunu aileler olarak gözlemleyebiliyoruz. Otizimli çocuklarımıza devletimizden destek bekliyoruz. Biz aileler olarak yıpranmış durumdayız. Onların her şeyi ile yakından ilgileniyoruz. Biz olmadığımız zaman ne olacak diye şimdiden düşünüyoruz. Devlete ait eğitim çocuklarımızla ilgilenmek istemiyorlar." diyerek devlet desteğini de almak istediklerini söyledi.

Zafer TOKUŞ- Aziz GÜVENER/ SAPANCA(Sakarya), 04 (DHA)
 
E

Erdem Uygar

Guest
Emeği geçenlere teşekkür ediyor, bu tür girişimlerin çoğalmasını diliyorum...
 
Tekerlekli Sandalye
Üst