Sporun engelliler üzerindeki psiko sosyal etkileri

  • Konuyu başlatan ENB ÜYESİ
  • Başlangıç tarihi
E

ENB ÜYESİ

Guest
Engel türü derecesi ne olursa olsun engellilerin yapacağı bir spor mutlaka vardır. Sporun engelliler için bir diğer önemi ise, sosyal ilişkilerin oluşması ve bu sayede engelli bireyin sosyal hayata daha kolay adapte olmasını sağlamasıdır.

Özellikle sonradan sakatlanan engellilerin, spor aktiviteleri ne katılmaları kendilerini önemseme duygusunun yeniden kazanılmasınapozitif mental davranışların ve tekrar sosyal hayata entegrasyonuna yardımcı olur. Ayrıca psiko depressif durumdaki engelli kişilerinspor aktivitelerine katılmaları ile bu durumlarında düzelme görülmüştür. Bunun nedeni olarak ta spor sonrası vucudda ki “serotonin” adı verilen hormonun artması ve kişinin kendisini daha mutlu hissetmesine neden olduğu söyleniyor.

Sporun Fizyoterapi'ye katkısı

Birçok spor aktivitesinin engelli insanların rehabilitasyon ve rekreasyonunda kullanımı artık mümkündür spor konvansiyonel fizyoterapi metotlarını tamamlayıcı bir tedavi olarak giderek daha yaygın kullanılmaktadır gücün koordinasyonun ve dayanıklılığın gelişimine yardımcıdır bazı sporlar belirli kas gruplarını geliştirir.
Örneğin ağırlık kaldırma ve okçuluk paraplejik hastalarda kol kaslarının gelişimine yardım ederek kendilerine bakma konusunda bağımsızlık kazanmalarını sağlarlar..Basketbol gibi tekerlekli sandalye ile yapılabilen sporengelli kişilerin tekerlekleri çevirirpas verir veya topu yakalarken koordinasyonunun gelişmesine yardımcı olur.

Yüzmede kabul edilmiş değerli bir eksersiz ve tedavi şeklidir ve son yıllarda en popüler spor dalı haline gelmiştir. İnsan suyun içinde iken ağız ve burundan nefes alıp verirkensuyun kaldırma kuvveti ile ekstremitelerini yetenekleri ölçüsünde serbestçe hareket ettirir.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Spor'un Engelli Üzerindeki Etkisi

Spor ve engellilik
Spor engelli insanlarla pek bağdaştırılamasada bir çok spor dallarında engellileri görebiliyoruz bu çok sevindirici bir olay, bu durum karşısında kendilerine olan güvenlerini yeniden kazandıklarına inanıyorum. Bir çok bedensel engelli belli başlı bir çok başarılara spor sayesinde imza atabilmiştir.

Spor sayesinde bir çok kişi içine kapanıklığından kurtulup daha çok sosyalleşebilmiştir. Öyle zannediyorumki her engellinin yapabileceği durumuna uygun spor dalları muhakkki vardır. İlk başlarda yapamam endişesi taşınsada yapıldığı görüldükce şevklenilip hep daha fazlası ve daha başarılısını yapmak için azimlenilebilir. Bu durumda yaşama daha çok bağlanmaya bir vesiledir diye düşünüyorum.

Yapılan bir takım sporlar hem ruh sağlığı hem beden sağlığı için oldukca fayda sağlayabilir. Bazı spor aktiviteleri güçsüzleşen kasların güçlenmesine faydalı olabileceği kanısındayım. Kalıcı engel grubuna dahil olan arkadaşlarımızı bu yönde teşfik edersek bence o insan için oldukca fayda sağlamış oluruz. Çünkü spor insanların hayata entegrasyonuna güçlendirecektir.

Zihinsel engellilerde de spor çok önem arzedebilir.Sosyal,ruhsal ve fiziksel yararları hiçte hafifsenmemelidir. Fakat zihinsel sorun yaşayanlar bu konuya biraz uzak kalabilirler bundada en büyük etken bakıcıları aileleri olsagerek. Spora yönlendirilerek daha aktif hale getirebiliriz. Belki ilk etapta sıkılap yapmak istemezler bir süre sonra ilgilerini çekebilir ve daha çok sosyalleşebilirler.

Spor engelli/engelsiz fark etmeksizin hayatın akışını değiştirmede ve insanın kendi öz güvenini kazanmada, ben yapabiliyorum demede en idaal yöntemdir diye düşünüyorum.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst