SSK'lı Engelliler Nasıl Emekli Olur?

Halil Yılmaz

Yönetici
Yönetici
Yasal tabiriyle 4 /A yani SSK mensubu bir engellinin emekli olabilmesi için en az 15 yıl sigortalılık süresi 3600 gün prim ödemesi gerekirken, en fazla 20 yıl sigortalı olması 20 yıl sigortalılık süresi 4400 gün prim ödemesi gerekmekte.

Engellilerin Emeklilik Süreleri Neden Değişiyor?

Engelli emekliliğinde emeklilik süresini belirleyen iki ana unsur vardır. Bunlar;

  • 1-İşe giriş tarihi (ilk sigortalı olduğu tarih)
  • 2-Sağlık kurulu rapor oranı (özür oranı)
ssk-engelli.jpg
Yasa koyucu SSK Mensubu engellilerin emekliliğinin hesaplamasında bu iki temel noktayı baz almış ve ona göre emeklilik sürelerinin hesaplanacağına hüküm vermiştir.
SSK mensubu engellilerin emeklilik süreleri demişken bir noktaya parmak basalım. 1 Ekim 2008 sonrası işe giren yani sigortalı olan SSK mensubu (4A) engelliler emeklilik süresi açısından daha avantajlı.

Neden?

1 Ekim tarihinde yürürlüğe giren 5510 sayılı kanun gereği SSK mensubu engelliler 2 – 3 yıl daha erken emekli oluyor.

Nasıl?

Bir örnek vereyim. Özür oranı yüzde 60-79 arası olan ve işe giriş tarihi 2003 – 2006 arası olan bir engelli 18 yıl 4000 günle emekli olurken 1 ekim 2008 sonrası işe giren sakatlık oranı %60 ve üzeri olan bir engelli ise 15 yıl 3700 ile 3960 gün arası değişen sürelerde emekli oluyor. Yani kaba bir hesapla 1 ekim 2008 sonrası işe giren ssklı bir engelli neredeyse 1 ekim 2008 tarihinden önce işe girmiş bir engelliden 3 yıl önce emekli oluyor.

3 Yıllık sürenin bir çalışan için en kadar önemli olduğunu söylemem gerek yok herhalde. Sadece bu değil.

Sırada ne var?

1 Ekim sonrası işe giren engelliler için vergi indirimi alma mecburiyeti yokken, 1 ekim 2008 öncesi işe girmiş bir engelli vergi indirimi belgesi almadan asla emekli olamaz, SGK (sosyal güvenlik kurumu) tarafından emekli edilmez. Vergi indirimi hakkında daha fazla bilgi için bakınız:> http://engelliler.gen.tr/f12/sakatlik-indiriminden-kimler-yararlanir-24404/
Toparlamak gerekirse 5510 sayılı yasanın SSK mensubu engelliler için hatırı sayılır düzeyde emeklilik sürelerinde iyileştirme sağladığını söyleyebiliriz.

Ne Zaman Emekli Olurum?

SSK mensubu daha doğrusu tüm sosyal güvenlik kurumlarına (bağ-kur, emekli sandığı) bağlı çalışan insanlar için isterse işe yeni başlamış olsun iş başı yapmadan önce ne zaman emekli olacağı sorusu aklına gelir. İnternet ortamında online olarak emeklilik hesaplama programları var aslında. Ama engellilerin emekliliğini hesaplayan bir hesaplama programı yok bildiğim kadarıyla. Bizde Engelliler.gen.tr Platformu olarak hem insanlara hizmet vermek hemde bu açığı kapamak adına SSK ve Bağ-kur mensubu engellilerin emekliliğini hesaplayan şu programı devreye soktuk.

Engelli Emeklilik Hesaplama

Sizde yukardaki linke tıklayıp gerekli alanları doldurarak emeklilik hesaplamanızı yapabilirsiniz.

Kısa Kısa

Bu bölümde doğru bilinen birkaç yanlışa değinelim.

Engelli emekliliğinden faydalanıp emekli olmuş biri az maaş alır.

Yanlış: Yasa koyucu engellileri korumak adına ABO (aylık bağlama oranı) hesaplaması yaparken prim günü ister 3600 ister 4000 bin olsun, bu prim sürelerine göre değil 5 bin küsürgün prim yatırmış gibi hesaplama yaparak engellilerin emekli olduklarında az maaş almalarının önüne geçmiştir. Biraz daha anlaşılır olması açısından 15 yıl 3600 günle emekli olmuş bir engellinin alacağı emekli maaşı ile 25 yıl çalışmış birinin alacağı emekli maaşı arasında çok ciddi bir fark yoktur.

SSK dan emekli olmuş bir engelli başka işte çalışamaz.

Yanlış: Önceden SSK mensubu engelliler SGDP (sosyal güvenlik destek primi) ödeyerek hem emekli maaşını alıp hemde çalışabiliyordu. Yapılan son düzenlemeyle birlikte SGDP kalktı. Yani artık bir engelli emekli maaşından tek kuruş kesinti olmadan çalışabilir.
 

Ekli dosyalar

  • ssk-engelli.jpg
    ssk-engelli.jpg
    20.1 KB · Görüntüleme: 124
Selam,

Ufak bir düzeltme;

Yapılan son düzenlemeyle birlikte SGDP kalktı. Yani artık bir engelli emekli maaşından tek kuruş kesinti olmadan çalışabilir. Evet SGDP kalktı ama zeten SGDP emeklinin çalıştığı yerden almakta olduğu maaşından yapılıyordu emekli maaşından değil :)
 
%40 engelli özürlü erkek kardeşim var askerliktende muaf. Nasıl engelli emeklilik başvurusu yapabiliriz? Veya be zaman emekli olabilir? Ssklı 2014 aralık ayında işe başladı halen çalışıyor
 
Merhabalar, kardeşiniz 18 yıl hizmet süresi ve 4 bin 680 gün prim şartını yerini getirdiği zaman emekli olabilir.
 
Geri
Üst