STK'lar Engelli Ayrımcılığıyla Mücadele Etmek İçin Bir Platform Etrafında Birleşiyor!

  • Konuyu başlatan Fırtına
  • Başlangıç tarihi
F

Fırtına

Guest
''Engelli Ayrımcılığı İzleme ve Önleme Platform Projesi” kapsamında Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde faaliyet gösteren sivil toplu kuruluşlarının temsilcileri 15-17 Temmuz tarihleri arasında İstanbul Blue Regency Otel’de bir araya gelerek, bir platform oluşturmak için ilk adımı attılar.

Projeye katılım sağlayacağını bildiren 22 STK’nın on yedisinden gelen 25 dernek ve vakıf temsilcisi katıldı.

Görme Özürlüler Derneği (GÖZDER) ve Türkiye Kas Hastalıkları Derneği (KASDER), Sabancı Vakfı Hibe Programları kapsamında yürüttüğü proje hakkında bilgi GÖZDER Genel Başkanı Bülent Kelleci ve KASDER Yönetim kurulu üyesi Hakan Özgül, Türkiye’de engelli sorunlarının sadece ekonomik ve sosyal sorunlara indirgenemeyeceğini ifade ederek, engellilerin en başta gelen sorunlarından birinin ayrımcı uygulamalarda olduğunu belirttiler.

Proje koordinatörü Süleyman Akbulut, hala engelli çocukların okullara kaydedilmemelerine, duraklarda toplu taşıma aracı bekleyen engellilerin araç şoförleri tarafından alınmamasına ya da özürlü çalıştırma zorunluluğu kapsamında istihdam edilen engellilere “maaşını vereceğiz ama işe gelme.!” türünden davranışlara sıkça şahit olduklarını ifade ederek “Sabancı Vakfı Hibe Programları desteğiyle yürüttüğümüz proje kapsamında bir araya gelen dernek ve vakıflar, engellilere yönelik ayrımcı uygulamaların izleyicisi olacak. Artık bu olumsuz tabloyu ortadan kaldırmak için daha sistematik bir mücadele vereceğiz. Kamuoyu farkındalık çalışmalarıyla, ayrımcılığın önlenmesi konusunda çözüm önerilerimizi kamu otoritelerine sunarak, gerektiği durumlarda idari ve yasal girişimlerde bulunmak çalışmalarımızın temelini oluşturacak” dedi.

Sabancı Vakfı Hibe Programı desteğiyle yürüttüğümüz proje kapsamında;

• Engellilere yönelik (ayrımcılıkla ilintili) ulusal ve uluslararası mevzuat ve sözleşmeler ve bu sorunların çözümü yönünde yapılacak idari girişimler hakkında bilgilendirme eğitimleri ve idari girişimleri,

• Engellilere yapılmış ayrımcılık uygulamaları konusunda izleme çalışmaları,

• Anket-istatistik çalışmaları,

• Elde edilen veriler ve tespitler kapsamında rapor hazırlanması,

Raporun konu hakkında etkin ve/veya taraf kesimlere (Özürlüler İdaresi, Bakanlıklar, TBMM’nin ilgili komisyonlar STK’lara) sunulması amaçlanıyor. Bir yıl sürecek proje, alanında bir ilk olma özelliğine sahiptir.


Süleyman AKBULUT / Proje Koordinatörü

Platform Üyeleri;

Engelli Kadınlar Derneği,

Engelsiz Erişim Grubu,

Engelsiz Hayat Derneği,

Görme Özürlüler Derneği,

Kadın Dayanışma Vakfı,

Narlıdere Zihinsel Özürlüleri Koruma ve Destekleme Derneği,

Otistik Çocukları Koruma ve Yönlendirme Derneği,

Özürlüler Vakfı,

Şanlıurfa Omurilik Felçlileri İstihdam Derneği,

Toplumsal Haklar ve Araştırmalar Derneği,

Türkiye Beyazay Derneği,

Türkiye Kas Hastalıkları Derneği Bursa Şubesi,

Türkiye Kas Hastalıkları Derneği Genel Merkezi,

Türkiye Sakatlar Derneği Ankara Şubesi,

Türkiye Sakatlar Derneği Antalya Şubesi,

Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şubesi,

Türkiye Sakatlar Derneği İzmir Şubesi,

Van İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği,


kasder.org.tr
 
F

Fırtına

Guest
Engellilik Temelinde Ayrımcılığın İzlenmesi Raporu Yayınlandı

images-stories-duyurular-engellilik_izleme_raporu-150x213.jpg




İstanbul Bilgi Üniversitesi İnsan Hakları Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi yönetiminde bağımsız araştırmacılar tarafından Belgeleme ve Raporlama Yoluyla Türkiye’de Ayrımcılıkla Mücadele Projesi çerçevesinde hazırlanan ve Ocak - Haziran 2010 dönemini kapsayan ayrımcılık izleme raporları yayınlandı.

Aynı proje kapsamında;

Haritalama Çalışması Raporu, Ayrımcılık Yasağı Eğitim Rehberleri ve Ayrımcılık Yasağı da yayınlandı.

Derneğimizin yönetim kurulu üyelerinden Hakan Özgül’ün de aralarında bulunduğu bağımsız araştırmacılar tarafından yazılan “Engellilik Temelinde Ayrımcılığın İzlenmesi Raporu’na” ulaşmak için; tıklayınız..

Haritalama Çalışması Raporu Hakkında;

Proje kapsamında düzenlenen haritalama çalışmasında farklı temellerde ayrımcılık ile mücadele eden veya çalışmalarında bu konuya yer veren belli başlı sivil toplum kuruluşları, sivil girişimler ve sendikaların haritası çıkarıldı. Haritalama Çalışması Raporu için; tıklayınız..

Ayrımcılık Yasağı Eğitim Rehberleri Hakkında;

Bu yayınlarda ulusal ve uluslararası hukukta ayrımcılık yasağı ve ilgili kavramlara, ayrımcılık yasağı standartlarına ve bunların işlerlik kazanmasına yönelik oluşturulmuş farklı denetim mekanizmalarına, ayrımcılık yasağına dair izleme ve belgeleme faaliyetlerinin amaçlarına, ilkelerine, kapsamına, planlanmasına ve yöntemlerine yer verildi.

Ayrımcılık Yasağı Hakkında;

Kavram, Hukuk, İzleme ve Belgeleme başlıklı kitap için; tıklayınız..

Ayrımcılık Yasağı Eğitim Rehberi Hakkında;

Rehber kitap için; tıklayınız..

İzleme Raporları Hakkında;

Irk /etnik köken, din/inanç, engellilik, cinsel yönelim/cinsiyet kimliği temellerinde 1 Ocak – 30 Haziran 2010 arasında gerçekleşen ayrımcı muamelelerin derlendiği dört farklı izleme raporu hazırlandı. İzleme Raporları için; tıklayınız..

Proje hakkında daha detaylı bilgi edinmek ve projenin tüm yayınlarına ulaşmak için lütfen tıklayınız..

Proje yayınlarının insan hakları ve ayrımcılık yasağı alanında çalışan herkese faydalı olması dileğiyle.!!!



kasder.org.tr
 
F

Fırtına

Guest
BM Nihai Raporu Açıklandı

Birleşmiş Milletler Ekonomik, Kültürel ve Sosyal Haklar Sözleşmesi Komitesi’nin Nihai Değerlendirme Raporu Açıklandı.

Aralarında Türkiye Kas Hastalıkları Derneği’nin de bulunduğu STK (sivil toplum kuruluşları) Koalisyonu Mayıs 2010’da Birleşmiş Milletler’e (BM) Gölge Rapor vermiş, İsviçre’nin Cenevre kentinde raporun sözlü sunumunu yapmış ve bir dizi diplomatik temaslarda bulunmuştu.

Tıklayınız..

STK koalisyonu; ilgili sözleşmenin Komitesi’ne engellilerin temel hak ve özgürlüklerden ne oranda yararlandığını ifade etmek ve ülkedeki durumu anlatmak, ortaya çıkan gerçeklerin tarifini, analizini, varılan sonuçları ve önerileri içerecek şekilde elde edilen bulguların yazılması ve Devlet’in verdiği raporda yer alan eksikliklere işaret etmek için raporlama yapmıştı.

BM Ekonomik, Kültürel ve Sosyal Haklar Sözleşmesi Komitesi’nin gerek devletten, gerek STK’lardan ve başka unsurlardan toplandığı bilgilerle Türkiye’nin ekonomik, kültürel ve sosyal hakların kullanımına ilişkin nihai değerlendirmesini tamamlayarak yayınladı.

Tıklayınız..

Komite STK koalisyonunun verdiği raporu dikkatle incelemiş, sorunları ve gerçek durumu fark etmiş ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne birçok talepte bulunmuştur. Değerlendirmede engellilere geniş yer verilmiş, STK koalisyonu hedefine bir anlamda ulaşmıştır.

Türkçe çevirisine buradan ulaşabilirsiniz.


(Türkçe çevirisi için İnsan Hakları Ortak Platformu’na (İHOP) teşekkür ediyoruz..)

Değerlendirme raporunda özellikle 5378 sayılı, kamuoyunda Özürlüler Kanunu diye anılan kanunun geçici 2. ve 3. maddelerine işaret edilmiş erişilebilirlikle ilgili sorunların çözülmesi talep edilmiştir.

Öte yandan Komite;

1- Engelli bireylerin ayrımcılığa maruz kalmaması için tedbir alınması gerektiğini,

2- Engelliler hakkında toplumda edinilen önyargıların bertaraf edilmesi için bilinç ve farkındalık çalışmalarının yapılmasını,

3- Sosyal hizmetler kapsamında engellilerin özel gereksinimlerinin karşılanması gerektiğini,

4- Engellilerin ekonomik, kültürel ve sosyal haklardan ne ölçüde yararlandığının incelenmesi ve araştırılmasını,

5- Engelliler hakkında BM Ekonomik, Kültürel ve Sosyal Haklar Sözleşmesi Komitesi’nin 5. Nolu Genel Yorum’da geçen hususlara dikkat edilerek devlet tarafından daha ayrıntılı bir rapor verilmesini,

6- Engellilerin sosyal güvenlik sisteminde kapsamındaki kişilere ait ayrıntılı bilgi verilmesini,

7- Ruh sağlığı etkilenmiş bireylere elektrokonvülsif tedavinin yapılabilmesi için mevcut düzenlemede gerekli yasal değişikliklere gidilmesini,

8- İnsan haklarının korunması alanında çalışan sivil toplum örgütleriyle olan diyalogunu ve işbirliğini, özellikle de ekonomik, sosyal ve kültürel hakların teşvik edilip korunmasına yönelik olarak geliştirmesi,

Talep edilmiştir.

Komite’nin talepleri elbette bunlarla sınırlı değildir. Yukarıda sunulan maddeler hususiyetle engelli bireylerin hakları bakımından özetlenmiştir.

Devletin bundan sonraki atacağı adımları, alacağı tedbirleri ve Komite taleplerinin ne kadar yerine getirileceğini ilgiyle izlemeye devam edeceğiz ve takipçisi olacağız.



Türkiye Kas Hastalıkları Derneği
 
Tekerlekli Sandalye
Üst