Tak Nedir?

  • Konuyu başlatan Fırtına
  • Başlangıç tarihi
F

Fırtına

Guest
Temiz Aralıklı Kateterizasyon (TAK) normal ürinasyonun mümkün olmadığı durumlarda bile mesanenizi boşaltabilmenizi sağlamaktadır. İnce, esnek bir kateterle üretra yolu ile mesaneye girilir. Mesane boşaltılır ve kateter yavaşça dışarı çekilir.

Mesane tam olarak dolmasına izin vermeyecek şekilde, günde en az 4 defa olmak üzere boşaltılmalıdır. Yetişkin bir insan mesanesindeki idrarı boşalttığında idrar miktarı 350-400ml'yi geçmemelidir.

TAK tedavisi;

Uriner sistemdeki normal koşulları muhafaza etmelidir.

Eğer idrar mesanede uzun süre kalırsa bakteriler enfeksiyona neden olur. Mesane enfeksiyonları hem o bölgede hastalıklara hem de böbrek enfeksiyonlarına neden olabilir. Bunlar böbreklerin fonksiyonlarını yitirmesine neden olabileceği için ciddi problemlerdir. Bu nedenle enfeksiyona engel olmak için mesane düzenli ve tam bir şekilde boşaltılmalıdır.

İdrar kaçaklarına engel olmalıdır.

Aşırı dolan mesane kontrolsüz olarak kaçaklara neden olabilir. İdrar kaçaklarının oluşumu mesanenin düzenli bir şekilde boşaltılması ile engellenebilir.

Yaşam kalitesini artırmalıdır.

İdrar kaçırmaları ve enfeksiyon riskini minimize ederek daha iyi bir yaşam kalitesine kavuşabileceksiniz.

Doktorunuz tarafından önerilmelidir.

Günde kaç defa kateterizasyon yapacağınıza doktorunuz veya hemşireniz karar verecektir. Enfeksiyondan kaçınmak için bu önerilere titizlikle uymanız önemlidir.


LOFRİC KULLANIMI KOLAY

Hastanede kısa dönem kullanımlarında faydalı olmalarına rağmen kalıcı kateterler aktif insanlar için sıkıntı verici ve uygun değildir.

1970'lerde TAK retansiyon problemi olan hastalarda tekrar tercih edilen bir yöntem olmaya başlamıştır. 30 yıllık bir tecrübe TAK tedavisinin daha uygun, güvenli ve konforlu olduğunu göstermektedir. Kateter İçin yeni malzemelerin kullanılmaya başlanmasıyla hastaların yaşam kalitesi artırılmıştır.

Kateter teknolojisindeki gelişmeler 15 yıldan daha uzun bir süre önce Lofric kateterlerin sunulmasını sağladı. Lofric TAK esnasında üretra ile kateter arasında oluşacak sürtünmeleri azaltabilen eşsiz dış yüzeye sahiptir. Dikkate değer dizaynı ile Lofric rahatsızlığı, travmaları ve komplikasyonları minimize ederek hastanın yaşam kalitesini artırmaktadır.

Lofric, Temiz Aralıklı Kateterizasyon esnasında sürtünmeleri minimize eden eşsiz dış yüzeyi ile hidrofilik kateterdir. Burada Lofric'in dikkate değer dizaynının rahatsızlık, travma ve komplikasyonları azaltarak hastanın yaşam kalitesini nasıl geliştirdiği tekrar hatırlatılmaktadır.


tak1.jpg



LOFRİC FAYDALARI


lofricfaydalari.jpg



1. Daima öncelikle ellerinizi yıkayarak başlayın. Paketi kanatlarından dikkatlice 5-6 cm yırtarak açın.

2. Suyu pakete doldurun.

3. Paket kendi kendine yapışabilen bir şerit içermektedir. Mavi koruyucu bantı çıkarın ve paketi lavabo veya herhangi bir yüzeye yapıştırın.

4. Kateterin dış yüzeyinin suyla kaplanması için en az 30 sn bekleyin.

5. Kendi kendinize kateteri takınız.

Lofric'i ıslattıktan sonra, kağıt veya kumaş gibi malzemeler Lofric'in dış yüzeyindeki suyu çekeceği içi sonda yüzeyi ile temas etmemelidir.



BAZI ÖNERİLER

Ne kadar sıklıkta kateterizasyon yapmalıyım?

Ne kadar sıklıkta kateterizasyon yapılması gerektiği kişiye göre değişir. Kateterizasyon sayısı problemin niteliğine, ne kadar sıvı aldığınıza ve kullandığınız ilaçların niteliğine göre değişir. Doktorunuz Lofric kateteri ne kadar sıklıkta kullanmanız gerektiğini söyleyecektir.

Ne kadar sıvı almalıyım?

Günde 6-8 bardak su içmelisiniz. Mesanenizde aşırı basınç oluşumunu engellemek için çok fazla kahve veya çay içmekten kaçınınız.

Kişisel hijyenimi nasıl devam ettirmeliyim?

Genital bölgenizi ılık bir sabunla günde bir kere yıkayınız. Aşırı yıkama genital bölgenizi enfeksiyonlara karşı koruyan doğal bakteri florasını ortadan kaldırabilir.

Diğer ihtiyaçlarım için tuvalet alışkanlığımı nasıl devam ettirmeliyim?

Bağırsaklarınızı düzenli olarak tercihen hergün boşaltmanız önemlidir. Bu mesanenizin tamamen boşalmasını kolaylaştıracaktır.

Kateterizasyon için kendimi nasıl hazırlamalıyım?

Daima önce normal yolla idrarınızı yapmayı deneyin. Leğen kemiğiniz üzerinde rahat bir pozisyon alın, mide ve karın altındaki kaslara baskı yapmaktan kaçının.

Kateteri mesaneme kadar takmakta başarılı olamazsam ne yapmalıyım?

Bazen kateteri takmanız zor gelebilir. Bu genelde üretral sfinkterin kapalı olmasından kaynaklanmaktadır, Eğer gerginseniz ve rahatlıyamıyorsanız bir kaç kere öksürmeniz iyi bir yoldur. Böylece sfinkteriniz açılır ve kateteri takmanız kolaylaşır. Ayrıca kapalı sfînktere doğru kateteri hafifçe itmeyi de deneyebilirsiniz. Eğer erkekseniz Lofric kateterlerin ucu takılmasını kolaylaştıracak şekilde hafifçe bükülmüş olan Tiemann tipini de sorabilirsiniz.

Seyahatlerde ne yapmalıyım?

Evden ayrılırken yanınıza yeterli miktarda kateter alın. Eğer bulunduğunuz yerdeki suyun kalitesinden emin değilseniz yanınıza Lofric Hydro-Kit (su soketi ve idrar toplama torbası içeren kateter) almalı, şişelenmiş mineral suyu veya benzerini kullanmalısınız. Eğer suyunuz var ancak tuvalete uzak bir konumdaysanız Lofric Cath-Kit (idrar toplama torbası ile birlikte) pratik bir çözümdür. Katetere hiç bir durumda dokunmak zorunda kalmayacağınız için Lofric Cath-Kit ya da Lofric Hydro-Kit tamamen hijyenik olmanız için iyi bir çözümdür.



ERKEKLER İÇİN LOFRİC

1. Ellerinizi yıkayın ve kateteri hazırlayın.

2. Kendinize uygun pozisyonu bulun. Oturarak veya ayakta durarak mümkün olduğunca rahat olun.

3. Penisi karına, yukarı doğru kaldırın. Böylece üretranız doğrulaşacak ve kateteri takmanız kolaylaşacaktır.

4. Penisinizi çok fazla sıkmayın.

5. Kateteri takmadan önce hafifçe öne bükün. Böylece idrarınız isteğiniz dışında bir yere akmaz.

6. İdrar gelmeye başlayana kadar kateteri yavaşça üretra yolu ile mesaneye doğru takın.

7. idrar gelişi bittiğinde penisinizi tekrar karnınıza doğru kaldırarak kateteri çıkarın.

8. Kateteri atın ve ellerinizi yıkayın.


lofric_erkekler.jpg



KADINLAR İÇİN LOFRİC

1. Ellerinizi yıkayın ve kateteri hazırlayın.

2. Kendinize uygun pozisyonu bulun. Mümkün olduğunca rahat bir pozisyonda oturmaya çalışın.

3. En azından başlangıç aşamasında bir ayna üretra açıklığınızı bulmanızı kolaylaştıracaktır.

4. Kalçanızı hafifçe öne doğru itin.

5. Bir elinizin işaret ve orta parmağının yardımı ile dudakları ayırın ve hafifçe yukarı doğru çekin. Böylece üretra açıklığınızı daha rahat görebilirsiniz.

6. Kateteri takmadan önce hafifçe öne bükün. Böylece idrarınız isteğiniz dışında bir yere akmaz.

7. İdrar gelmeye başlayana kadar kateteri yavaşça üretra yolu ile mesaneye doğru takın.

8. İdrar gelişi bittiğinde kateteri çıkarın.

9.Kateteri atın ve ellerinizi yıkayın.


lofric_kadinlar.jpg



ÇOCUKLAR İÇİN LOFRİC

1. Ellerinizi yıkayın ve kateteri hazırlayın.

2. Eğer küçük bir çocuğa kareter takacaksınız çocuğun bir masa üzerine yatırılması en pratik yoldur.

3. Örneğin bir yastık kullanarak çocuğun vücudunun üst kısmını yukarı doğru kaldırın ki böylece mesanenin tamamen boşaldığından emin olabilin.

4. İdrar, kase, idrar şişesi veya buna benzer bir kaba boşaltılabilir.

5. Mümkün olduğunca erken bir dönemden itibaren çocuğunuzun kareterizasyona aktif olarak katılmasına izin verin.

Çocuklar için özel olarak hazırlanmış oldukça ince kateterler mevcuttur. Lofric pediatrik kateterleri sorun.


lofric_cocuklar.jpg



KATETERİZASYON NİÇİN GEREKLİDİR?

Üriner sistem fonksiyonları hastalık ya da yaralanmadan etkilenirse kateterizasyon gerekebilir. Bu durumda mesane ya idrarı depolayamaz ya da boşaltamaz. Bazı durumlarda her iki problem birden oluşabilir.

İdrar depolanması ile İlgili problemler -Inkontinans

Bazen mesane kası çok aktiftir ve kontrolsüz bir şekilde kasılır. Mesanenin idrar tutma kapasitesi çok düşüktür ve idrar istemsiz bir şekilde bırakılır. Mesanenin idrarı depolayamamasının nedenlerinden biri de normalde ürinasyonlar arasında üretranın kapalı olmasını sağlayan sfinkter kasının zayıf olmasıdır. Bu da idrar kaçırmalara neden olabilir.

Mesanenin boşaltılması İle ilgili problemler -Retansiyon

Bu problem, mesane kasını kontrol eden sinirlerin ya da mesanenin kendisinin zarar görmesi nedeniyle mesane kasının mesaneyi tamamen boşaltabilecek derecede kuvvetli olmamasından kaynaklanmaktadır. Ayrıca üretra zarar görmüş olabilir ya da sfinkter kası gevşeyemez. Bazı nörolojik hastalıklarda mesane kası ile sfinkter kasının koordineli çalışmasını aksatabilir. Her iki kas aynı anda kasılır. Böylece mesane kasılır, ancak sfinkter hala kapalı durumdadır.

Retansiyon mesane daha fazla miktarda idrarı depolayamaz hale gelene kadar devam eder ve idrarın sürekli dışarı aktığı (overflow) inkontinans oluşur. Kalan idrarın enfeksiyon yaratma ve mesanedeki idrarın böbreklere geri kaçarak böbreklerin hasarına neden olma riski olduğu için retansiyon tehlikelidir.

Üriner sistemi etkileyen bazı genel koşullar aşağıda sıralanmıştır.

- Beyin veya omuriliğin zarar görmesi örn. Omurilik zedelenmeleri, darbe, multible sklerosis (MS), sipina bifida, tümörler.

- Mesane ve sfinkter kasını yöneten sinirlerin lokal olarak hasar görmesi örn. Diabet, travma, ameliyatın neden olduğu hasarlar.

- Üretranın engellenmesi örn. Prostat büyümesi ya da üretradaki doku skarları (striktür)

Doktorlar olabilirliği var ise mesane ile ilgili problemlerin nedenlerini gidermeye çalışırlar. Bununla birlikte genelde Özellikle de sinirler hasar görmüş ise iyileşme mümkün değildir. Problem ne olursa olsun inkontinansa engel olmak ve idrar retansiyonunun yaratabileceği ciddî problemleri ortadan kaldırabilmek için mesanenin düzenli olarak boşaltılması gereklidir.


Temiz Aralıklı Kateterizasyon (TAK) üriner problemi olan insanların mesanelerindeki idrarı düzenli, güvenli ve uygun bir şekilde boşaltmalarını sağlamak üzere uygulanan bir yöntemdir. Bu yöntem ya geçici olarak (neden olan problem giderilene kadar) ya da yaşam boyunca sürekli olarak kullanılır.



ÜRİNER SİSTEM NASIL ÇALIŞIR?

Böbrekler vücutta üretilen atıkları kandan temizler. Bu atık böbreklerde idrar olarak üretilir ve böbreklerden üreterler vasıtasıyla mesaneye boşaltılır. Mesane idrarı toplar ve depolar. Böylece normal koşullarda hepsi bir anda boşaltılabilir. Normalde çocukluğun ilk evrelerinde sosyal olarak kabul edilebilir ve uygun bir ortam bulana kadar idrarımızı tutma alışkanlığı ediniriz.

Genelde insanların mesanelerindeki idrar miktarı 200—300 ml'ye ulaştığında işeme ihtiyacı hissetmelerine rağmen, yetişkinlerde mesane 400-600ml'ye kadar idrarı tutabilme kapasitesine sahiptir. İdrar yapmaya hazır olduğumuzda, detrusor (mesane kası) kasılır ve sfınkter (üretra etrafını saran halka şeldinde kas) gevşer. Mesane kasının kasılması üretra yolu ile basınçla idrarın dışarı atılmasını sağlar.

Normal koşullarda ürinasyon mesane tamamen boşalana kadar devam eder.
Kadınlarda üretra sadece ürinasyon için kullanılır. Yaklaşık 3-5 cm uzunluğundadır ve vajinanın hemen önünde genital bölgeye açılır. Erkeklerde üretra aynı zamanda ejakülasyon esnasında meninin (testislerde üretilen sperm ve prostat bezi salgısı) geçişi içinde kullanılmaktadır. Üretra 15-18cm uzunluğundadır ve penisin ucunda açılır.


uriner_sistem.jpg



LOFRIC CATH-KIT

1. Daima öncelikle ellerinizi yıkayarak başlayın. Torbaya su doldurun ve kateteri torbanın altına doğru itin.

2. Düğüm atın ve kateterin 30 sn su ile ıslanmasını sağlayın.

3. Torbayı ters çevirin. İşaretli yerden torbayı yırtın.

4. Kendi kendinize kateteri takınız.

5. Kateterizasyonu bitirdikten sonra kateteri torbaya tekrar itin ve torbanın üst kısmını düğümleyin.

6. Gösterilen yerden torbayı yırtın, içini boşaltın ve torbayı atın.

Tuvalete uzak olduğunuzda veya tuvalet imkanının bulunmadığı koşullarda Lofric Cath-Kit hayatınızı kolaylaştırır. Lofric Cath-Kit idrar toplama torbası ile donatılmıştır. Ayrıca katetere elinizi sürmek durumunda olmadığınız için de hijyeniktir.


lofric_catchkit.jpg



TAK'ın TARİHÇESİ

TAK yüzyıllardır bilinen bir yöntemdir. Hatta Eski Mısır, Yunan ve Romalılar tarafından da uygulanmıştır.

TAK'ın 20. yüzyılın başlarında kalıcı kateterlerin kullanılmaya başlanmasıyla önemi azalmıştır. Kalıcı kateterler mesanede kalarak sürekli bir şekilde idrarın bir torbaya boşalmasını sağlar. Bununla birlikte kalıcı kateterlerin uzun süreli kullanılmaları durumunda kronik enfeksiyon ve inflamasyon gibi problemlerin kaçınılmaz olduğu görülmüştür.


spinabifidaturkey
 
Tekerlekli Sandalye
Üst