Tanı konulan engelliye sosyal destek geliyor

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ile işbirliğine giderek, tanı konulur konulmaz engellilere sosyal destek mekanizmasının başlatılmasını sağlayacak.

Bakanlık, büyük oranda engellilerin çalıştığı korumalı iş yerlerinin kurulması için de özel sektöre teşvik mekanizması getirecek.

Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Aylin Çiftçi, 10-16 Mayıs tarihlerini kapsayan Engelliler Haftası dolayısıyla AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Kişi başı geliri, asgari ücretin üçte ikisinden az engelliye bakan aileye, iki asgari ücret tutarında maddi destek verildiğini anımsatan Çiftçi, Türkiye genelinde bu maddi destekten 370 bin engelli ailesinin yararlandığını belirtti.

Bu destek sayesinde engellilerin artık evinde gizlenmediğini, ailelerin ''Benim de engellim var'' diyerek ortaya çıktığını anlatan Çiftçi, ailelerin engellisine bakmak için adeta yarıştığını ifade etti.

Maddi desteğin çok önemli olduğunu, ancak evde bakım hizmetini gerçek bakım hizmetine dönüştürmek istediklerini belirten Çiftçi, ''Evde bakım desteği alan anneler, babalar, ablalar, kendi el yordamıyla, kendi içgüdüleriyle bakım hizmetini yapıyorlar. Bizim onlara bu konuda destek olmamız gerekiyor. Bu nedenle, evde bakım aylığı verdiğimiz herkesi eğitimden geçirmek yolunda bir çalışmamız var'' diye konuştu.

-Engelli anında takibe alınacak-

Çiftçi, Sağlık Bakanlığı ile işbirliğinde yürüttükleri projeyle sağlık kuruluşlarından engellilik raporu alınır alınmaz Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü'ne bu bilgiyi ulaştıracak ortak bir veri tabanı oluşturacaklarını açıkladı.

Sistemin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın Aile Sosyal Danışmanlık Projesi kapsamında olduğunu belirten Çiftçi, böylece engellinin otomatik devlet tarafından izlenebileceğini belirtti.

Çiftçi, ''Engelli kişi hangi ilde olursa olsun bileceğimiz için sosyal destek sunma şansımız olacak. Engelli olduğunu fark ettiğimiz andan itibaren, devletin sosyal destek mekanizması kurulacak. Çalışmanın eğitim altyapısı, aşamasındayız'' dedi.

-Evde bakım hizmetleri-

Sistem sayesinde engelliye bakacak kimsenin bulunmaması, evinin olmaması gibi durumlar halinde bu ihtiyaçların da karşılanacağını belirten Çiftçi, ''Böylece talepte bulunmalarına gerek kalmadan sosyal destek hizmeti devreye girecek'' diye konuştu.

Türkiye genelinde faaliyette bulunan engellilere yönelik bakım kurumlarının bütün engel gruplarına aynı anda hizmet verecek şekilde yapılandığını dile getiren Çiftçi, ayrı engel gruplarının bir arada olmasının getirdiği ciddi sıkıntıların bulunduğunu söyledi.

Bu nedenle bakım kurumlarında ihtisaslaşmaya gideceklerini bildiren Çiftçi, ''Artık her engel grubuna bir dev kurumda bakmayacağız. Bu engel grupları için özel, daha küçük, butik bakım kurumları açacağız. Bunlar ortamı şeklinde de olabilecek. Çünkü kurumlarda insanlar mutlu olmuyorlar, doğal ortama yakın bir ortam elde edemiyorsunuz'' dedi.

Çiftçi, ihtisaslaşmış kurumları bedensel engelliler, zihinsel engelliler ve akıl hastaları kategorilerine göre ayıracaklarını belirtti.

-Sadece engellilerin çalışacağı iş yerleri açılacak-

Çiftçi, eylem programlarında engellilere yönelik iki korumalı iş yerinin hayata geçmesi planlarının bulunduğunu kaydetti. Çiftçi, konuya ilişkin şöyle konuştu:

''Teşvik paketini hazırlamak üzere çalışmayı başlattık. Çünkü işverene bir teşvik sunmamız gerekiyor. Hem arazinin tahsisi konusunda, hem de yapılacak üretim tesisinin maliyeti konusunda. Bu bir küçük üretim tesisi de olabilir, büyük bir fabrika da olabilir. Burada çok büyük çapta engelliler çalışacak, engelsiz kişiler çok olmayacak. Dolayısıyla daha küçük bir üretim tesisi olabilir. Bu teşvikleri sağlarsak işletmeciler engelli çalıştırma konusunda daha istekli olacaklar. Şu anda Türkiye'de örneği olmadığı için adım adım başlayıp, eksiklikleri de görüp ona göre çoğaltma yönünde bir çalışmamız olacak.''

-''Patronlara engellilik eğitimi geliyor''-

Engellilerin kamuda istihdamı için 29 Nisan'da yapılan sınavın önemli olduğunu, bunun dışında özel sektörde istihdamın arttırılması için de çalıştıklarını anlatan Çiftçi, ''İşverenlerin iş ortamlarını engellilere göre nasıl düzenleyecekleri konusunda eğitim vermeyi planlıyoruz. Bunu başarıyla yapan özel sektörler var, onları teşvik edeceğiz, onların nasıl yaptıklarını göstereceğiz, başarılarını herkesle paylaşmalarını sağlayacağız'' dedi.

-''Engelliler de girişimci olabilir''-

Engellilerin girişimci olması için de çeşitli hazırlıklar yürüttüklerini ifade eden Çiftçi, ''Bu konuda KOSGEB'in ciddi hibe programları var. Engelliler için bu hibe yüzde 10 daha fazla. Ama bundan faydalanan engelli oranı yüzde 1 bile değil. Bu durum, bilmemekten kaynaklanıyor'' dedi.

Tekerlekli sandalye tamiri, bakım ve onarımı, işitme cihazı tamir ve bakımı, bir yaşlı evinin düzenlenmesi gibi alanların iyi girişimcilik örnekleri olabileceğini dile getiren Çiftçi, ''Bir engelli girişimcilik eğitimini alarak kendi iş yerini kurabilir. Böylece engelli, bir başka engelliye hizmet edebilir. Engellilere girişimcilik eğitimi vereceğiz, arkasından kendi işini kurması konusunda rehberlik yapacağız'' ifadelerini kullandı.

AA
 

mevce

Üye
Üye
Katılım
Ara 4, 2011
Mesajlar
166
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Engelli girişimcilik eğitimi nedir?Bu eğitime katılan var mı?
 
Tekerlekli Sandalye
Üst