Tarçının Faydaları

Sağlık Teknikeri

Üye
Üye
Katılım
Haz 8, 2010
Mesajlar
1,090
Tepkime Puanı
23
Puanları
38
Tarçın kadim (eskimez) kitaplarda adından sıkça bahsedilen ve sağlıklı yaşam ve hastalıklardan korunmak için kullanılan bir çeşit baharattır. Dikkat ederseniz hastalıklardan korunma dedik. Zira eskimez kitaplarda hastalıkların tedavisinden çok kişinin hasta olmaması için tarçın ve benzeri ürünler kullanılırdı. Tarçının faydaları nelerdir, varsa tarçının zararları yan etkileri var mı, tarçın hangi hastalıklarda kullanılır gibi bilgilere geçmeden önce tarçın nedir nasıl bir bitkidir onun açıklamasını kısaca yapalım.

tozkabuktarçın.jpeg

Tarçın Nedir?
Tarçının bilimsel ismi "Cinnamomum"dur. Defnegiller familyasından aromatik kokusu olan bir çeşit ağaç türü olan tarçının yaprak dökmeyen özelliği vardır. Tarçının bir çeşit ağaç olduğunu söylemiştik. Şifa için kullanılan tarçın ise tarçın ağacının kabuğundan elde edilir. Dünya üzerinde iki farklı tarçın ağacı vardır. Çin (cassia) ve seylan tarçını bu iki farklı tarçın türüdür. Bu iki tür arama, koku, tat ve görünüm açısından bir birine çok benzese de Seylan tarçınının sağlık açısından daha yararlı olduğu söylenmektedir.
Tarçının Faydaları Nelerdir?

Tarçının faydaları, hangi hastalıklarda tarçın kullanılması gerektiği dahası bitkisel ürünlerin önemi son yıllarda daha çok anlaşılmıştır. Özellikle İbrahim saraçoğlu ve Ahmet maranki gibi profesörlerin alternatif tıp diye adlandırılan bitkisel tedavi ve bitkisel kürler konusundaki verdikleri bilimsel açıklamalar bu konunun öneminin anlaşılmasında büyük rol oynamıştır.
Prof.Dr. İbrahim Adnan Saraçoğlu tarçının faydalarından bahsederken hipoglisemi yani kan şekeri düşüklüğü olan kişilerin kesinlikle tarçın tüketiminden ve tarçın çayından uzak durması gerektiğini söylemektedir. Oysa bu işi bilmeyen yada eksik bilen aktarlar tarçının kan şekeri için kan şekerini düşürmek için kullanılacağını söylemektedir. Bu işin uzmanı olan saraçoğlu ise tarçın ve tarçın çayı kullanımını kan şekeri düşüklüğünde yasaklamaktadır.

Saraçoğlu kendisinin de haftada 3-4 kez kabuk tarçın çayı içtiğini söyleyerek sonrasında 15-20 gün hiç kullanmadığını söylemektedir. Buradaki püf noktası ve saraçoğlu hocanın sık sık vurguladığı ve yakındığı konu şudur. Saraçoğlu biz insanlara bir bitkiyi bir çay kaşığı kullanın ve 10 gün sonra ara verin diyoruz ama insanlar nasıl olsa doğal ürün deyip bir çay kaşığı yerine 2-3-4 çay kaşığı kullanıp hemde bunu hiç ara vermeden yaptıklarını söyleyip, her şeyde olduğu gibi bitkisel ürünlerde de bir ayar olduğunu ve dozu aşmamaları gerektiğini söylemektedir. Nasıl olsa sağlık açısından faydalı doğal ürün deyip dozu aşmayın. Buradan çıkan sonuç; her bitinin en çok kaç gün kullanılacağı bellidir. 5 gün kullanıp ara verin denilen bir ürünü siz düzenli olarak her gün kullanırsanız vücut dengenizi bozarsınız.
Gelelim tarçın neye iyi gelir sorusunun cevabına.

Not: Bunlar kesinliği kanıtlanmış hastalık listesidir.

  • - Romatizmaya karşı önleyicidir.
  • - Faranjite karşı dirençli kılar.
  • -Yüksek tansiyona yakalanma riskini azaltır.
  • -Yorgunluğu gidericidir. ( bağışıklık sistemini güçlendirdiğinden soğuk algınlığı ve bunun gibi direnç gerektiren hastalıklara yakalanma riskiniz azalır.)
  • -Gerginliği alıcı, sakinleştiricidir.
  • -Geniş spektrumlu doğal bir antibakteriyeldir.
  • -Deri hastalıklarına karşı direnç kazandırır.
  • -Bağırsaklarda nitrozamine oluşumuna engel olur.
  • -Yoğun çalışma temposunun neden olabileceği baş ağrılarını önler.
  • -Zihin yorgunluğunu alır.
  • -Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • -Migrene karşı önleyicidir.

Saraçoğlu hocanın tarçınla ilgili video görüntüsü


Tarçın Bal Karışımı

Çoğu şifalı bitkiler bir başka ürünle bitki ile karıştırılarak etkisi artırılır veya iki şifalı bitkinin etkisi birleştirilir. Örneğin toz zencefil bal ile karıştırılır. Aynısı bal ve toz tarçın da yapılır. Ancak bal tarçın karışımda toz tarçını pek önermiyorlar. Onun için şu karışımın daha etkili olduğu söyleniyor.

Bal ve tarçın karışımı nasıl yapılır?

Bir bardak kaynar suyun içerisine tarçın koyarak 5-10 dakika demlenmesini bekleyiniz. Bardaktaki sıcak su oda sıcaklığına geldiğinde bardağa koyduğunuz tarçının iki katı bal ilave ediniz. Bir kaşık bak veya duruma göre iki üç yemek kaşığı tatlı kaşığı ilavesi gibi. Elde edilen bir bardak tarçın bal karışımının yarısını akşam yatmadan önce geri kalan yarısını ise ertesi sabah için.

Bu şekilde bal ve tarçın karışımı yapabilir veya toz tarçın ve bal karışımı yaparak sabah kahvaltısında ekmeğinize sürerek tüketebilirsiniz.
Önemli not: Toz tarçını aktardan alırken ne zaman toz haline getirildiğini sorunuz. Zira üzerinden aylar geçmiş ve toz haline getirilmiş tarçının bir raf ömrü vardır ve normal tarçına göre ( kabuk tarçın ) toz tarçının raf ömrü çok kısadır. Size önerimiz kabul tarçın alıp evde toz tarçın haline getirmeniz.

Tarçının Kesinleşmemiş Diğer Faydaları

Yukarda tarçının kesinleşmiş faydalarından bahsettik. Bununla birlikte kesinleşmemiş ama deneyenler tarafından şu hastalıklara da iyi geldiği söylenmektedir.
Kilo kontrolü birkaç kadın tanıdığım obezite derecesinde kilo sorunu olan kişilerin tarçınla zayıfladıklarını söylüyorlar. Tabi zayıflamak için tek başına tarçın iş görmez. Mutlaka azda olsa diyet yapmak gerekir. Bizim insanımız kilo kontrolünde mucize formüller arar ve diyetsiz zayıflamanın peşine düşer ama bu tıbben mümkün değil malasef. Zayıflama konusunda beslenme işin %70-80’ini oluşturur. Kilo kontrolünün yanı sıra tarçının cilt bakımı kalp mide hastalıkları saç köklerini güçlenmesinde yardımcı olduğu söylenmektedir.

Son olarak;
Süreğen bir hastalığınız varsa ve düzenli ilaç kullanıyorsanız tarçın ve tarçın gibi şifalı bitkileri kullanmadan önce mutlaka dr’unuza sorunuz. Çünkü bazı bitkiler alınan ilacın etkisini azaltıp çoğaltabilir. Sağlıklı beslenme yapıp genel sağlık kurallarına uyacağız derken sağlığınızdan olmayın. Tarçın yağı tarçın maskesi gibi kesinliği kanıtlanmamış daha doğrusu derinize tam olarak ne yapacağı bilinmeyen işlemleri yapmayınız lütfen. Bununla birlikte tarçının kolesterol hastalığında da kullanıldığı söylenmekte birlikte bununda kesinliği kanıtlanmamıştır. Kolesterolü düşürdüğünü söyleyende var yükselttiğini söyleyende.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst