Tarkan ve Müzikleri

  • Konuyu başlatan Fırtına
  • Başlangıç tarihi
F

Fırtına

Guest
tarkan17.jpg




Tarkan Tevetoğlu (d. 17 Ekim, 1972; Alzey, Batı Almanya), daha çok bilinen adıyla Tarkan, 1991 yılından bu yana yaptığı müzikle yurtiçi ve yurtdışında birçok başarı elde edip, ödüller kazanmış, 20 milyona yakın plak, kaset, CD ve şarkı satmış Türk popüler müzik şarkıcısıdır. Başarıları nedeniyle Türk basını tarafından Megastar, yurtdışında ise Boğaz'ın Prensi olarak nitelendirilmektedir.

Tarkan, 17 Ekim 1972 yılında Almanya'nın Frankfurt yakınlarındaki Alzey kasabasında doğdu. Aslen Rizeli bir aileden gelen Tarkan, 6 çocuklu ailenin 5. çocuğu..

Almanya'da bir süre yaşadıktan sonra, 1986'da ailesiyle Türkiye'ye dönen Tarkan, lise hayatına Karamürsel Lisesi'nde başladı. Lise eğitiminin yanı sıra Karamürsel Musiki Cemiyeti'nde aldığı müzik eğitimi Tarkan'ın kendini müziğe adama yolunda attığı ilk önemli adımdır. Karamürsel'den İstanbul'a taşınmanın ardından Tarkan, lise eğitimine devam ederken iki yıl boyunca Üsküdar Musiki Cemiyeti'nde Klasik Türk Müziği'nin saygın ustalarıyla müzik eğitimini sürdürdü.

Kariyeri;

Müzikal yeteneğini, bilgisini, aldığı eğitimlerle geliştiren Tarkan, bu dönemde İstanbul Plak sahibi ve yapımcı Mehmet Söğütoğlu ile tanıştı. İstanbul Plak ile imzaladığı anlaşmanın ardından, ilk Tarkan albümü Yine Sensiz, 1992'nin sonunda Türkiye'de yayınlandı ve müzik dünyasında geniş yankı uyandırdı. Albümün çıkış şarkısı "Kıl Oldum Abi" kısa sürede ulusal radyoların ve gece kulüplerinin vazgeçilmez gözdesi oldu. Albümden çıkan "Kıl Oldum Abi", "Kimdi", "Vazgeçemem" ve "Çok Ararsın Beni" gibi dönemin büyük hitleri sayesinde Yine Sensiz adlı albüm 700 binlik satış rakamına ulaştı.

İlk albümün başarısı dönemin önemli bestecilerinin de dikkatini çekti. İki yıl aradan sonra Nisan 1994'te Yıldız Tilbe Sezen Aksu ve Ümit Sayın gibi önemli söz yazarlarının katkılarıyla Aacayipsin albümünü çıkaran Tarkan, 2 milyonluk satışla Türk pop müziğinin önemli isimlerinden biri haline geldi. Türkiye çapında bir çok ilke imza atarak, bu albüm ile Türkiye ve Avrupa'da 30'u aşkın konser verdi. Bu konserlerin 25'i, o zamanki adıyla Doritos Panço sponsorluğundaki turne kapsamında, Türkiye'nin farklı illerinde Tarkan'ı yaklaşık on binlerce seyirci ile buluşturan stadyum konserleriydi. Sanatçının kariyerindeki en büyük dönüm noktalarından olan albüm, ilerleyen dönemde 2,5 milyona satış adedine ulaştı.

Tarkan, Aacayipsin'in başarısının hala yankılandığı dönemde, Atlantic Records'un sahibi ve dünyaca ünlü müzik yapımcısı Ahmet Ertegün'le tanıştı. Ahmet Ertegün, Tarkan'ın yeteneğine olan güvenini "Türkiye değerli müzik sanatçıları yetiştiren bir ülke ama dünya çapında bir yıldız olarak üne kavuşabilecek bir ikinci Tarkan göremiyorum." şeklinde ifade etmiştir. Tarkan uluslararası kariyeri için ABD'ye yerleşti ve burada Baruch Koleji'nde İngilizce eğitimi almaya başladı. 1996 yılında, Atlantic Recordsile sözleşme imzalandı ve hemen ardından stüdyoya girilerek İngilizce şarkılar yazılmaya başlandı. Eş zamanlı olarak Tarkan New York Palladium'da bir konser verdi. Konser, Türkiye'de Star TV'den canlı yayınlandı. Ses getiren Palladium konserinin ardından CNN International, Tarkan'la İngilizce albüm çalışmalarını gündeme getiren bir röportaj yaptı.

Tarkan, İngilizce albümle ilgili çalışmalarına bir süre ara verip yeni bir Türkçe albümün hazırlığına başladı. 5 Temmuz 1997'de üçüncü albümü Ölürüm Sana piyasaya çıktı. İlk klip şarkısı olan Sezen Aksu imzalı "Şımarık"'ın büyük desteğiyle albüm Türkiye'de 4,5 milyona yakın satıp, Türkiye'de şu ana kadar en çok satan albümlerden biri oldu. Öyle ki, albüm MÜ-YAP'ın verilerine göre 2003 yılında bile hala yeni bandrol alıyordu.

Tarkan, aynı yıl kendi şirketi HITT Müzik & Prodüksiyon'u kurdu. 1998 yılının Nisan ayında Walt Disney'in 35. uzun metrajlı çizgi filmi olan Herkül'ün baş karakterini Türkçe olarak seslendirdi. Filmin müziklerinden "Yolumdayım"'ı seslendirdi. Dünya Müzik Ödülleri'nde Adriana Karembeu'dan ödülünü alırken, 1999 Ölürüm Sana'nın elde ettiği büyük başarı, dünyanın en büyük plak şirketlerinden Universal Music'in (o zamanki adıyla PolyGram) Fransa ayağının dikkatini çekti. Yapılan görüşmeler sonunda Tarkan'a Avrupa yolu açıldı ve ilk önce Şımarık teklisi piyasaya sürüldü ve sonuç almakta gecikmedi. Tekli, Fransa'da 6, Belçika'da 2 numara olurken diğer Avrupa ülkelerinde de ilk 20'de yer buldu. Bu başarıların da etkisiyle ilerleyen yıllarda "Şımarık"'ın 10'dan fazla dilde 20'den fazla cover'ı yapıldı. 2002 yılında Avustralyalı şarkıcı Holly Valance tarafından yorumlanan "Kiss Kiss" adındaki İngilizce cover, İngiltere'de 1 numaraya kadar yükseldi. Bu başarılarla beraber "Şımarık"'ın öpücükleri, artık Tarkan'ın imzası haline gelmişti.

Universal, "Şımarık"'ın elde ettiği başarının üzerine, içinde Aacayipsin ve Ölürüm Sana albümlerinden seçilen 10 şarkı ve bazı şarkıların yeni düzenlemelerinin yer aldığı Tarkan adlı albümü 1999 yılında Avrupa piyasasına özel olarak yayımladı. Albüm, Avrupa'da elde ettiği büyük başarıların ardından, Amerika ve Asya'da da piyasaya çıktı ve özellikle Güney Amerika ve Orta Amerika'da Tarkan'a birçok ödül kazandırırken, yeni bir "Tarkan Sevenler" kitlesi de kazandırdı. Albümün tüm dünyada 1,5 milyon adetlik satışı Tarkan'a, Meksika'da platin plak, Fransa, Hollanda, Almanya, Belçika, Lüksemburg, İsveç ve Kolombiya'da ise altın plak ödülleri kazandırdı.

"Şımarık", Tarkan'a MIDEM 1999'da altın plak kazandırırken; Tarkan albümü, 1999 yılında Tarkan'a Dünya Müzik Ödülleri'nde "En Çok Satan Orta Doğulu Şarkıcı" dalında ödül kazandırdı. Ödül töreninde "Şımarık"'ı söyleyen Tarkan ayakta alkışlandı.

Tarkan, ilk uluslararası albümüyle Avrupa'da büyük bir başarı elde etmiş ve dünya müzik listelerinde üst sıralarda yerini almışken ve dünyanın pek çok farklı ülkesinde konserlerine devam ederken; Türk basınında, Tarkan'ın askerlik görevini kısa süre içinde yerine getirmediği takdirde vatandaşlıktan çıkarılacağına yönelik haberler yer aldı. Bu dönemde 17 Ağustos 1999'da Marmara depremi meydana geldi ve depremde evleri hasar görenlere yardım amacıyla bağış toplamak adına bedelli askerlik yasası çıkartıldı. Bu yasa kapsamında 28 günlük askerlik görevini yerine getirmek üzere Türkiye'ye dönen Tarkan 14 Ocak 2000 günü depremzedeler yararına bir konser verdi.

İngilizce albüm ve Metamorfoz;

2005 yılında Tarkan, Amerika'ya gittiği ilk dönemde çıkışını müjdelediği İngilizce albüm çalışmalarına hız verdi.

İngilizce albümünün çıkışına çok kısa bir süre kala 4 şarkısı bilinmeyen kişiler tarafından internet ortamına sızdırılan Tarkan, bunun üzerine, 2005 sonbaharında, içinde iki şarkının ve çeşitli düzenlemelerinin bulunduğu Bounce (Zıpla) adlı bir tekli hazırlayıp, ilk olarak Türkiye'de piyasaya sürdü.

Bounce (Zıpla) teklisi, 7 Ocak 2006'da Türkiye'de yayınlanandan farklı bir versiyonla Almanya ve Doğu Avrupa'da piyasaya çıktı. Hemen ardından Nisan'da, beklenen 15 şarkılık ilk İngilizce albüm Come Closer (Yaklaş) Türkiye, Almanya ve Doğu Avrupa'da satışa sunuldu. Albüm, alışıldık Tarkan müziğinden biraz uzak, daha batılıydı.

Buna rağmen, "Bounce" (Zıpla), "Start The Fire" (Yangını Başlat) ve "Why Don't We? (Aman Aman)" (Neden Yapmıyoruz?) şarkıları özellikle Rusya, Macaristan ve Almanya'da listelerde önemli konumlara yerleşse de istenilen başaraya ulaşamadı.

Albümle beraber Tarkan, bir çok ülkede konserler verirken, yurtdışında televizyon programlarına katıldı, bir çok yayın organına röportajlar verdi. Avusturya'da dünyanın en büyük müzik festivallerinden Danube Island Festival'da "headliner" olarak 300.000 kişinin önünde sahne alıp, Almanya'nın önemli müzik şovlarından The Dome'da ve ünlü Alman komedyen Stefan Raab'ın Stock Car Race isimli programında şarkı söyledi.

Metamorfoz;

Tüm söz ve müziklerde imzasının olduğu bu albümle birlikte Tarkan, müziğini yavaş yavaş alaturkalıktan uzaklaştıracağının sinyallerini verdi. Albümünde daha batılı ritmler ve elektronik ekipmanlar kullandı.Bu albüm birçok eleştiriye uğrasada ve istenilen başarayı ulaşamasa da Tarkan'ın müzik kariyerinde sound olarak başkalaşımın ve değişimin işareti olmuştur.

Albümden hemen sonra konserlerine başlayan Tarkan, Alman MP3 çalar üreticisi TrekStor ile anlaşıp "i.Beat emo Tarkan Edition"ı Türkiye'deki Media Marktlarda satışa sundu. Kendi adı verilen müzik çaların üretilmesi Türkiye de bir ilk dünyada sadece 2 sanatçı için yapılmış bulunuyordu. Dünya üzerinde sanatçı adına müzik çalar üretimi bugüne kadar yanlızca U2 için yapılmış, Tarkan da bu alanda yine bir ilki gerçekleştirmiştir. 17 Temmuz 2008'e gelindiğinde Metamorfoz'daki şarkıların remix versiyonlarının bulunduğu Metamorfoz Remixes albümü piyasaya sürüldü. Albümde dünyaca ünlü DJ Tiesto'nun da "Pare Pare"ye yaptığı bir remix bulunuyor ve albüm Mü-Yap'ın açıkladığı 'yılın en çok satan albümü' (diamond) ödülünün sahibi oldu. Albüm Metamorfoz remixes'le birlikte 1 milyon satmıştır. Tarkan'ın bu yeni imajı ve müzik tarzı büyük yankı bulmuş, aslında herkes Tarkan'dan eski alaturka müzik tarzında bir albüm beklerken Tarkan çok farklı bir müzik tarzı ve sound'la sevenlerinin karşısına çıkmıştı. Her ne kadar yadırgansa da tüm söz ve müzikleri kendisine ait Metamorfoz albümüde diğer albümleri gibi büyük ilgi görmüş ve Türkiye'deki korsan müzik ve internet ortamındaki bedava indirme motorlarının etkisine rağmen sadece Türkiye'de albüm 1milyonun üzerinde satmış,ayrıca avrupa ve asyada satışa sunulmuştur. Tarz olarak da batı müziklerini andıran sound'larla Avrupa'da da ilgi görmüştür. Özellikle "Vay Anam Vay" parçası Avrupa'daki dance chart'larda ilk 5 içerisinde yer bulmuştur. "[[Vay Anam Vay"'ın klibinde teknolojik efektler kullanan Tarkan ve ekibi, aslında Türkiye'de yeni bir müzik akımına öncü olmuş, birçok müzisyen Tarkan'ın bu albümünden esinlenerek yeni müzikler oluşturmuşlardır. Aslında başarısız gibi görünen albüm yalnızca bir yadırgamadan kaynaklanmış, ne albüm satış grafiğinde ne de listelerdeki dinlenme oranında diğer albümlerine göre herhangi bir değişme görülmemiştir.

Tarkan, 6 Ekim 2008'de Doğa Derneği ile ortak gerçekleştirdiği, söz ve müziği kendisine ait tekli albüm projesi "Uyan" için Orhan Gencebay'la stüdyoya girdi.

Tarkan 11 Mayıs 2010'da yaz döneminde çıkaracağı albümünden Sevdanın Son Vuruşu adlı şarkısını 15 ulusal radyoda aynı anda ilk kez çaldırarak sevenlerine duyurdu. Bu albüm yarı batılı yarı alaturka sound'lar içermesiyle ve elde ettiği müthiş başarısıyla Tarkan'ın geri dönüşü olarak değerlendirilmektedir.

Adımı Kalbime Yaz, çıkışından itibaren iki hafta içinde 300.000 resmi satış adedine ulaştı. Harbiye Açık Hava Tiyatrosu'nda verdiği tam 8 konserde Türkiye'de bir ilktir. Daha önce en fazla iki kez üst üste yapılan Harbiye Konserleri Tarkan'la yeni bir rekora imza attı ve her konserde kapalı gişe seyirciye seslenildi.

Tarkan iki yıl aradan sonra çıkardığı ve iki hafta içinde 300.000 resmi satış adedine ulaşan Adımı Kalbine Yaz albümüyle bir rekora imza attı. TTNET'in müzik portalı, ttnetmuzik.com'un en çok indirilen şarkılar sıralamasında son albümünden dokuz şarkı ilk 10'da yer aldı. Adımı Kalbine Yaz albümünde ilk klip "Öp" şarkısına çekilmiştir ve bu klip internette tıklanma rekoru kırmıştır.



 

Fulya

Üye
Üye
Katılım
Nis 9, 2013
Mesajlar
147
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Valla tarkanı görünce asla pas geçemem : )
çok ama çook seviyorum şarkıları sesi büyüsü bambaşka... ilk çıktığı zamanlarda ben ilkokula gidiyordum... tarkan kolyesi satılıyordu. hemen gidip almıştık arkadaşımla ve inanırmısınız çoçuğuz ama o kolyeyi baya uzun bir zaman takmıştık.

Tarkan özelsin. bunu bil yeter :D
 
Tekerlekli Sandalye
Üst