Taşeron işçiye kadro şartları, boş umutlar!

Sağlık Teknikeri

Üye
Üye
Katılım
Haz 8, 2010
Mesajlar
1,076
Tepkime Puanı
23
Puanları
38
Arkadaşlar son günlerin en fazla merak edilen konularından biride taşeron işçilerin kamuya alınması meselesi. Asıl işi yapan taşeron kadroların yanı sıra belediyelerde asıl işi yapan taşeron kadroların kamuya alınıp alınmayacağı, taşerona kadro şartları gibi konulara birazdan geçeceğim ama onun öncesinde bir açıklama yapma gereğini duyuyorum.

taseron.jpg

Tüm Taşeron Kadrolar Kamuya Alınamaz!

Şuan ki devletin resmi rakamlarına göre 720 bin taşeron işçi bulunmakta. Kamu oyunda öyle bir hava oluşturuldu ki, insanlar bu 720 bin taşeron kadronun işe alınacağını zannediyor. Bir kere bunun yapılması imkansız bir şey. Şöyle düşünün her yıl kamuya belli sayılarda alım yapılmakta 20 bin, 30 bin 60 bin gibi. Şuan kamuda çalışan memur sayısı yaklaşık 2.5 milyon.

Bu rakamları bir kenara yazıp başka bir örneğe geçelim. Atanamayan öğretmenleri ve bu kişilerin devlet nezdinde yaptıkları kamu oyu baskısını düşünelim. Üniversiteyi bitirmiş, KPSS nedeniyle atanamamış bu nedenlede ücretli öğretmenlik yapan onbinlerce insan var. Devlet yıllarca okumuş eğitim almış bu kişilere kadro veremiyor. Sebebi basit aslında. Kadro verip 3 bin tl maaşla çalıştıracağıma bin tl maaş verir çalıştırırım diyor. Her yıl 20-30 bin öğretmen alımı yapıldığında devlet bunu çok büyük bir olaymış gibi lanse ediyor. Öte yandan devlet yönetimi bir hesap kitap meselesidir. Bu insanların kamuya alımında devlete gelecek ekonomik yük detaylı şekilde düşünülür taşınılır ve en az zararla nasıl kurtarırızın peşine düşünülür.

Tüm anlattıklarımı aklınızın bir köşesinde tutup şu soruma yanıt verin.

Kamuda çalışan taşeron sayısı mevcut memur sayısının neredeyse 3’te biri civarında. Devlet bu denli yüksek bir rakamı bir seferde bünyesine alabilir mi?
Yıllarca okumuş, dirsek çürütmüş üniversite mezunları işsiz bir kenarda beklerken, belediyede temizlik işçisi, kamuda 3 aylık kursla güvenlik görevlisi olan, çoğu lise mezunu insanların tamamının kamuya alınması mümkün mü? Bunu hem devlete getireceği ekonomik yük açısından hemde toplumda meydana getireceği sosyal tepki açısından düşünün.

Taşerona Kadro Şartları

Ve sıkı durun, yukarda anlattıklarımı destekleyen taşeron işçinin kadro şartlarını belirleyen 11 madde.

  • 1-Taşeronlar kamuda "özel sözleşmeli personel" olarak istihdam edilecek.
  • 2- 3'er yıllık sözleşme yapılacak.
  • 3- Kamuya geçişte sınav yapılacak.
  • 4- Devlet memurluğuna atanmak için aranan şartları taşıyacak.
  • 5- 65 yaşını dolduranlar ve emekli aylığı almaya hak kazanmış taşeron işçi düzenlemeden yararlanamayacak.
  • 6- Personelin 1 Kasım 2015'ten önce işe girmiş ve halen çalışıyor olması gerekecek.
  • 7- Mevcut ücreti üzerinden maaş alacak.
  • 8- Aynı işi yapmaya devam edecek.
  • 9- Kamuda tam zamanlı çalışanlar düzenlemeden yararlanabilecek.
  • 10- Mali haklar toplu sözleme ile belirlenecek.
  • 11- Kamuya geçtikten sonra emeklilik sisteminde 4/A kapsamında değerlendirilecek.

Bu 11 şartı dikkatli okuduğumuzda aslında taşeron işçinin tam anlamıyla devlet memuru statüsünde işe alınmayacağını görüyoruz. 2. Madedde 3 yıllık sözleşmeden bahsediliyor. Ayrıca sınav yapılacağından bahiste var. Bu sınavın zorluk derecesinden kimse bahsetmiyor. Lise düzeyinde bilgiye sahip taşeron ve yıllardır defter, kitaptan uzak kalmış bu insanlar nasıl sınavı geçecek?

Bu yazdıklarımı okuyanlar insanların moralini bozmak içinmi yazdın diyebilir. Niyetim moral bozmak değil ama boş yere insanlara umut dağıtılmasının karşısındayım. Benim kişsel kanaatim kamuya en en en fazla 100 bin işçi alınır. Bunun üstüne çıkılması neredeyse imkansız.
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Taşeron İşçiler Bu Soruların Cevaplarını Bekliyor!

Kadro müjdesi kamuda görev yapan taşeron işçileri sevindirdi. Açıklanan müjde ile kamu idareleri, belediyeler ve il özel idarelerindeki yaklaşık 720 bin asıl ve yardımcı iş yapan taşeron personele kamuda kadro yolu açıldı. Yapılacak düzenleme ile, 1 Kasım öncesinden bu yana kamu kurumlarında çalışan taşeron işçiler, 'özel sözleşmeli personel' statüsünde kamuya alınacak.

3 YIL SONRA NE OLACAK?

Yasa tasarısının birkaç hafta içerisinde Meclis'e sevk edilmesi beklenirken; Türk-İş düzenlemeye ilişkin soru işaretleri bulunduğuna dikkat çekti. Türk-İş Genel Başkanı Ergun Atalay, düzenleme ile ilgili olarak, "Kötü bir şey diyemem. Yıllardır istediğimiz ve yara haline gelen bir konuda bir adım atılıyor. Ancak yanıtlanması gereken de birçok soru var" dedi. Atalay, "Mesela 3 yıllık sözleşmeler yapılacak, bu 3 yılın sonunda ne olacak? Hangi kurallara göre sınavlar yapılacak" dedi.

Kadro müjdesinden işçiler bazı konuların netliğe kavuşmasını istiyor. İşte taşeronların cevap bekleyen soruları:

Eski haklardan vazgeçerken tazminatlarımız silinecek mi?

Belediyede zabıta ve itfaiye olanlar hangi belediye şirketine geçecek?

Kurumlara hizmet veren taşeron şirketler kapanacak mı?

Tasarıya konulacak şartlara uymayan taşeronlar işten mi çıkacak?

1 Kasım'dan sonra işe girenler taşeron olarak mı çalışacak?

Yapılacak sınavı kazanamayanlar işten mi çıkartılacak?

Bundan sonra kamuda çalışmak isteyenler ne yapacak?
 
Tekerlekli Sandalye
Üst