Tazminatımı alarak işyerinden ayrılabilirmiyim?

süleyman ozay

Üye
Üye
Katılım
Eki 5, 2016
Mesajlar
28
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yaş
37
5 yildir çalıştığım iş yerinde 11 Mayıs 2016 bir iş kazası sonucu sol gozumun görme yetisini kaybettim sürekli işgöremezlik olarak% 39 çıktı ben aynı iş yerinde calismak istemiyorum tazminatı mi alıp işten ayrılma m mümkün mü yada ne onerirsiniz şimdiden bilgi verecek arkadaşlara çok teşekkür ediyorum
 

Sağlık Teknikeri

Üye
Üye
Katılım
Haz 8, 2010
Mesajlar
1,076
Tepkime Puanı
23
Puanları
38
[MENTION=16260]süleyman ozay[/MENTION]
Kendi İsteğiyle İşten Ayrılan Kıdem Tazminatı Alabilir Mi?

“Kendi İsteğiyle İşten Ayrılan Kıdem Tazminatı Alabilir Mi” sorusuna verilecek cevap aslında haklı nedenle iş akdini fesheden çalışanın kıdem tazminatı alabileceği yönündedir. Örneğin, iş sözleşmesinde yer alan koşulların işveren tarafından sağlanmaması, iş yerine yapılacak mobing diğer adıyla psikolojik baskı, iş tanımı dışında kalan işlerin sorumluluğunun işçiye yüklenmesi gibi hususlarda işçinin istifa etmesi ile kıdem tazminatı hakkı yanmamaktadır. Aksine işçi açısından haklı nedenle iş sözleşmesi feshedilmiş olup,bu durum kıdem tazminatı hakkından yararlanmasını mümkün kılmaktadır.

Haklı nedenle iş sözleşmesinin çalışan tarafından feshedilmesinin kapsamı bir çok çalışan tarafından bilinmediği için kıdem tazminatı konusunda istifa eden ya da kendi isteğiyle işten ayrılan kişiler sıklıkla hak kaybı yaşayabilmektedirler. Kıdem tazminatı hakkı çalışma hayatının en büyük sorunlarından birisini oluşturmaktadır ve bireylerin kıdem haklarını koruyabilmeleri adına mutlaka hukuki bilgi ve deneyime ihtiyaçları bulunur. Aksi halde “Kendi İsteğiyle İşten Ayrılan Kıdem Tazminatı Alabilir Mi” diye soran kişilerin bu hususta hak kaybı yaşamaları ve mağduriyetleri söz konusu olabilmektedir.
Kendi İsteğiyle İşten Ayrılan Kişilerin Kıdem Tazminatı Hakkı

Kıdem tazminatına hak kazanabilmek için öncelikle bir yıllık çalışma süresinin doldurulması gerekir. Bu süre kanuna göre 365 gündür ve bireylerin kıdem tazminatı haklarının doğabilmesi için bu süreyi çalışmaları gerekir. Kıdem tazminatı alma hakkı olan bireylerden, evlenen kadınlar, evliliğin gerçekleştiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde iş sözleşmesini feshederek kıdem tazminatı haklarını alabilirler. Yani resmi evlilik tarihinden itibaren 1 yıl dolmadan kendi isteğiyle işte ayrılan kadın kıdem tazminatı alabilmektedir. Bu hakkın bilinmemesinden ya da yanlış bilinmesinden dolayı bir çok kadın bu hususta hak kaybı yaşayabilmektedir. Çalışan kadınlar açısından evlilikten hemen sonra işten ayrılma gibi bir durumda kıdem tazminatı alınabileceği algısı son derece yanlıştır. “Kendi İsteğiyle İşten Ayrılan Kıdem Tazminatı Alabilir Mi” diye merak eden ve yeni evlenmiş kadınlar evlilikten itibaren bir yıl içerisinde işten kendi isteğiyle ayrılarak kıdem tazminatı haklarını alabilirler.

“Kendi İsteğiyle İşten Ayrılan Kıdem Tazminatı Alabilir Mi” diye merak eden bir başka çalışan grup ise, askerliğini henüz yapmamış ve askerlik nedeniyle işten istifa edecek kişilerdir. Bilindiği gibi ülkemizde askerlik zorunlu bir görev olduğu için askerlik hizmetini yapmak adına işten istifa eden kişiler, kendi isteğiyle işten ayrılmış olmalarına rağmen kıdem tazminatı alabilirler.

Bu makalemizde “Kendi İsteğiyle İşten Ayrılan Kıdem Tazminatı Alabilir Mi” sorusunun cevabını verdik, istifa eden işçinin kıdem tazminatı alabilmesi için farklı durumların varlığından da söz edilebilir. Örneğin, 15 yıllık sigorta süresini doldurmuş ve 3600 gün çalışmış olan kişiler kıdem tazminatı alabilmektedir. Ya da iş akdini haklı bir nedene dayandırarak istifa etmiş kişiler de kıdem tazminatı alabilirler.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst