Tekerlekli sandalyede olmak bakım ücretindeki “bakıma muhtaç” kişi tanımına..

  • Konuyu başlatan ENB ÜYESİ
  • Başlangıç tarihi
E

ENB ÜYESİ

Guest
arkadaşlar tekerlekli sandalyeye mahkum olmasına rağmen birçok arkadaş hastaneden rapor alamıyor. bakım maaşı için. sizce tekerlekli sandalyeye mahkum olmak bu aylık için yeterli degilmi. türkiyede sizce tekerlekli sandalyeye mahkum birisi tek yaşaya bilirmi. o insan nasıl alışveriş yapmaya gidecek sandalye ile kaldırımdan nasıl atlayacak sürünerek atladı diyelilim eşyalarını eve nasıl taşıyacak merdivenlerden sürünerekmi. hadi komşularının yolunu gözlesin rica ile çıkardılar. ya soğuk bir kışgünü kimsenin fazla sokaa çıkmadığı bir gün ne olacak. sizce tekerlekli sandalyeye mahkum olan birisinin bu bakım maaşı hakkımıdır değilmidir
 

Mehmet Yalçın

Üye
Üye
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
5,369
Tepkime Puanı
23
Puanları
38
SHÇ’in Bakıma Muhtaç Özürlü tanımı şu şekilde sıralanıyor:

Bakım hizmetleri değerlendirme heyeti de değerlendirmesini yaparken, bakıma muhtaç özürlü tanımında yer alan aşağıdaki kavramları açıklandığı şekilde tahlil ederek değerlendirmesini yapması gerekmektedir.

“Günlük hayatın alışılmış, tekrar eden gerekleri” ifadesi:
a) Öz bakım ihtiyaçlarını giderebilmeyi (beden temizliğini yapabilmeyi, tuvalet ve beslenme ihtiyacını giderebilmeyi, tuvalet sonrası temizliğini yapabilmeyi)
b) Güvenlikte olmayı (kendisine ve çevresine zarar verme riskinin olmamasını, tehlike anında tehlikede olduğunu algılayabilmesini, tehlikeden kurtulmak için çaba sarf edebilmeyi)
c) Hareket edebilir olmayı (yürüyebilmek, giyinip-soyunabilmek, merdiven inip çıkabilmek gibi kaba motor aktivitelerini)
d) Ev işlerini ve idaresini yapabilmeyi (bir evde kendi başına yalnız ve başkasının yardımı olmadan yaşabilmeyi, alışveriş yapabilmeyi, yemek pişirebilmeyi, evi temizleyebilmeyi, bulaşık ve çamaşır yıkayabilmeyi, sobasını yakarak ısınabilmeyi)
hususlarını kapsar.

Bu tanımlar ışığın da bana göre Tekerlekli sandalyede yaşayan biri “ağır özürlü” ve “bakıma muhtaç” kişi kavramlarına girer/ girmelidir.
Buna rağmen ilgili genelgedeki şu ifadeler;

her ağır özürlünün bakıma muhtaç özürlü olarak kabul edilmeyeceği, durumu günlük hayatın alışılmış, tekrar eden gereklerini önemli ölçüde yerine getirememesi nedeniyle hayatını başkasının yardımı ve bakımı olmadan devam ettiremeyecek derecede düşkün olarak değerlendirilenlerin bakıma muhtaç özürlü olarak kabul edileceği açıktır. Burada belirtilen değerlendirme, bakım hizmetleri değerlendirme heyeti tarafından yapılacaktır.

Ağır özürlü raporunun tek başına yeterli olmayacağı nihai karar için “bakım hizmetleri değerlendirme heyetinin” son kararı vereceği belirtiyor. Yani insiyatif bakım hizmetleri değerlendirme heyetine bırakılmış durumda.

Hal böyle olunca bakım hizmetleri değerlendirme heyeti bazen bu insiyatifi doğru ve hakkaniyet ölçüsünde kullanmayıp “bakıma muhtaç” olduğu halde “bakıma muhtaç değildir” diyerek tekerlekli sandalyedeki bir kişinin başvurusunu red edebilmekte. Aslında bu türden yasalarda tanımlar daha net belirtilmeli daha doğrusu bakım hizmetleri değerlendir heyetine sakatlığı / hastalığı olan kişinin “bakıma muhtaç” olup olmayacağına dair nihai kararı verme yetkisi olmamalı zira x kişinin bakıma muhtaç olup olmadığına dair en doğru kararı sağlık kurulları verebilir.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst