Tenisçi dirseği nedir ve tedavisi

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Tenisçi dirseği adı, bu rahatsızlık hiç tenis oynamayanlarda da ortaya çıktığı için, yanlıştır. Hem tenisçi dirseği önkolu dirseğe bağlayan kasların tendonlarında tekrarlayan küçük yırtıkların sonucu olduğu düşünülen dirsek ağrılarına yol açar.

Tenisçi dirseği nedir..jpg

Tenisçi dirseği hastalığı nedir, kimlerde görülür?


Belirtiler


- Dirseğin kıvrım yerinin altında ve önkolun üst tarafının dış tarafında tekrarlayan ağrı.

- Bazı vakalarda önkolda bileğe doğru yayılan ağrı.

Bu yırtıklar, önkolda tekrarlayan dönme hareketlerinin yapıldığı çeşitli etkinliklerin sonucu ortaya çıkabilirler. Tenis oynarken "backhand" vurmak, boya yapmak ya da tornavida kullanmak tenisçi dirseğinin oluşumunu hızlandırabilir.

Teşhis

Teşhis için fizik muayene genellikle yeterlidir, ancak başka komplikasyonların olmadığından emin olmak için ağrılı bölgenin röntgeni çekilebilir. Tenisçi dirseğiniz varsa röntgende bir şey çıkmayacaktır.

Çoğu vakada rahatsızlık zaman içinde - 6 ile 12 ay arasında- azalacaktır.

Tedavi


Dirseğe buz uygulanması, masaj, geceleri tespit edici bir aracın kullanılması ve kolun dinlendirilmesi, tedavide uygun yaklaşımlardır.

Korunma

Tenisçi dirseğinin tekrarlamasını önlemek üzere destekleyici bir bandaj kullanabilirsiniz; dirseğin hemen altına takıldığında, iltihaplanmış tendonlar üzerindeki yükü azaltabilir. Ağırlık kullanarak, güçlendirici egzersizler yapılabilir (dirseğinizi avuç içi yere bakacak şekilde bükerek, bileğinizi aşağı yukarı hareket ettirin).

İlaç Tedavisi

Aspirin ya da diğer bir antienflamatuar ilaç, tenisçi dirseğinin ağrısını azaltmak için etkilidir. Bazen steroid bir ilaç enjekte edilebilir, ancak bunlar çok güçlü ilaçlar oldukları için, yalnızca ağır vakalarda kullanılmaları önerilmektedir.

Tenisçi dirseği hastalığı ameliyat gerektirir mi?


KAYNAK
 
Moderatörün son düzenlenenleri:

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Tenisçi dirseği hastalığı egzersizleri

Tenisçi dirseği hastalığında ağrı geçene kadar kolun dinlendirilmesi, Ardından kaslardaki gerginliğin ve stresin giderilmesi için masaj yapılması ve tekrar sakatlanmamak için bu bölgenin kuvvetlendirilmesi için egzersiz yapılması tavsiye edilmektedir.

Eğer bu hastalığa neden olan aktivitenize geri dönecekseniz, aktiviteye başlamadan önce en az 5 – 10 dakika yavaştan başlamak üzere dirsek esnetme ve ısıtma hareketlerini mutlaka yapın. Kolunuzu da sık sık dinlendirin.
Tenisçi dirseği egzersizleri

tenis%C3%A7i+dirse%C4%9Fi+egzersizleri.gif


Tenisçi dirseği hastalığı şikayetleriniz geçse bile kolunuza bebek muamelesi yapmaya devam etmeniz gerekmektedir. Dirseğinizin yoğun olarak kullanacağınız aktiviteye başlamadan evvel mutlaka 5-10 dakika ısınma hareketleri yapın.

Eğer dirseğiniz ve çevresinde kuvvetli bir ağrı hissederseniz derhal dirseğinize 15-20 dakika buz uygulayın ve doktorunuzla irtibata geçin.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Tenisçi dirseğine manuel terapi

Tenis oynamasanız bile 'tenisçi dirseği' hastalığına yakalanabilirsiniz

Tokalaşırken, kapı kolunu çevirirken, yumruğunuzu sıktığınızda dirseğinizde ağrı hissediyorsanız eğer ‘Tenisçi dirseği’ hastalığına yakalandınız demektir.
Hastalığın adı tıp literatürüne ‘Tenisçi dirseği’ (lateral epicondylitis) olarak girmiş olsa da bu hastalıktan muzdarip olanların sayısı tenis oynayanlardan daha fazla. Toplumun 30-60 yaş aralığındaki kesiminin yüzde 19’unda görülen rahatsızlığın hedef kitlesi yine kadınlar. Dünya Sağlık Örgütü’nün 1980 yılında özür olarak sınıflandırdığı tenisçi dirseği, birçok ülkede erken emeklilik nedeni sayılıyor.

Sigara tüketenlerde daha çok görülen hastalık dirseğin dış kenarında ağrı ve hassasiyetle başlıyor. Elin, bileğin aşırı kullanımı nedeniyle önkol kaslarının gerilimi sonucunda oluşan hastalık tendon dokusunda ufak yırtılmalara ve ağrıya neden oluyor. Tenisçi dirseğine neden olan aktiviteler arasında tenis gibi raket ile yapılan sporlar, makine işi, marangozluk, budama işleri, Bilgisayar klavyesi kullanımı, müzik enstrümanı çalmak ve dikiş dikmek sayılıyor.
Kişinin ağrısını rahatlatmak, probleme neden olan aşırı yüklenmeyi ortadan kaldırmak, kasların kuvvet, dayanıklılık ve esnekliğini geri kazandırmak için bir dizi tedavi gerekiyor.

Dr. Fizyoterapist Gamze Şenbursa, en hızlı cevap alınan tedavi yönteminin manuel terapi uygulamaları olduğunu söylüyor. Dr. Şenbursa, uzmanı olduğu manuel terapi uygulamaları hakkında şu bilgileri veriyor:
“Manuel terapi uygulamaları en hızlı yanıt alınan modeldir. Hastalığa spesifik tutulan kaslara yönelik yapılan derin friksiyon masajı (doku yenilenmesini sağlar), eklemlerin hareketine yönelik yapılan mobilizasyon hareketleri, mills manüplasyonu ve yumuşak dokuyu gevşetmeye yönelik gevşetme çalışmaları hastanın ortalama 3-8 seans arasında rahatlamasını sağlıyor. Tedavi süresi içinde yapılan spora ara verilmesi, ağrıyı tetikleyen hareketlerden kaçınılması, ortalama 3 ay aşırı yüklenmeden kaçınılması gerekiyor. Dirsek ağrısız olarak hareketleri geri kazandığında ve diğer kol ile aradaki fark kalktığında tekrar spor ve aktivite yapılabilir.”

Dr. Şenbursa, manuel terapinin yanı sıra hareket modifikasyonları, ilaçlar, egzersiz, fizik tedavi, Lazer, ultrason ve buz masajının da tedavi yöntemleri arasında yer aldığını sözlerine ekledi.
 

Murat.Y

Üye
Üye
Katılım
Eyl 9, 2014
Mesajlar
1,998
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Tenisçi ve Golfçü Dirseği Nasıl Tedavi Edilir?

Tenisçi ve Golfçü dirseği hastalıkları özellikle bu sporda çok kullanılan kas gurubunun zorlanmasıyla ortaya çıkan sorunlardır. Golfçü dirseğinde dirseğin iç bölgesinde, tenisçi dirseğinde ise dirseğin dış bölgesinde kas gurubu aşırı zorlandığı için bu bölgede yıpranma sendromu ortaya gelmektedir.

Dirsek ağrısı,tenisçi dirseği, golfçü dirseği.jpg

Tenisçi ve golfçü dirseği nasıl tedavi edilir?



Dirsek ağrısı,tenisçi dirseği,golfçü dirseği

Dirsek üst ekstremitemizin çok önemli bir eklemidir. El ve ön kol için kaldıraç eklem rolü oynar. Elin el bileğinin birçok kası dirsek ekleminden başlar. Omuzdan başlayan çok güçlü kaslar dirsek ekleminde sonlanır. Kas sorunlarına bağlı dirsek yakınmaları, dirsek ağrısı sık rastlanılan bir durumdur.

Dirsek dış bölümünde sıklıkla ağrıyla karakterli, kas güçsüzlüğünün eşlik edebileceği en önemli sorun tenisçi dirseğidir. Tenisçi dirseği dirsek dış kısmındaki kemik çıkıntıya yapışan kasların hastalığıdır. Vücudumuzda kasların kemiğe yapıştığı bölgelerde zorlamalarla küçük yırtıklar ve kasın yapısında bozulmalar olabilir. Omuzda, topukta, dirsek bölgesinde bu tip sorunlara rastlarız. Dirsekte dış kısma yapışan bu kaslar başparmak dahil el parmaklarının ve el bileğinin yukarıya kaldırılmasını sağlayan kaslardır. Doğaldır ki elin güçlü aktivitelerinde bu kaslar zorlanır. Bu zorlanmalar kasın başladığı bölümde yapısında değişikliklere ve yırtıklara neden olur. Adı tenisçi dirseği olmakla beraber sıklıkla tenis sporu dışında elini zorlu ve tekrarlayan aktivitelerde kullanan kişilerde görülür. Bu aktiviteler temizlik işleri, el işleri, bilgisayar kullanımı, ağır kaldırma gibi el ile yapılan meslek, hobi, spor aktiviteleri olabilir. Hastalar basit bir kapı kolu veya kavanoz kapağı açamayacak, anahtar çeviremeyecek kadar ağrılı olabilirler. Ağrı dirsek dış bölgesinden başlayarak önkola doğru yayılır. Bazen istirahatte bile ağrı olabilir. Ağrı dışında uyuşma ve kas güçsüzlüğü tanımlayan hastalarda sinir sıkışmaları ayırıcı tanıda düşünülmelidir. Tanısı muayene ile çok rahat konulabilen bir hastalıktır. Ayrıcı tanı için bazen film, MR, EMG gibi tetkikler istenebilir.

Tenisçi dirseği tedavisinde şikâyetlerin ve ağrının başlama süresi önemlidir. Kronik uzun süreli yakınmaları ve ağrısı olan hastalarda tedavi oldukça güçtür. Erken dönemde hastaların hekime başvurması gereklidir. Sürecin kronikleşebileceği konusunda hastalar bilgilendirilir. Tedavinin ilk basamağında aktivitelerin kısıtlanması elin, el bileğinin, dirseğin kullanılma alışkanlıklarının değiştirilmesi, tekrarlayıcı zorlu hareketlerden kaçınılması esastır. Ağrı için tıbbi ilaç tedavisi, özel dirsekliklerin kullanılması, fizik tedavi ve gerekirse bazı enjeksiyonların yapılması farklı tedavi yöntemleridir. Tedavi hastalığın evresine ve şiddetine göre farklılaşır. Enjeksiyonların, özellikle kortizon enjeksiyonlarının etkinliği şüphelidir. Tekrarlayacak şekilde yapılmamalıdır. Kortizon enjeksiyonun bu hastalıkta kanıta dayalı bir tedavi olmadığı bilinmelidir. Sadece özel durumlarda tercih edilebilir. Tekrarlayan kortizon enjeksiyonları yarar yerine zarar getirebilir. Yine son dönemde bu hastalar için ses dalgalarıyla ( ultrason benzeri, ESWL ) ve botoks enjeksiyon tedavileri denenmektedir. Altı aydan fazla yakınması olan hastalara cerrahi tedavi alternatifi gündeme gelir. Cerrahi tedavide kasın kemiğe yapışma bölümünde temizleme ve yenileme ( tazeleme) işlemi kapalı veya açık olarak yapılmaktadır.

Golfçü dirseği ise dirseğin iç bölümündeki kemik çıkıntıya yapışan kasların hastalığıdır. Tenisçi dirseğinin anatomik olarak karşıtı bölgenin hastalığıdır. Buraya yapışan kaslar el bileğinin ve parmakların kıvırma kaslarıdır. Bu sorun tenisçi dirseğine göre daha az rastlanır. Benzer şekilde elin kullanma alışkanlıkları bu hastalığın oluşmasında da etkilidir. Bu hastalıkta 4. 5. Parmak uyuşması sorgulanmalıdır. Ayırıcı ve/veya yandaş sinir sıkışması soruna eşlik edebilir. Tanısı muayene ile rahatlıkla konulabilir. Tedavisi tenisçi dirseğine benzerdir.

ARAMA MOTORLARI İÇİN İNGİLİZCE TANIMI: Tennis elbow, Golfers elbow, Lateral epicondylitis, Medial epicondylitis, Elbow pain


Makale: Prof. Dr. A.Kadir BACAKOĞLU
 
Tekerlekli Sandalye
Üst