Terleme ve Tedavi Seçenekleri Nelerdir?

Murat.Y

Üye
Üye
Katılım
Eyl 9, 2014
Mesajlar
1,998
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Terleme vücut sıcaklığını ayarlamak için çok gerekli çok önemli bir fonksiyondur. Terlemenin en önemli görevi, esas fonksiyonu vücut sıcaklığını düşürmektir.

Aşırı terleme (hiperhidrozis).jpg

Aşırı Terleme Nedir? Nedenleri, Sebepleri Nelerdir? Çözümü var mıdır?


Hiperhidroz (Aşırı terleme)

Hiperhidroz, vücudun normal fizyolojik ihtiyacından daha fazla ter salgılamasıdır. Etkilenen kişilerde psikolojik ve fiziksel rahatsızlıklara yol açar. Ekrin ter bezlerinin hiperaktivitesine bağlı olarak deri yüzeyine salınan ter miktarı artmaktadır. Toplumlarda %0.6-1 sıklığında görülür. Genellikle geç çocukluk yada ergenlik döneminde başlar. Hayat boyu devam edebildiği gibi 25-30 yaşlarında spontan olarak da kaybolabilir.

Ter salgısı, normalde kokusuz ve süt kıvamındadır. Bakteriyel yıkım sonrasında kişiye özel ter kokusu oluşur. Vücut salgılarına geçen kokulu gıdaların tüketimi, banyo alışkanlıkları gibi faktörler ter kokusunu etkiler. Ter salgısı yağ ve kolesterin içerir. Aşırı terlemede bu özelliklerin bir rolü yoktur.

Aşırı terleme fizyolojik olabildiği gibi bazı hastalıklarda, hormonal aktiviteye bağlı olarak da oluşabilir. Fizyolojik hiperhidrozis (aşırı terleme), vücut ısısında artış sonrasında, aşırı şişmanlıkta (obezite), fiziksel egzersiz sonrasında, sıcak ve nemli ortamlarda ve kalın giysilere bağlı olarak gelişir.

Çocukluk yaşlarında başlayan hiperhidroz genellikle avuçiçi ve ayak tabanlarında görülür. Ailesel öykü bulunabilir. Bu türlü terleme fiziksel aktivite veya stres ile de artış gösterir. Aksiller (koltuk altı), dudak üstü aşırı terlemeleri de sık rastlanan bir durumdur.

Her türlü aşırı terleme, kişileri sosyal yaşamdan uzaklaştıran, depresyon ve panik atağa neden olarak yaşam kalitesini bozan bir durumdur. Aşırı terlemenin en fazla görüldüğü bölgeye göre tedaviler seçilmelidir. Fiziksel muayene ile tip belirlenmeli, etiyolojik faktörler (laboratuar, görüntüleme vb.) araştırılmalıdır. Hiperhidrozda tedavi seçimi; hastanın kabul ettiği, uygulanabilir, hasta ve hekimin beklentileri karşılayan, yan etkileri olmayan yöntemler olmalıdır. Örneğin, özellikle koltuk altı terlemeleri birçok genç erişkinde ciddi ruhsal değişikliklere neden olmaktadır.

Bu türlü terlemede “Botox uygulamaları" oldukça iyi sonuçlar vermektedir. Kişilerin yaşam kalitelerini yükselterek, sosyal yaşama uyumlarını sağlamaktadır. Özellikle koltuk altı terlemelerinde çok etkili olan botoks uygulaması, el ve ayaktaki terlemelerde uygulama öncesi iyi bir değerlendirme sonrası karar verilmelidir.


Makale: Uzm. Dr. Nezih KARACA
 

Murat.Y

Üye
Üye
Katılım
Eyl 9, 2014
Mesajlar
1,998
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Aşırı Terleme Tedavisi

Kişinin aşırı problemi varsa kendisi rahatsız oluyorsa hemen bir doktora başvurmalıdır. Eğer genel bir terlemesi varsa hormon araştırılması, böbrek üstü bezleri, troid bezlerinin araştırılması buna yönelik tedavilerin başlanması tercih edilmektedir.

asiri-terleme.jpg

Aşırı terleme tedavisi

Aşırı terleme şikayeti olanlar önce bir hekime başvurmalıdırlar.

Aşırı terlemede hangi durumda doktora başvurulmalı?


Terlemeye sebep olan bir hastalık durumu olup olmadığının değerlendirilmesi çok önemlidir. Muayene ve tetkikler sonucunda herhangi bir hastalık saptanırsa hastalığın tedavisi düzenlenir.

Eğer hastalık saptanmazsa aşağıdaki yöntemler tedavi seçenekleridir :

1) Hafif ve orta derecede şikayeti olan hastalarda öncelikle terlemeyi önleyen sprey ve pomatlar denenir

Koltuk altı, el ve ayak terlemelerinin hafif orta şiddetteki vakalarında aliminyum klorid içeren merhem ve spreyler kullanılabilir. Bu tip ilaçlar ter bezlerinin ağzını tıkayarak ter atılımını önlerler. İlaç, gece kuru cilde uygulanır ve ortalama 6-8 saat sonra yıkanarak temizlenir. Terleme önleyici merhemler ve spreyler ilk önerilen basit tedavi şeklidir. Önce hergün daha sonra durumun düzelme düzeyine bağlı olarak aralıklı olarak uygulanırlır.

Erken dönemlerde hastaların yarısında cilt irritasyonu gelişebilir. Tedaviden etkinlik görmek uzun zaman alabilir.

2) İlaç tedavisi

Ağızdan kullanılan psikotrop ve antikolinerjik ilaçlar bir süreliğine faydalı olabilir ama ciddi yan etkileri yüzünden uzun süre kullanılamazlar

3) İyonoforez Tedavisi

Aşırı el ve ayak terlemesinde kullanılır. Eller ve veya ayaklar elektrolit solüsyonu veya metal plaka içeren bir küvete konur. İçine insanı rahatsız etmeyecek düzeyde elektrik akımı verilir. Elektrik akımının oluşturduğu iyonlar ter kanallarını belirli bir süre kapatarak terlemeyi önler. Gebelikte, kalp pili olanlarda ve metal implantları olan hastalarda uygulanamaz.

Tedavinin süresi hastaya göre değişmekle beraber ortalama 4-7 haftadır. Başlangıçta 3 günde bir, sonra haftada bir seans uygulanır. Tedavinin etkinliği 2-12 hafta devam eder, ardından terleme yeniden başlar.

4) Botox Tedavisi

Clostridium Botulinum isimli bakteriden elde edilen toksindir. Tıpta ve medikal estetikte bir çok alanda kullanımı olan botox el, ayak ve koltuk altı terleme tedavisinde de oldukça etkili bir metoddur. Terlemeye neden olan sempatik sistem sinirlerinde geçici felç durumu yaratarak tedavi sağlar.

Uygulama yapılacak bölgeye lokal anestetik krem sürülerek bölge uyuşturulur. Uygulama yaklaşık 30 dakika sürer. İlacın etkinliği yaklaşık 3 gün sonra ortaya çıkar. Etkinlik süresi hastadan hastaya değişmekle beraber 5-8 aydır.

5) Ameliyat

Aşırı terleme durumlarında endoskopik torakal sempatektomi ameliyatı yapılır. Özellikle el ve koltuk altı terlemelerinde uygulanmaktadır. Fazla terlemeye neden olan sinirler kesilerek çıkartılır ya da koterle yakılır. Bu sinirlerin terleme dışında fonksiyonu olmadığı için ameliyatın felç oluşturma, his kaybı, refleks azalması gibi etkileri olmaz. Kalıcı çözüm sağlar.


Makale: Dr. Ahmet Ersin ATAY
 

Murat.Y

Üye
Üye
Katılım
Eyl 9, 2014
Mesajlar
1,998
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Aşırı terleme tedavisinde botoks

Botoksla terleme tedavisinde özellikle koltuk altı bölgesi, avuç içleri ve ayak tabanında uygulamalar yapıyoruz. Terleme tedavisindeki etki süresi 9 ay hatta 1 yıla kadar çıkabilmektedir.

2Aşırı terleme tedavisinde botoks nasıl kullanılır.jpg

Aşırı terleme tedavisinde botoks nasıl kullanılır?


Terleme Amaçlı Botoks Uygulamaları

Terleme vücut ısımızın dengelenmesi için gereklidir. Ancak bazen vücudumuz normalden dahah fazla ter üretir. Bu duruma aşırı terleme (hiperhidrozis) denilmektedir. Aşırı terleme iç organ hastalığına bağlı oluşabilir. Sinir sistemi hastalıkları veya hormonal hastalıkların bazıları aşırı terlemeye neden olabilir. Ancak bazen altta yatan bir hastalık bulunmaz. Terleme stress ve utanma gibi psikolojik durumlarda ortaya çıkabilir. Bu durumlarda aşırı terleme genellikle koltukaltı, avuç içi, ayak tabanı ve yüzde alın bölgesinde ortaya çıkmaktadır.

Aşırı terleme çoğu kişi için sosyal bir sorundur. Aşırı terlemeye bağlı giysilerde leke oluşumu ve kötü koku oluşabilir.

Aşırı terleme tedavisinde son yıllarda uygulanan en etkili tedavi yöntemi botoks uygulamalarıdır. Botoks ter bezlerinin çalışmasını engelleyerek terlemeyi önlemektedir.

Hangi bölgelere uygulanır?

Terleme tedavisinde botoks en sık koltukaltı bölgesine uygulanmaktadır. Terleme problem olan avuç içi ve ayak tabanı bölgesinde de botoks oldukça etkilidir. Yüz terlemelerinde ise mezoterapi yöntemi şeklinde botoks uygulmaları yapılmaktadır.

Uygulama nasıl yapılır?

Botoks uygulama öncesi terleyen bölgenin belirnmesi için nişasta-iyot testi yapılabilir. Böylece en çok terleyen bölge siyah renge boyanmaktadır. Botoks bu bölgere uygulanır. Koltukaltında derin olmayan uygulamalar yapılırken, acuçiçi ve ayak tabanında daha derim injeksiyonlar yapılmalıdır. Botoks , yüz bölgesinde ise tüm yüz bölgesine derialtına küçük enjeksiyonlar şeklinde uygulanmalıdır.

Etki süresi ne kadardır?

Terleme tedavisinde uygulanan botoksun etkisi 4-8 aydır.

Riskleri var mıdır?

Terleme tedavisinde uygulanan botoks deneyimi olan hekimler tarafından uygulanmalıdır. Eğer doğru uygulama yapılmazsa uygulama yapılan bölgede yanma-karıncalanma veya kas zayıflığı görülebilir.


Makale: Doç. Dr. Gonca GÖKDEMİR
 

Murat.Y

Üye
Üye
Katılım
Eyl 9, 2014
Mesajlar
1,998
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Aşırı terlemede koltuk altı cerrahisi

Koltuk altı terlemesi diğer bölgesel terlemeler gibi ısı düzenleme merkezinin ve sempatik sistemin ayar bozukluğu sonucu oluşan bir durumdur.

Aşırı terlemede koltuk altı cerrahisi.jpg

Aşırı terlemede koltuk altı cerrahisi


Aşırı terlemede sempatik sinirlerin kesilmesi yöntemi olan endoskopik torasik sempatektomi çok tartışılan, eleştirilen ve bazı yan etkileri olan bir cerrahidir. Hem el, hem koltuk altında aşırı terlemesi olan hastalarda, uygun hasta seçimi sonrası, oluşabilecek yan etkilerin de hasta ile iyice tartışılması sonrası yapılabilecek bu müdahale, yalnızca koltuk altı terlemesi olan hastalar için çok aşırı, gereksiz büyük bir müdahaledir.

Çünkü, koltuk altı ter bezlerinin çıkarılmasıyla yapılabilecek çok daha küçük ve yan etkisiz bir müdahale ile bu sorun çözülebilmektedir. Koltuk altı ter bezleri temizlenmesi, liposuction yapar gibi ter bezlerinin emilmesiyle, ter bezlerinin kürete edilerek, yani kazınarak dışarı alınması ile veya bu ter bezlerinin cerrahi yöntemle çıkarılması ile yapılabilir.

Suction ve küretaj yöntemlerinde ter bezleri tümüyle ortadan kaldırılamadığı için sonuçlar çok değişik düzeyde olabilmektedir ve bu müdahalenin garantisi yoktur,tekrarlama riski yüksektir. Ter bezlerinin çıkarılması ise iki şekilde yapılmaktadır. Bunlardan birincisinde terbezlerini içeren derinin de genişce olarak çıkartılması işlemi uygulanmaktadır. Ancak bu yöntemdeskar dokusu kalması ve bir kısım deri kaybı olduğu için kol hareketlerinde az da olsa kısıtlanma olması gibi sorunlar vardır. Bu nedenle önerilmemektedir.

Diğer ve çok etkili bir yöntem ise yalnızca ter bezlerinin çıkartılmasıdır. Derinin hemen altında deri ile deri altı yağ dokusu arasında yerleşmiş olan ter bezlerinin deneyimli cerrahlarca ince bir cerrahi ile temizlenmesi sonucu hastalar aşırı terleme sorunundan tümüyle kurtulabilirler. Çok küçük bir yaradan yapılabilen bu operasyon sonrası hastalar ilk bir hafta kadar spor yapamamak , yükseğe uzanamamak gibi aşırı kol hareketi kısıtlanması dışında bir sorun yaşamamaktadırlar ve bir hafta - on gün içerisinde normal yaşantılarına dönebilmektedirler.


Makale: Op. Dr. Bülent KOÇ
 

Murat.Y

Üye
Üye
Katılım
Eyl 9, 2014
Mesajlar
1,998
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Kol altı terlemelerine çözüm

Terleme tedavisi oldukça sık uyguladığımız % 90 sonuç aldığımız bir tedavi şeklidir. % 10 kişide direnç olmakta ve bu tedaviye cevap alamamaktayız.

Kol altı terlemelerine çözüm

Aşırı terlemede koltuk altı cerrahisiKolaltı terlemelerine çözüm.jpg

Terleme tedavisi kesin sonuç verir mi?


KOL ALTI TERLEMELERİNİN ÖNLENMESİNİN SAĞLIKLI VE GÜVENLİ BİR YOLU VAR

Havaların bir sıcak bir soğuk değişime uğradığı bu bahar aylarında hepimizin ortak sorunu kolaltı terlemelerinin önlenmesinde, yine her zaman savunucusu olduğum botoks yardımımıza koşuyor.

Vücut ısımız yükseldiğinde parasempatik sinir sistemimizle uyarılan ter bezlerimiz ter salgılar. Islaklığın havayla temasında buharlaşma ısının ciltten uzaklaşmasını sağlar. Tüm vücudumuzda yaygın yerleşimli ter bezlerimiz vardır. Sadece kol altında kapalı kalan ve zamanla renk koyulaşmalarına da neden olan terlemenin engellenmesinin herhangi bir sakıncası yoktur.

Bu sorundan son derece güvenilir ve 30 dakika gibi kısa bir botoks uygulamasıyla kurtulmak mümkün. Cildin çok yüzeyinde yer alan ter bezlerinin 6 -8 ay gibi bir süre ile kısıtlanması ve terlemenin engellenmesi her mevsim konfor sağlar. Ayrıca kıyafetlerimizin ve kol altı cildimizin renginin değişmesini de önler. Tecrübelerime dayanarak 6-8 ay aralarla 3 defa kol altı botoks uygulaması sonrası terlemenin kalıcı olarak % 60 azalması mümkün. Bunun nedeni kol altındaki ter bezlerinin küçülmesi ve uyarılara olan duyarlılığının azalmasıdır.


Makale: Dr. Nazan KARAKUŞ
 

Murat.Y

Üye
Üye
Katılım
Eyl 9, 2014
Mesajlar
1,998
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Bölgesel Terleme Nedir? Tedavi Seçenekleri Nelerdir?

Özellikle obezite problemi olan kişiler çok fazla terler, bir diğer çok fazla terleyen kişiler alkol kullanan kişilerdir.

Bölgesel terleme nedir.jpg

Bölgesel terlemeye dikkat

Sıcak ve fiziksel aktiviteler nedeniyle hepimiz terliyoruz. Ancak terlemenin de sınırı olmalı. Zira aşırı terlemek ciddi sorunlara yol açıyor.

Hastaları depresyona kadar sürükleyen bölgesel terlemenin altında yatan herhangi bir sağlık sorunu yok. Fakat tedavi edilmezse yaşam kalitesini bozuyor, kişiyi intihara bile sürükleyebiliyor. Bölgesel terleme ile ilgili sorularımızı Uzman Dr. Beyin ve Sinir Cerrahı Erkan Yıldırım'a sorduk:

Bölgesel terleme neden oluşuyor, vücut bunu neden yapıyor?

Bölgesel terlemenin aslında mekanizması çok aydınlatılmış değil, sebebi çok bilinmiyor ama genellikle söylenen beyinde merkezi sinir sisteminde bir kimyasal deşarj oluyor. Hiçbir sebep yokken ortaya çıkıyor.

Bazen de aşırı sıcak, aşırı baharatlı, acılı yiyecekler tüketmek, soğan, sarımsak ve bazen de toplum önüne çıkmak, sunum yapmak, karşı cinsle veya herhangi bir kişiyle göz teması kurmak da bu tetiklemeyi başlatıyor. Heyecan da etkiliyor. Arkasından kimyasal deşarj oluyor ve bu deşarj sempatik sinirler dediğimiz sinirler boyunca ilerleyip bölgesi neresiyse o bölgedeki ter bezlerini uyararak onların aşırı ter yapmasına sebep oluyor. Bu nedenle de aşırı terleme oluyor.

En sık hangi bölgelerde görülüyor?

Bizim en çok gördüğümüz eller, avuç içi, ikinci sıklıkta koltuk altı daha sonra kafanın tamamı, yüz, boyun ve daha az oranda da ayaklarda görülüyor.

Tedavisi için ne yapılması gerekiyor ?

Genellikle ergenlik çağında daha şiddetleniyor ve gittikçe de artıyor. Çünkü kendi kendine geçen bir durum değil. Tedavide çoğunlukla hastalar önce dermatolojiye gidiyor. Daha sonra plastik cerrahiye. Dermatoloji çoğunlukla krem, losyon, alüminyum içeren preparatları kullanıyor. Uzun dönemli ve sürekli kullanılması gerektiği için hastanın uyumu çok iyi olmadığı zaman başarı düşüyor.

Yani ilaç tedavisi kesin değil?

Hayır ilaç tedavisinin kesinliği yok. Bu ilaçların karaciğere toksit etkisi var. Hasta kullanmadığı zaman aynı şekilde yeniden ortaya çıkıyor. Bu ilaçlar nadiren de olsa terlemeye neden olabiliyor.

İlaç tedavisi dışında kesin çözümü olan bir tedavi yöntemi var mı ?

Plastik cerrahi botoks uygulaması yapıyor. Bu botoksta daha çok koltuk altı terlemesinde etkili ama onu da 4 ile 6 ayda bir tekrarlamak gerekiyor. Birde işin içinde maddi boyutu var. Her seferinde ayrı bir harcama yapılıyor. Bizim yaptığımız işlemde bu sempatik zincirlere ya açık cerrahiyle göğüs kafesinin içine girerek ya da endoskopik cerrahiyle (kapalı) bir kamera bir aletle girip iki ayrı delikten 1 buçuk 2 santimetrelik girip, o sempatik zincirleri bulup, hangi bölgede terleme varsa o yöne göre seviyesini belirleyip klips koyuyoruz. Yani kesiyoruz ya da yakıyoruz. Ama hastalara bu anlatıldığı zaman hastalar genelde klips yöntemini tercih ediyor. Çünkü klips yönteminde ameliyattan sonra yan etkiler çok olursa yüzde 20-25 lik bir geri dönüş şansı var. Öbür yöntemde eğer keserseniz böyle bir geri dönüş yöntemi olmuyor. Çünkü bu ameliyattan sonra komplikasyon olarak bir reaktif terleme veya refleks terleme denen bir durum oluyor. Hastaların neredeyse yarısında var bu. Bunun çoğu aslında hafif olsa da bazı hastalarda ki yüzde 1-3 lük hastalarda şiddetli olabiliyor. Bu reaktif terleme çoğunlukla ya sırtta ya göğüs ön duvarında, çok nadir de kasıklarda olabiliyor. Eğer bu ameliyattan sonra çok şiddetli olursa hastalar klipsleri çıkartmak istiyor. Bunu tabii ameliyattan önce anlatıyoruz hastalara.

Teri dışarı atmak iyidir, peki bu yapılan tedavinin vücuda bir etkisi var mı ?

Genel vücut terlemesine bir etkisi, faydası yok. Daha çok bu bölgesel terlemesi olan hastalarda o bölge ile ilgili seviyelerden müdahale yaparak tedavisini sağlıyoruz. Terleme zaten vücudun ısı regülasyon mekanizmalarının en önemlisi. Yani terlemezsek vücut ısısını düşüremez. Dolayısıyla vücut ısısı artarak çok ciddi sonuçlara neden olabilir. Ama aşırı terleme de belli bir miktarın üzerinde terleme de vücutta bazı elektroliklerin sodyum, potasyum, kalsiyum gibi kaybına sebep oluyor. Bu uzun dönemde düşük tansiyon anlamında hem kalbin çalışmasının ritminin bozulması anlamında eğer çok ileri düzeyde olursa onun için bu tür organik sonuçları da olabilir bu hastalığın. Sadece iş görüntüsel anlamda ve ya kozmetik anlamda değil. Bu tür organik ya da organ bozukluklarına sebep olacak sonuçlara gidebilir.

Belirli bir yaş ortalaması var mı?

Kimler daha fazla terler?


15-16 yaşlarda daha çok başlıyor. Zaten biz bu ameliyatı 16 yaşın altına pek önermiyoruz. Çok nadir de olsa bazı hastalarda gerileme olabiliyor. Çünkü o dönem ruhsal durum değişiyor, ergenliğe geçiyor ona bağlı stres sıkıntı da terlemenin sebebi olabiliyor. 16 yaşından sonra ergenlikle ilgili durumlar oturmuş oluyor. Eğer hala yoğun terleme devam ediyorsa, bunu biz hiperhidroz olarak ya da aşırı terleme olarak kabul ediyoruz.

Bölgesel terleme sadece sıcak havalarda mı oluyor, yani belirli bir zamanı var mı ?

Bu hastaların hiçbir zamanı veya durumu yok. Her an olabilir, hiçbir sebep yokken olabilir ama dediğiniz gibi sıcak havalarla ve yenen yiyecekler artabiliyor. Çoğunlukla kendiliğinden olan bir durum. Ama bunun yanında psikolojik sorunlar varsa o da tetikleyebilir.

Hastanın psikolojisini ne şekilde etkiliyor bu terleme, yani hasta ne hissediyor?

Hiperhidrozis tedavi edilmezse veya hastayı memnun edecek şekilde kontrol altına alınmazsa depresyona kadar gidebilecek tablolara sebep olabilir. Terlemenin kendisi hastayı depresyona sokabilecek ve toplumdan elini ayağını çekmesine sebep olabilecek bir durum.

Çünkü hastaların çoğu yeni birisiyle tanışmaktan korkar veya tokalaşmak istemez. Çünkü bu terleme gerçekten çok ilginç. Normal vücut ısısında olan, sıcak bir terleme değil. Soğuk terleme. Soğuk olunca ter rahatsızlık yaratır. Hasta tokalaşmak istenmez, çoğunun ilk hamlesi elini silmek olur, ondan sonra tokalaşır ve hemen elini çeker. Çünkü terleme devam eder. Yani bu, kişinin sosyal ilişkilerini zedeleyebilecek seviyeye kadar gelir ve hasta kendini içe kapatır. İşe okula gitmek istemez, sınav olacakları zaman sınav kağıdı ter içinde, sırılsıklam kalır. Bu yüzden sınavlarını yapamaz hale gelir ve bunların hepsi toplumdan sosyal hayattan çekilmesine sebep olur.

İlişkiler ciddi oranda zarar görüyor o zaman...

Kesinlikle. Arışı terleme karşı cinsle ilişkisini engelleyebilecek kadar ileriye gidiyor. Kişi ne kadar severse sevsin eşine ya da arkadaşına sarıldığın zaman rahatsız oluyor. Çünkü soğuk ter döküyor. Normalde sarıldığın zaman bir sıcaklık istersin, hissedersin, öyle değil. Vücut çok çabuk ısı kaybediyor. Üstünde soğuk su olması gibi. Yani hastaya dokunduğun, tokalaştığın zaman o soğuk teri hissediyorsun. Bu her iki taraf için de irritasyon. Ne kadar seversen sev o irritasyon oluyor ve iki tarafın ilişkisini bozuyor.

Kendisinden soğuyor bu sefer kişi, özgüven kaybı oluyor, hiçbir işe yaramadığını düşünüyor. Bir hastam aradı beni bir gün. Ordu’daymış "Şimdi düğündeyim" dedi. "Düğündesin bana ne iyi eğlen" dedim. "Hocam ben hayatımda ilk defa düğüne çıktım, siz beni baştan yarattınız" dedi. Halay çekebilmiş, el sıkışmış, bunlar çok önemli. Bir tane de Antalya’dan var. Turizmci çocuk yüz ve kafa terlemesi var. Geldi muayeneye, şöyle bir iki dakika göz teması kuramıyorsun, direk kızarmaya ve terlemeye başlıyor. Teri sil sil sil geçmiyor. O çocuk şimdi kaç senedir memnun ve işini yapıyor. Özellikle iletişimle olan meslek grupları için daha zor.

Hastalara hangi tedavi şeklini önerirsiniz ?

Bizim yaptığımız işlemin klipsli ETS diye geçiyor, torakal sempatektomi ameliyatı endoskopik olarak kapalı yapılıyor. İşlem süreci çok kısa yani iki taraf için yaklaşık 1-1 buçuk saatlik bir işlem genel anestezi altında yapılıyor. Hastaların çoğu bir gece yatar en fazla, ertesi günü çıkabiliyor. Ama bu ameliyattan önce hastaların hepsinin cerrahi dışı tedavileri denemiş olmasını istiyorum. Her hasta için başarı oranı yüzde 95'in üzerinde. Hele el terlemesi için yüzde 99 gibi bir başarı var. 10-12 yıllık takiplerde bile çok memnun. Hala ilaç ve merhem kullanma ihtiyacı duymadan hayatlarını sürdüren kişiler var.

Ameliyat sonralarında en fazla ne gibi bir yan etki olabiliyor ?

Refleks terleme oluyor en fazla. Bu hastaların neredeyse yarısında görülüyor. Yüzde 90'ında hafif düzeyde yaşanıyor. Hastalar "Benim elim, yüzüm, ayağım kurudu, bu bana yeter" diyor. Onun için ameliyat sonucundan çoğu memnun.

Aşırı terleme ameliyatlarının yan etkileri nelerdir?


Terleme kişide ne gibi sorunlara neden olur?


Kaynak: hurriyet.com.tr
 
Tekerlekli Sandalye
Üst