Testis Kanseri Belirti ve Tedavisi

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Testis kanseri genç erkeklerin bir veya iki testisinde gelişen kanserdir. Yüksek oranda tedavi edilebilir ve iyileştirilebilir.

Testisler erkek üreme sisteminin organlarıdır. Yetişkin bir erkekte bir golf topundan küçük olan bu iki organ penisin altında skrotum denen kesede bulunur.

Testisler erkeklik hormonu olan testosteronu üretirler. Aynı zamanda sperm üretimi de burada yapılır. Testislerde üretilen sperm hücreleri meni kesesine vas deferans(meni kanalı) boyunca taşınır. Burada sperm, prostat salgı bezinin ürettiği sıvıyla karışır. Ejakülasyon(boşalma) sırasında sperm hücreleri, meni kesesi salgısı ve prostat salgısı penisin merkezinde bulunan idrarın ve meninin geçişini sağlayan üretraya girerler.

img_946_testis-tumorleri.jpg


Testisler birçok çeşit hücreden oluşurlar. Bunların her biri tek çeşit veya çok çeşit kanser oluşturabilirler. Kanserin tiplerini ayırmak çok önemlidir çünkü tanı ve tedavi farklı kanser hücrelerine göre farklılık göstermektedir.

Testis kanserleri 20-40 yaş erkeklerde en sık görülen kanser çeşididir..Erkeklerde görülen kanserlerin %1 ini oluşturur.Her yıl 100.000 kişiden 3 ünde testis tümörü saptanır. 20-40 yaşları arasında ise bu oran 100.000 de 6 ya çıkar. Olguların yaklaşık % 95 inde tümör doğrudan sperm üreten dokudan kaynaklanır.

Testis tümörü testisde (yumurtalık)bulunan çeşitli hücrelerden gelişen bir tür kanserdir. Burada oluşan kitle öncelikle bulunduğu ortamda büyür, daha ileriki aşamalarda ise çevre dokulara veya dolaşım yoluyla uzak oranlara yayılarak (karaciğer, kemik,beyin vb. gibi) hasara yol açarlar. Bu yayılmaya metastaz adı verilir.




TESTİS KANSERİNİN NEDENLERİ NELERDİR ?


Testis kanserinin nedenleri bir erkeğin diğerine göre neden daha fazla risk taşıdığı tam olarak bilinmemektedir. Kalıtsal olabilir.

Testis kanseri, beyaz ırkta, baba veya erkek kardeşinde testis kanseri olanlarda, küçük veya düzensiz şekilde testisi olanlarda (testisler çoğunlukla yuvarlak, düzgün ve sıkıdır), skrotuma inmemiş testisi olanlarda (cerrahi tedavi ile düzeltme yapılmış olsa bile) ve klinefelter sendromu olanlarda (genetik hastalık) daha çok görülür.

***Testis kanserine yakalanmamak için alınabilecek en ideal yöntem her ay kendi kendinizi kontrol etmektir.


Sıcak bir banyo ya da duştan sonra yapmanız gerekenler:
Testislerinizi bir veya iki elinizle teker teker muayene edebilirsiniz. Skrotumu tümüyle avucunuza alın ve bir değişiklik var mı kontrol edin. Baş parmak üstte olmak üzere testisinizi baş ve işaret parmağınızın arasına alın, yumuşak hareketlerle testisi parmaklarınızın arasında yuvarlayın, içinde veya yan tarafında herhangi bir kitle elinize geliyor mu diye bakın. Testisin üst tarafında epididimis vardır, elinizi üste kaydırarak bu bölgede şişlik var mı diye bakın.
Bir testisin diğerinden hafif büyük olması normaldir. Testisin düzgün ve sıkı olması gerekir. Muayene için en uygun zaman duş veya banyo sırasıdır. Ilık su skrotum üstündeki deriyi gevşetir, muayene kolaylaşır.
•Testiste şişlik
•Testis üzerinde bezelye şeklinde şişlik
•Şiddetli bir ağrı
•Testis ya da testis torbası çevresinde ağrı hissi
var ise doktorunuza başvurun.

TESTİS KANSERİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR ?

•Herhangi bir testiste kitle veya büyüme
•Skrotumda ağırlık duygusu
•Karında veya karında ağrı
•Skrotumda sıvı birikmesi
•Testislerin birinde veya skrotumda ağrı
•Seyrek olarak human chronic gonadotropin (HCG) artışına bağlı olarak göğüslerde büyüme ve hassasiyet.

*** Unutmayın ki bu belirtilere başka birçok hastalıkta sebep olabilir. Eğer bu belirtiler 2 haftadan uzun sürerse mutlaka bir uzmana görünün. Bu belirtilerin gerçek sebebini size ancak konusunda uzman bir hekim söyleyebilir.



TESTİS KANSERİ TEŞHİSİ ;

Doktor testis kanserini teşhis etmek için hastanın testislerini kontrol eder ve herhangi bir şişlik olup olmadığını saptar. Doktor hastayı teşhis için bir hastaneye gönderir, kanda marker olarak adlandırılan beta-HCG ve alfafötoprotein testlerini isteyecektir. Bazı tip kanserlerde bu marker ler yükselmeyebilir. Doktor hastadan ilk olarak ultrasound yaptırmasını isteyecektir.

***Testislerin temizlenmesi ne seks yaşantısını nede baba olma olasılığını etkilemez.

Çoğu zaman ultrason taraması ile testislerdeki herhangi bir değişiklik ortaya çıkar. Nadiren biyopsi gerekebilir.
Eğer hastaya testis tümörü tanısı konursa üroloji uzmanı orşiyektomi (testisinin çıkartılması işlemi) ye başvurulur. Testis doku testi yapılmak üzere laboratuara gönderilir. Eğer tümör düşük dereceli ise hasta gözetim altına alınır. Eğer tümör ilerlemişse kemoterapi yada bazen radyoterapi uygulanabilir.



TESTİS KANSERİ EVRELEME TESTLERİ ;

Eğer hastada testis kanseri saptanmış ise bu tümörün vücudun diğer bölgelerine yayılıp yayılmadığını anlamak amacıyla yapılması gereken tetkikler vardır. Bu yönteme evreleme denir ve doktorun hasta için en faydalı olacak tedavi biçimini seçmede en önemli belirleyicidir.
Testis kanserini evreleme yöntemleri aşağıdaki gibidir ;
Bilgisayarlı Tomografi: Bu ileri teknolojik röntgen filmi mesanenin 2 boyutlu farklı kalınlıklarda kesitlerini alma prensibine dayanır. Çoğu zaman damardan verilen bir boya ile karın içindeki lenf bezlerinin ve çevre dokuların daha iyi ayırımı yapılarak metastaz olup olmadığı anlaşılabilmektedir. Eğer daha önce benzer boyalara alerjiniz olmuş ise bu tetkik boya kullanılmadan yapılmalıdır.

Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRI): Röntgen ışığını yerini çok kuvvetli manyetik alan ve radyo dalgaları kullanılarak yapılan bir testtir. Bu tetkik sırasında bir tüpün içine girmeniz gerekir ve tetkik sırasında yüksek frekanslı bir sese maruz kalacağınızı bilmeniz ve kendinizi buna hazırlamanız da fayda olacaktır. Sesten etkilenmemek için kulaklık ve kapalı bölge korkunuz için açık MRI seçeneğini doktorunuzla görüşebilirsiniz.
What-Does-Testicular-Cancer-Look-Like.jpg


TESTİS KANSERİ EVRELERİ ;

Evre 1: Kanser yalnızca testistedir
Evre 2: Kanser karın arka duvarındaki lenf bezlerine yayılmıştır.
Evre 3: Kanser daha başka organlara da ( akciğer, karaciğer) yayılmıştır.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Testis Kanseri Belirtileri ve Tedavi Şekilleri

Her kanser türünde olduğu gibi testis kanserlerindede erken teşhisin önemi çok büyük. Erken teşhisle tedavi edilebilecek bir hastalık olan testis kanseri ağırlık hissi ve ağrı gibi belirtiler verebilmektedir. Tedavi hastalığın seyrine göre değişmekte cerrahi yada kemoterapi gibi seçenekler değerlendirilmektedir. Testis kanseri hakkında daha detaylı bilgileri yazımızın devamında veriyoruz. İşte testis kanseri hakkındaki bilimsel detaylar.




Testis kanseri genç erkeklerin bir veya iki testisinde gelişen kanserdir. Yüksek oranda tedavi edilebilir ve iyileştirilebilir. 19–44 yaşları arasındaki genç erkekleri etkileyen en sık rastlanılan kanserdir. Erken teşhis tedavi için büyük önem taşır. Erkeklerde görülen kanserlerin %1 ini oluşturur. Her yıl 100.000 kişiden 3 ünde testis tümörü saptanır. 20–40 yaşları arasında ise bu oran 100.000 de 6 ya çıkar. Kafkasyalı erkeklerde görülme sıklığı diğer erkeklere oranla daha fazladır. Olguların yaklaşık % 95 inde tümör doğrudan sperm üreten dokudan kaynaklanır.
Testis Kanseri Nedenleri

Bu kanserin kesin nedeni bilinmemektedir. Ancak çalışmalar çeşitli faktörlerin bu hastalığa yakalanma olasılığını artırmakta olduğunu göstermiştir.

İnmemiş testis: Normalde karın içinde olan testisler doğum öncesi skrotum içine inmektedir. Kanser riski skrotum içindeki testislerin hareket etmemesi sonucu artmaktadır. Riski her iki testis için de geçerlidir.
Konjenital anomaliler: Doğuştan testisler, penis veya böbrek bozukluklarının yanı sıra kasık fıtığı bulunan erkekler yüksek risk altında olabilir.
Bu hastalığın öyküsü: Geçmişinde kanser öyküsü bulunanlarda bu kanserin gelişme riski artmaktadır. Babasında ya da abisinde kanser öyküsü bulunanlar daha yatkın olmaktadır.

Testis Kanseri Belirtileri

Testiste yumru veya şişme;
Muhtemelen bölgesel ağrı veya hassasiyet
Testiste ağırlık hissi

Testis kanseri genç erkeklerde, özellikle 15-35 yaşlarında ve siyah erkeklere kıyasla beyaz erkekler arasında daha çok görülür. Eğer testislerin biri veya her ikisi doğumda inmemişse, ileride her iki testis için de kanser riski daha büyüktür. Erken tespit edilerek tedavi edilirse, kanser genellikle iyileşebilir.
Testis Kanseri Tedavisi

Cerrahi:
Kanserli testisin çıkartılmasında, radikal inguinal orşiektomi denilen cerrahi uygulanır. Ayrıca lenf bezlerine yayılım var mı yok mu konusunda hem tedavi hem de araştırma amaçlı lenf bezleri laparoskopik cerrahi ile alınabilir.

Radyasyon tedavisi (Radyoterapi):
Kanserli hücrelere yüksek enerjili X-ışınları verilerek hücrelerin öldürülmesi ve bu şekilde hastalığın tedavisi amaçlanmaktadır. Burada iki farklı radyoterapi söz konusudur. Eksternal (vücut dışından uygulanan) radyoterapi, bir cihazın içine yerleştirilen hastaya vücudu dışından ışınlar verilerek tedavi sağlannır. İnternal (vücud içinden uygulanan) radyoterapi, radyasyon ışınlarını saçan ufak çekirdekcikler tümörün olduğu lenf bezleri bölgesine yerleştirilir ve radyasyon tümöre daha odaklı, çevre dokulşarı koruyarak ve vücud içinden verilir. Hangi tür yolla ile bu ışın tedavisinin verileceği, kanser hastalığının evresine ve merkezdeki teknik olanaklara bağlıdır.

Kemoterapi:
Kanser hücrelerinin çoğalmasını durdurarak ya da direkt kanser hücresini öldürerek kanser hücrelerinin gelişimini duraklatan ilaçlarla kanserin tedavisine kemoterapi denilmektedir. Kemoterapi, sistemik kemoterapi şeklinde ağızdan ya da damardan uygulanan ilaçlarla verilebilir. Ya da etkilenen bölgeye giden damara ilaç verilerek bölgesel kemoterapi verilebilir. Ancak bu tedavi için hastalığın durumunun uygun olması önemlidir.
 

POLAT ALEMDAR

Üye
Üye
Katılım
Eyl 9, 2012
Mesajlar
184
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yaş
47
Testis sorunu kanımca zor bi durumdur. çünkü kendimden biliyorum küçük idrarıma sık sık çıkıyorum ve çok zor geliyor.:)
 

septik

Editör
Editör
Katılım
Şub 9, 2012
Mesajlar
3,405
Tepkime Puanı
450
Puanları
83
2004 Yıı itibari ile yaşadığım bir rahatsızlıktır.
Ayrıntıya girmek gerekirse 3. evrede idim.
Sebebse testisin genel anlamda ağrısız sızısız sadece belirgin büyüklüye varmasından kaynaklanan dr yorumu iyi huylu olma ihtimalinin büyük oranda olması.
Ameliyet oldum ve testisin bir parçası patoloji ye gönderildi ve (non seminom germ hücreli ) şekilinde çıktı.
Ne ailede nede çevremde bu tarz bir olaya yabancı olmamın yanlış yöntemlere maruz kalmama sebeb olmuştu direk bir onkoloji servisine başvurarak 1. evrede müdahale edilmesine ve yaklaşık o zamanın şartları ile %65 ve 5 yıllık yaşam seviyesi garantisine kavuşabilirdim.
Hata şudur şahsi anlamdaki bilinçsizliğim ve dr ye inanarak ameliyatı kabul etmem gerçekte hemen patalojik sonuçlara bakılmak üzre bir biopsi yapılmış olsaydı ameliyat öncesi alacağım kemotrapi veya radyotrapi sonrası ameliyata girerek 1. evre niteliğine girerdi.
Fakat bilgisizlik yapılan ameliyatan sonra ki dönemde değişken sırt bölgesinde sürekli değişen yrlerde şiddetli ağrılar sonuç lenf ve akciğer metastazı yaklaşık 2.5 cm lik çok sayıda tümörler bu duruma sebese pataloji raporunun yaklaşık 1.5 aylık bir dönemde elime geçmiş olmasıdır.
Tavsiyem erkeklerde ağrılı ağrısız zaman zaman vucudunu kontrol etmesi gerekmekte sadece erkekler değil bay bayan vucudunun bazı bölgelerinde ağrılar ağrı olmasa dahi belirli belirsiz şişlikleri zaman zaman kontrol edilmesi gereken bazen ciddi sonuçları olması sebebi ile dikat edilmesi gereken durumlardır.


Peki ne oldu derseniz yaklaşık 30 kür 5 kez her gün kemoterapi aldım ve aylık ara verilerek bu altı kez devam etti sonuç şükür Allaha bu gün hayattayım ve kontrollerim devam etmekte ilk başlarda 3 ayda bir olan kontroller 3 yıl sonunda 6 ay ve 5 yıl sonrasında yıllık olarak devam etmekte.
Nüks etme (tekrarlama) olayına karşı kontroller ömür boyun sürmektedir.
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Selam septik,

Çok büyük geçmiş olsun arkadaşım ve bundan sonra eskisinden çok daha sağlıklı bir yaşam geçirmen dileğimle. Kanser yani kısaca CA ilk gördüğümde CA nın ne demek olduğunu bile bilmezdim ve anlamını ve korkusunu ve patolojinin de ve daha bir çok şeyin de. İşte senin dediğin gibi ister adına bilinçsizlik de istersen bilgisizlik ama insanın başına hayatta her şey geliyor ve öğrenmeye başlıyorsun. Bilgi korkuyu yeniyor ve bilinçleniyorsun, zaman içinde başka insanları da bilgilendirmeye başlıyorsun bu elinde olmadan yaşanan bir süreç. Çünkü insanın doğasında var başkalarına yardımcı olma isteği. Kusura bakma o kadar içten paylaşmışsın ki elimde olmadan kaptırdım kendimi gidiyorum ,yazdıkça yazasım gelmeden kısaca yine senin cümlelerinle tüm arkadaşlara seslenmek istiyorum bir kez daha yaptığın öneriyi dikkate alsınlar diye;

Tavsiyem erkeklerde ağrılı ağrısız zaman zaman vucudunu kontrol etmesi gerekmekte sadece erkekler değil bay bayan vücudunun bazı bölgelerinde ağrılar ağrı olmasa dahi belirli belirsiz şişlikleri zaman zaman kontrol edilmesi gereken bazen ciddi sonuçları olması sebebi ile dikkat edilmesi gereken durumlardır.

Çok Çok sağlıcakla kalın,
 

septik

Editör
Editör
Katılım
Şub 9, 2012
Mesajlar
3,405
Tepkime Puanı
450
Puanları
83
A slm Ceylan sanırım sende benzer bir rahatsızlık yaşamışsın öyle anlıyorum büyük geçmiş olsun inş şu an iyisindir ve hep iyi kal
Bu tür rahatsızlıkların adının bile ürkütücü olması seninde bahsettiğin gibi bilgisizlik erken teşhisin önemi çok büyük Gülümse hanımın bahsettiği evre meselesi her evre tedavinin büyük oranda zorlandığı durum hangi türü olursa olsun 1. evrede iken tedavi imkanı yüksek oluyor.
İşte bilgisizlik bilinçsizlik burada devereye giriyor.
Konu hakkında sadece duyumlara bağlı hareket edilmemeli her türün farklı bir seyri var genel anlamda özellikle seninde tekrarladığın cümlemde ağrı üzerinden hareket ediliyor vucutun her hangi bir yerindeki belli belirsiz şişlik olsa dahi önemsiz miş gibi bakılıyor.
Bende bu sebeble aynı cümlede tekrara düşerek dikat çekilmesi gerekir diye üzerinde durdum.
Diyelim vucudumuzda önemsiz gibi görünen bir farklılık sadece biraz zaman ayırrark emin olun tıp çok ileride bu konuda bir tek kan marker testi ile bile bir ip ucu yakalanacak seviyede Mr ve bilgisayarlı tomografi milimetrik farklılıkları görüyor ve takibi ilede sonuç ki o sonuç hayat demek oluyor çoğu zaman.
Bu tür rahatsızlıklar yaşayanlara büyük geçmiş olsun
Yaşamayanlarada Allah yaşatmasın ama kontrolleride ihmal etmesin dileklerimle
Saygılar.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst