Tifo Tanımı ve Bedene Verdiği Zararlar

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Eberth basili'nin (tifo basili yada salmonella typhi) yol açtığı bulaşıcı ve çoğunlukla salgın yapan ortalama 3 hafta süren ateşli bağırsak hastalığı diğer bir adı ise ( karahumma)

Ortalama 12-15 günlük bir kuluçka devresinden sonra ortaya çıkan tifo'nun başlangıç dönemi ilerleyicidir.

BAŞLICA BELİRTİLERİ
Genel bir yorgunluk
Baş ağrısı
Burun kanamaları
Yükselen ateştir

Hastalığın yerleşme döneminde sinir sistemiyle ilgili belirtiler ön plana çıkar bunlar bitkinlik hatta kendinden geçmeye kadar gidebilir. Buna sindirim bozukluğu ve ishalde eklenir. Ateş 40 seviyelerine yükselir nabız ise ateşin gerektirdiğinden daha yavaştır.

Muayene sırasında şişkin bir karın dikkat çeker, özellikle sağ karısık bölgesinde gurulrtulu bir şişklik , göğüs ve karının üst bölümlerinde pembe lekeler, dalak büyümesi, dil kuruluğu, ve sıklıkla anjin saptanır. Tedavi edilmediğinde durum 15 gün kadar böyle sürer. Daha sonra sönme devri başlar bu dönemde ateş büyük dalagalanmalar yaparak yavaş, yavaş düşer. Nekahat dönemi ise haftalarca sürebilir bu tipik biçimin yanı sıra daha iyicil biçimde (aşılanmışlardaki tifo) olduğu gibi bunun yanı sıra birde daha ağır olan ( kanamalı, istemli hareketlerde uyumsuzluğun görüldüğü, ataksili ve öldürücü biçimlerde) tifo görüle bilir.

TİFONUN YOL AÇTIĞI BAŞLICA İHTİLATLAR
Bağırsaklarda kanamalar
Bağırsaklarda delinmeler
Kalp kası iltihapları
Safra kesesi iltihapları
Karaciğer iltihapları
Beyin zarı iltihapları
Kemik iltihapları (nadiren)

HASTALIĞIN TEŞHİSİ TEDAVİSİ
Klinik muayenenin dışında hastalığın teşhisi şu evrelere dayanır.
İlk 10 günde kan ekimi ( kanın eberth basilinin üreyebileceği yere ekilmesi) 14 günden başlayarak serum teşhisi ( eberth basillerinin hastanın serumlarıyla karıştırıldığında birikişme tepkisi)
Tifo basili üzerindeki özellikle etkili bir antibiyotik kullanımıyla tifonun evrimi tümüyle değişir. Belli bir şemaya göre kortizon türevleriyle birlikte verilen ilaçlar ateşi hızla düşürür, diğer bilirtileri ise bir kaç günde ortadan kaldırır.

İhtilatlar da gene aynı biçimde daha seyrekleşmiştir Tedavide bu başarı en azından çocukda tifoya karşı aşılama yapmanın ikinci plana düşmesini açıklar.

Tifolu kişilerden mümkün olduğunca uzak durulmalıdır keza tifo bulaşıcı olabilir aşılılarda bir sorun gözükmeyebilir. Fakat aşısız olanlar risk altında olabileceklerini unutmamalıdırlar.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst