Tırnak Yeme Alışkanlığı

güz gülleri

Üye
Üye
Katılım
Ocak 14, 2013
Mesajlar
914
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Tırnak yeme alışkanlığı, 'beden odaklı tekrarlayan davranışlar' olarak bilinen parmak emme, saç koparma, diş gıcırdatma gibi strese bağlı alışkanlıkların başında geliyor. Tırnak yeme alışkanlığından kurtulmak ise o kadar zor deği..l

t%C4%B1rnak-yeme.jpg


25 yaşında genç bir kadının tırnaklarını yediği ellerini saklamak için nasıl da çırpındığını gördüğünüzde ne hissedersiniz? Bence tırnak yeme alışkanlığı, yarattığı tıbbi sorunlardan çok sosyal ve psikolojik yükü nedeniyle düzeltilmesi gereken bir davranış. Tırnak yiyenlerin hissettikleri tedirginlik o kadar yoğun ki, bu durum her tavırlarına yansıyor. Sırf bu yüzden sosyal hayattan kendilerini uzaklaştırdıkları olur. Fakat tırnak yeme, disiplin, kararlılık ve gereğinde profesyonel destekle kökünden çözülebilecek bir sorun. Tırnak yeme alışkanlığı, 'beden odaklı tekrarlayan davranışlar' da denilen parmak emme, saç koparma ve yeme, diş gıcırdatma gibi strese bağlı alışkanlıkların başında geliyor. Stres, sıkıntı, heyecan anında ya da boş kalınca tırnak yeme faaliyeti ortaya çıkabilir. Bu kişiler genellikle ne yaptıklarının farkında olmadan, başka bir işle uğraşırken tırnaklarını yer ve bu sırada tırnak kenarındaki deriyi ya da tırnağın kendisini kemirirler.

76346950000.jpg


Tırnak yiyenler arasında yaş ayrımı yok:

10-18 yaş arasındaki gençlerin yüzde 50'si, arada sırada da olsa tırnaklarını yiyor.
Tırnak yeme alışkanlığı, sıklıkla ergenlik dönemine girerken yaşanan kargaşa sırasında başlıyor.
Yaşları 18-23 arasında değişen genç erişkinlerin ise yüzde 23'ü aynı dertten mustarip.
Yaş ilerledikçe bu oran azalıyor. 30 yaşından sonra hâlâ tırnaklarını yiyenlerin oranı yüzde 10.
Erkeklerde kızlara göre daha fazla görülüyor.

Tırnak yememek için öneriler :


Tırnak bozuklukları, tırnak yatağı enfeksiyonları ve dişlerde çarpıklıklar, tırnak yemeye bağlı en sık rastlanan fiziksel sorunlar. Aynı zamanda kişide saç yeme alışkanlığı da varsa, bağırsak tıkanıklığına kadar giden sorunlara seyrek de olsa rastlanabiliyor. Obsesif-kompulsif bozukluğun bir belirtisi olarak değerlendirilirse, tırnak yemenin tedavisinde ilaçlar da kullanılabiliyor. Fakat tedavide iki temel yöntem var. Birincisi davranışları düzenlemeyi amaçlıyor; ikincisi, tırnak yemeyi engellemeyi. Aşağıdaki tavsiyeler, tırnak yeme alışkanlığından kurtulmak üzere umarım size yol gösterir!
Tırnaklarınızı her zaman kısa kesin ve törpüleyin. Ellerinizin bakımına dikkat etmek, tırnak yeme alışkanlığını azaltarak sizi güzel ve bakımlı tırnaklara sahip olma konusunda cesaretlendirecek. Oje sürmek bu konuda yardımcı. Erkekler renksiz parlatıcılar kullanabilir.
Stresli ya da endişeli olduğunuz zaman tırnaklarınızı yiyorsanız çözümün temeli stresi idare etmekte yatıyordur.
Başta da söylediğim gibi, birçok insan ne yaptığını farkında olmadan tırnaklarını yiyor; acı bir tadı olan özel ojeler sürülürse, insan tırnağını her kemirmeye çalıştığında ne yaptığını fark edip duruyor.
Tırnak yemenin yerine başka bir şey koymayı denemek, akıllıca bir fikir. Bunun yerine daha az kozmetik ve ruhsal soruna yol açacak stres topuyla oynamak, tespih çekmek gibi başka bir tekrarlayan hareket, tırnak yemekten kurtulmanıza yardım edecektir.
Tırnak yemekten vazgeçtiğinizi kendinize hatırlatmak için elinizden ne geliyorsa yapmakta fayda var. Eldiven giyin, parmaklarınıza renkli bantlar sarın, etrafa notlar asın; daha önce tırnak yemek yüzünden yaşadığınız sıkıntıyı kendinize hatırlatın.
Her tırnağınızı yediğinizde kendinize bedensel bir ceza verin; örneğin yanağınıza fiskeyle vurun. Böylece tırnak yeme hazzının yanına hoş olmayan bir duygu eklenir.
Tüm bu önerilerin belli bir kararlılık ve disiplinle uygulanması gerekir. Bu da önce karar vermeyi gerektirir. Uygulamada zaman zaman zorluklar yaşanabilir; baktınız ki işler istediğiniz gibi gitmiyor, tıp doktorlarından, klinik psikologlardan yardım istemeye çekinmeyin..

Ünlü ünsüz ayırt etmiyor :

Tırnak yiyen kişilerin sayısı aslında sandığınızdan oldukça fazla. Hatta beyaz ekranda o çok 'kusursuz' gibi görünen isimler arasında da bu alışkanlıktan mustarip olanlar var. Bunlardan biri çocukluğundan beri tıraklarını yiyen Cem Yılmaz. Artık ellerini ağzına götürmekten çok rahatsız olan Cem Yılmaz geçen ay bir bakım merkezinde tırnaklarını özel acı ojeyle kaplatmış. Bu tedavi henüz faydalı oldu mu bilinmez ama ünlü komedyen "Bir daha tırnak yemeyeceğim," diye kendine söz vermiş... Bakalım ne olacak... Bu alışkanlığından rahatsız olan bir diğer isim ise Naz Elmas. Güzel oyuncunun ellerinin görüntüsü izleyenlerin bile dikkatini çekmiş durumda. Öyle ki Ekşi Sözlük'te ondan 'takma tırnak taktırması gereken şahıs' diye bahsediliyor. Bu durum Naz Elmas'ı rahatsız etmiş olmalı ki, o da bırakmak için elinden geleni yapıyormuş. Bunun yanı sıra Ayşe Hatun Önal, Deniz Akkaya, Serdar Ortaç, Ebru Gündeş de tırnaklarını yediği bilinen isimler.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Çocuklarda tırnak yeme davranışı

''Tırnak Yeme davranışı nasıl engellenir?'', ''Çocuklar neden tırnak yer?'', ''Tırnak yiyen çocuğa nasıl davranılır?'' gibi daha birçok sorunun cevabını bulabilirsiniz.

Tırnak yeme davranışı genellikle üç dört yaşlarında başlar. Çocukluk çağında başlayan tırnak yeme davranışı genellikle ergenlik döneminde sonlanır. Ancak bazı durumlarda çocukluk çağında tırnak yeme davranışı görülmemiş olsa bile ergenlik çağında ortaya çıkabilmektedir. Tırnak yeme davranışını genellikle çevreden onay görmeyen, aileleri tarafından desteklenmeyen ya da fazla eleştirilen kaygısı yüksek olan çocuklarda görülmektedir. Ancak ailede tırnak yiyen birinin olması yine çocuğun bu davranışı öğrenmesine sebep olabilmektedir. Örneğin ablası tırnak yiyen bir çocuk bu davranışı taklit yolu ile öğrenerek tırnak yeme davranışını geliştirebilmektedir. Bazen bu davranış, ayak parmaklarını ısırmaya tırnak etlerini kanatana kadar ısırmak şeklinde olabilmektedir.

Çocuklar neden tırnak yer ?
Tırnak yeme davranışı sadece öğrenilmiş bir alışnalık olabilceği gibi yaşanılan psikolojik sorunlar sebebi ilede ortaya çıkabilmektedir. Klinik tecrübemiz tırnak yeme davranışının daha çok psikolojik rahatsızlıklar sonucu ortaya çıktığını göstermektedir.
Aile içerisinde yeterince ilgi ve sevgi görememe
Aşırı baskıcı ve oteriter aile yapısı
Çocuğun sık sık eleştirilmesi
Ders başarısızlığı okul ve arkadaş ile uyumsuzluklar
Aile içi şiddet, Ebeveynler arasında sorunlar
Anne babanın aşırı koruyucu olması
Anne- babanın aşırı kaygılı olması
Çocuğun rakebete sokulması, başka çocuklarla kıyaslanması
Daha burda tanımlayamadığımız bir çok psikolojik durum çocuğu tedirgin eden herhangi bir durum ya da onu mutsuz edecek bir olay çocuğun tırnak yeme davranışı geliştirmesine sebep olur.

Tırnak Yemek Davranışı için Öneriler
Öncelikle çocuğunuza Tırnak yeme davrnaışının kötü bir davranış olmadığını eğer isterse bu davranışı bırakabileceği, bunun bir tedavisi olduğu, ancak bu davranışı bırakmadığında ilerleyen zamanlarda çok daha zorlanabileceği anlatılmalıdır. Çocuk bu davranışı bırakabileceğine inandığında motivasyonu artacak ve işbirliği konusunda istekli olacaktır.
Davranışın ilk dönemlerinde çocuğun tırnak yeme davranışının görmezlikten gelinmesi davranışın sönerek yokolmasını sağlayabilir.
Eğer davranış uzun dönem devam ediyorsa, bu davranışın altında yatan çocuğu mutsuz ve tedirgin eden durum öğrenilmeye çalışılmalı ve çözüm getirmelidir.
Çocukla iletişim kurulmalı ve onunla zaman geçirilmelidir.
Çocuğu azarlamak, eleştirmek, korkutmak öğüt vermek gibi yöntemlerden kaçınılmalıdır.
Çocuğa huzursuzluk verecek ortamlardan kaçınılmalıdır.
Gece yatmadan önce bir çift hafif eldiven giyilerek çocuğun gece tırnak yememesi sağlanabilir.
Korku filmi, ürkütücü hikayeler, korku veren dinsel söylemlerden kaçınılmalıdır.
Gündüzleri acı oje kullanarak çocuğun tırnağını yememesi gerektiği hatılatılabilir.
Parmak ve tırnağa acı fakat zararsız bir sıvı sürülebilir. Bu hem hatırlatıcı ve hem de tırnağını ağzına götürdüğü zaman acı ile birleştiğinde terk etmeye yardımcı olabilir.

Çocuğun ilgisi farklı yönlere çekilebilir. Örneğin en çok televizyon izlerken tırnak yiyorsa bu durumda sakız çiğnemesi gibi.
Tırnakların derin kesilmesi bazı durumlarda işe yaramaktadır. Ayrıca çocuk kendi tırnakları ile ilgilendiğinde bu davranışı azaltabilmektedir. Örneğin kendi tırnak bakımını kendisi yapabilir, ona ait bir tırnak bakım seti alınabilir.
Çocuğa aşırıya kaçmayacak şekilde ödüller verilebilir. Aşırı ödül çocuğun ödül için olumsuz davranışlar geliştirmesine sebep olabilmektedir.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst