Tırnaklarda Oluşan Hastalıklar

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Tırnak hastalıkları

Tırnak hastalıkları..jpg

Şikayet

El veya ayak tırnaklarınız renk değiştirdi, kırılıyor, kalınlaştı, uçları çatlıyor ya da oyuk oyuk oldu. Ayak tırnaklarınızın etrafında ağrı, şişme ve kızarıklık da olabilir.

Nedenleri

Onikomikoz (mantar enfeksiyonu) : Tırnağınız kalınlaştı ve sarardı; tırnak ucuna doğru küçük bir ayrımla bir birikinti oldu. Tedavi edilmezse, tırnağınızın tümü bölünür, şekli bozulur veya düşebilir. Mantar sadece yaralanırsanız veya başka bir deri hastalığınız varsa tırnakları etkiler. Ayak tırnakları enfeksiyonu yaralanma olmadan da oluşabilir. Kendi kendine tedavi edebilirsiniz veya doktora gitmelisiniz. El tırnaklarının iyileşmesi 6 aya, ayak tırnaklarının iyileşmesi 1 – 2 yıl sürebilir.

Tırnak kırılması : Tırnaklarınızda çatlaklar var ve uçları kırılıyor. Bu acı vermez, iyileşebilir, ama hiçbir zaman geçmez. Tırnak kırılması kalıtımsal olabilir ve bazen yaralanmayla görülür. Kendi kendine tedavi yeterlidir.

Kendiniz Ne Yapabilirsiniz?


Ayak tırnağı batıyorsa, ayağınızı 2 çorba kaşığı tuz katılmış ılık suda 15 – 20 dakika kadar tutun.

Tırnakla deri ayrıldıktan sonra tırnakla deri arasına tırnak büyüyünceye ve deri iyileşinceye kadar birkaç gün küçük bir pamuk ya da gazlı bez koyun. (Dikkat: Şeker hastasıysanız, dolaşım sistemi sorunlarınız varsa veya iltihaplanma oluşmuşsa, bu yöntemi uygulamayın.)

El tırnağı batıyorsa, tırnağınızı dümdüz kesin ve köşelerini yuvarlatmayın. Pamuklu çubukla günde iki kere köşesinden kaldırın ve bu bölgeyi temiz tutun.

Tırnağı kan oturması: Kağıt atacının ucunu açıp ocakta ısıtın. Elinizi yakmamak için öteki ucunu tutamaçla tutun. Sıcak ucu bastırmadan hafifçe tırnağınıza değdirin; kanın dışarıya akması için acıtmayan bir delik oluşacaktır. Basıncı hafifletmek için bu işlemi tekrar edebilirsiniz.

Mantar enfeksiyonu: Yıkandıktan sonra el ve ayaklarınızı iyice kurulayın. Saç kurutma makinesini en az sıcaklığa getirerek tırnağı kurutun. Mümkün olduğu kadar çıplak ayakla gezin; sentetik çorap ve ayakkabından uzak durun. Bulaşık yıkarken, temizlik yaparken veya elinizi suya veya kimyasallara sokacağınız zaman pamuklu lateks veya lastik eldiven kullanın. Reçetesiz satılan ilaçlar çoğu kez işe yaramaz.

Tırnak kırılması: Renksiz oje sürün. Ojeyi çok sık çıkartmayın. Temizlik yaparken pamuklu lateks veya lastik eldiven giyin. Tırnaklarınızın etrafındaki deriye krem sürün.

Dolama söz konusuysa, iltihabı azaltmak içn günde iki defa (5 – 10 dakika) sıcak su banyosu yapın; sonra mantar enfeksiyonuna karşı antibakteriyel bir ilaç ya da %1’lik gentiyan violet sürün.

Önleme

Tırnaklarınızı temiz tutun. Her hafta düzenli dümdüz kesin. (Aşırı kısa kesmeyin; parmaklarınızın bitimi kadar olmalılar.) Tırnaklarınızı ve tırnak derinizi yemeyin, koparmayın ve yırtmayın.

Sık aseton kullanırsanız tırnaklarınızı kurutursunuz. Tırnak güçlendiricilerinden, takma tırnaklardan ve tırnak derisi alma aletinden kaçının.

Bunlar tırnakların rengini değiştirir, tırnakları kırar, etraflarındaki doğal korumayı yok eder ve tırnaklarınızın altında kötü reaksiyonlara yol açar.

Öteki Nedenler Ayak tırnağının batması Dolama El veya ayak tırnağı yaralanması Sedef hastalığı
 
Moderatörün son düzenlenenleri:

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
DOLAMA

Dolama, çok defa, el parmaklarının uçlarında rastlanan ağrılı ve cerahatli iltihaplardır.

Dolama, parmak uçlarının, parmak kemiklerine yakın, yumuşak kısımlarında hâsıl olur. Parmaklara iğne, şiş, kıymık batmak, bir yere çarpıp yaralanmak, tırnakların kesilmesi sırasında makas veya çakı gibi bir âletle parmak uçlarını yaralamak gibi hallerde deri üstünde bulunan mikroplar, açılan bu ufacık yaralardan, içeriye girerek orada iltihap yapmak suretile dolamayı hâsıl ederler.

Kadınlar, dikiş dikmek, dantel, örgü yapmak gibi el işleri ile çok uğraştıkları için, kaza eseri olarak, iğne ve şişlerle parmak uçları, sık sık, yaraladıklarından, dolamalar bunlarda daha çok görülür.

Parmak ucunda açılan yaradan mikroplar girip iltihap yapmağa başlayınca, orada ufak bir acıma duyulur. İltihap ziyadeleştikçe bu acıma da artar. Cerahat toplanırken bu acıma ağrı şekline geçerek o kadar şiddetlenir ki, hastaların rahatım ve gece uykularım bozabilir. Parmağın ucundaki iltihap ya sathidir. Yahut derinlere kadar işlemiştir.

Yavaş yavaş parmak kızarır, şişer. Cerahat toplayan yerin derisi incelip beyazlaşır.

Eğer iltihap derinlere işlemişse o zaman parmağın kemiklerine dokunması ve bu kemiklerde iltihaplar yaparak bunların harap olması da mümkündür.

Elin, Anatomi bakımından yapılışı itibari ile, baş ve küçük parmaklar, ince bir zar vasıtası ile, elin ayası ile münasebettedirler. Elin ayasından kalkan bu ince zarın uçları, baş ve küçük parmaklara doğru uzanır. Öteki parmakların bu zarla bir ilgileri yoktur. Onun içindir ki, baş ve küçük parmaklarda hâsıl olan dolamalarda iltihap şiddetli olup derinlere kadar işlediği zaman, mikroplar, bu zarın lenfa yollarına geçerek el ayasına kadar ilerleyebilirler. O takdirde iltihap el ayasına kadar uzanarak avuç içinin şişmesine ve orada cerahat toplanıp abseler hâsıl olmasına sebep olabilir.

Dolama, bir iltihap olması itibari ile, ehemmiyetlidir. Fakat şu hale göre baş ve küçük parmaklardaki dolamalar daha ehemmiyetli sayılırlar.

TEDAVİ:

Dolamalardan sakınmak için parmak uçlarının yaralanmasına meydan vermemek lâzımdır.

Dolama hasıl olup parmakta ağrı ve kırmızılık başladığı zaman, biraz saf (Alcool) alıp, kaynamış su ile yarı yarıya karıştırdıktan sonra, temiz gaz bezlerini bununla ıslatarak pansuman yapmak ve bu pansumanın üzerini ince bir yara muşambası ile kapatmak faydalıdır.

Başlangıçta parmak ucuna, bol tentürdiyot sürmekle dolamanın teşekkülüne ve cerahat yapmasına mâni olmak mümkündür.

Eğer dolama derinlere kadar işlemişse sıcak pansumanlara devam etmekle beraber, vakit geçirmeden, hekime başvurup dolamayı yardırmak ve içindeki cerahati dışarı çıkarmak lâzımdır. Vakit geçecek olursa iltihabın kemikleri harap edip işi daha ehemmiyetli bir hale sokması ve parmaklarda sakatlıklar ve fena şekiller hâsıl etmesi ihtimalleri vardır.

Parmakta oluşan dolamada alternatif yöntemler:

- En çok kullanılan yöntem bir soğanı közleyerek için açın ve parmağınızı içine sokun ve sarın, soğanın antibiyotik etkisiyle oluşan iltihap drene olacaktır,

- Parmağınızı sıcak suyun içine sokun ve iltihabın yumuşamasını sağlayın. Daha birçok yöntem bulunmakta fakat çok ciddi sorunlar oluşturabilecek olan dolamada kesinlikle bir uzman desteğine başvurmanızı öneriyoruz.

Parmakta oluşan dolama tedavisinde doktora başvurmanız gerektiğini her fırsatta sizlere vurguluyoruz. Doktora başvurduğunuz zaman etkenin ne olduğu anlaşılmak üzere testler yapılır ve daha sonra gerekli merhem ve antibiyotik tedavisine başlanır. Eğer iltihap çok ilerlemiş ve şişlik artmış ise parmağa steril yöntemler kullanılarak ufak bir kesik atılarak içindeki irinin drene edilmesi sağlanır. Bu tedavi sürecinde parmağınızı farklı enfeksiyonlardan korumak amacıyla mutlaka kuru ve temiz tutmanız gerekmektedir.
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Selam Arkadaşlar,

Ben bu yaşıma kadar böyle bir şey yaşamadım. Bir insanın parmağı bu kadar mı ağrır? nerdeyse gözümden yaş gelicek oysa ki acıya oldukça dayanıklıyım ama bu dolamamıdır adı her neyse parmağım resmen zonkluyor.

Böylesi bir acı deneyimi yaşayan varsa acil olarak nasıl geçer diye bir öneride bulunabilir mi? Şaka gibi ama hemde sağ elimin baş parmağında ve bütün gün mause kullanmak zorundayım. Allahım bu neydi başıma gelen :(

Sağlık dolu günler dileğimle...
 
Tekerlekli Sandalye
Üst