Tiroitleriniz Az Yada Çok Çalışıyorsa Nasıl Anlarsınız ve Neler Yapmalısınız?

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Tiroit düzgün çalışmaması neticesinde vücudumuzun düzenini sarsarak belli başlı sorunlar çıkartabilir. Peki nedir bu sorunlar ? İşte yanıtlarını bu yazımızda bulabileceğiz. Düzgün çalışmayan bir troit'e sahipsek bunu nasıl anlarız? Hangi aşamada doktora başvurmalıyız? Troitlerimiz sorun yaşadığını bize hangi yollarla bildirmeye çalışacaklardır? Bilinçlenmek belkide birçok hastalığı yenmek adına en büyük yardımcı silahımız olduğunu unutmamak ve hepimize sağlıklı ve bilinçli yaşamlar dileğiyle Troit hastalığı detaylarını inceleyelim.

İshal, kalp çarpıntısı, çabuk sinirlenme ya da kabızlık, cilt kuruluğu, kalp yetmezliği… Tüm bunlar ve daha fazlası, bir tiroit hastalığı işareti olabilir.
Tiroit bezlerinin olması gerektiği gibi çalışmadığını gösteren belirtiler neler? Hipotiroidi ve hipertiroidi hastalıkları vücutta hangi fiziksel ve psikolojik izleri bırakır? Tiroit hastalığı olup olmadığı nasıl tespit edilir? Hangi durumlarda hemen tedaviye başlanır?

Tiroitlerin düzgün çalışmadığını gösteren fiziksel, psikolojik belirtiler neler?
Tiroit bezi, ürettiği tiroit hormonları ile metabolik dengemizi sağlayan ana endokrin bezdir. Hormonların fazla veya eksik çalışması, fiziksel ve psikolojik dengemizin değişmesine neden olur. Örneğin saçların kuruması, kırılması, dökülmesi, cilt kuruluğu, solukluk, kilo artışı veya azalması, ödem gibi fiziksel belirtiler yanında depresyon veya depresyona eğilim, ajitasyon, uyku ritminin bozulması, gerginlik gibi psikolojik belirtiler gözlenebilir.


Hipotiroidi belirtileri
Tiroit bezinin az veya yetersiz çalışması olarak bilinen “hipotiroidi” durumlarında
Halsizlik, yorgunluk, genel enerjine düşüklük, konsantrasyon ve öğrenme bozuklukları, unutkanlık Cilt kuruluğu, solukluk, ödem, saç ve kaşlarda seyrelme, dökülme, kırılma Depresyon ve depresyona eğilim Adet ritminin bozulması, yumurtlama fonksiyonlarının bozulması ve gebe kalamama-kısırlık Kas ağrıları, kramplar Kansızlık, kolesterol yüksekliği, hipertansiyon, kalp yetmezliği Şişkinlik, kabızlık görülür.

Hipertiroidi belirtileri
Tiroit bezinin çok çalışması olarak bilinen "hipertiroidi" durumlarında
Çarpıntı, ritim bozuklukları, hipertansiyon, aşırı terleme İshal İştah artmasına rağmen kilo kaybı Kas ağrıları Adet düzensizlikleri, tekrarlayan düşükler Görme bozuklukları Ajitasyon, çabuk sinirlenme, uyku bozuklukları görülür.

Özellikle hangi belirtilerin görülmesi halinde doktora başvurmak gerekir?
Tiroit hastalılarında görülen belirtilerin birçoğu diğer hastalıklarla karışmakla beraber, giderek artan halsizlik, adet bozuklukları, kısırlık, ödem, giderek artan kilo veya zayıflama, depresyona eğilim gibi bulgular varsa öncelikli olarak tiroit testleri değerlendirilmek üzere bir endokrin uzmanına müracaat edilmesi gerekir.

En tehlikeli tiroit hastalığı hangisidir?
Tiroit hastalıları genel olarak günlük hayatımızı olumsuz olarak etkileyebilmekle beraber genellikle hayati tehlike oluşturan hastalıklar değildir. Ancak ciddi hipertiroidi, kalp ritim problemleri yaratarak özellikle yaşlı ve kalp hastası olanlarda tehlikeli kalp sorunlarına neden olabilir. Bunun yanında tüm dokularda olduğu gibi tiroit bezinin de kanserleri olabilir, ancak bu kanserler genel olarak vaktinde tanı konduğunda kontrol altına alınabilir ve yaşam süresini kısaltmaz.

Tiroit sorunu olup olmadığını anlamak için ne yapmak gerekir?
Hastalık bulgularından şüpheleniliyorsa basit bir kan testi ile tiroit fonksiyonları değerlendirilebilir. Ancak bazı durumlarda kan testlerine ilave olarak tiroit ultrasonografisi veya tiroid sintigrafisi çekmek gerekebilir.


Hangi durumlarda tiroit tedavisine başlanır?
Klinik şikayetlerden ziyade laboratuvar testleri, ultrasonografi ve sintigrafi doğrultusunda gerekli görülürse tedaviye başlamak doğrudur. Bu testler değerlendirilmeden tedavi söz konusu değildir. Tiroit tembelliği (hipotiroidi) tedavisi genellikle ömür boyu süren bir tedavi şeklidir. Günde bir kez alınan tiroit hormon hapları ile tedavi sağlanabilir. Hipertiroidide tedavi bir süre takip edildikten sonra hasta değerlendirilerek, tedavi kesilebilir ancak bazen hipertiroidide ameliyat veya atom tedavisi gerekli olabilir.

Hamilelikte tiroit hastalığı tedavisi mümkün müdür?
Hamilelerde tiroit hastalıklarının takibi önemlidir, çünkü anne karnındaki bebeğin gelişiminde oldukça önemli rol alır. Bu nedenle gebelikte tiroit hastalığı varsa muhakkak tedavi edilmeli ve kullanılan ilaçların dozları iyi ayarlanmalı. Eğer bir tiroit hastası gebelik planlıyorsa gebelik öncesi gerekli ilaç ayarlamasının bir endokrinolog tarafından ayarlanması ve gebeliğin daha sonra planlanması daha uygun bir yaklaşımdır.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst