Toplum Engellilerin Evlilik Planlarlarını Yok Edebilme Gücüne Sahipmidir?

Evlilik her insanın vakti geldiği zaman yaşamayı istediği bir durum olmasına rağmen engelliler bir takım nedenlerden dolayı bu durumu arka plana atmak istiyor. Elbetteki herkes gibi evlenip yuva kurmak isterler fakat bir çok düşünce ve olası durumlar buna mani oluyor. Aslında çok isteselerde yaşayabilecekleri sorunları düşünerek evlilikten geri duruyorlar diye düşünüyorum. Aksini yapanlarda mutlaka vardır evlenip çocuk sahibi olanlar zorluklarını yada mutluluklarını yaşayanlar zorda olsa herkese ve herşeye tabiri caizse kafa tutanlar.


engelli evlilik.jpg

Benim sorum evlenmeyi arka plana atanlara olacak toplumun evlilik planlarınızı yok etmede rolü nedir?

Evliliklerin engelli yada engelsiz biriyle olması bunun zorlukları yada kolaylıkları maddi yetersizlikler vs. bunları düşünmeden sadece toplumu düşünerek sizi ne kadar etkilediğini biran gözlerinizi kapatıp düşünmenizi istesem.

Sizde toplumun yarattığı bir baskı varmı?
Varsa bu baskı neticesinde evliliği bir tarafa bırakmanıza neden oluyor mu?
Toplum evlilik düşüncelerinizden vaz geçmekte hangi sırayı alıyor?


Biliyoruz ki toplumun bir kısmı da olsa engellilerin evli olmasını yadırgayan gözlerle bakıyor. Bu insanların sanki sevmeye yuva kurmaya hakkı yokmuş gibi garip ve çirkin bir tutum sergiliyor. Bu yanlış tutumun bir engelli çift'i nasıl kötü yönde etkilediğini anlatabilmeniz açısından paylaşmış olduğum bu konumuz da bütün rahatsız edici hal ve hareketleri sizlerden dinlemek isteriz.



 

Ekli dosyalar

  • engelli evlilik.jpg
    engelli evlilik.jpg
    22.5 KB · Görüntüleme: 243
Selamlar gülümse_hayata,
Şizofreni hastası olduğumu ben söylemesem bilin(e)meyecek kadar iyi durumdayım ama hala bekarım. Şartlar elverdiğinde ve ömrümüz yeterse tabii evlenmek düşüncesindeyim. Toplum buna ne der gibi bir fikre kapılmadım ve kapılmayacağımı düşünüyorum. Kim ne derse desin aldırmam ve hiç bir arkadaşın da aldırmaması taraftarıyım.
Belki arkamızdan konuşurlar. Hatta bu işe akraba eş dost bile razı gelmeyebilir bence, ama evlilik sürdürülebilir olduktan ve karı koca evlilikten mesut olduktan sonra çok da ilgilendirmez üçüncü kişileri. Hatta çevrenin bu önyargısını kırmak, evlilikte geçen yıllar boyunca daha sağlam bir birlikteliğe hizmet edecektir kanaatindeyim.
Saygılar..
 
Merhaba unuttum

Umarım dediğin gibi 3. şahısların ne dediklerini umursamaz ve çok mutlu olacağın bir evlilik yaparsın.
En güzel dileklerim seninle olsun.
 
İyi dilekleriniz için teşekkürler,
Tüm bekar arkadaşların Allah yardımcısı olsun.
Hem belli mi olur yılbaşında büyük ikramiye çıkar; işler hızlanıverir. :)
SAygılar..
 
çok güzel konu olmuş gerçekten bizi böle kabul edecek insan bulmak zor öncelikle bulduk diyelim anne babayi ikna etmek zor diğer kişileri kafama takmam zaten o ayri konu ama çok şükür işim var memurum kendi ayaklarimin üstünde duruyorum ailemle yaşiyorum ama yarin birgün onlara birşey olsa gelinlerin kardeşlerimin ocağina düşmek istemem ayri bir yuvam olsun bir eşim bir dostum olsun isterim allah herşeyin hayirlisini versin nediyim genede
 
İmkanlar doğrultusunda herşey mümkün aslında. Geçimini sağlayabilecek engelli biri neden evlenmesin ki? Engelli olmamız tabiki istediğimiz kişilikte birini bulma şansımızı da azaltıyor. Neticede insanların bizi seçmeme hakkı var, saygı da duyarım o insanlara. Bence etkiliyor ama çok da önemli bir etken değil. Asıl önemli etken her insanın derdi olan maddi imkanlar ve sevebileceği karakterde birini bulmak Tabi bunun zorluğu engelden engele de değişiyordur. Ağır engelli birini daha fazla etkiliyordur bu durum. Şahsen 3. şahısların ne diyeceği umrum olmaz. Adı üstünde 3. şahıstır... Önce onlar yerini bilmeli bence.
 
Bilmiyorum ben evliliği niye hep erteledim :)
Ama başımdan gecen bir olayı anlatayım belki konuya acıklık getirir;
İlk evleneceğim adam (?) öğretmendi ve engeli yoktu, iyi bi birlikteliğimiz vardı, cok aksi dursamda sosyal yaşamda iyiyimdir, bu yüzden belki ilişkilerim uzun sürmüştür. Üç senelik bir beraberliğin ardından evlenme kararı aldık, beni istemeye geldiler kayın valide adayının tek bir sözü " sen kendini benim oğluma layık görüyormusun" kahve tepsisini bıraktım, odama gittim ağladım o iş orda bitti tabiki... Erdalla gecen sene yarım saat oturma fırsatı buldum zoraki bi buluşmaydı kendisi cok istedi " cokmu ah ettin " dedi ... " ahh etmedim ama cok ağladım" dedim. "belki allah gözyaşlarımı saydı "," hakkını helal et" dedi " etmeyeceğim " dedim masadan kalktım. Sonra öğrendiğime göre annesi göğüs kanseri olmuş ahım mı tuttu bilmiyorum tuttuysada sucluluk duymuyorum.

Malesef EVET toplum bizim evlilik planlarımızı yok edebilme gücüne sahip.
 
2006 yılı hastaneden çıkalı bir yıl olmuş markette (asgari ücrete) kasiyerlik yapıyorum. Bir iki kız isteme olayı yaşındı benim için. Vazgeçmeme neden olanda, karşı taraf tekrar öğretmen olup olamayacağımı sordu. Böyle bir umut vermemek için kati dille olamam dedim. Şu an memurum hatta yasal ilk fırsatta öğretmenliğe geçmeyi planlıyorum. En erken 2015’te öğretmen olsam bile kim 10 yıl sonrası için birine söz verebilir ve bu sözle evlilik kurabilir. Bunu onları suçlamak için yazmadım. Kimse kızının/oğlunun kötülüğüne istemez belki ama, kişilerin kendi insiyatiflerini ele alıp bazı özel durumlarda aileye(anne babaya) rağmen karar almaları gerekebilir.
İnsiyatif’i eline almamış/alamamış bireyle de zaten evlilik falan yürütüleceğine inanmıyorum.
 
Geri
Üst