Total kalça protezi nedir ?

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Total kalça protezinin metal parçaları

Total kalça protezi, kalça eklemi ileri derecede harap olmuş hastalarda, hasarlı eklemin yapay bir eklemle değiştirilmesi ameliyatıdır. Kalça protez kobalt krom veya titanyumdan imal edilen ana parçalar ile bunların eklemleştiği yerde plastik, metal veya seramik ara parçalardan oluşur.

Kalça protezi kemiğe iki şekilde tutturulabilir. Kemik kalitesi çok iyi olmayan ileri yaştaki hastalarda, protez kemik çimentosu adı verilen bir dolgu maddesi ile kemiğe tespit edilir. Bu tip protezlere çimentolu kalça protezi adı verilir. Kemik kalitesi iyi olan daha genç hastalarda ise, üzeri gözenekli bir madde ile kaplanmış olan protezler, kemiğin içine çok sıkı bir şekilde yerleştirilir ve sonrasında vücudun kemiği, protezin üzerindeki gözeneklerin içine ilerleyerek tespiti sağlar. Bu tip protezlere çimentosuz kalça protezi adı verilir.

Total kalça protezi kimler için uygundur?


Kalça eklemi artrit, kalça çıkığı, kırık ya da damarlanma bozukluğuna bağlı olarak ileri derecede hasar görmüş kişilerde, diğer tedavi yöntemleri (ilaçlar, fizik tedavi, eklem içi enjeksiyonlar, baston kullanımı) ile sonuç alınamazsa kalça protezi uygulanır.

Günlük yaşam aktivitelerini engelleyen şiddetli ağrı, hareket kısıtlılığı ve kısalık durumlarında kalça protezi en iyi tedavi seçeneğidir. Hastanın 60 yaşın üzerindeki olması tercih edilir, ancak gerekli olduğu durumlarda (ör. romatoid artrit) daha genç hastalarda da uygulanabilir.

Kalça protezlerindeki son gelişmeler nelerdir?

Kalça protezinin şematik görünümü

1960 yılında ilk kez uygulanan protezlerde, yıllar içinde materyel, teknoloji ve cerrahi tekniklerde büyük gelişmeler ortaya çıkmıştır. Önceleri sadece metal ve plastik arayüzden oluşan protezlere, günümüzde metal-metal ve metal-seramik arayüzler eklenmiştir. Bu yeni maddelerin aşınma özellikleri daha üstündür ve plastik arayüzlü protezlere göre daha uzun süre dayanmaları beklenir. Bu sayede daha genç hastalarda da uygulama alanı ortaya çıkmaktadır.

Erken kalça protezi tasarımları sadece kemik çimentosu ile tespite izin verirken, günümüzde buna çimentosuz kalça protezleri de eklenmiştir. Böylece protezin, bir dolgu maddesine gerek olmadan doğrudan kemiğe tutunması imkanı sağlanmıştır.

Kalça protezinin birbiri ile eklem yapan parçalarının boyut ve geometrik yapısında yapılan tasarım değişiklikleri sayesinde protezlerin yerinden çıkma riski azaltılmıştır. Bu da günlük yaşam aktiviteleri sırasında eski tasarımlı kalça protezlerinde uygulanan bazı kısıtlamaların ortadan kalkmasını sağlamıştır.

Eskiden çok daha büyük kesilerle ve büyük kas gruplarını zedeleyecek şekilde yapılan girişimler, günümüzde daha küçük kesiler ve kalça çevresi yumuşak dokulara özen göstererek yapılabilmektedir. Bu da ameliyat sonrasında günlük yaşam aktivitelerine dönüşü kolaylaştırmıştır.

Ameliyat sonrası ağrı kontrolündeki gelişmeler sayesinde hastaneden kalma süreleri kısalmıştır.

Total kalça protezi sonrası ne beklemeliyim?

Kalça protezi ameliyatı sonrasında, hastaların çok büyük bir kısmında kalça ağrıları tamamen geçer, yürüme merdiven inip çıkma gibi günlük yaşam aktivitelerinde belirgin iyileşme sağlanır. 2-3 cm arasındaki bacak kısalıkları giderilebilir.

total-kalca-protezi-metal-parcalar.jpg


Protez sonrası koşma, sıçrama gibi aktiviteleri ve ağır işleri yapmanız uygun değildir. Bunlar protezin erken aşınmasına yol açacaktır. Protez sonrasında özellikle ilk 6 ayda alçak sandalyelere oturmak ve bacak bacak üstüne atmak uygun değildir. Ömür boyu yer sofrasına ve alaturka tuvalete oturmamanız gerekir. Bu gibi aşırı hareketler kalça ekleminin yerinden çıkmasına ve tekrarlayan ameliyatlara sebep olabilir. Namaz kılıyorsanız, bunu sandalyede oturarak yapmanız gerekir.

Ameliyattan 6-8 hafta sonra araba kullanabilirsiniz ancak, sürücü koltuğunun yüksek olması ve kalça ekleminin aşırı bükülmemesi gerekir. Bu konuda doktorunuz size bilgi verecektir. Altı hafta süreyle yatarken bacaklarınızın arasında bir yastık olmalıdır. Bu kısıtlamalardan bazıları, yeni tasarımlı ve büyük baş yapısına sahip kalça protezleri için geçerli olmayabilir.

total-kalca-protezi-rontgen.jpg



Protez ameliyatından 6 hafta sonra yüzme, golf, yürüyüş gibi sporlar yapabilir, egzersiz bisikleti kullanabilirsiniz. Tenis, futbol, basketbol gibi sporlar uygun değildir.

Total kalça protezinin bir ömrü var mıdır?

Total kalça protezini oluşturan parçalar, hareket sırasında ortaya çıkan sürtünmeye bağlı olarak zaman içinde aşınır. Aşınma ile ortaya çıkan ve gözle görülmeyecek kadar küçük metal ve plastik parçalarına karşı vücudun cevabı ile protezler tutunduğu kemikten ayrılır. Bu da ağrılı protez gevşemesine yol açar. Uygun cerrahi teknik ve modern protez tasarımları kullanılarak yapılan kalça protezlerinin ömrü günümüzde 15-20 yıla kadar uzamıştır. Yeni geliştirilen seramik ve metal ara yüzlü kalça protezlerinde bu sürenin daha uzun olması beklenmektedir. Aşırı kilo ve tekrarlayan zorlayıcı aktiviteler aşınmayı artıracağı için protezin ömrünü kısaltacaktır. Gevşeyen protezler, çoğu hastada ikinci bir ameliyat ile çıkartılıp yeniden kalça protezi yerleştirilebilir, ancak ikinci ameliyat daha zordur, daha büyük protezlerin kullanımını gerektirir ve ikinci protezin ömrü, ilki kadar uzun değildir.

Ameliyatım nasıl olacak?


Kalça protezi uygulanmış bir hastanın röntgen görüntüsü

Total kalça protezi genel veya epidural (belden uyuşturma) anestezi ile yapılabilir. Ameliyat 2 saat civarında sürer. Ameliyat sonrası ağrıyı engellemek için epidural veya damar yolundan takılan ağrı pompaları kullanılır. Ameliyat sırasında ve sonrasında kaybettiğiniz kan için damar yoluyla kan verilebilir. İlk birkaç gün, bacaklarınızın arasına V şeklinde bir yastık yerleştirilebilir. Ayıldıktan sonra solunum egzersizleri başlanır. Ameliyattan sonraki günde ayağa kaldırılırsınız. Bir yürüteç veya koltuk değneği kullanarak kısa mesafeleri yürüyebilirsiniz. Alçak yerlere oturmanız uygun olmadığı için, hastanede ve evde tuvalet yükseltici cihazlar kullanmanız gerekir. Doktorunuzun önerilerine uygun olarak belirli bir süre ameliyatlı bacağınıza tam yük vermekten kaçınmak gerekli olabilir. Hastanede kalış süresi 3-7 gün arasındadır. Taburcu olduktan sonra, size önerilen egzersizleri evde yapmanız çok önemlidir. Bacaklarınızda kan pıhtısı oluşmasını engellemek için kan sulandırıcı ilaçları hastaneden çıktıktan sonra da bir süre kullanmanız gerekli olabilir.

Ameliyattan sonra yapmayın!!


En az 8 hafta süreyle bacak bacak üstüne atmayın
Otururken öne eğilip yerden bir şey almayın
Dizlerinizi kalça hizasından yukarıya kaldırmayın
Alaturka tuvalete oturmayın
Oturup kalkarken öne aşırı eğilmeyin

Total kalça protezi sonrası hangi komplikasyonlar olabilir?


Total kalça protezi ameliyatından sonra görülen ciddi komplikasyonlar çok düşük oranda ortaya çıkar. En sık görülen sorun, bacağınızdaki kan akımının yavaşlamasına bağlı olarak toplar damarlarınızda pıhtı oluşmasıdır (derin ven trombozu). Bunu önlemek için cerrahiden sonra kanı sulandıracak ilaçlarla koruyucu tedavi uygulanır. Bu tedavi, gerektiğinde 20 güne kadar uzatılabilir. Ameliyat sonrasında erken dönemde yürüyüşlere başlamak ve hareketsiz kalmaktan kaçınmak, bu riski azaltacaktır. Varis çorabı kullanımı faydalı olabilir.

Total kalça protezinden sonra, enfeksiyon yani protezin iltihaplanması %0.1 ile %1.5 arasında görülür. Vücudun başka bir yerinde (ör. İdrar yolunda, dişlerde) enfeksiyon olması, şeker hastalığı ve başka kronik hastalıkların varlığı bu riski artırabilir. Ameliyat öncesinde vücudun başka bir yerinde olabilecek enfeksiyonların tedavisi gereklidir. Ameliyat sırasında koruyucu antibiyotik tedavisi yapılır ve cerrahi sırasında özel önlemler alınarak enfeksiyon riski azaltılır. Kalça protezinde enfeksiyon gelişirse, tekrarlayan cerrahiler, protezin çıkartılıp belirli bir süre sonra tekrar yerleştirilmesi gibi işlemler gerekli olabilir.

Total kalça protezi sonrası, protezin yerinden çıkması %5-8 arasında görülür. Ameliyat sonrası özellikle ilk 6 hafta boyunca belirli hareketlerden kaçınılması çok önemlidir. Cerrahi teknikler ve protez tasarımındaki gelişmeler ile birlikte çıkık oranları eski yıllara oranla azalmıştır.

Ameliyat sırasında bacaklar arasında boy eşitsizliğini gidermek için özel önlemler alınır. Ancak bazı durumlarda, kalçadaki yumuşak doku dengesini sağlamak ve çıkık riskini engellemek için bacak boyu uzatılması gerekli olabilir. 2 cm’e kadar olan uzunluk farkları vücut tarafından dengeleneceği için sorun yaratmaz. Gerekirse ayakkabı içine yükseklik yerleştirilerek sorun giderilebilir.

Yukarıda sayılanların dışında, yara iyileşmesi sorunları, damar veya sinir yaralanmaları, protezin bazı parçalarının yerinden çıkması, protez çevresi kırıklar, protezin kendisinde kırıklar gibi komplikasyonlar görülebilir ancak bunlar çok nadirdir.
Total kalça protezi sonrası enfeksiyondan korunmak için ne yapılmalıdır?

Düşük te olsa, kana karışan bakterilerin kalça protezinize ulaşarak oraya yerleşmesi ve enfeksiyon oluşturması riski vardır. Kalça protezi ameliyatından sonraki ilk iki yıl içinde diş veya idrar yolları ile ilgili bir cerrahi işlem geçirecekseniz, mutlaka öncesinde antibiyotik kullanmanız gerekir. Özellikle diş çekimi, taş temizliği ve kanal tedavisi gibi işlemlerden bir saat önce uygun bir antibiyotik ile enfeksiyondan korunma önemlidir. Antibiyotiğin dozu ve süresi için mutlaka ortopedi doktorunuza danışmanız uygun olacaktır.

Ayrıca ayak bakımına dikkat etmeniz, ayak ve tırnak enfeksiyonu bulguları ortaya çıkarsa ortopedi doktorunuzu bilgilendirmeniz gerekir.

Prof. Dr. N. Reha Tandoğan
Ortoklinik ve Çankaya Ortopedi Grubu
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Kalça protezi ameliyatı

Amerikan Hastanesi Ortopedi Bölümü’nden Prof. Dr. Mehmet Demirhan kalça protezi ameliyatının olumlu sonuç veren bir operasyon olduğunu belirtti.

Ameliyat günü hastaneye sabahtan gelmeniz gerekir. Pek çok durumda, ameliyat öncesi tetkikler ameliyattan günler hatta haftalar önce yapılmış olur. Ameliyata hazırlanırken operatörünüzün talimatlarına eksiksiz uymalısınız. Hastaneye geldiğinizde sizden bazı formları doldurmanız istenecektir. Eğer daha önce görüşmediyseniz, anestezi uzmanı (anesteziyi uygulayacak olan doktor) ile de görüşebilirsiniz. Biraz heyecanlı ve gergin olmanız normaldir. Ancak içiniz rahat etsin: Bu ameliyat çoğunlukla olumlu sonuç veren olağan bir ameliyattır.

Riskler ve Komplikasyonlar


Her ameliyatta olduğu gibi, kalça eklem değişimi ameliyatlarında da olası riskler ve komplikasyonlar vardır. Örneğin:

• Anesteziye tepki oluşması
• Kan pıhtılaşması
• Enfeksiyon
• Eklemin yerinden çıkması veya protezin gevşemesi
• Çevredeki damarların, kemik veya sinirlerin zarar görmesi
• Uyluk ağrısı

Ameliyat Süreci

Ameliyat ekibi hazır olduğunda, ameliyathaneye alınırsınız. Orada size anestezi uygulanır. Anestezi, ameliyat boyunca uyumanızı sağlayacak ya da vücudunuzun sadece belden aşağısını uyuşturacaktır. Bundan sonra operatörün kalça ekleminize ulaşmasını sağlayacak bir kesi yapılacak, ardından da hasarlı kemik başı çıkarılacak ve kemik yatağı protezin yerleşmesine olanak verecek biçimde hazırlanacaktır. Yeni eklem yerleştirildikten sonra, kesi ameliyat zımbası veya dikişle kapatılır.

Kemiğin Hazırlanması

Yuvarlak kemik başı, uyluk kemiğinden kesilerek ayrılır ve eski yatağın yüzeyi pürüzsüz hale getirilir. Ardından yeni yatak leğen kemiğine yerleştirilir. Yatak genellikle bastırıldığında yerine oturacak bir yapıda olur (press-fit) ve vida veya çimento ile yerine sabitlenir. Bu tip protezlerin yüzeyinde küçük delikler bulunur: Kemiğiniz zamanla bu delikleri dolduracaktır.

Yeni Parçaları Birleştirme

Yeni kalça ekleminin sapı, uyluk kemiğinizin başına sokulur. Bu sap, uyluk kemiğine sağlamca yerleştikten sonra yeni bilye ve yatak birleştirilir. Protezin sapını sabitlemek için press-fit yöntemi ya da çimento kullanılabilir. Sizin için en uygun olan yöntemi operatörünüz belirleyecektir.

Ağrıyla Başa Çıkmak

Size ilaç verilmesine rağmen ilk zamanlar ağrı duyabilirsiniz. Bu normaldir. Ancak ağrınız hiç azalmıyorsa mutlaka hemşirenize haber verin. Ağrı kesici ilaçlar adaleden yapılan bir enjeksiyonla ya da damar yolundan doğrudan kan dolaşım sisteminize katılarak verilebilir.

Hasta Kontrollü Analjezi Cihazı Kullanabilirsiniz

Hasta Kontrollü Analjezi demek olan PCA cihazıyla kendi ağrı kesici ilacınızı kendiniz kontrol edebilirsiniz. Bir düğmeye bastığınızda, damar yolundan ağrı kesici ilaç vücudunuza girer. PCA pompalamasıyla, ağrı kontrolünü istikrarlı bir düzeyde tutulabilmek mümkündür. Bu cihazların sahip olduğu güvenlik özellikleri sayesinde, gereğinden fazla ilacın alınması mümkün değildir.

Kalçanızı Nasıl Koruyacaksınız?

Hastanede kaldığınız süre içinde yeni kalçanızı koruyacak biçimde hareket etmeyi de öğreneceksiniz. Bunlara hareket önlemleri diyoruz. Sizin öğrenmemiz gereken önlemler, kalçanızı onarmak için uygulanan operasyonun türüne göre belirlenecektir. Size öğretilen tüm kuralları uygulamalısınız.

Tehlikesiz Biçimde Hareket Etmeyi Öğrenin

Tamamen iyileşene kadar, yapay bir kalça ekleminin güvenle yapabileceği hareketler sınırlıdır. Yani doğal bir kalça gibi bükülmesi ve dönmesi mümkün değildir. Başlangıçta bazı hareketler, yeni eklemi fazla zorlayacaktır. Terapistiniz size yeni eklemin izin verdiği güvenli hareketlerin sınırı içinde kalmanızı öğretecektir. Aşağıda göreceğiniz önlemleri ne kadar süreyle uygulamanız gerektiğini sorun ve öğrenin.

Oturma Önlemleri

Kalçanızı dizlerinizden daha yüksekte tutabilmeniz için, yüksek ve sert bir iskemlede oturun. Alçak kanepeleri veya iskemleleri kullanmayın. Bunu hiç hatırdan çıkarmayın: Ameliyatlı bacağınızı asla öteki bacağınızın üstüne atmayın. Bacaklarınızı her zaman ayrık tutun, bitiştirmeyin.

Eğilme Önlemi


Belden yukarınızın bel seviyesinden aşağı sarkacağı biçimde asla eğilmeyin. Ayakta dururken veya otururken de bunu aklınızdan çıkarmayın.

Rotasyon (Döndürme) Önlemi


Ameliyatlı bacağınızı, yapılan ameliyatın tekniğine bağlı olarak ve doktorunuzun önerisine göre ayağınız içe veya dışa dönük duracak biçimde bükmeyin. Yatarken veya otururken de bu önlemi hatırda tutun.

Hastanedeki iyileşme Dönemi: Kalkıp Yürüyebilmek


Kalçanızı nasıl koruyacağınızı öğrendikten sonra, normal yaşama dönüş içim gereken becerileri de öğrenmeniz gerekecek. Nasıl yürüyeceğiniz, oturacağınız nasıl giyinip-soyunacağınız size öğretilecektir. Hareket etmenizi kolaylaştırmak için her eğitimden önce size ağrı kesici vermelerini isteyin.

Yeniden Yürümek


Ameliyattan birkaç saat sonra ayağa kalkabilir ve adım atmaya başlayabilirsiniz. Bu aşamada muhtemelen hala damar yolu bağlantısı ve sondanız bağlı olacağından, yürüteci kullanmanız biraz sorunlu olabilir. Ama kaygılanmayın. Bir fizik tedavi uzmanı size yardımcı olacaktır. Yeni kalça eklemi üzerine ağırlık verip vermeyeceğinizi, ne kadar ağırlık yükleyebileceğinizi size öğretecektir. Deneyerek, kısa sürede sadece yürüteç yardımıyla yeniden yürümeye başlayabilirsiniz.

Oturma ve Giyinme


Yeni kalçanızın güvenliği için, bir fizik tedavi uzmanı ya da fizyoterapist size günlük işlerinizi nasıl daha güvenli yapabileceğinizi gösterecektir. Otururken, giyinirken veya merdivenden inip çıkarken aşağıdaki noktalara dikkat etmelisiniz:

• Otururken, iskemleye ucu bacağınıza değecek kadar yaklaşın. Sonra koltuğun kollarından güç alarak vücudunuzu koltuğa indirin. Ameliyatlı bacağınızı her zaman ileriye doğru uzatılmış olarak tutun.
• Çorap ve ayakkabı giyerken ucu kancalı ya da kıskaçlı uzun bir alet kullanın. Bunu önce bağsız ve ayağa geçirilen ayakkabılarla deneyin.
• Ayaklarınızı ve bacaklarınızı yıkarken uzun saplı bir sünger ve uzun duş hortumu kullanın.
• Merdiven çıkarken önce ameliyatsız bacağınızla bir basamak çıkın. Ardından ameliyatlı bacağınızı aynı basamağa alın. ‹nerken de, alt basmağa önce ameliyatlı ayağınızla basın.

Evde iyileşme Dönemi


İyileşme döneminiz ister evde, isterse bir rehabiltasyon merkezinde geçsin, yeni kalça ekleminizi korumak zorundasınız. Hastanede size öğrettikleri oturma ve hareket etme kurallarını uygulayın. Programlı kontrol muayeneleriniz için operatörünüzü ziyaret etmeyi ihmal etmeyin ve günlük faaliyetlere dönüşünüzü yavaş yavaş gerçekleştirin. Total kalça protezi, büyük bir ameliyattır, dolayısıyla tamamen iyileştiğinizi hissetmeniz birkaç ay alırsa bunu doğal karşılamalısınız.

Operatörü Hangi Durumlarda Aramalı?
Aşağıdaki belirtilerden herhangi bir ortaya çıkarsa, operatörünüzü aramalısınız:

• Kalça ağrısında artış
• Baldırda ya da bacakta ağrı veya şişme
• Ameliyat yerinde olağandışı kızarıklık, yanma veya sızıntı
• Soluk alma güçlüğü veya göğüste ağrı
• 38°C dereceden yüksek ateş

Faal Yaşama Dönüş


Her gün yürüme egzersizleri yapın. Bu egzersizleri her hafta artırmalısınız. Önce kendinize bir bardak su almaya giderek başlayın. Önemli olan, bu egzersizleri hiç kesmemenizdir.

Cinsel Yaşama Dönüş


Ameliyat yeriniz iyileştikten ve kalça hareketleriniz kısmen de olsa yerine geldikten sonra cinsel faaliyete başlamaya hazırsınız demektir. Operatörünüz ya da hemşireden, cinsel faaliyette en güvenli pozisyonların hangileri olduğunu öğrenin.

Yeni Kalça Ekleminizin Bakımı


Vücudunuzda oluşacak bir enfeksiyon yeni ekleminize zarar verebilir. Tıbbi bir müdahale ya da diş tedavisiyle ilgili bir müdahaleden önce operatörünüze danışın. Enfeksiyona karşı antibiyotik kullanmamız gerekebilir. Ekleminizin sağlamlığını kontrol etmek için ise, yaklaşık iki yılda bir röntgen filmi çektirmeniz gerekebilir.
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Merhaba Arkadaşlar,

Bu ameliyatı 11.04.2013 saat sabah 11:30 - 15:50 itibariyle yaşamış bir hasta olarak sizlerle paylaşmak istiyorum. Aylar öncesinden verilmiş bir kararımdı ameliyat olmak isteğim ağrılarım dayanılmaz olduğunda ve özellikle geceleri uykumdan yoksun bırakmaya başladığında benim için kaçınılmaz olan bu ameliyatı gerçekleştirme kararı aldım. Araştırmalarım yaklaşık olarak 1 yıl kadar sürdü ama özellikle son 6 aydır devam eden ameliyat öncesi hazırlıklarımı hızla tamamlamaya başladım.

Büyük ameliyatlar sınıfına giren bu ameliyatı olup olmama konusunda artık bir seçeneğim kalmadığı için hastaneye başvurduğumda yapılan kan tahlilleri ve çekilen EKG nin aslında ameliyatı kaldıracak bir hasta olmadığım anlaşıldı ve ben tedavi sürecine girdim. Bana göre en sıkıcı ve belirsiz olan süreç bu dönemdi. Çünkü sık sık hastaneye gitmem gerekliydi ve işyerinden izin almak ise tam bir psikolojik işkence haline dönüşmüştü. Kararım kesindi ve geri dönmemeye her geçen gün daha çok kararlanmıştım. Yapılan kan tetkikleri normal sınıra yaklaşınca beni 07.04.2013 pazar günü hastaneye yatışımın yapılması ve ameliyat öncesi işlemlerimin kolaylaşacağı düşüncesiyle hastaneye yatışım gerçekleşti...
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
11.04.2013 saat 11:30 ....beklenen an...ameliyat önlüğünü giydirdiler ve koluma yapılan bir iğne sayesinde ( içeriğini tam olarak bilemesem de amacına ulaşan süper bir sakinleştirici ) o çok isteyip de bir türlü gerçekleştirilemeyen operasyona doğru sedyeyle birlikte kendimi ameliyathane içinde buldum. Lokal anestezi altında gerçekleştirilen operasyonu canlı canlı yaşadığımdan aslında hiç bir ağrı, sızı hissetmemiş olmama rağmen ( belimden yapılan bir iğne ile belden aşağısı uyuşturuluyor ve hasta hiç bir şey hissetmiyor, kesildiğini bile ) anlatmak , hatırlamak , gözümde canlandırmak bile istemiyorum.

Lokal anesteziyle uyuşturularak ameliyatı yapılacak olan arkadaşlara bu konuda ve tabii ki kendime de 2. ameliyatımda gerçekleştirmek üzere bir müzik çalar ve kulaklık temin etmelerini söyleyebilirim. O zaman hissetmediğiniz halde size saatlerin bir asır geçmişcesine uzayıp gitmesini eğlenceli hale getirebilirsiniz ya da en azından ben sol kalçamda müzik dinlemeyi tercih ediyorum :)))
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Bunları sizlere niye anlatıyorum?

Bu sitede total kalça protez ameliyatı olmuş yada olacak olan üyelerin varlığını biliyorum. Ben kendi adıma bu ameliyatı yaşamış olan arkadaşlarıma ulaşamadım ve onların tecrübelerinden faydalanma gibi ne bir imkanım ne de bir iletişimim olamadı ne yazık ki bunu çok fazla istememe rağmen sevgili ağbim, Sayın Site Yöneticisi Halil Yılmaz'ın bile çabaları sonuçsuz kaldı ve ben o zaman kendime bir söz verdim eğer bir gün bu ameliyatı yaşarsam, en azından kendi adıma bunu sitemde diğer kardeşlerimle paylaşmaktan çekinmeyeceğim ve belki de birilerine bir parça faydası olabilir umuduyla yazmaktan usanmayacağım.
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Ameliyatın 1. ve 3. günleri yaşamımın kayıp saatleri :(( evet ne yazık ki daha az ağrı duyabilmem adına sürekli bir uyutulma hali, düşürülemeyen ateş , tansiyon problemleri vs vs vs hatırlayamadığım ama aslında çok ağrılı ve uykuyla dondurulmuş belki de ertelenmiş, ötelenmiş yada yokedilmeye çalışılan kayıp zaman dilimleri...

3.gün öğlene doğru hayata geri dönüş gibi :) yeniden ayağa kaldırılma (resmen zorla, hiç acımayan fizyoterapistlerin sayesinde tam bir zulum ama öyle olması gerektiğini şimdi çok daha iyi anlıyorum ) insanın eklentileriyle birlikte ayağa yeniden kalkması rüya kadar güzel ama bir yandan kabus gibi acı verici ...karışık duygular...sürekli bir duygusal patlama...ağlıyorum...gülüyorum...ama ayağa kalkmak güzel bir duygu ne olursa olsun tek başıma duramasam da Walker yardımıyla ve bir de cadaloz fizyoterapistin baskısıyla 15 dakikalık ayda yürüyüş :)) )
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
4. gün hayata gerçek anlamda geri dönüş :) ve azmin zaferi ! Bütün fazlalıklarımdan, bedenimin her yerinden sarkan boruları terketme anı :)

Kolumdaki seruma, hissetmediğim ama varlığından sıkıldığım, çekindiğim sondaya, başımın üzerindeki kan poşetlerine, direnlere, kalbimdeki ve belimdeki bilmediğim tüm eklentilere veda anı :)))

Hayat güzel yaşamak çok güzel dedirten saatler ve özellikle cep telefonumla buluşma anım :))))
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
5.gün ve hayat normale dönüyor...her şey çok şükür düşünüldüğü, doktorların planladığı doğrultuda ilerliyor ve ben kendimi telefonda konuşacak kadar iyi hissediyorum. Ağrılarım devam ediyor ama kesinlikle dayanılamayacak düzeyde değil ama iğne yapsalar fena olmaz hallerim devam ediyor. Beni canımdan bezdiren fizyoterapistlere karşı tüm savaşım devam ediyor ve onlardan yeterince nefret ediyorum :(((

Günler birbiri ardına geçiyor ve bugün tam 12.gün ben şu an sizlerle yaşadıklarımı paylaşacak kadar kendimi iyi hissediyorum. Sıkıntılarım var ve sanırım tamamen geçmesi belki de bir ayı bulacak ama sizlerin dualarıyla, maneviyatımla birlikte kendimi hastaneden taburcu olma konusunda istekli, evime dönebilecek kadar hazır hissediyorum.

Tamamlanması gereken tek borcum olarak bu hastanedeki öğrencilere verdiğim, vermeye devam ettiğim bu ameliyatla ilgili araştırma ve tezlerinde kullanacakları günlük rutin gelişmeleri de 15. gün tamamlamış olarak evime geri dönmeyi planlıyorum o kadar...

Kendi kendime en azından aklımda kalan ve söz verdiğimi gerçekleştirmiş olmanın huzuruyla hepinize sağlıklı günler diliyorum...

Sağlıcakla kalın, paylaşımla kalın,
 
Tekerlekli Sandalye
Üst